Sovjetistan - rundrejse til de 5 Centralasiatiske lande

group-tour
Rundrejse med dansk rejseleder

Besøg de fem centralasiatiske lande Usbekistan, Turkmenistan, Kirgisistan, Tadsjikistan og Kasakhstan

Centralasien emmer af tusindårig historie og eventyr. Intet sted tegnes konturerne af Silkevejens historie og arkitektur tydeligere end i regionens gamle stæder og landskaber. Det var her, Alexander den Store, Djengis Khan og Timur Lenks riger opstod, funklede og brast. Landenes navne har en eksotisk og mystisk klang, og de vækker for de fleste rejseinteresserede tanker om Silkevejskaravaner, eksotisk duftende basarer og magisk smukke azurblå kupler.

På rejsen besøger vi blandt andet de berømte karavanebyer Bukhara og Samarkand og oasebyen Merv, kører igennem Karakum-ørkenen, ser fantastiske moskéer og mausoléer og besøger den berømte trækirke i Kasakhstans hovedstad, Almaty.

Klik på kortet for at se det i stor udgave
 • Type Rundrejse

 • Rejseleder Dansk

 • Visum Ja

 • Vaccination Ja

 • Valuta turkmensk manat, Uzbekistan som, Tajikistan somoni, Kirgisisk som, Kasakhstan tenge

Dagsprogram 14 dage
Dag 1
Afrejse fra København – Asjkhabad, Turkmenistan
Dag 2
Asjkhabad. Byrundtur
Dag 3
Asjkhabad. Byrundtur, Partherrigets Nisa, Turkmenbashi Moske Mausoleum, Jordskælvsmonumentet og Anau Moské ruinerne. Videre med fly til den gamle oaseby Mary
Dag 4
Merv – Farab-Alat grænsestation. Indrejse i Usbekistan til Bukhara, ”Splendor of East”, med besøg i den berømte by på Silkevejen
Dag 5
Bukhara. Byrundtur og folkloreshow ved Nodir Devon Begi madrasahen
Dag 6
Bukhara – Samarkand. Gijduvan med værksteder og butikker, der producerer keramik
Dag 7
Samarkand – Tasjkent. Byrundtur i Samarkand. Eksprestog til Tasjkent
Dag 8
Tasjkent – Khujand, Tadsjikistan. Byrundtur i Khujand med Timur Maliks fæstning, Sheikh Muslihiddin Khudjandis mindesmærkekompleks og Panjshanbe-basaren
Dag 9
Khudsjand – Tasjkent. Byrundtur med Arbob Kulturpalads og ”Det tadjikiske Hav”. Tilbage til Tasjkent
Dag 10
Tashkent – Shymkent – Taraz, Kasakhstan. Uafhængighedspladsen, Central Park i Shymkent og Aisha Bibi Mausoleum
Dag 11
Taraz – Akyrtas – Bisjkek, Kirgisistan. Kasakhstans Stonehenge og ankomst til og byrundtur i den kirgisiske hovedstad, Bisjkek
Dag 12
Bisjkek. Tid på egen hånd og mulighed for dagstur til Ala-Archa Nationalpark (tilkøb)
Dag 13
Bisjkek – Almaty, Kasakhstan. Byrundtur: Panfilov-parken med den berømte trækirke og Medeo skøjtestadion, Kok Tobe bjerget og panoramaudsigt over den smukke by
Dag 14
Almaty – København

Billeder

Afrejsedatoer

Afrejse Varighed Pris Afrejse fra Bemærk
24.998,–
København
Klik på en dato for at se det tilhørende program

Dagsprogram

Hent samlet program OBS. Nogle af vores rejser findes i flere udgaver. Læg mærke til, om du har valgt den rigtige afrejsedato, før du printer.

Dag 1
Afrejse fra København – Asjkhabad, Turkmenistan

Vi flyver fra København og lander i Turkmenistans hovedstad, Asjkhabad, lidt over midnat den efterfølgende dag.
 

Dag 2
Asjkhabad. Byrundtur Ca. 40km

Efter indrejseformaliteterne i lufthavnen kører vi til hotellet, hvor vi får en god nats søvn, inden vi tager hul på dagen med en spændende byrundtur. Asjkhabad kaldes også Den Hvide By, da en stor del af byens arkitektur er holdt i hvid marmor. Asjkhabad ligger i den sydlige udkant af Karakum-ørkenen, og penge fra massive gas- og olieindtægter er gennem de senere år blevet ødslet væk på store prestigeprojekter. Blandt de mange nybyggerier er et nationalmuseum og flere store moskéer, bl.a. en nærmest tro kopi af Den Blå Moské i Istanbul. Der er også kanaliseret store beløb ind i et stort, nyt kvarter pakket med funklende boliger og ministerier samt diverse monumenter – ikke mindst uafhængighedsmonumentet, der markerer tiåret for landets uafhængighed tilbage i 1991. Vi ser selvfølgelig det hele.

Overnatning på hotel i Asjkhabad.

Dag 3
Asjkhabad. Byrundtur, Partherrigets Nisa, Turkmenbashi Moske Mausoleum, Jordskælvsmonumentet og Anau Moské ruinerne. Videre med fly til den gamle oaseby Mary Ca. 40km
Den gamle hovedstad Nisa

Efter morgenmaden fortsætter vi byrundturen i Asjkhabad og begynder med den gamle hovedstad i Partherriget, Nisa, også kendt som Parthaunisa.

Partherriget var det længst fungerende iranske imperium, og det strakte sig i sin storhedstid fra Indien i øst til Syrien i vest og fra Det Kaspiske Hav i nord til Det Røde Hav i syd. Nisa er beskrevet som den første egentlige hovedstad for partherne, men ruinerne er antageligt placeret på resterne af endnu ældre bebyggelse. Historikerne og arkæologerne er dog stadig uenige om Nisas egentlige betydning. Hvorvidt det var en nekroprol, fæstning, kongebolig eller noget helt andet, er endnu ikke afklaret. Der foregår stadig udgravninger på stedet, og nye fund skaber nye teorier.

Efter besøget i Nisa fortsætter vi til moskeen opkaldt efter landets første præsident Niyazov (også kaldet Turkmenbashi). Denne storslåede moske med marmor og guldbelagte kupler er beliggende 30 minutters kørsel fra hovedstaden i Ahal provinsen. Her voksede Turkmenbashi op i en nærliggende landsby og han ligger begravet i mausoleet ved siden af moskeen.

Der er mange særprægede monumenter i Asjkhabad, men et af de mest særprægede er det såkaldte Jordskælvsmonument. Det meste af hovedstaden blev i 1948 jævnet med jorden af et kraftigt jordskælv, og i 1998 på 50-års dagen blev monumentet indviet. Der er en ”evig flame” som brænder til ære for ofrene, men det mest iøjnefaldende er marmorstatuen af en tyr, som symbolsk har stanget kloden og ryster den i vrede, mens en døende mor løfter sit barn mod himlen og redder barnet ud af tyrens horn. Et kraftfuldt monument i mørke farver, og et lille barn i skinnende guld.

Vi slutter ved ruinerne af Anau Moskéen, et museumskompleks bestående af rester fra en 1500-tals moské, en religiøs læreanstalt for Sufier og et gammelt fort. Selv om moskeen ligger i ruiner valfarter lokale til stedet for at udføre ceremonier og for at bede.

Om eftermiddagen begiver vi os med indenrigsfly til oasebyen Mary og efter ankomsten til Mary er resten af dagen på egen hånd. Overnatning på hotel i Mary.

Dag 4
Merv – Farab-Alat grænsestation. Indrejse i Usbekistan til Bukhara, ”Splendor of East”, med besøg i den berømte by på Silkevejen Ca. 360km
Merv er et af de vigtigste arkæologiske steder på Silkevejen

Første punkt på dagsordenen er den berømte silkevejsby Merv, lidt uden for Mary. Byen er en af de mest kendte oldtidsbyer på Silkevejen og har en lang og farverig historie. I 1100-tallet blev Merv hovedstad i Seldjukkerriget, men i 1221 blev byen raseret af Djengis Khans søn, Tolui, og genvandt ikke siden sin fordums storhed. Merv er i dag et af de vigtigste arkæologiske steder på hele Silkevejen og figurerer på UNESCO’s liste over verdens kulturarv. Vi ser resterne af byerne Alexandria, Antiokhia og Sultan-Kala samt mausoleet for Sultan Sanjar og Ibn Zeid samt ruinerne af den første moské i Centralasien, Beni Makhan-moskéen. Endvidere byder området på en buddhistisk stupa, et kloster og middelalderfæstningen Keshk, som vi også ser.

Vi fortsætter til Farab, som udgør grænsestationen mellem Turkmenistan og Usbekistan. Efter at have krydset grænsen fortsætter vi til vores overnatningssted i Usbekistans berømte Bukhara. Usbekistan er i lighed med de øvrige centralasiatiske lande et imødekommende rejseland i den kulturelle smeltedigel, som Centralasien udgør, med komfortable hoteller og køretøjer og en venlig og gæstfri befolkning. Det er det klassiske Transoxiana, som rummer de berømte karavanebyer Bukhara, Samarkand  og mægtige Tasjkent.

Overnatning på hotel i Bukhara.

Dag 5
Bukhara. Byrundtur og folkloreshow ved Nodir Devon Begi madrasahen Ca.20km
Lokalt håndværk, Kirgisistan

Bukhara er en af Centralasiens mest spændende og stemningsfulde byer på Silkevejen og var allerede gammel, da Alexander den Store erobrede den i 329 f. Kr. Du kan godt glæde dig til dagen i byen, hvor vi ser de største seværdigheder. Vi tilbringer hele dagen i Bukhara, hvor vi i bogstavelig forstand gennemgår byens historie på vores vej rundt til de største og mest berømte seværdigheder.

I centrum finder vi den storslåede Ark-fæstning, der var symbolet på emirens storhed og var hans egentlige residens. Med sine op mod 20 meter høje mure var fortet en sikker bastion for den lokale magthaver, og i storhedstiden boede der knap 3.000 mennesker inden for murene. Over for Ark-fæstningen finder vi et af de ældste monumenter, det smukke Ismail Samani Mausoleum. Videre til Chashma-Ayub Mauoleet, Bolo-Hauz – Emirens Moske, Coumpol basaren og Lab-i-Hauz-torvet med det store bassin er centrum for byen, og her ligger tehuse, hvor ældre usbekiske mænd drikker grøn te, snakker og spiller brætspil. Ved hver sin ende af bassinet ligger Nodir Divan-Begi-madrasahen fra 1623. Mange af byens største seværdigheder, herunder smukke moskéer med fantastiske blå kupler, byporte og imponerende pladser, er samlet i Poi Kalyan-komplekset, hvor også byens højeste minaret tårner sig op: Arslan Khan-minareten, også kendt som Dødens Minaret. Det var her, den herskende emir indtil for godt 100 år siden lod rivaler og forbrydere kaste ud fra toppen. Undervejs på dagens rute er der også mulighed for indkøb. Der er masser af aktive værksteder og småboder, der producerer lokalt kunsthåndværk af høj kvalitet, præcis som de har gjort i århundreder. Delikate håndvævede tekstiler, som Centralasien er berømt for: Suzani, Silke og Ikat. Håndlavede træarbejder, puder, tæpper og keramik i helt fantastiske farver og kvalitet.

Vi afslutter ved Mir-i Arab madrasa dekoreret med blå kaligrafidekorerede keramikfliser, som er typiske for Usbekistans bygningsværker. Om aftenen er vi inviteret til folkloreshow ved Nodir Devon Begi madrasahen, hvilket er en perfekt afslutning på en begivenhedsrig dag i det smukke Bukhara. Overnatning på hotel i Bukhara.

Dag 6
Bukhara – Samarkand. Gijduvan med værksteder og butikker, der producerer keramik Ca. 280km
Usbekistans berømte keramik er blevet lavet i generationer

Efter morgenmaden fortsætter til Samarkand, og første stop bliver byen Gijduvan, hvor det ypperste af Usbekistans berømte keramik er blevet produceret i generationer. Vi besøger et museum, og der bliver også mulighed for at handle den smukke keramik i de lokale butikker. Om eftermiddagen ankommer vi til Samarkand – også omtalt som Sjælens Have, Islams Juvel og Verdensspejlet. Denne Centralasiens mest sagnomspundne by har en tusindårig lang historie som kulturcentrum på Silkevejen. Ved ankomsten bliver vi indlogeret på vores hotel, og resten af dagen er til fri disposition.

Dag 7
Samarkand – Tasjkent. Byrundtur i Samarkand. Eksprestog til Tasjkent Ca. 235km
Registanpladsen i Samarkand, Usbekistan

Samarkand har meget at byde på, og dette gamle kulturcentrum har en rig historie som få andre byer. Det historiske centrum rummer nogle af Centralasiens mest enestående kulturperler. Den mest berømte seværdighed er uden tvivl Registanpladsen, der ligger i det centrale Samarkand og er en af verdens smukkeste pladser. På tre sider, i perfekt arkitektonisk harmoni, er pladsen indrammet af bygninger, minareter og madrasaer. Her ligger Ulugbek-madrasaen og Tillya-Kari-madrasaen sammen med Shir Dor-madrasaen som et enestående arkitektonisk mesterværk, der er under UNESCO’s beskyttelse.

I 1220 blev byen voldsomt hærget af Djengis Khans horder, men fra 1369 oplevede byen endnu en opblomstring under Timur Lenk, der gjorde den til sin hovedstad. Ud over Registanpladsen skal vi se Bibi Khanum moskéen og Shah-i-Zinda nekropolen – en samling gravmæler, der nærmest udgør lille by – som er en af Samarkands smukke og stemningsmættede seværdigheder. Den flotte indgangsportal med de farverige kakler og den smalle, godt 200 meter lange gade med tætliggende mausoleer på begge sider er enestående. Gur Emir, eller Emirens Gravkammer, er en anden af Samarkands smukke bygninger. Timur Lenk beordrede i 1404 Gur Emirs flotte kuppel og mausoleum færdiggjort til ære for sit afdøde barnebarn Muhammed Sultan. Da Timur Lenk døde i 1405, blev også han begravet i Gur Emir. Der hviler en ro over bygningerne, og på den smukt dekorerede kuppel er der poetisk skrevet: ”Skulle himlen forsvinde, vil kuplen erstatte den”. Vi besøger også Ulug Begs observatorium fra 1429. Observatoriet var blandt de ypperste i verden i 1400-tallet, og de observationer, der dér blev foretaget, er stadig gyldige i dag. Samarkand har gennem tiderne altid fremstået som en udpræget karavaneby, hvor der blev handlet silke og lervarer. Så langt mod øst som i Japan er der fundet metalskåle og glaskar fra Samarkand. Det gamle handelscentrum har også i dag masser af basarer og værksteder med tæpper, tekstiler, keramik og meget andet kunsthåndværk, som kunne tænkes at friste – og finde vej til din kuffert.

Herefter kører vi til stationen og stiger på lyntoget til Tasjkent. Højhastighedstoget er det første af sin art i hele Centralasien og tilbagelægger de 344 kilometer til Tasjkent på omkring to en halv time. Alle vogne er røgfri og udstyret med komfortable siddepladser. Der er også en restaurantvogn, hvor man kan købe forfriskninger og småretter.

Ved ankomst til Tasjkent bliver vi i privatchartret bus transporteret til vores hotel, og i samråd med rejselederen aftales tidspunkt for fælles middag.

Dag 8
Tasjkent – Khujand, Tadsjikistan. Byrundtur i Khujand med Timur Maliks fæstning, Sheikh Muslihiddin Khudjandis mindesmærkekompleks og Panjshanbe-basaren Ca. 180km
Timur Maliks fæstning, Tadsjikistan

Efter morgenmaden tjekker vi ud fra hotellet og kører til den usbekisk-tadsjikiske grænse. Velkommen til Tadsjikistan! Dette smukke land med dets venlige befolkning adskiller sig markant fra de øvrige centralasiatiske lande. Både kulturelt og sprogligt. Her tales Tajik, en dialekt af persisk (Farsi) i modsætning til nabolandene, hvor der tales et tyrkisk sprog.

I lighed med Kirgisistan, udgøres størstedelen af territoriet på 143.000 kvadratkilometer af bjerge. Det grænser op til Afghanistan mod syd, Usbekistan mod vest, Kirgisistan mod nord og Kina mod øst.

Efter grænseformaliteterne og hotel check-in, skal vi på en byrundtur i Khujand, tidligere Khodjend eller Khodzhent. I 1866 blev området i lighed med de fleste andre dele af Centralasien, besat af det russiske imperium. I 1929 blev den indlemmet i Sovjetrepublikken Tadsjikistan (Tadsjikos Sovjet Socialistiske Republik) efter at have været en del af den usbekiske sovjetiske socialistiske republik mellem 1924 og 1929. Byen blev omdøbt til Leninabad den 10. januar 1936 og forblev en del af Sovjetunionen indtil 1991. Det er den næststørste by i Tadsjikistan og er hovedstaden i den nordligste provins i Tadsjikistan, nu kaldet Sughd. Khujand er en af de ældste byer i Centralasien, med en historie  der går omkring 2.500 år tilbage. Den ligger ved floden Syr Darya ved mundingen af Fergana-dalen og var en stor by langs den gamle silkevej.

Vi besøger bl.a. Timur Maliks fæstning. Han var en statsmand i det Khwarazmianske Rige og fungerede som guvernør for Khujand i regionen Transoxiana. Han er kendt for sin dristige, men i sidste ende mislykkede forsvar af Khujand i 1219-1220 under de mongolske invasioner, og dermed som en nationalhelt i Tadsjikistan. Vi besøger det regionale historiske museum. Det har en bred vifte af artefakter relateret til Sughd-regionen i Tadsjikistan. Herefter fortsætter vi til Muslihiddin Khudjandis mindesmærkekompleks beliggende i den historiske del af byen. Han var herskeren af Khujand, en digter der levede i det 12. århundrede. Legenden siger, at sheikh Muslihiddin var en hellig mirakelmaker. Først blev han begravet i Undzhi bosættelsen (forstad til Khujand), men hans tilhængere overførte hans jordiske rester til byen og byggede mausoleet på dette sted i det 12. århundrede. Først udgjorde mausoleet et lille gravkammer lavet af brændte mursten dekoreret af terracotta. Denne grav blev ødelagt under mongolernes invasion, men i det 16. århundrede blev det genopbygget. I dag er mausoleet af Sheikh Muslihiddin et arkitektonisk kompleks bestående af katedralmoskéen, en minaret samt gamle gravsteder med mausoleet af Sheikh Muslihiddin som det vigtigste. Mausoleet er placeret på byens centrale plads ved Panjshanbe-basaren, et af de største overdækkede markeder i Centralasien. Her er der rig lejlighed til at studere de smukke tajikere iklædt traditionelt og farverige klæder: Mænd i quiltede tunikaere, rumol, læderstøvler og Toki-kallapush hatte. Piger og kvinder i farverige gevandter med halskæder, vedhæng øreringe og ringe i sølv.

Overnatning på hotel i Khujand

Dag 9
Khudsjand – Tasjkent. Byrundtur med Arbob Kulturpalads og ”Det tadjikiske Hav”. Tilbage til Tasjkent Ca. 180km
Smukke bygninger, minareter og madrasaer

Efter en god morgenmad på hotellet fortsætter vi vores oplevelser i Khudsjand, men i dag med hovedvægt på byens moderne historie. Vi starter ved det imponerende kulturpalads Arbob, opført i 1950’erne af den berygtede Urukhojaev, lederen af landets store landbrugskollektiver. Bygningen figurerer den dag i dag på landets 5 dirham pengeseddel og står som et symbol på den sovjetiske fortid. Vi hører nærmere om denne spændende del af landets historie, inden vi fortsætter til det nærliggende Kayrakkum vandreservoir, også kaldet ”Det tadjikiske Hav”. Opført i 1950’erne med hjælp fra sovjetiske ingeniører var reservoiret længe landets væsentligste energikilde. I dag er området også byens foretrukne rekreationsområde og her findes flere sanatorier, restauranter og forlystelsesparker.

Efter frokost krydser vi igen den tadsjikiske-usbekiske grænse og er snart tilbage på hotellet i Tasjkent.

Dag 10
Tashkent – Shymkent – Taraz, Kasakhstan. Uafhængighedspladsen, Central Park i Shymkent og Aisha Bibi Mausoleum Ca. 315km
Gode, lokale madoplevelser

Vi starter med tidlig morgenmad, og efter at have checket ud fra vores hotel begiver vi os på en kort byrundtur, hvor vi bl.a. kører forbi den imponerende Uafhængighedsplads. Pladsen hed frem til 1991 Lenin Square, og i dag fejres her alle de største nationale helligdage, bl.a. Uafhængighedsdagen d. 1.september. Den tolv hektar store plads er omgivet af flere offentlige, administrative bygninger med Parlamentet som den mest imponerende.

Efter en kort byrundtur går turen videre mod Kasakhstan og grænseovergangen ved Zhibek Zholy, som ligger kun 30 km nord for Tashkent. Herfra går turen til Kasakhstans 3. største by, Shymkent, der var et vigtigt knudepunkt på Silkevejen. Byen er i dag mest kendt for sin produktion af kumis, gæret hoppemælk, som den dag i dag drikkes i store mængder af den lokale befolkning. Vi smager på den let alkoholiserede drik og tager på en kort gåtur rundt i byens største park, Central Park.

Efter frokost fortsætter vi mod Taraz. Undervejs gør vi holdt ved det smukke Aisha Bibi Mausoleum i en lille landsby 20 km vest for Taraz. Aishi Bibi var ifølge folkesagnet niece til den kendte Sufi-digter Khakim Ata (11. -12.årh.) og mistede livet ved et slangebid på vejen mod Taraz, hvor hun skulle giftes med den lokale emir. Aisha Bibi tiltrækker i dag mange nygifte som kommer til stedet for at blive velsignet.

Ved ankomst til Taraz kører vi direkte til vores hotel.   

Dag 11
Taraz – Akyrtas – Bisjkek, Kirgisistan. Kasakhstans Stonehenge og ankomst til og byrundtur i den kirgisiske hovedstad, Bisjkek Ca. 330km
Den kirgisiske hovedstad, Bisjkek

Taraz er en af de ældste byer i Centralasien og fejrede i starten af dette århundrede byens 2.000-års dag. I det 8. århundrede var byen skueplads for et af de største slag mellem det kinesiske Tang-dynasti og det arabiske Abbasid-kalifat. Kineserne tabte, og slaget satte en endegyldig stopper for Tang-dynastiets ekspansion i området. I dag er der ikke meget tilbage af den gamle by ud over en del mausoleer, så vi fortsætter 30 km vestover på vejen mod Bisjkek. Seks kilometer fra den lille landsby, Aksholak, ligger Akyrtas, også kaldet Kasakhstans Stonehenge. De mange tilhuggede stenblokke tyder på, at her har ligget et imponerende palads, men da stenblokke ikke var det foretrukne byggemateriale i området, har det dannet grobund for mange alternative fortolkninger.

Vi fortsætter herfra mod grænsen til Kirgisistan og ankommer midt på eftermiddagen til den kirgisiske hovedstad, Bisjkek. Med lidt mere end en million indbyggere er hovedstaden Bisjkek den vigtigste og største by i Kirgisistan. Bisjkek er efter centralasiatisk målestok en ung by – grundlagt i 1825 – med bebyggelse i overvejende russisk stil. De smukke Ala-Too bjerge med tinder over 5.000 meter er udløbere af de mægtige Tien-Shan bjerge og danner er smuk kulisse. Førstehåndsindtrykket af Bisjkek er voluminøse regeringsbygninger, smukke parker med bastante fædrelandsmindesmærker og lignende, men der findes også mange pittoreske småhuse i typisk russisk stil. Bisjkek er præget af en rar atmosfære, der forstærkes på de mange solskinsdage. Vi parkerer i centrum og går i slentretempo gennem bymidten, hvor rejselederen fortæller om livet i byen og stederne, vi går forbi: Panfilov-parken, Det Hvide Hus – præsidentens kontor, museerne, byens varehuse og basarer. Efter aftensmaden, som indtages på en god cafe, er resten af aftenen til fri disposition. Overnatning på hotel i Bisjkek.

Dag 12
Bisjkek. Tid på egen hånd og mulighed for dagstur til Ala-Archa Nationalpark (tilkøb) Ca. 85km
I Bisjkek

Vi forbliver hele dagen i Bisjkek og omegn. Dagen er reserveret til egne eventyr, og hvis du vil handle, er Bisjkeks basarer et besøg værd – og med priser, der er befordrende for en skandinavisk pengepung. Her bliver der solgt traditionelt håndværk, kinesiske kopivarer, uldvarer, kalpak-hatte, koreanske vanter, silkehalstørklæder og meget mere. Basarerne handler dog ikke kun om shopping, men i lige så høj grad om mad. Besøgende kan se, hvordan traditionelle madretter bliver fremstillet, og ikke mindst købe sig en anderledes frokost. Rejselederen og den kirgisiske lokalguide er selvfølgelig parate til vejledning om gode indkøbssteder og produkter. 

For de som ønsker det kan vi arrangere (ikke inkluderet) en dagstur til den naturskønne Ala-Archa Nationalpark 25 km syd for Bisjkek. Her er der mulighed for at strække benene og opleve de smukke kirgisiske bjerge. Efter morgenmaden transporteres interesserede til nationalparken cirka en times kørsel fra centrum. Her tager vi en god vandretur i kuperet terræn; varighed cirka 5 timer. De mest energiske kan nå snegrænsen og Adygene-gletsjeren i 3.300 meters højde, og de mindre energiske kan nyde udsigten fra vandfaldet eller blot vandre lidt omkring i landskabet. Fra dalen med bevoksning af fyrre- og nåleskov hæver de omgivende bjerge sig stejlt i vejret. På en vandring fra parkeringspladsen cirka 1.400 meter over havet til bjerget øverst oppe veksler landskabet mellem plantebælter fra skoven længst nede til åbne vidder med alpine planter og barske sletter med flokke af lasede kragefugle og Himalaya-gribbe, der svæver over gletsjerne. Mellem nedstyrtede klippeblokke sidder murmeldyr og følger vores færden. Fra stierne er der mulighed for at se stenbukke søge efter føde morgen og aften.

Sidst på eftermiddagen returnerer vi med bussen til Bisjkek. Om aftenen spiser vi en god middag på en af byens bedste restauranter. Overnatning på hotel i Bisjkek.

Dag 13
Bisjkek – Almaty, Kasakhstan. Byrundtur: Panfilov-parken med den berømte trækirke og Medeo skøjtestadion, Kok Tobe bjerget og panoramaudsigt over den smukke by Ca. 235km
Ved foden af bjergene ligger Almaty, den gamle hovedstad

Efter morgenmaden kører vi med egen privatchartret bus fra Bisjkek til Kasakhstan og landets tidligere hovedstad Almaty i det sydøstlige Kasakhstan, der ligger cirka 200 kilometer nord for den kirgisiske grænse.

Almaty, eller Alma Ata, er den største by i Kasakhstan med mere end 1,2 mio. indbyggere. Navnet Almaty kan oversættes til "æblets fader", og områdets klima er gunstigt for frugten. I 1929 blev byen hovedstad, men i 1997 blev hovedstaden flyttet til Astana. Der er flere forklaringer på flytningen. Nogle mener, at det skete af geopolitiske årsager, mens andre mener, at Almatys placering i landets sydøstlige hjørne var upraktisk.

Vi begynder dagens byrundtur centralt i Almaty ved Panfilov-parken med den berømte trækirke. I parken findes også et stort monument "28 Panfilov Guardsmen”, til minde om den russiske hærfører Panfilov og hans division fra Centralasien, der stoppede tyskernes angreb på Moskva under 2. Verdenskrig

Almaty er præget af fine gamle bygninger og frodige træer langs de brede boulevarder. Indbyggerne i Almaty elsker ubetinget deres by, og beliggenheden ved foden af Tian Shan-bjergene, der betyder ”himmelsk bjerg”, danner en smuk baggrundskulisse. Med Tianshan-fjeldene som baggrund ligger Almatys berømte skøjtestadion Medeo, der har dannet rammer om mange store sportsevents. Det var længe verdens højest beliggende skøjtebane (1.691 m.o.h.), og den tynde luft betød at her er blevet sat flere verdensrekorder i hurtigløb på skøjter end noget andet sted i verdenen.

Vi afslutter eftermiddagen ved Kok Tobe bjerget. En kabellift giver nem adgang til toppen af det 1.100 meter høje Kok Tobe, og giver samtidig en formiddabel panoramaudsigt over den smukke by. En perfekt måde at afslutte vores store centralasiatiske odyssé. Overnatning på hotel i Almaty.

Dag 14
Almaty – København

Tidligt om morgenen kører vi til lufthavnen, flyver hjem til Danmark og kan således sætte punktum for en oplevelsesrig rejse gennem Centralasiens fem lande. Velkommen hjem.

Prisinformation

Rejsens pris

Fra kr. 24.998,– pr. person i delt dobbeltværelse.
Se priser for alle afrejsedatoer

Tillæg for enkeltværelse

I 2023: 3.998,-

Prisen inkluderer
 • Dansk rejseleder
 • Fly København – Asjkhabad og Almaty – København
 • Fly Asjkhabad – Mary, Turkmenistan
 • Udflugter og transport jf. program
 • Helpension
 • Indkvartering på lokale hoteller i delt dobbeltværelse
 • 1-1,5 liter mineralvand i flaske pr. dag
Prisen inkluderer ikke
 • Sygdomsafbestillingsforsikring 7 % af rejsens pris
 • Bagagehåndtering på overnatningssteder
 • Gouda Årsrejseforsikring og Seniorrejseforsikring
 • Eventuelle ekstra arrangementer
 • Tillæg for enkeltværelse
 • Visum til Turkmenistan (single-entrance, ca. USD 100 - betales kontant ved indrejse)
 • Drikkevarer (undtaget nævnte for respektive lande)
 • Drikkepenge til lokalguider og chauffører (beregn ca. USD 100,- per rejsende)
 • Dagsekskursion til Ala Archa National park. Påregn 25 USD/person inkl. madpakke til picnic
 • Foto- og videogebyrer ved besøgte attraktioner
 • Personlige fornødenheder
 • Ekspeditionsgebyr kr. 130,- per faktura (bortfalder ved onlinebestilling)
 • Alt ikke nævnt under ”Prisen inkluderer”
   

Praktiske oplysninger

Rejsen er underlagt Albatros Travels almindelige bestemmelser, som deltagerne forudsættes at være bekendt med.

Oplysninger om rejsen

Aktiv rejse!

På denne tur er der inkluderet lidt vandring, og det er en forudsætning, at man er i almindelig god fysisk form og kan bevæge sig ved egen hjælp. Ujævnt terræn gør færdsel besværlig, hvorfor turen ikke er egnet for personer, som er dårligt gående eller anvender rollator eller kørestol.

Klima

Udpræget ørkenklima, som vil føles lunt og behageligt.

Visum

Visum er obligatorisk ved indrejse til Turkmenistan og rekvireres ved ankomsten i Ashgabat. Prisen kan variere fra 100-150 USD, som du bedes have med i kontanter, da afregningen sker kontant. 

Læs mere om hvordan du søger visum her: www.albatros-travel.dk/destinationer/asien/turkmenistan/visum

Transport

Transporten fremgår hovedsageligt med turistbusser med de nødvendige fornødenheder. På enkelte dele af turen kan det dog hænde at vi bruger flere mindre busser eller 4-hjulstrækker, hvilket betyder at gruppen bliver delt op.

I Usbekistan har vi indlagt en togrejse fra Samarkand til Tashkent. Denne foregår med hurtigtoget Afrosiyab-ekspressen i det omfang køreplanen følges som forventet. Det hænder dog, at toget inddrages til officielt brug, hvorfor vi enten tager det normale tog (forventet kørselstid er 4 timer) eller kører i bus til Tashkent.

Grænseformaliteter

Grænseovergange i Centralasien er en historie for sig selv. Det omstændelige bureaukrati er dog langt mindre end tidligere, og de fleste steder slipper man hurtigt igennem. Overalt i verdenen findes der dog brodne kar, og det anbefales derfor at følge rejselederens anvisninger til punkt og prikke, samt ikke medbringe indkøbte souvenirs, som falder udenfor indførselsreglerne. Hvis i tvivl, så spørg rejselederen, inden I foretager unødvendige indkøb. Ved enkelte grænseovergange fragtes man over ingenmandsland med mindre køretøjer, og man må forvente selv at tage vare på sin bagage under transporten.  
 

Mere om dine rejsemål

Vil du vide mere om klima og vejr, tidsforskelle, drikkepenge og se om du skal have visum eller vaccineres, så læs mere herunder.

Usbekistan
https://www.albatros-travel.dk/destinationer/asien/usbekistan

Turkmenistan
https://www.albatros-travel.dk/destinationer/asien/turkmenistan

Kirgisistan
https://www.albatros-travel.dk/destinationer/asien/kirgisistan

Kasakhstan
https://www.albatros-travel.dk/destinationer/asien/kasakhstan

 

Indenrigsflyvning

På denne rejse er der indlagt en indenrigsflyvning i Turkmenistan mellem Asjkhabad og Merv.
Det er det nationale turkmenske luftfartsselskab, der flyver på strækningen, og det er tilladt at medbringe check in bagage på 20kg og håndbagage på 5kg.

Hånden på hjertet

Om at rejse i Centralasien

Centralasien er en spændende og for mange ukendt destination. Turisme er ikke udbredt i store dele af området, og hovedparten af befolkningen snakker ikke andet end lokalsproget og russisk. Ikke alting foregå på samme måde, som herhjemme og man må forvente, at der kan opstå ændringer af programmet undervejs på turen. Albatros Travel og dets samarbejdspartnere vil naturligvis forsøge at minimere omfanget af disse ændringer, men skulle de opstå, så tag det som en del af oplevelsen.
 

Overnatning

Der er stor forskel på hotelstandarden i de forskellige lande i Centralasien. Standarden er generelt højest i Turkmenistan, Usbekistan og Kazakhstan, som også er de klart mest udviklede og velhavende lande.

Usbekistan har længe været et velbesøgt rejsemål og har et hav af hoteller, der er vant til at tage vare på vesterlandske turister.

Kazakhstan og Turkmenistan ikke på samme vis, og kommer man lidt uden for storbyerne falder såvel serviceniveau som komfort i begge lande.

I Tadjikistan og Kirgisistan er standarden generelt lavere end de øvrige lande og kendetegnende for begge steder er at æstetik kommer i anden række. Tingene skal virke, og så er æstetikken sekundær; en bil behøver ikke være pæn - det vigtigste er, at den kan køre godt. Et hus behøver ikke være omgivet af en smuk prydhave, når den kan tilplantes med frugttræer og grøntsager etc.

Albatros bestræber sig på altid at finde de bedst egnede hoteller i forhold til pris, standard og beliggenhed. Dette er dog ikke en tur med vægt på hotelkomfort, men mere på de utrolig mange spændende oplevelser, som alle centralasiatiske lande har i overflod.

Generelle forhold

Rejsens krav til fysisk formåen

Som hovedregel gælder det, at alle rejsedeltagere skal være selvhjulpne. Samtidig skal vi understrege, at vores rejser generelt ikke er egnede for gangbesværede. Selv på bus- og togrejser samt krydstogter vil der ofte være behov for at gå til og fra seværdigheder. På mange af vores kulturrejser vil blot en dags samlede besøg ved seværdigheder osv. nemt overstige 5 kilometers gang.

Rejseforsikring

Alle deltagere i Albatros Travels rejser skal tegne en rejseforsikring, der som minimum dækker udgifter til sygdomsbehandling og hjemtransport.  Da den offentlige sygesikring ikke længere kan bruges som rejseforsikring, er det en forudsætning for deltagelse i vores rejser, at du har tegnet en rejseforsikring. Vi anbefaler, at forsikringen også indeholder en bagagedækning i tilfælde af beskadigelse eller bortkomst af bagage.

Gouda Rejseforsikring

Albatros Travel kan hjælpe dig med at tegne en forsikring gennem Gouda Rejseforsikring, som kan tilbyde en forsikring, der passer lige til din rejse.

Er du forsikret hos et andet selskab, kan der gælde andre regler – se din police eller spørg dit forsikringsselskab. Det er den rejsendes eget ansvar, at den tegnede forsikring indeholder den fornødne dækning.

Albatros Travels rejseledere og guider

På Albatros Travels grupperejser vil turen være ledet af en dansk rejseleder, der enten møder gruppen i lufthavnen inden afrejse eller ved ankomst til destinationen. På busrejser møder I rejselederen senest ved det sidste opsamlingssted. Chaufføren hjælper til med bagage, informerer om sædeplacering i bussen og sørger for, at I kommer sikkert frem.

På Albatros Travels individuelle rejser vil I blive mødt af en engelsktalende lokal guide på destinationen, ligesom det vil være engelsktalende lokale guider, der leder de udflugter, der indgår i rejsen.

På ekspeditionsrejser med Albatros Expeditions vil I blive mødt af en engelsktalende ekspeditionsguide på destinationen, ligesom det vil være det engelsktalende ekspeditionsteam, der leder de udflugter og afholder de informationsmøder, der indgår i rejsen. Vi gør opmærksom på at der ikke kan forventes en dansk rejseleder ombord.

Enkelte af vores rejser er uden lokal guide, dette vil i så fald tydeligt fremgå af programmet. Alle vores guider og rejseledere er erfarne, veluddannede og nøje udvalgt af Albatros Travel.

Drikkepenge

På vores rejser kommer du i kontakt med hverdagslivet og dets skikke. Der kan være forhold, du ikke synes om eller ikke er vant til, som for eksempel skikken med drikkepenge. I mange lande er drikkepengesystemet mere organiseret, end vi som danskere er vant til, og der er en forventning om, at lokalguider og chauffører i løbet af rejsen modtager en vis sum drikkepenge, da lønnen i servicebranchen ofte er afstemt derefter. Vi angiver et beløb i vores rejseprogram, således at du hjemmefra kan tage højde for dette. Rejsens pris inkluderer ikke drikkepenge, da det er et individuelt anliggende, og drikkepengesystemet er en del af den kultur, man vælger at besøge, og som man derfor bør respektere. For en god ordens skyld må vi understrege, at drikkepenge naturligvis er frivillige.

Tillæg for enkeltværelse og -kahyt

De oplyste priser på vores rejser er baseret på 2 personer, der rejser sammen og bor i delt dobbeltværelse eller dobbeltkahyt. For vores gæster, som rejser alene, vil der være et tillæg for enkeltværelse og/eller -kahyt. Tillægget er en afspejling af det prisniveau, vi som rejsearrangør bliver mødt med, når vi opkøber værelser og kahytter hos vores underleverandører. Et enkeltværelse vil altid være forholdsvis dyrere pr. person end et dobbeltværelse. Dette er et vilkår, der har været gældende inden for rejsebranchen i mange år og er således at betragte som kutyme.
Tillægget vil altid fremgå af vores materiale.

Pas

Vær opmærksom på, at dit pas skal være gyldigt i mindst 6 måneder efter hjemkomst fra destinationen. Dette krav gælder for alle vores rejser, uanset at enkelte lande måtte kræve kortere gyldighed. At vi som rejsearrangør stiller dette 6-måneders gyldighedskrav, er for at undgå situationer, hvor et lands gyldighedskrav måtte blive ændret fra bestilling af rejsen og frem til afrejse.

Rejser med mindreårige

Hvis du skal rejse sammen med børn, som ikke er dine egne (fx børnebørn), eller hvis du og dine børn ikke har samme efternavn, kan nogle lande nægte jer indrejse. Det kan derfor være nødvendigt at medbringe en fødsels- og navneattest eller en fødsels- og dåbsattest på engelsk og en underskrevet erklæring, der tillader den mindreårige at rejse i selskab med en navngivet voksen. Husk også at tjekke reglerne for dokumenternes gyldighed – dvs. hvornår de skal være udstedt ift. afrejsedato, hvordan de skal være stemplet osv.

USA er et af de lande, som har ovenstående krav, men der findes ikke nogen endegyldig liste over, hvilke andre lande det gælder. Derfor anbefaler vi dig at kontakte den nærmeste ambassade eller konsulat for det land, du skal rejse til, for at få oplyst reglerne.

Placering i flyet

Vi skal gøre opmærksom på, at det er luftfartsselskabet, som suverænt står for fordelingen af sæder i flyet.

Placering i bussen

På rejser med fly foregår transporten på destinationen oftest med bus. Her kan man ikke reservere en fast plads i bussen, og det er heller ikke muligt at købe en bestemt plads inden rejsens start. Det er selvfølgelig muligt at aftale rokeringer undervejs på rejsen, så alle på skift kommer til at sidde foran såvel som bag i bussen.

På rejser, der foregår med bus fra Danmark, kan du reservere en bestemt siddeplads i bussen, hvoraf nogle kræver en merbetaling. De pladser, der ikke er reserveret, fordeles efter først-til-mølle-princippet.

Busrejserne er markeret med ”BUSREJSE” på hjemmesiden.

Forplejning om bord på flyet

På de fleste af vores rejser benytter vi rutefly. På de europæiske ruter har du som regel mulighed for at købe forskellige drikkevarer og for eksempel en sandwich. Nogle få selskaber serverer vand, juice, kaffe eller te gratis. På de lange oversøiske ruter er maden inkluderet, hos nogle få selskaber også drikkevarer.

Ønsker du vin, øl og spiritus, skal du som regel selv betale for det. Servicen om bord varierer meget fra selskab til selskab og ændres jævnligt, så vi kan desværre ikke give mere præcise oplysninger inden rejsen.

Specialkost

På flyrejser skal specialkost som eksempelvis diabetes- eller vegetarmad bestilles senest 45 dage inden afrejse. Bemærk, at nogle luftfartsselskaber kræver betaling for specialkost. Vi viderebringer altid ønsker om specialkost på flyrejsen til flyselskabet, men kan ikke garantere den. På busrejser kan vi desværre ikke tilbyde specialkost.

Som udgangspunkt har vi på vores rejser ikke mulighed for at tilbyde specialkost, da der på mange af vores rejser er inkluderet fælles måltider, hvor menuen er bestemt og bestilt på forhånd. Man må derfor forvente at skulle spise samme mad som de øvrige deltagere på rejsen. Vi noterer og viderebringer gerne ønsker om specialkost eller information om allergier, men vi har desværre ikke mulighed for at garantere, at man kan få serveret særlige måltider, eller at der kan tages særlige hensyn ved allergi.

Forbehold/ændringer

Der tages forbehold for ændringer i programmet. Albatros Travel og vores lokale samarbejdspartnere tilstræber altid at afvikle rejsen nøje i henhold til programmet, men det kan af hensyn til seværdighedernes åbningstider eller praktiske omstændigheder være nødvendigt at gennemføre ruten i en anden rækkefølge end anført. Derudover kan programpunkter risikere at udgå på grund af force majeure-situationer som vejrforhold, vejforhold eller forsinkede flyafgange.

Endelig skal vi gøre opmærksom på, at alle rejser løbende revideres og søges forbedret på baggrund af de tilbagemeldinger, vi modtager efter hver rejse. Revidering af rejsen vil derfor medføre, at der kan være opstået ændringer i programmet, fra den blev købt, til afrejsen finder sted. Inden afrejse vil alle deltagere modtage det senest opdaterede program, der har til hensigt at tjene kundernes bedste og sikre den mest smidige afvikling af rejsen.

Rejsen sælges som en hel "pakke", og det vil ikke være muligt at refundere de dele af pakken, der evt. ikke benyttes.

Vi skal gøre opmærksom på, at tilkøbte udflugter kun gennemføres ved et tilstrækkeligt antal tilmeldte deltagere. Afhængig af aflysningstidspunktet tilbagebetales prisen for den aflyste udflugt til de tilmeldte deltagere enten før eller efter hjemkomst fra rejsen.

Rated 5 out of 5 by from God rejse og en super rejseleder Det er god rundtur i 5 lande i central Asien, med en super dansk rejseleder Michael Westerbjerg Andersen
Date published: 2019-10-18
Rated 3 out of 5 by from En anderledes rejse med spændende oplevelser For os var det en anderledes oplevelse, måske med lidt for meget kultur . Lidt mere indsigt i befolkningen liv og levned ville havde gjort rejsen mere spændende.
Date published: 2019-10-04
Rated 4 out of 5 by from God tur, men med skønhedspletter Generelt en spændende rundtur, der gav et godt indblik i livet i de gamle sovjetrepublikker - turen skæmmedes dog af meget ringe busser i Kazakstan og en aldeles overflødig opvisning af uzbekisk modetøj
Date published: 2019-10-03
Rated 4 out of 5 by from En spændende rejse i 5 lande. Vi skulle nå meget på de 13 dage, som turen varede, og desværre var der ikke meget tid på egen hånd. Vi havde en god rejseleder, som havde en stor viden om historie og religion.
Date published: 2018-10-04
Rated 4 out of 5 by from Interessant, men anstrængende. Det var en meget kompakt tur. På det antal dage der konkret var til rådighed, burde et af landene være udgået eller alternativt, turen være forlænget med 1-2 dage. Særligt flere af grænsekrydsningerne var meget tidskrævende, så tidsskemaet skred. Når det er sagt, så er jeg glad for at have deltaget. Jeg fik set det meste af det jeg ønskede at se, samt en del jeg ikke på forhånd vidste jeg også gerne ville se. Vores rejseleder, Nikolas, var på alle gode måder enestående.
Date published: 2018-09-29
Rated 5 out of 5 by from En rejse ud over det sædvanlige Jeg havde på forhånd store forventninger til rejsen, og de blev fuldt indfriet. Ja, de blev endda mere en indfriet. Vi besøgte 5 lande, som havde en del af deres historie til fælles, men alligevel havde hver deres særpræg.
Date published: 2018-09-27
Rated 3 out of 5 by from En kompakt rejse med for meget spildtid En meget spændende rejse gennem "ukendt land" Men alt for kompakt, for meget ventetid ved grænsestationer, i bus og lufthavne. Men en god tålmodig gruppe og dygtig rejseleder. Ikke alle lokalguider levede op til forventninger. Men det var jo en pionerrejse
Date published: 2018-09-27
Rated 5 out of 5 by from En dejlig men lidt “hård” rejse - 5 lande på 13 dage ! Spændende rejse med en dygtig rejseleder Nicolas får UG
Date published: 2018-09-27
 • y_2023, m_5, d_27, h_23
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.35
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_0, tr_8
 • loc_da_DK, sid_TMRTR02, prod, sort_[SortEntry(order=SUBMISSION_TIME, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Lignende rejser