Hundeslædekørsel, nordlys over tundraen og den endeløse Indlandsis ved Kangerlussuaqs vinterhvide landskaber
”Eventyret venter den, som forstår at gribe det”, sagde polarforskeren Knud Rasmussen. Fem fantastiske vinterdage venter dig i Kangerlussuaq, hvor vintersolen sender sine stråler ned over de drømmeagtige sne- og isprydede fjeldlandskaber.
Helpension er inkluderet i denne uforglemmelige rejses pris samt en hundeslædetur og en udflugt til Russel gletsjeren – nogle af de største oplevelser på en rejse til Grønland. Vi skal også ud på tundraen på udkig efter moskusokser – og så håber vi på at se det gådefulde nordlys mindst en af aftenerne. Vi bor på vandrehjem og smører selv vores frokoster, men om aftenen bliver vi forkælede i den hyggelige og populære Restaurant Roklubben.
-
Type Rundrejse
-
Rejseleder Dansk
-
Visum Nej
-
Vaccination Ja
-
Valuta Danske kroner
- Dag 1
- Fly København – Kangerlussuaq. Byrundtur
- Dag 2
- Kangerlussuaq. Udflugt til Russellgletsjeren. På udkig efter det gådefulde nordlys
- Dag 3
- Kangerlussuaq. Hundeslædetur inkl. varmt sælskindstøj
- Dag 4
- Opdagelsestur på tundraen, fortælling om Grønland før og nu
- Dag 5
- Fly Kangerlussuaq – København
Hoteller
Old Camp
Old Camp er Kangerlussuaqs hyggelige, traditionelle vandrerhjem. Old Camp ligger 2 km fra lufthavnen med en vidunderlig udsigt ud over Søndre Strømfjord, Grønlands længste fjord.
Naturen og oplevelserne er i centrum på en rejse til Grønland, og derfor har vi valgt at bo lidt mere simpelt, end du ellers er vant til på en Albatrosrejse. Til gengæld er der masser af hygge og afslappet atmosfære på vandrerhjemmet, og giver her på afstand af byens lys, kan du være heldig at opleve det fantastiske nordlys direkte fra dit værelse.
Dobbeltværelserne er små og simpelt indrettet med et lille skrivebord, stol og klædeskab. Baderum og toiletter er på gangen. Vandrehjemmet består af 1 langhus med reception samt 3 langhuse med værelser, i hvert hus er der fælles spise- og opholdsrum, hvor vi spiser morgenmad. Qajak har 10 værelser med separate senge, Tuukkaq har 16 værelser med separate senge, Ulo har 13 værelser med køjesenge. Vi kan ikke på forhånd garantere hvilken bygning man bliver indkvarteret i.
Afrejsedatoer
Afrejse | Varighed | Pris | Afrejse fra | Bemærk | |
---|---|---|---|---|---|
14.998,– |
København
|
|
|||
14.998,– |
København
|
|
|||
14.998,– |
København
|
|
|||
14.998,– |
København
|
|
Dagsprogram
OBS. Nogle af vores rejser findes i flere udgaver. Læg mærke til, om du har valgt den rigtige afrejsedato, før du printer.
Vi flyver fra Københavns lufthavn med kursen sat mod den største af Grønlands to internationale lufthavne, Kangerlussuaq (Søndre Strømfjord).
Det er ikke en by som sådan, faktisk har Kangerlussuaq først fået bygdestatus i 2001 og hører nu under Qeqqata storkommune. Der bor permanent 4-500 mennesker i Kangerlussuaq, hvoraf de fleste er tilknyttet lufthavnen.
Lufthavnen blev anlagt af amerikanerne under anden verdenskrig. Med navnet Bluie West Eight etableredes i 1941-42 en stor flybase for enden af den over 170 kilometer lange Søndre Strømfjord. Flybasen var strategisk vigtig, både under anden verdenskrig og den kolde krig. Da her var flest, var her stationeret over 1.400 mand. Med den øgede teknologiske udvikling mistede basen imidlertid sin militære betydning, og i 1992 forlod amerikanerne stedet og overlod faciliteterne og bygninger til Grønlands hjemmestyre. Længe før europæerne og amerikanerne kom til Kangerlussuaq, var området et yndet opholdsted for inuitterne. Her var gode jagtforhold, og der er udgravet sommerbopladser helt tilbage fra Saqqaq-kulturen for 4.000 år siden.
Her er et glimrende supermarked, et posthus, en restaurant samt et par cafeterier. Som underholdning er der en bowlingbane og en biograf, og går du blot et par hundrede meter fra det beboede område, er du allerede lige midt i den mægtige grønlandske natur, hvor der er garanti for uforglemmelige oplevelser. Det store vejnet fra militærtiden gør, at man kan bevæge sig rundt i en stor del af området både til fods og i bil.
I området lever bl.a. moskusokser, ørne, polarræve, rensdyr og sneharer.
Vi kører til vores hyggelige vandrehjem, og der vil være en dejlig smør-selv-frokost eller sandwichs.
Senere på dagen er der sightseeing med bus, hvor vi blandt andet ser den ”danske” side og den ”amerikanske” baseside og får dannet os et overordnet indtryk af området, så alle er godt rustede til at udforske Kangerlussuaq.
Om aftenen er der middag i Restaurant Roklubben.
I dag skal vi på en spændende tur til Russellgletsjeren, en tur på cirka fire timer. Ruten følger den lange Sandflugtsdal, hvor vi blandt andet passerer Kangerlussuaqs interimistiske golfbane, siden den cirka 400 meter høje kegleformede klippe Sukkertoppen.
De vekslende og fantastisk smukke landskaber byder på søer, fjeldhede og tæt pilekrat, golde sandklitter og rå fjelde, der ikke overstiger 700 meter. Det er efter grønlandsk målestok et mildt landskab. Om sommeren er her en rig flora, der nu venter på at spire frem under snedækket.
Et par kilometer fra indlandsisens yderste bastion ligger Russelgletsjeren. Gletsjerfronten rejser sig op til 60 meter i højden, og den lodrette isvæg er et imponerende skue.
OBS – for folk med dårlig ryg og nakke gør vi opmærksom på, at ruten til gletsjeren udgøres af grusvej og til tider ujævnt terræn.
Tilbage på vandrehjemmet vil der være smør-selv-frokost eller sandwichs
Efter frokost er det tid til, at rejselederen fortæller lidt om den grønlandske slædehund og det at køre hundeslæde.
Om aftenen er der middag i restaurant Roklubben. Efter at have spist middag går vi ud på jagt efter nordlyset. På aftener med skyfri himmel er der ofte det flotteste nordlys i Kangerlussuaq, der har helt op til 300 klare dage om året. Chancerne for at se det gådefulde lysfænomen er større her end noget andet sted i Grønland.
Vi kører væk fra vandrehjemmet, hvor vi ikke bliver generet af kunstigt lys, og så lader vi naturen begynde sin opvisning bagefter nyder vi en grønlandsk kaffe. Rejselederen fortæller mere om nordlyset og de mange grønlandske myter, som knytter sig til det gådefulde grønne lys.
”Giv mig Vinter og Hunde – saa maa I for mig gerne beholde alt andet for jer selv!” Således ytret af selveste Knud Rasmussen slår vi tonen an for en af de helt store grønlandsoplevelser: hundeslædekørsel. Kusken tager dig med sine hunde ud på fjordens tykke is, og i det vinterdæmpede landskab høres kun de rolige lyde af knirkende sne, halsende hunde og slædeførerens små ordrer. En uforglemmelig oplevelse!!
Slædehunden er ikke et kæledyr, men et vigtigt arbejdsdyr for fangere og fritidskuske. Den intelligente hund er perfekt bygget til grønlandske forhold og kan tåle hård kulde og udholde sult i længere tid. I modsætning til de lignende artsfæller på det nordamerikanske kontinent, Alaskas malamut- og huskyhunde, samt de sibiriske huskies, har de grønlandske slædehunde ikke været opblandet med udefrakommende hunde. Det betyder, at slædehunden i Grønland genetisk set har bevaret alle de kvaliteter og egenskaber, der skal til for at klare sig bedst muligt i den barske grønlandske natur.
Man sidder to og to på slæden, mens kusken står bagved. Slædeturen tager ca 1-1,5 time. Vi anbefaler varmt tøj, særligt noget, der kan dække ansigtet. Det er koldt at sidde stille på slæden. Men en oplevelse, du ikke vil være foruden!
Da ikke alle nødvendigvis kan komme afsted på hundeslædekørsel på samme tid, kan gruppen blive delt op i to.
Tilbage på vandrehjemmet vil der være smør-selv-frokost eller sandwichs.
Eftermiddagen bruger vi hvis vejret og forholdende tillader det til en vandretur i området, eller man kan blive tilbage på vandrehjemmet i varmen.
Om aftenen er der grønlandsk middag i restaurant Roklubben, med alt hvad landet kan tilbyde af lækre rejer, fisk, hjemmerøget moskus og rensdyr, mattak, kammuslinger, stegt moskus og rensdyr, kage og meget, meget mere.
I dag kører vi ud på opdagelse i det omgivende smukke tundraområde, der er helt unikt i kraft af sit rige landbaserede dyreliv. Undervejs vil rejselederen fortælle om moskusoksen og dens historie i området. Moskusokserne kommer egentligt fra Nord- og Nordøstgrønland, men i 1962 og 1965 satte man forsøgsvis en lille gruppe okser ud ved Kangerlussuaq. Livsbetingelserne viste sig at være ideelle, så der nu er over 10.000 dyr i området. De fleste af dem holder sig uvist af hvilken grund syd for fjorden og elven, og det bedste sted at få et indtryk af de flotte dyr er bag det 300 meter høje udsigtspunkt Black Ridge, eller Ravneklippen. Vi kører op på fjeldet, hvorfra der er en prægtig udsigt over dalen ind mod indlandsisen.
På grund af det stigende antal moskusokser har det i de senere år været nødvendigt at hæve jagtkvoten. Det har på den anden side betydet, at der nu er betydeligt færre netop omkring Kangerlussuaq. Vi anbefaler, at man medbringer en kikkert, så man eventuelt kan se de flokke af okser, som typisk leder efter føde i et stort fredet område på den modsatte side af elven.
Tilbage i Kangerlussuaq ved frokosttid hører vi foredraget ”Grønland før og nu”. Efter frokosten, som vi spiser vi på Old Camp er der tid til at slappe af og nyde de rolige omgivelser.
Om aftenen spiser vi middag i Restaurant Roklubben.
Prisinformation
- Rejsens pris
-
Fra kr. 14.998,– pr. person i delt dobbeltværelse.
Se priser for alle afrejsedatoer
- Tillæg for enkeltværelse
- 1.498,–
- Prisen inkluderer
-
- Danske rejseledere
- Fly København – Kangerlussuaq t/r*
- Sightseeingtur med bus i Kangerlussuaq
- Foredrag ”Grønland før og nu”
- Foredrag om den grønlandske slædehund
- Udflugter jf. program
- Transport lufthavn – vandrehjem t/r i Kangerlussuaq
- 4 nætter på vandrehjem i Kangerlussuaq i delt dobbeltværelse med bad og toilet på gangen
- Helpension bestående af smør-selv-frokoster/sandwichs, dagens ret i Restaurant Roklubben, heraf en middag med grønlandske specialiteter (buffet).
- Skatter og afgifter
- Prisen inkluderer ikke
-
- Sygdomsafbestillingsforsikring 7% af rejsens pris
- Gouda Årsrejseforsikring eller Seniorrejseforsikring
- Evt. mulig tilslutning med indenrigsfly i Danmark
- Eventuelle ekstraarrangementer
- Drikkevarer
- Personlige fornødenheder
- Ekspeditionsgebyr kr. 130,- per faktura (bortfalder ved onlinebestilling)
- Alt ikke nævnt under Prisen inkluderer
Praktiske oplysninger
Rejsen er underlagt Albatros Travels almindelige bestemmelser, som deltagerne forudsættes at være bekendt med.
Oplysninger om rejsen
Deltagerantal
Denne rejse kræver et deltagerantal på minimum 16 personer. Hvis dette antal ikke nås, forbeholder vi os retten til at annullere rejsen – dette vil typisk ske senest 4-6 uger før planlagt afrejsedato. I henhold til Lov om Pakkerejser § 20 stk. 1 og stk. 3 er vi som rejsearrangør ikke erstatningsansvarlige for eventuelle tab, man som kunde måtte blive påført som følge af annulleringen. Vi er alene forpligtede til at refundere rejsens pris.
Vintervejret i Grønland
Vi rejser i slut februar og marts, hvor dagene allerede er begyndt at blive længere, og lyset er vendt tilbage. Vintertemperaturen i Grønland ligger i gennemsnit mellem -12 til -17 grader. Lavere temperaturer, end vi normalt kender til i Danmark. Men i Grønland føles det ikke nær så koldt takket være den stærke sol og tørre luft. Den bedste temperatur til en slæderejse er -15 grader.
Udflugt til Indlandsisen
På vores udflugt til indlandsisen kører vi til bunden af den imponerende Russellgletsjer.
Herfra er der et fantastisk syn ud over de store ismængder, og adgangsforhold her noget nemmere end hvis man vil op og gå på selve iskappen.
Bagage
Det er en god ide at medbringe en mindre rygsæk eller taske til udflugter/vandreture og rejsedage, hvor du oftest ikke ser din bagage igen før om aftenen. Rygsækken kan samtidigt anvendes som håndbagage i flyet. Det er ikke nødvendigt at medbringe håndklæde.
Medbring meget gerne en kikkert. Man kan gå glip af rigtig meget uden kikkert.
Beklædning
En vinterrejse til Grønland kræver relativt stor variation i beklædningen. Varmt og vandtæt tøj samt hue og vanter er nødvendige. Medbring tøj, der kan kombineres, for eksempel langærmet uldtrøje inderst, sweater eller fleecetrøje som mellemlag og vand- og vindtæt jakke yderst. På benene er et par uldne lange underbukser, tætvævede fritidsbukser samt et par vandafvisende og vindtætte overtræksbukser velegnede. Et par kraftige, velprofilerede og skridsikre vandresko er ideelle til gåture i byerne og til brug i flyet hjem. På slæderejser får alle udleveret varmt sælskindstøj og støvler til turen. Det kan være en god idé at have et par skibriller med til slædeturen og et par inderhandsker, så man kan tage billeder undervejs uden at have bare hænder, samt en neck gaiter til at dække underansigt og hals, hvis det er meget koldt.
Kig de gamle gemmer igennem, inden du går ud og investerer i nyt udstyr. Der er absolut ikke noget krav eller nogen forventninger om, at tøjet og udstyret skal være det allernyeste eller smarteste.
Pas eller anden identifikation
Grønland er i rigsfællesskab med Danmark, og man skal ikke vise pas ved indrejse. Men på grund af de skærpede sikkerhedsregler ved flyrejser, skal man kunne identificere sig med billedlegitimation, og vi anmoder om, at passet medbringes.
Om at rejse i Grønland
Generelle regler ved ture og udflugter
1. Informer hotelreceptionen/rejselederen, såfremt du ønsker at tage på tur i fjeldet på egen hånd.
2. Gå ikke ind i et hus/en bygning, medmindre du udtrykkeligt er blevet inviteret indenfor.
3. Gå ikke alene i ubeboede områder, sørg for at have gruppen i syne, og husk, at vejret pludseligt kan ændre sig og dermed nedsætte sigtbarheden.
4. Hold (sikkerheds-)afstand til dyr og fugle (min. 5 meter).
Mere om Grønland
Her kan du få mere at vide om Grønland: www.albatros-travel.dk/destinationer/europa/groenland
Læs blandt andet om klima og vejr, tidsforskel, drikkepenge og se om du skal have visum eller vaccineres.
Er du interesseret i flere vinterrejser? Se alle vores rejser i februar
Generelle forhold
Rejsens krav til fysisk formåen
Rejseforsikring
Gouda Rejseforsikring
Albatros Travel kan hjælpe dig med at tegne en forsikring gennem Gouda Rejseforsikring, som kan tilbyde en forsikring, der passer lige til din rejse.
Er du forsikret hos et andet selskab, kan der gælde andre regler – se din police eller spørg dit forsikringsselskab. Det er den rejsendes eget ansvar, at den tegnede forsikring indeholder den fornødne dækning.
Albatros Travels rejseledere og guider
På Albatros Travels grupperejser vil turen være ledet af en dansk rejseleder, der enten møder gruppen i lufthavnen inden afrejse eller ved ankomst til destinationen. På busrejser møder I rejselederen senest ved det sidste opsamlingssted. Chaufføren hjælper til med bagage, informerer om sædeplacering i bussen og sørger for, at I kommer sikkert frem.
På Albatros Travels individuelle rejser vil I blive mødt af en engelsktalende lokal guide på destinationen, ligesom det vil være engelsktalende lokale guider, der leder de udflugter, der indgår i rejsen.
På ekspeditionsrejser med Albatros Expeditions vil I blive mødt af en engelsktalende ekspeditionsguide på destinationen, ligesom det vil være det engelsktalende ekspeditionsteam, der leder de udflugter og afholder de informationsmøder, der indgår i rejsen. Vi gør opmærksom på at der ikke kan forventes en dansk rejseleder ombord.
Enkelte af vores rejser er uden lokal guide, dette vil i så fald tydeligt fremgå af programmet. Alle vores guider og rejseledere er erfarne, veluddannede og nøje udvalgt af Albatros Travel.
Drikkepenge
Tillæg for enkeltværelse og -kahyt
Tillægget vil altid fremgå af vores materiale.
Pas
Rejser med mindreårige
Hvis du skal rejse sammen med børn, som ikke er dine egne (fx børnebørn), eller hvis du og dine børn ikke har samme efternavn, kan nogle lande nægte jer indrejse. Det kan derfor være nødvendigt at medbringe en fødsels- og navneattest eller en fødsels- og dåbsattest på engelsk og en underskrevet erklæring, der tillader den mindreårige at rejse i selskab med en navngivet voksen. Husk også at tjekke reglerne for dokumenternes gyldighed – dvs. hvornår de skal være udstedt ift. afrejsedato, hvordan de skal være stemplet osv.
USA er et af de lande, som har ovenstående krav, men der findes ikke nogen endegyldig liste over, hvilke andre lande det gælder. Derfor anbefaler vi dig at kontakte den nærmeste ambassade eller konsulat for det land, du skal rejse til, for at få oplyst reglerne.
Placering i flyet
Vi skal gøre opmærksom på, at det er luftfartsselskabet, som suverænt står for fordelingen af sæder i flyet.
Placering i bussen
På rejser med fly foregår transporten på destinationen oftest med bus. Her kan man ikke reservere en fast plads i bussen, og det er heller ikke muligt at købe en bestemt plads inden rejsens start. Det er selvfølgelig muligt at aftale rokeringer undervejs på rejsen, så alle på skift kommer til at sidde foran såvel som bag i bussen.
På rejser, der foregår med bus fra Danmark, kan du reservere en bestemt siddeplads i bussen, hvoraf nogle kræver en merbetaling. De pladser, der ikke er reserveret, fordeles efter først-til-mølle-princippet.
Busrejserne er markeret med ”BUSREJSE” på hjemmesiden.
Forplejning om bord på flyet
På de fleste af vores rejser benytter vi rutefly. På de europæiske ruter har du som regel mulighed for at købe forskellige drikkevarer og for eksempel en sandwich. Nogle få selskaber serverer vand, juice, kaffe eller te gratis. På de lange oversøiske ruter er maden inkluderet, hos nogle få selskaber også drikkevarer.
Ønsker du vin, øl og spiritus, skal du som regel selv betale for det. Servicen om bord varierer meget fra selskab til selskab og ændres jævnligt, så vi kan desværre ikke give mere præcise oplysninger inden rejsen.
Specialkost
På flyrejser skal specialkost som eksempelvis diabetes- eller vegetarmad bestilles senest 45 dage inden afrejse. Bemærk, at nogle luftfartsselskaber kræver betaling for specialkost. Vi viderebringer altid ønsker om specialkost på flyrejsen til flyselskabet, men kan ikke garantere den. På busrejser kan vi desværre ikke tilbyde specialkost.
Som udgangspunkt har vi på vores rejser ikke mulighed for at tilbyde specialkost, da der på mange af vores rejser er inkluderet fælles måltider, hvor menuen er bestemt og bestilt på forhånd. Man må derfor forvente at skulle spise samme mad som de øvrige deltagere på rejsen. Vi noterer og viderebringer gerne ønsker om specialkost eller information om allergier, men vi har desværre ikke mulighed for at garantere, at man kan få serveret særlige måltider, eller at der kan tages særlige hensyn ved allergi.
Forbehold/ændringer
Der tages forbehold for ændringer i programmet. Albatros Travel og vores lokale samarbejdspartnere tilstræber altid at afvikle rejsen nøje i henhold til programmet, men det kan af hensyn til seværdighedernes åbningstider eller praktiske omstændigheder være nødvendigt at gennemføre ruten i en anden rækkefølge end anført. Derudover kan programpunkter risikere at udgå på grund af force majeure-situationer som vejrforhold, vejforhold eller forsinkede flyafgange.
Endelig skal vi gøre opmærksom på, at alle rejser løbende revideres og søges forbedret på baggrund af de tilbagemeldinger, vi modtager efter hver rejse. Revidering af rejsen vil derfor medføre, at der kan være opstået ændringer i programmet, fra den blev købt, til afrejsen finder sted. Inden afrejse vil alle deltagere modtage det senest opdaterede program, der har til hensigt at tjene kundernes bedste og sikre den mest smidige afvikling af rejsen.
Rejsen sælges som en hel "pakke", og det vil ikke være muligt at refundere de dele af pakken, der evt. ikke benyttes.
Vi skal gøre opmærksom på, at tilkøbte udflugter kun gennemføres ved et tilstrækkeligt antal tilmeldte deltagere. Afhængig af aflysningstidspunktet tilbagebetales prisen for den aflyste udflugt til de tilmeldte deltagere enten før eller efter hjemkomst fra rejsen.