Pilgrimsruten til Santiago de Compostela

group-tour
Rundrejse med dansk rejseleder

Kulturrejse i pilgrimmenes fodspor gennem vidunderlige landskaber, middelalderbyer med smukke kirker og mere end 1.000 års historie

Maurerne gik i land på Den Iberiske Halvø, og da det så mørkest ud for den katolske kirke, holdt den lille enklave langs Pyrenæerne og det nuværende Baskerland stand. Som en demonstration af kirkens og Europas suverænitet i forhold til islam tilskyndedes pilgrimsgang langs denne troens sydlige grænse til Santiago. Vi følger i sporene af den katolske kirkes markedsføring, og har vi udvalgt nogle af de mest interessante steder, kirker og klostre og pittoreske byer i det bjergrige landskab.

Vi har skruet op for komforten og tager de lange stræk med bus og sover på behagelige hoteller.

Klik på kortet for at se det i stor udgave
 • Type Rundrejse

 • Rejseleder Dansk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta Euro

Dagsprogram
Dag 1 København – Bilbao
Dag 2 Bilbao – Pamplona: Byrundtur, kirker
Dag 3 Pamplona – Burgos: Kirker, vinsmagning, vandring ad pilgrimsruten (6 km)
Dag 4 Burgos – León: Burgos-katedralen, kloster og kirker, vandring ad pilgrimsruten (4 km)
Dag 5 León – Ponferrada: Santa María de León-katedralen, Hostal San Marcos, Gaudís Bispepalads, Cruz de Hierro, vandring ad pilgrimsruten (3 km)
Dag 6 Ponferrada – Santiago de Compostela: O Cebreiro-passet, benediktinerkloster, pulpo a la gallega, vandring ad pilgrimsruten (5 km)
Dag 7 Santiago de Compostela: Byvandring, Santiago-katedralen, pilgrimsmesse og afskedsmiddag
Dag 8 Santiago de Compostela – København

Billeder

Klik på billederne for at se dem større

Dagsprogram

Hent samlet program OBS. Nogle af vores rejser findes i flere udgaver. Læg mærke til, om du har valgt den rigtige afrejsedato, før du printer.

Dag 1
København – Bilbao
Pilgrimssymbolet muslingeskallen

Om eftermiddagen flyver vi fra Københavns lufthavn via Madrid til Baskerlandets hovedstad, Bilbao. På trods af mere end 500 års fælles historie under den spanske konge og 25 år med en fælles demokratisk forfatning, er der i Baskerlandet fortsat store kræfter i gang for en løsrivelse fra Spanien. Efter ankomsten kører vi direkte til vores hotel og tjekker ind, hvor drømmene om natten måske inspireres af det kommende møde med pilgrimsvejen.

Jakobsvejen, Camino de Santiago de Compostela – eller bare caminoen, som den ofte kaldes – er et af Europas betydeligste kulturhistoriske monumenter og et samlingspunkt for hele Nordspaniens politiske, religiøse og kulturelle udvikling gennem mere end 1.000 år. I 700-tallet var den kristne kirke under pres fra de nordafrikanske maurere, der invaderede Spanien og Portugal fra syd. Sammen med kirken fik Karl den Store etableret pilgrimsruten i 800-tallet, og snart begyndte titusindvis af kristne at valfarte gennem byer som San Sebastián, Bilbao og Santander for at komme til den hellige Jakobs grav i Santiago de Compostela – deraf navnet Jakobsvejen. Dermed markerede man også over for maurerne, at her er grænsen nået: Europa er kristent.

I dag er caminoen mere populær end nogensinde. Mange tusinde mennesker går, kører, cykler og løber ad ruten af religiøse, historiske, kulturelle eller helt personlige årsager. Det storslåede landskab, kirkerne, kulturminderne, baskerne og maden er alle hver især en grund til at følge efter.

Dag 2
Bilbao – Pamplona: Byrundtur, kirker
I Pamplona, Spanien

Vi starter dagen med en kort byrundtur i den baskiske by, der så sent som i 1980’erne var en nedslidt industriby. I 1990’erne fik Bilbao et gevaldigt ansigtsløft. Med fræk, moderne arkitektur – med Guggenheim-museet som kronen på værket – og et nyt kulturliv regnes Bilbao nu for en af Europas førende kulturbyer. Som stærk kontrast til den nye arkitektur står den gamle bydel, Casco Viejo, på østsiden af floden. Her finder du hyggelige markedspladser, gamle tapasbarer og seværdig arkitektur fra middelalderen og barokken.  Til fods ser vi lidt nærmere på den gamle bydel, hvor Siete Calles, ”de syv veje”, er de mest kendte.

Herfra kører vi til Pamplona, som er hovedstaden i Navarra. Byen hører til blandt de vigtigste på pilgrimsvejen. Det var netop Pamplona, der inspirerede Hemingway til bogen “Og solen går sin gang”. Her fortæller Ernest Hemingway om en samling rodløse, desillusionerede unge amerikaneres hektiske og udsvævende liv i 1920’ernes Paris og Spanien i kølvandet på første verdenskrig. I romanen beskrives også tyreløbene i Pamplona, som nok er det, de fleste kender byen for. I forbindelse med fejringen af byens helgen, San Fermín, i juli kaster unge mænd i hvide skjorter og røde tørklæder sig dumdristigt ud i et hektisk løb – mand mod tyr – hvor tyrene i rasende løb jagter mændene gennem byens snævre gader. På vores tur gennem byen besøger vi de gotiske kirker San Nicolas og San Cernin, og ikke mindst katedralen med det smukke kloster.

Dag 3
Pamplona – Burgos: Kirker, vinsmagning, vandring ad pilgrimsruten (6 km)
Arga-floden i Puente la Reina, Spanien

Syd for Pamplona tager vi et kig på den lille, ottekantede kirke Santa Maria de Eunate. Den smukke romanske kirke er omkranset af en mur med en lang række bueformede åbninger, som har givet den tilnavnet ”De hundrede porte”. Vi fortsætter vores rejse til Puente la Reina, hvor de forskellige veje på pilgrimsruten forener sig og bliver til én rute mod Santiago de Compostela. Byens navn betyder ”Dronningens bro” efter den bro, Kong Sancho 3.s hustru byggede til pilgrimmene, så de kunne komme over Arga-floden. Vi besøger også de pittoreske kirker Santiago og Cruzifijo, inden vi begiver os videre ad pilgrimmenes rute.

Ikke bare Spanien, men hele det kristne Europa var under pres, da maurerne i 711 sprang over det smalle Gibraltarstræde og erobrede hele Den Iberiske Halvø på ganske få år. Det lykkedes imidlertid ikke maurerne at komme forbi Pyrenæerne, hvor de blev slået af en tysk-fransk hær. Maurerne etablerede mindre kalifater, hvis indbyrdes rivalisering svækkede dem og gav plads for flere kristne fyrstedømmer i blandt andet Nordspanien.

Pilgrimsruten og helliggørelsen af Jakob anses i dag for et af kristendommens store makedsføringsstunts, som både bidrog til kristendommens udbredelse, popularitet og som en effektiv stopper for maurerne, der løbende blev bekæmpet med alle midler, selvom historien vidner om lange fredfyldte perioder, hvor kristendommen og islam levede side om side. Det sidste mauriske kongerige i Granada, hvor man den dag i dag finder nogle af verdens største islamiske seværdigheder, bukkede under for overmagten i 1492.

Fra Puente la Reina tager vi til Estella, en elegant by med smukke paladser, kirker og klostre, og nu hvor vi har bevæget os ind i Rioja-regionen, skal vi naturligvis til vinsmagning. På en af de klassiske vingårde i Rioja kan vi se vinmarkerne, få en rundtur i den enorme vinkælder og afslutningsvis smage på de gode vine. Får du en favorit, kan husets vine købes på stedet. Vi fortsætter til Santo Domingo de la Calzada, hvor pilgrimsrutens historiske atmosfære kommer tydeligt frem i de snævre middelaldergader.

I dag tager vi for første gang hul på vandringen og går de seks kilometer fra kirken Ermita de Valdefuentes til San Juan de Ortega-kirken. Vi fortsætter med bus til Burgos, der ligger i regionen Castilla y León.

Dag 4
Burgos – León: Burgos-katedralen, kloster og kirker, vandring ad pilgrimsruten (4 km)
Gård i Burgos-katedralen, Spanien

I dag skal vi se nærmere på den mægtige, gotiske Burgos-katedral, hvis himmelstræbende tårne er nået ind på UNESCO’s liste over verdens kulturarv. Katedralen, der i 1221-1567 blev opført oven på en tidligere romansk katedral, har i interiøret arbejder i både renæssance- og barokstil – trods sit meget gotiske ydre. I 1919 blev de jordiske rester efter den spanske nationalhelt Rodrigo Díaz de Vivar – ”El Cid”– og hans hustru, Doña Jimena, gravsat i kirken. El Cid (1030-1099) var berømt som kristenhedens forsvarer mod maurerne, selvom han i en årrække faktisk gjorde tjeneste hos den mauriske fyrste af Zaragoza. I 1094 erobrede han Valencia fra maurerne og forsvarede byen mod det indtrængende berberdynasti, almoraviderne, indtil sin død i 1099.

Vi fortsætter forbi Huelgas Reales-klostret, som stadig er hjem for omkring 35 cistercienser-nonner. I den tilhørende kirke ligger en hel parade af spanske kongelige begravet, blandt andet Alfonso 8. og hans hustru, Leonor de Plantagenet, der grundlagde kirken i 1187. Dagens vandring er en fire kilometer lang etape mellem de to små landsbyer Iglesias og Hontanas. På denne øde strækning med endeløse marker kan vi få en lille smagsprøve på den ensomhed, der var pilgrimmenes tilbagevendende følgesvend på deres vej mod Santiago.

Efter vores vandring besøger vi Frómista og den lyse, romanske San Martín-kirke fra 1066, som var en af kirkerne langs Jakobsvejen, hvor pilgrimmene kunne samle spirituelle kræfter undervejs. Vi fortsætter til León, hvor vi skal overnatte.

Dag 5
León – Ponferrada: Santa María de León-katedralen, Hostal San Marcos, Gaudís Bispepalads, Cruz de Hierro, vandring ad pilgrimsruten (3 km)
Katedral i Astorga, Spanien

Vi begynder dagen med en byrundtur i León. Vi skal blandt andet se Skt. Isidoro-kirken og dens kongelige krypt, katedralen med de farverige glasmosaikker, og det overvældende smukke Hostal San Marcos. Hostallet var oprindeligt et kloster (bygget i det 12. århundrede) med overnatning for pilgrimmene, men i 1500-tallet rev man klostret ned og byggede et nyt i pragtfuld renæssancestil. Alle facader er udsmykket med udskæringer, og en del af de indre rum har store vægmalerier. I dag har bygningen tre funktioner: Her er en kirke, som har fungeret siden opførelsen (1541), et bymuseum og et femstjernet luksushotel.

Vi tager videre til Astorga, hvor vi skal besøge Bispepaladset, som er tegnet af selveste Antoni Gaudí, den fremmeste eksponent for den catalanske modernisme inden for arkitektur. Bygningen er opført mellem1889 og 1915 og har Gaudís karakteristiske opadstræbende linjer og tårne. Paladset huser også Pilgrimsmuseet (Museo de los Caminos), hvor vi kan blive lidt klogere på pilgrimsrutens historie. Vi har mulighed for en lille gåtur på et par kilometer fra den næsten menneskeforladte by Foncebadón op til Cruz de Hierro, pilgrimsrutens højeste punkt. Dette jernkors er placeret oppe på en høj træpæl, og stenbunken ved foden er vokset op af sten, som pilgrimmene har efterladt. Hvis du har lyst, kan du videreføre traditionen med en sten eller en personlig ting, som mange også efterlader. Vi fortsætter til Ponferrada, hvor vi skal overnatte.

Dag 6
Ponferrada – Santiago de Compostela: O Cebreiro-passet, benediktinerkloster, pulpo a la gallega, vandring ad pilgrimsruten (5 km)
Katedralen i Santiago de Compostela

På vores rejse videre mod Santiago de Compostela stopper vi i Villafranca del Bierzo og besøger Santiago-kirken. Her kunne pilgrimme, der var for udmattede eller for syge til at fortsætte, modtage den syndsforladelse, de ellers ville have fået i Santiago de Compostela efter endt pilgrimsfærd. Næste stop på turen er bjergpasset O Cebreiro, et vigtigt sted på caminoen. Her ligger den ældste intakte kirke langs pilgrimsruten – Santa Maria de O Cebreiro fra 800-tallet – og den nærliggende landsby består af mange hundrede år gamle runde, stråtækte stenhytter, der stadig blev benyttet til beboelse indtil for ikke så mange år siden. En af hytterne er indrettet til museum, hvor man kan se historiske møbler og redskaber fra egnen.

Vi fortsætter til Portomarín. Her tager vi et kig på San Juan-kirken, som her blev genopført sten for sten, da den oprindelige landsby blev oversvømmet i 1960, fordi et vandkraftanlæg skulle anlægges længere nede ad floden. Næste lille by er Melide, hvor vi skal smage den regionale specialitet pulpo a la gallega – blæksprutte med paprika og olivenolie – hvis popularitet har bredt sig til hele Spanien. Fra Melida har vi mulighed for at vandre fem kilometer til Boente.

Vi ankommer til Santiago de Compostela via udsigtspunktet Monte del Gozo, hvor pilgrimmene kan få det første glimt af spirene i den himmelske by. Vi går i samlet trop de sidste 500 meter til den fantastiske Santiago-katedral – rejsens højdepunkt.

Dag 7
Santiago de Compostela: Byvandring, Santiago-katedralen, pilgrimsmesse og afskedsmiddag
Fra Santiago de Compostela, Spanien

I dag skal vi på en lille byvandring i den gamle bydel og ikke mindst på omvisning i katedralen, der er placeret, hvor man efter sigende opdagede apostlen Jakobs grav. Den oprindelige kirke fra 800-tallet fyldte kun en brøkdel af det nuværende vældige bygningsværk fra slutningen af 1000-tallet, med senere tilføjelser af blandt andet tårne, trapper, facade og kuppel. Den traditionelle afslutning på pilgrimsfærden er at røre den store statue af Sankt Jakob bag altret. Vi er med til den store pilgrimsmesse, hvor vi deltager i nadveren.

Resten af eftermiddagen til fri disposition. Du kan for eksempel besøge Pilgrimsmuseet, eller bare nyde byen og den helt specielle, lettere euforiske stemning, som nutidens pilgrimme spreder her ved deres rejses endemål.

I aften skal vi ud i byen til en afskedsmiddag på en lokal restaurant. Her skal vi opleve den særlige queimada-ceremoni, en galicisk tradition, hvor en punch på basis af orujo (galicisk brændevin) brændes af, mens en besværgelse læses op for at beskytte mod ondskab. Og så skåler vi på en veloverstået pilgrimsfærd!

Dag 8
Santiago de Compostela – København
Vi flyver fra Santiago de Compostela om morgenen via Madrid og ankommer til Københavns Lufthavn midt på eftermiddagen.

Prisinformation

Tillæg for enkeltværelse
kr. 2.298,-
Prisen inkluderer
• Dansk rejseleder
• Fly København – Bilbao via Madrid og Santiago de Compostela – København via Madrid med Iberia
• Udflugter og transport jf. program
• Indkvartering i delt dobbeltværelse
• Halvpension (morgenmad/middag)
• Skatter og afgifter
Prisen inkluderer ikke
• Sygdomsafbestillingsforsikring 6 % af rejsens pris
• Gouda Årsrejseforsikring eller Seniorrejseforsikring
• Tillæg for enkeltværelse
• Drikkepenge til chauffør og lokalguider (beregn ca. 10 euro i alt)
• Personlige fornødenheder
• Ekspeditionsgebyr, kr. 130,- per ordre
• Alt ikke nævnt under "Prisen inkluderer"

Praktiske oplysninger

Rejsen er underlagt Albatros Travels almindelige bestemmelser, som deltagerne forudsættes at være bekendt med.

Oplysninger om rejsen

Måltider

Måltider indtages på hotellerne. Morgenmaden består normalt af en glimrende buffet med engelsk morgenmad.

Udflugter

På denne rejse forventes det, at du er almindeligt gående, så du kan følge med gruppen og kan gå de udvalgte strækninger på pilgrimsruten. Der er dog altid mulighed for – efter aftale med rejselederen eller chaufføren – at blive i bussen, tage en taxa eller sætte sig og nyde livet på en café. Endvidere gør vi opmærksom på, at flere af byerne, vi besøger, har brosten, og bussen kan derfor ikke køre hele vejen ind til bykernen. Rejsen er således ikke egnet for gangbesværede.

Lokalguider

Flere steder er det påkrævet at have en lokalguide. Vores danske rejseleder samarbejder med disse lokalguider og oversætter essensen af lokalguidens informationer med tillæg af egne betragtninger. Dette fungerer normalt glimrende, og de to rejseledere kan således supplere hinanden.

Rejseforsikring

Da den offentlige sygesikring ikke længere dækker omkostninger til hjemrejse samt lægebehandling i visse lande, er det en forudsætning for deltagelse i rejsen, at du har tegnet en rejseforsikring, der dækker såvel omkostninger ved behandling af sygdom som hjemtransport. Endvidere anbefaler vi, at forsikringen indeholder en bagagedækning i tilfælde af beskadigelse eller bortkomst af bagage.

Gouda Rejseforsikring

Albatros Travel er behjælpelig med tegning af rejseforsikring gennem Gouda Rejseforsikring. Lider du af kroniske sygdomme, eller er du fyldt 70 år og rejser uden for Europa med en Gouda rejseforsikring, skal du have et forhåndstilsagn fra Gouda, for at rejseforsikringen er gyldig. Du skal udfylde en helbredserklæring, som Gouda anbefaler, at du udfylder sammen med din egen læge. Helbredserklæringen fås hos Albatros Travel og indsendes til Gouda. Du er først forsikret, når du har modtaget forhåndstilsagnet fra Gouda. Er du forsikret hos et andet selskab, kan gælde andre regler – se din police eller spørg dit forsikringsselskab. Det er den rejsendes eget ansvar, at den tegnede forsikring indeholder den fornødne dækning.

Bagage

Det er en god ide at medbringe en mindre rygsæk eller taske til dagsture/udflugter og rejsedage, hvor du oftest ikke ser din bagage igen før om aftenen. Det er ikke nødvendigt at medbringe håndklæde.

Deltagerantal

Denne rejse kræver et deltagerantal på minimum 20 personer. Hvis dette antal ikke nås, forbeholder vi os retten til at annullere rejsen – dette vil typisk ske senest 4-6 uger før planlagt afrejsedato. I henhold til Lov om Pakkerejser § 17 stk. 1 er vi som rejsearrangør ikke erstatningsansvarlige for eventuelle tab, man som kunde måtte blive påført som følge af annulleringen. Vi er alene forpligtede til at refundere rejsens pris.

Generelle forhold

Rejsens krav til fysisk formåen

Som hovedregel gælder det, at alle rejsedeltagere skal være selvhjulpne. Samtidig skal vi understrege, at vores rejser generelt ikke er egnede for gangbesværede. Selv på bus- og togrejser samt krydstogter vil der ofte være behov for at gå til og fra seværdigheder. På mange af vores kulturrejser vil blot en dags samlede besøg ved seværdigheder osv. nemt overstige 5 kilometers gang.

Rejseforsikring

Alle deltagere i Albatros Travels rejser skal tegne en rejseforsikring, der som minimum dækker udgifter til sygdomsbehandling og hjemtransport.  Da den offentlige sygesikring ikke længere kan bruges som rejseforsikring, er det en forudsætning for deltagelse i vores rejser, at du har tegnet en rejseforsikring. Vi anbefaler, at forsikringen også indeholder en bagagedækning i tilfælde af beskadigelse eller bortkomst af bagage.

Gouda Rejseforsikring

Albatros Travel kan hjælpe dig med at tegne en forsikring gennem Gouda Rejseforsikring, som kan tilbyde en forsikring, der passer lige til din rejse.

Bemærk, at hvis du rejser uden for Europa, er fyldt 70 år eller lider af kroniske sygdomme, skal du udfylde en helbredserklæring. Gouda anbefaler, at du udfylder denne sammen med din egen læge. Helbredserklæringen fås hos Albatros Travel og indsendes til Gouda. Du er først forsikret, når du har modtaget forhåndstilsagnet fra Gouda.

Er du forsikret hos et andet selskab, kan der gælde andre regler – se din police eller spørg dit forsikringsselskab. Det er den rejsendes eget ansvar, at den tegnede forsikring indeholder den fornødne dækning.

Albatros Travels rejseledere og guider

På Albatros Travels grupperejser vil turen være ledet af en dansk rejseleder, der enten møder gruppen i lufthavnen inden afrejse eller ved ankomst til destinationen. På busrejser møder I rejselederen senest ved det sidste opsamlingssted. Chaufføren hjælper til med bagage, informerer om sædeplacering i bussen og sørger for, at I kommer sikkert frem.

På Albatros Travels individuelle rejser vil I blive mødt af en engelsktalende lokal guide på destinationen, ligesom det vil være engelsktalende lokale guider, der leder de udflugter, der indgår i rejsen.

Enkelte af vores rejser er uden lokal guide, dette vil i så fald tydeligt fremgå af programmet. Alle vores guider og rejseledere er erfarne, veluddannede og nøje udvalgt af Albatros Travel.

Drikkepenge

På vores rejser kommer du i kontakt med hverdagslivet og dets skikke. Der kan være forhold, du ikke synes om eller ikke er vant til, som for eksempel skikken med drikkepenge. I mange lande er drikkepengesystemet mere organiseret, end vi som danskere er vant til, og der er en forventning om, at lokalguider og chauffører i løbet af rejsen modtager en vis sum drikkepenge, da lønnen i servicebranchen ofte er afstemt derefter. Vi angiver et beløb i vores rejseprogram, således at du hjemmefra kan tage højde for dette. Rejsens pris inkluderer ikke drikkepenge, da det er et individuelt anliggende, og drikkepengesystemet er en del af den kultur, man vælger at besøge, og som man derfor bør respektere. For en god ordens skyld må vi understrege, at drikkepenge naturligvis er frivillige.

Tillæg for enkeltværelse og -kahyt

De oplyste priser på vores rejser er baseret på 2 personer, der rejser sammen og bor i delt dobbeltværelse eller dobbeltkahyt. For vores gæster, som rejser alene, vil der være et tillæg for enkeltværelse og/eller -kahyt. Tillægget er en afspejling af det prisniveau, vi som rejsearrangør bliver mødt med, når vi opkøber værelser og kahytter hos vores underleverandører. Et enkeltværelse vil altid være forholdsvis dyrere pr. person end et dobbeltværelse. Dette er et vilkår, der har været gældende inden for rejsebranchen i mange år og er således at betragte som kutyme.
Tillægget vil altid fremgå af vores materiale.

Pas

Vær opmærksom på, at dit pas skal være gyldigt i mindst 6 måneder efter hjemkomst fra destinationen. Dette krav gælder for alle vores rejser, uanset at enkelte lande måtte kræve kortere gyldighed. At vi som rejsearrangør stiller dette 6-måneders gyldighedskrav, er for at undgå situationer, hvor et lands gyldighedskrav måtte blive ændret fra bestilling af rejsen og frem til afrejse.

Rejser med mindreårige

Hvis du skal rejse sammen med børn, som ikke er dine egne (fx børnebørn), eller hvis du og dine børn ikke har samme efternavn, kan nogle lande nægte jer indrejse. Det kan derfor være nødvendigt at medbringe en fødsels- og navneattest eller en fødsels- og dåbsattest på engelsk og en underskrevet erklæring, der tillader den mindreårige at rejse i selskab med en navngivet voksen. Husk også at tjekke reglerne for dokumenternes gyldighed – dvs. hvornår de skal være udstedt ift. afrejsedato, hvordan de skal være stemplet osv.

USA er et af de lande, som har ovenstående krav, men der findes ikke nogen endegyldig liste over, hvilke andre lande det gælder. Derfor anbefaler vi dig at kontakte den nærmeste ambassade eller konsulat for det land, du skal rejse til, for at få oplyst reglerne.

Placering i flyet

Vi skal gøre opmærksom på, at det er luftfartsselskabet, som suverænt står for fordelingen af sæder i flyet.

Placering i bussen

På rejser med fly foregår transporten på destinationen oftest med bus. Her kan man ikke reservere en fast plads i bussen, og det er heller ikke muligt at købe en bestemt plads inden rejsens start. Det er selvfølgelig muligt at aftale rokeringer undervejs på rejsen, så alle på skift kommer til at sidde foran såvel som bag i bussen.

På rejser, der foregår med bus fra Danmark, kan du reservere en bestemt siddeplads i bussen, hvoraf nogle kræver en merbetaling. De pladser, der ikke er reserveret, fordeles efter først-til-mølle-princippet.

Busrejserne er markeret med ”BUSREJSE” på hjemmesiden.

Forplejning om bord på flyet

På de fleste af vores rejser benytter vi rutefly. På de europæiske ruter har du som regel mulighed for at købe forskellige drikkevarer og for eksempel en sandwich. Nogle få selskaber serverer vand, juice, kaffe eller te gratis. På de lange oversøiske ruter er maden inkluderet, hos nogle få selskaber også drikkevarer.

Ønsker du vin, øl og spiritus, skal du som regel selv betale for det. Servicen om bord varierer meget fra selskab til selskab og ændres jævnligt, så vi kan desværre ikke give mere præcise oplysninger inden rejsen.

Specialkost

På flyrejser skal specialkost som eksempelvis diabetes- eller vegetarmad bestilles senest 45 dage inden afrejse. Bemærk, at nogle luftfartsselskaber kræver betaling for specialkost. Vi viderebringer altid ønsker om specialkost på flyrejsen til flyselskabet, men kan ikke garantere den. På busrejser kan vi desværre ikke tilbyde specialkost.

Som udgangspunkt har vi på vores rejser ikke mulighed for at tilbyde specialkost, da der på mange af vores rejser er inkluderet fælles måltider, hvor menuen er bestemt og bestilt på forhånd. Man må derfor forvente at skulle spise samme mad som de øvrige deltagere på rejsen. Vi noterer og viderebringer gerne ønsker om specialkost eller information om allergier, men vi har desværre ikke mulighed for at garantere, at man kan få serveret særlige måltider, eller at der kan tages særlige hensyn ved allergi.

Forbehold/ændringer

Der tages forbehold for ændringer i programmet. Albatros Travel og vores lokale samarbejdspartnere tilstræber altid at afvikle rejsen nøje i henhold til programmet, men det kan af hensyn til seværdighedernes åbningstider eller praktiske omstændigheder være nødvendigt at gennemføre ruten i en anden rækkefølge end anført. Derudover kan programpunkter risikere at udgå på grund af force majeure-situationer som vejrforhold, vejforhold eller forsinkede flyafgange.

Endelig skal vi gøre opmærksom på, at alle rejser løbende revideres og søges forbedret på baggrund af de tilbagemeldinger, vi modtager efter hver rejse. Revidering af rejsen vil derfor medføre, at der kan være opstået ændringer i programmet, fra den blev købt, til afrejsen finder sted. Inden afrejse vil alle deltagere modtage det senest opdaterede program, der har til hensigt at tjene kundernes bedste og sikre den mest smidige afvikling af rejsen.

Rejsen sælges som en hel "pakke", og det vil ikke være muligt at refundere de dele af pakken, der evt. ikke benyttes.

Vi skal gøre opmærksom på, at tilkøbte udflugter kun gennemføres ved et tilstrækkeligt antal tilmeldte deltagere. Afhængig af aflysningstidspunktet tilbagebetales prisen for den aflyste udflugt til de tilmeldte deltagere enten før eller efter hjemkomst fra rejsen.

Rated 4 out of 5 by from En spændende tur med både kultur og aktivitet. 19 seniorer og en vidende guide havde en tæt pakket og oplevelsesrig uge langs Camino de Santiago i bus og på gåben. Humøret var i top og rejselederen altid optimistisk på trods af sorte skyer i horisonten. Vejret i det nordlige Spanien er uberegneligt og heldigvis havde vi husket ulden sweater og regntøj. Vi var også glade for traveskoene på de 4-6 km lange gåture ad Caminoen. Lokalguiderne gav et godt indblik i både kultur og kirkeliv. Vi så mange flotte kirker, herunder katedralen i Burgos og Leon samt flere klostre. Pilgrims gudtjenesten i katedralen i Santiago de Compostela var en smuk afslutning på turen og den blev fulgt op med en lækker fælles afskedsmiddag.
Date published: 2016-05-16
Rated 5 out of 5 by from En god og oplevelserig rejse - perfekt guide Rejsen var godt tilrettelagt og med en fornuftig blanding af vandring og kultur. Aftensmaden var ikke god. I et land med så mange gode råvarer er det ikke i orden flere dage i træk at få pommes frites og nogle dage ikke identificerbart kød (Burgos) og uden grøntsager. Afskedsmiddag meget god. Det ville være en god ide at betale lidt mere og så få en bedre aftenforplejning.
Date published: 2016-10-06
Rated 3 out of 5 by from skøn rejse med en rigtig god rejseleder Jeg ville gerne vide om div. middage ville være gode mindre gode eller som på vores tur meget dårlige, især når man tænker på at man rejser i et område med så meget at byde på serveres der udpint færdig fabriksmad. Hvis turen blev lavet lidt dyrere således at der blev serveret god og spiselig mad ja så kunne selv jeg konen og resten af selskabet godt tænke os at tage den en gang til.
Date published: 2016-09-13
Rated 5 out of 5 by from En rejse med mange gode oplevelser. Det var en rejse, hvor man fik en masse oplevelser: Smukke og interessante landskaber. Spændende byer, hvor vi så gamle bydele med katedraler, kirker og andre historiske bygningsværker. Også en god orientering om befolkningerne, deres oprindelse og udvikling frem til vor tid, samt om erhvervslivet i de forskellige regioner. fik vi med. Vores rejseleder var yderst kompetent og meget vidende. Hun forstod på bedste måde, at sammenfatte de mange detaljer fra historien på en sådan måde, at vi fik forståelse for historisk forløb og sammenhæng.
Date published: 2016-09-11
Rated 5 out of 5 by from Kultur - og pilgrimsrejse. Meget spændende tur med en god guide der fortalte om pilgrimmenes forhold og når man vandrede tænkte man virkelig over at de var parat til alt for at få tilgivelse og syndsforladelse. Selvom man ikke er dybt religiøs selv sætter det nogle tanker i gang. Virkelig fin tur. Og vandringen foregik både i sol og kraftige regnbyger og mudret vej. En fordel at tage højde for at fodtøjet måske ikke kan bruges dagen efter fordi det stadig er gennemblødt. En fin afslutning på turen med messe i Katedralen i Santiago de Compostela.
Date published: 2016-05-11
Rated 5 out of 5 by from En oplevelsesrig tur Mange skønne oplevelser - både kulturelle med besøg i kirker, klostre og byvandringer - og den forskellige natur i regionerne på vandreturene på pilgrimsruten. Vores guide var helt fantastisk, vi har fået hele Spaniens historie, regionernes historie og Pilgrimsrutens historie krydret med anekdoter og humor. Fine hoteller, omend de lå i udkanten af byerne, måske de kan opgraderes til at være mere centrale, især i Santiago de Compostela, så man slipper for 25 min. gang ml. hotel og bycentrum. Hotelmaden var under al kritik.
Date published: 2016-09-14
Rated 5 out of 5 by from Lærerig og spændende camino tur Turen kan anbefales til folk, der ønsker at gå caminoen 100 km + efterfølgende. Eller som os, stifte bekendtskab med ruten uden de store strabadser. Vor rejseleder Karin, førte os semertefrit, lærerigt og med perfekt timing gennem hele turen .... En STOR tak til den perfekte rejseleder!
Date published: 2016-09-10
Rated 5 out of 5 by from En fantastisk rejse fuld af oplevelser Rejsen var meget afvekslende og fuld af gode oplevelser. Rejselederen var unik. Hun var vidende, spændende at lytte til, dygtig, omsorgsfuld. Den bedste rejseleder vi har oplevet, og det siger ikke så lidt. Denne reseleder må være guld værd for Albatros
Date published: 2016-10-06
 • y_2020, m_5, d_26, h_14
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.8
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_1, tr_40
 • loc_da_DK, sid_ESRTR03, prod, sort_[SortEntry(order=RELEVANCE, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Lignende rejser

ESRTR03ZDK