Vinterstemning i Letland

group-tour
Rundrejse med dansk rejseleder

Oplev Riga med den charmerende UNESCO-fredede bymidte, samt 2 nætter på skønt 4* spahotel ved den hyggelige kystby Jurmala

Et besøg i Riga er en spændende rejse ind i 1900-tallets Europa. Den gamle tysk-inspirerede hansestad byder på smukke kirker og palæer, hyggelige pladser og ikke mindst et hav af små lokale restauranter, hvor sult og tørst kan stilles for billige penge.  Vi skal naturligvis se byens største seværdigheder såsom svenskerporten, krudttårnet, sorthovedernes hus, det centrale torv, samt byens store madmarked.

Efter nogle spændende dage i Riga kører vi ud på landet og besøger barokslottet ved Rundale, som er intet mindre end et arkitektonisk pragtværk opført af den selvsamme arkitekt, som senere berigede os med Vinterpaladset i Skt. Petersburg.

Vi slutter rejsen af ved den smukke kystby, Jurmala, hvor vi indkvarterer os i 2 nætter på et af byens bedste hoteller. Her er der rig mulighed for afslapning og forkælelse, samt gåture i det barske, men smukke kystlandskab. 

Klik på kortet for at se det i stor udgave
 • Type City Break, Familievenlig rejse

 • Rejseleder Dansk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta Euro

Dagsprogram 5 dage
Dag 1
Fly København - Riga. Byrundtur til fods og velkomstmiddag
Dag 2
Riga. Besøg på markedsplads og oplevelser på egen hånd
Dag 3
Riga – Jurmala. Mulighed for tilkøbsudflugt til Rundale-slottet inkl bondefrokost. Videre til Jurmala
Dag 4
Jurmala. Letlands hyggeligste kystby med masser af spaoplevelser og afslapning
Dag 5
Jurmala – Riga – København. Afslapning, tid på egen hånd og hjemrejse

Hoteller

Hotel Wellton Riga

 • 174 værelser
 • 500 m til centrum
 • Døgnåben reception
 • 1 restaurant og lounge bar
 • Elevator
 • Fri wi-fi på værelset
 • Wellness, sauna og relax-afdeling
 • 200 m til supermarked
 • 200 m til busstoppested

Det moderne, 4-stjernede hotel Wellton Riga ligger i hjertet af den gamle bydel og danner en perfekt ramme om vores ophold i hovedstaden. Hotellets restaurant Tapas Tapas byder på såvel lettiske som europæiske retter.

Værelserne er indrettet i klassisk moderne design og med lyse farver. Alle værelser har komfortable senge, aircondition, wi-fi og fladskærms-tv. Den lettiske nationalopera ligger blot 400 m fra hotellet. Butikscentret Stockmann/Origo ligger mindre end 500 m derfra, og Rigas centrale marked, som står opført på UNESCO's verdensarvsliste, ligger 650 m væk.

Læs mere her: www.wellton.com/en/hotels/wellton-riga-hotel-and-spa

Vi vil evt. skifte til et bedre eller tilsvarende hotel i Riga, hvis dette skulle blive nødvendigt. I så fald vil alle rejsedeltagere blive informeret inden afrejse.

Hotel Jurmala Spa

 • 190 værelser
 • Ligger I hjertet af Jurmala og ca. 500 meter fra stranden.
 • Døgnåben reception
 • 1 restaurant
 • 1 cocktail bar på 11. etage med smukt udsigt udover byen og vandet.
 • SPA- og wellness med omfattende SPA-menu.
 • Elevator
 • 2 indendørs swimming pools (opvarmet).
 • Saunas.
 • Wifi på alle værelser.

Hotel Jurmala Spa er et dejligt 4-stjernet Spa-hotel beliggende i hjertet af Jurmala tæt på byens gågade og fine udbud af cafér og restauranter. Fra hotellet er der kun 500 meter til den stranden som om vinteren nok bedst egner det sig til gåture, men i sommernånederne er en vældig populær badedestination for både lokale lettere og turister. 

Hotel Jurmale Spa har et omfattende Spa- og wellness center med over 200 forskellige Spa-behandlinger. Derudover er der 2 indendørs swimmingpools med dejligt opvarmet vand og flere forskellige saunaer.
I restauranten serveres der dejlig mad både morgen, middag og aften, og på 11 etage findes en cocktail bar med fabelagtig udsigt ud over byen og vandet i baggrunden. 

https://www.hoteljurmala.com/

Billeder

Klik på billederne for at se dem større

Afrejsedatoer

Afrejse Varighed Pris Afrejse fra Bemærk
3.998,–
København
Incl Rigas store julemarked
4.498,–
København
Klik på en dato for at se det tilhørende program

Dagsprogram

Hent samlet program OBS. Nogle af vores rejser findes i flere udgaver. Læg mærke til, om du har valgt den rigtige afrejsedato, før du printer.

Dag 1
Fly København - Riga. Byrundtur til fods og velkomstmiddag
Riga er delt i to af Daugava-floden

Efter ankomst til Rigas lufthavn kører vi ind mod Riga, der er delt af Daugavafloden. 
Riga er Baltikums største by, en hyggelig storby med knap en million indbyggere og et betydeligt centrum med både brede boulevarder, store parkanlæg og lange lige gader med masser af forretninger. Uden for den gamle by ligger områderne med art nouveau-bygninger. Art Nouveau var den fremherskende stilart i det 19.århundrede, og Riga er rig på art nouveau med 750 rigt udsmykkede bygninger langs med de store boulevarder. 

På vejen fra lufthavn til hotel krydser vi den imponerende Vansu bro, der adskiller forstæderne fra det centrale Riga. Vi fortsætter forbi nogle af byens mest imponerende bygningsværker, såsom Nationalteateret, Operahuset, Frihedsmonumentet rejst i 1935 i anledning den lettiske selvstændig, inden vi ankommer til vores hotel. 

Efter at have checket in nyder vi en god frokost på en lokal restaurant, inden vi skal på byvandring i den gamle del af byen. Riga blev grundlagt i 1201 af den tyske biskop Albert von Buxhoevden, som et springbræt for sværdbrødrenes korstog mod hedningene i nord, og udviklede sig hurtigt til også at blive en vigtig handelsby mellem Rusland og Vesteuropa. I 1621 erobrede Sverige byen, og Riga udviklede sig til at blive den rigeste by i det svenske imperium. Sverige mistede sidenhen området til Rusland, og Riga var en del af først det russiske imperium og siden af Sovjetunionen frem til landets selvstændighed 21. august 1991. Byen ligger på begge sider af Daugave-floden med den gamle middelalder-bydel på den østlige bred. 

I 1698 da Riga var en del af det svenske rige, blev den svenske port bygget som en del af bymuren. Byens gamle forsvarsværk dukker frem hist og her i byen, og krudttårnet var også en del af det. I krudttårnet er der i dag et fint museum, som man med fordel kan besøge den efterfølgende dag. Vi bevæger os videre gennem de hyggelige gader og kommer bl.a. forbi sorthovedernes hus. Huset blev bygget i 1344 til Sorthovedordenen, der var en loge for ugifte tyske handelsmænd. Vi besøger kirken Skt. Peter, der betragtes som noget af det ypperste fra middelalderen, og hvor der fra tårnet er en enestående udsigt over byen og floden (Entre til tårn ikke inkluderet i rejsens pris).

Om aftenen spiser vi en dejlig fælles middag på hotellet.

Dag 2
Riga. Besøg på markedsplads og oplevelser på egen hånd

Vi starter dagen med et besøg på byens store centrale marked, der er placeret i de tidligere Zeppelinhaller tæt på Rigas hovedbanegård. Markedet hører til blandt Europas største og har mere en 3.000 stande, hvorfra alverdens fødevarer, køkkenudstyr, tøj mm falbydes. Hver dag fragtes friske grøntsager, kød og andre fødevarer ind til markedet og de bugnende boder kan gøre selv den mest forhærdede lækkersulten.

Vi returnerer nu til den gamle bydel, hvor vi ser nærmere på nogle af de mange små pladser og monumenter, som vi ikke har besøgt dagen før. Rejselederen er behjælpelig med at udpege gode frokoststeder, inden resten af dagen er udlagt til oplevelser på egen hånd.

I december måned er det nærliggende at gå på opdagelse på byens store julemarked, der er placeret midt i Rigas gamle bymidte.

Dag 3
Riga – Jurmala. Mulighed for tilkøbsudflugt til Rundale-slottet inkl bondefrokost. Videre til Jurmala

I dag er afsat til oplevelser på egen hånd i den lettiske hovedstad, med mindre man er frisk på eventyr og vil med en tur ud på landet.

I perioden 1736-40 blev et af Letlands mest storslåede barokslotte bygget til baron Ernst Johann Biron, hertug af Kurland. Arkitekten og designeren bag slottet Rundale, Francesco Bartolomeo Rastrelli, blev sidenhen arkitekt ved det russiske hof, hvor hans mesterværk var vinterpaladset i Skt. Petersborg. Rundt om barokslottet ligger den franske have med fine haveanlæg, rosenhaver og springvand, som også blev designet af Rastrelli. På vores rundtur inde i selve paladset, ser vi hertugens private gemakker, slottets dansesal, tronsalen og det store galleri. 

I nærheden af Rundale indtager vi en god solid lettisk bondefrokost, inden vi returnere til hovedstaden. Efter et kort ophold begiver os mod byen Jurmala. Jurmala er især berømt for sine fine sandstrande, og omtales ofte som Baltikums Riviera, og vi skal naturligvis bo på et af byens bedste hoteller.

Efter vi har indlogeret os på vores hotel, spiser vi en fællesmiddag, hvor rejselederen vil informere om de forskellige muligheder hotellet og området har at byde på.

Dag 4
Jurmala. Letlands hyggeligste kystby med masser af spaoplevelser og afslapning
Ved spabyen Jūrmala

Dagen er afsat til oplevelser på egen hånd. Hotellet byder på et hav af spa oplevelser. Opholdet inkluderer adgang til spaområde med pools og sauna m.m. Hvis du ønsker spabehandlinger, er der rig mulighed for det. Disse skal købes på stedet og er ikke inkluderet i rejsens pris. 

Byen Jurmala byder ligeledes på mange oplevelser. Langt ind i det 19. århundrede bestod Jurmala af en række små fiskerlejer, som lå uforstyrret hen. Det ændrede sig dog som ved et trylleslag i 1877, da jernbanen kom. Hver fiskerlandsby fik sin egen station, og hver eneste varme sommerdag strømmede bade- og lufthungrende storbyboere fra Riga mod strandene. Dermed blev landsbyerne kendt som "Rigas Jurmala", som betyder "Rigas kyst" på lettisk.

Jurmala ekspanderede hurtigt med nye lige gader, der lå midt i skoven, og der blev opført imponerende tårnhuse af træ, der fungerede som sommerhuse for Rigas elite. I Sovjettiden fungerede Jurmala som Sovjetunionens riviera, og efter Letland blev besat af Sovjetunionen i 1940, blev mange af de smukke villaer og hoteller nationaliseret. Enkelte blev revet ned for at give plads til massive betonhoteller, men heldigvis blev en stor del af det gamle Jurmala bevaret, og dens charme ligeså. 

Om vinteren indbyder strandene mest til lange gåture i det friske vejr og er man heldig kan man måske falde over et stykke rav, som området er så kendt for.

Dag 5
Jurmala – Riga – København. Afslapning, tid på egen hånd og hjemrejse

Det meste af dagen er til fri disposition, og Jurmala byder såmænd også på gode indkøbsmuligheder, hvis man fortsat har lidt plads til overs i kufferten.

Midt på eftermiddagen begiver vi os med bus til lufthavnen og flyver hjem med kufferten fyldt med gode oplevelser.

Tilkøbsudflugt til barokslottet ved Rundale inklusive lokal frokost

Udflugten går til det berømte slot ved Rundale. Slottet, som er et af Letlands mest storslåede barokslotte blev opført til baron Ernst Johann Biron, hertug af Kurland i perioden 1736-40. Arkitekten og designeren bag, Francesco Bartolomeo Rastrelli, blev sidenhen arkitekt ved det russiske hof, hvor hans mesterværk var vinterpaladset i Skt. Petersborg.

På vores rundtur inde i selve paladset, ser vi hertugens private gemakker, slottets dansesal, tronsalen og det store galleri. I nærheden af Rundale indtager vi en god solid lettisk bondefrokost, inden vi midt på eftermiddagen returnere til hovedstaden.

Tilkøbsudflugten skal bestilles inden afrejse og gennemføres ved min. 15 deltagere

Udflugten gennemføres ved minimum 15 deltagere.

Pris pr. person kr. 598,-

Prisinformation

Rejsens pris

Fra kr. 3.998,– pr. person i delt dobbeltværelse.
Se priser for alle afrejsedatoer

Enkeltværelser

kr. 798,–

Prisen inkluderer
 • Dansk rejseleder.
 • Fly København– Riga t/r direkte
 • Udflugter jf. program
 • 2 nætter på 4* hotel i den gamle bydel i Riga
 • 2 nætter på Hotel Jurmala Spa 4* 
 • Adgang til spaområde på Hotel Jurmala Spa, 2½ time på dag 3 og 4
 • Halvpension: morgenmad dagligt, frokost dag 1, samt middag dag 1,3 og 4
 • Skatter og afgifter
Prisen inkluderer ikke
 • Sygdomsafbestillingsforsikring 7% af rejsens pris
 • Gouda Årsrejseforsikring eller Seniorrejseforsikring
 • Eventuelle ekstra arrangementer
 • Tillæg for enkeltværelse
 • Drikkevarer
 • Drikkepenge til lokalguider og chauffører (beregn ca. 5-10 €)
 • Personlige fornødenheder
 • Ekspeditionsgebyr pr. faktura kr. 130,- (bortfalder ved online bestilling)
 • Alt ikke nævnt under “Prisen inkluderer”

Praktiske oplysninger

Rejsen er underlagt Albatros Travels almindelige bestemmelser, som deltagerne forudsættes at være bekendt med.

Praktiske oplysninger

Deltagerantal

Denne rejse kræver et deltagerantal på minimum 20 personer. Hvis dette antal ikke nås, forbeholder vi os retten til at annullere rejsen – dette vil typisk ske senest 4-6 uger før planlagt afrejsedato. I henhold til Lov om Pakkerejser § 20 stk. 1 og stk. 3 er vi som rejsearrangør ikke erstatningsansvarlige for eventuelle tab, man som kunde måtte blive påført som følge af annulleringen. Vi er alene forpligtede til at refundere rejsens pris.

Ture til fods i Riga

Turen er baseret på, at vi går rundt i Riga dag 1 og 2. Medbring derfor gode sko til de gamle brostensbelagte gader i centrum. Vi går typisk nogle kilometer hver dag, og benytter kun bus ved ankomsten, ved afrejsen og på turen til Jurmala.

Det er ikke en anstrengende tur, og der er ingen bakker. Dog er det vigtigt at vide, at den mellemliggende transport foregår til fods.

Hånden på hjertet

Information

Vi har valgt gode hoteller, der ikke ligger helt centralt i den gamle bydel, men maks. 1,5 km fra Domkirken. Da mange brostensbelagte veje i den gamle bydel er umulige for busser at køre igennem, har vi valgt at spadsere rundt på rundvisningerne.

Generelle forhold

En tryg rejseoplevelse

Vi vil så gerne have, at du føler dig tryg som Albatros-rejsende, lige fra du bestiller din rejse, til du kommer hjem med en masse gode oplevelser – også i en verden med coronavirus. Derfor har vi lavet en række tiltag for at minimere risikoen for smitte, samtidig med at du får alle de rejseoplevelser, du drømmer om. Vores tiltag omfatter bl.a.:

 • Alle rejseledere er certificeret i WHO’s retningslinjer for smittebegrænsning
 • Ekstra høje krav til vores samarbejdspartnere i forhold til rengøring
 • Vi informerer alle vores rejsedeltagere om rejseforsikring og minimering af smitte

Læs om alle vores tiltag her

Rejsens krav til fysisk formåen

Som hovedregel gælder det, at alle rejsedeltagere skal være selvhjulpne. Samtidig skal vi understrege, at vores rejser generelt ikke er egnede for gangbesværede. Selv på bus- og togrejser samt krydstogter vil der ofte være behov for at gå til og fra seværdigheder. På mange af vores kulturrejser vil blot en dags samlede besøg ved seværdigheder osv. nemt overstige 5 kilometers gang.

Rejseforsikring

Alle deltagere i Albatros Travels rejser skal tegne en rejseforsikring, der som minimum dækker udgifter til sygdomsbehandling og hjemtransport.  Da den offentlige sygesikring ikke længere kan bruges som rejseforsikring, er det en forudsætning for deltagelse i vores rejser, at du har tegnet en rejseforsikring. Vi anbefaler, at forsikringen også indeholder en bagagedækning i tilfælde af beskadigelse eller bortkomst af bagage.

Gouda Rejseforsikring

Albatros Travel kan hjælpe dig med at tegne en forsikring gennem Gouda Rejseforsikring, som kan tilbyde en forsikring, der passer lige til din rejse.

Bemærk, at hvis du rejser uden for Europa, er fyldt 70 år eller lider af kroniske sygdomme, skal du udfylde en helbredserklæring. Gouda anbefaler, at du udfylder denne sammen med din egen læge. Helbredserklæringen fås hos Albatros Travel og indsendes til Gouda. Du er først forsikret, når du har modtaget forhåndstilsagnet fra Gouda.

Er du forsikret hos et andet selskab, kan der gælde andre regler – se din police eller spørg dit forsikringsselskab. Det er den rejsendes eget ansvar, at den tegnede forsikring indeholder den fornødne dækning.

Albatros Travels rejseledere og guider

På Albatros Travels grupperejser vil turen være ledet af en dansk rejseleder, der enten møder gruppen i lufthavnen inden afrejse eller ved ankomst til destinationen. På busrejser møder I rejselederen senest ved det sidste opsamlingssted. Chaufføren hjælper til med bagage, informerer om sædeplacering i bussen og sørger for, at I kommer sikkert frem.

På Albatros Travels individuelle rejser vil I blive mødt af en engelsktalende lokal guide på destinationen, ligesom det vil være engelsktalende lokale guider, der leder de udflugter, der indgår i rejsen.

Enkelte af vores rejser er uden lokal guide, dette vil i så fald tydeligt fremgå af programmet. Alle vores guider og rejseledere er erfarne, veluddannede og nøje udvalgt af Albatros Travel.

Drikkepenge

På vores rejser kommer du i kontakt med hverdagslivet og dets skikke. Der kan være forhold, du ikke synes om eller ikke er vant til, som for eksempel skikken med drikkepenge. I mange lande er drikkepengesystemet mere organiseret, end vi som danskere er vant til, og der er en forventning om, at lokalguider og chauffører i løbet af rejsen modtager en vis sum drikkepenge, da lønnen i servicebranchen ofte er afstemt derefter. Vi angiver et beløb i vores rejseprogram, således at du hjemmefra kan tage højde for dette. Rejsens pris inkluderer ikke drikkepenge, da det er et individuelt anliggende, og drikkepengesystemet er en del af den kultur, man vælger at besøge, og som man derfor bør respektere. For en god ordens skyld må vi understrege, at drikkepenge naturligvis er frivillige.

Tillæg for enkeltværelse og -kahyt

De oplyste priser på vores rejser er baseret på 2 personer, der rejser sammen og bor i delt dobbeltværelse eller dobbeltkahyt. For vores gæster, som rejser alene, vil der være et tillæg for enkeltværelse og/eller -kahyt. Tillægget er en afspejling af det prisniveau, vi som rejsearrangør bliver mødt med, når vi opkøber værelser og kahytter hos vores underleverandører. Et enkeltværelse vil altid være forholdsvis dyrere pr. person end et dobbeltværelse. Dette er et vilkår, der har været gældende inden for rejsebranchen i mange år og er således at betragte som kutyme.
Tillægget vil altid fremgå af vores materiale.

Pas

Vær opmærksom på, at dit pas skal være gyldigt i mindst 6 måneder efter hjemkomst fra destinationen. Dette krav gælder for alle vores rejser, uanset at enkelte lande måtte kræve kortere gyldighed. At vi som rejsearrangør stiller dette 6-måneders gyldighedskrav, er for at undgå situationer, hvor et lands gyldighedskrav måtte blive ændret fra bestilling af rejsen og frem til afrejse.

Rejser med mindreårige

Hvis du skal rejse sammen med børn, som ikke er dine egne (fx børnebørn), eller hvis du og dine børn ikke har samme efternavn, kan nogle lande nægte jer indrejse. Det kan derfor være nødvendigt at medbringe en fødsels- og navneattest eller en fødsels- og dåbsattest på engelsk og en underskrevet erklæring, der tillader den mindreårige at rejse i selskab med en navngivet voksen. Husk også at tjekke reglerne for dokumenternes gyldighed – dvs. hvornår de skal være udstedt ift. afrejsedato, hvordan de skal være stemplet osv.

USA er et af de lande, som har ovenstående krav, men der findes ikke nogen endegyldig liste over, hvilke andre lande det gælder. Derfor anbefaler vi dig at kontakte den nærmeste ambassade eller konsulat for det land, du skal rejse til, for at få oplyst reglerne.

Placering i flyet

Vi skal gøre opmærksom på, at det er luftfartsselskabet, som suverænt står for fordelingen af sæder i flyet.

Placering i bussen

På rejser med fly foregår transporten på destinationen oftest med bus. Her kan man ikke reservere en fast plads i bussen, og det er heller ikke muligt at købe en bestemt plads inden rejsens start. Det er selvfølgelig muligt at aftale rokeringer undervejs på rejsen, så alle på skift kommer til at sidde foran såvel som bag i bussen.

På rejser, der foregår med bus fra Danmark, kan du reservere en bestemt siddeplads i bussen, hvoraf nogle kræver en merbetaling. De pladser, der ikke er reserveret, fordeles efter først-til-mølle-princippet.

Busrejserne er markeret med ”BUSREJSE” på hjemmesiden.

Forplejning om bord på flyet

På de fleste af vores rejser benytter vi rutefly. På de europæiske ruter har du som regel mulighed for at købe forskellige drikkevarer og for eksempel en sandwich. Nogle få selskaber serverer vand, juice, kaffe eller te gratis. På de lange oversøiske ruter er maden inkluderet, hos nogle få selskaber også drikkevarer.

Ønsker du vin, øl og spiritus, skal du som regel selv betale for det. Servicen om bord varierer meget fra selskab til selskab og ændres jævnligt, så vi kan desværre ikke give mere præcise oplysninger inden rejsen.

Specialkost

På flyrejser skal specialkost som eksempelvis diabetes- eller vegetarmad bestilles senest 45 dage inden afrejse. Bemærk, at nogle luftfartsselskaber kræver betaling for specialkost. Vi viderebringer altid ønsker om specialkost på flyrejsen til flyselskabet, men kan ikke garantere den. På busrejser kan vi desværre ikke tilbyde specialkost.

Som udgangspunkt har vi på vores rejser ikke mulighed for at tilbyde specialkost, da der på mange af vores rejser er inkluderet fælles måltider, hvor menuen er bestemt og bestilt på forhånd. Man må derfor forvente at skulle spise samme mad som de øvrige deltagere på rejsen. Vi noterer og viderebringer gerne ønsker om specialkost eller information om allergier, men vi har desværre ikke mulighed for at garantere, at man kan få serveret særlige måltider, eller at der kan tages særlige hensyn ved allergi.

Forbehold/ændringer

Der tages forbehold for ændringer i programmet. Albatros Travel og vores lokale samarbejdspartnere tilstræber altid at afvikle rejsen nøje i henhold til programmet, men det kan af hensyn til seværdighedernes åbningstider eller praktiske omstændigheder være nødvendigt at gennemføre ruten i en anden rækkefølge end anført. Derudover kan programpunkter risikere at udgå på grund af force majeure-situationer som vejrforhold, vejforhold eller forsinkede flyafgange.

Endelig skal vi gøre opmærksom på, at alle rejser løbende revideres og søges forbedret på baggrund af de tilbagemeldinger, vi modtager efter hver rejse. Revidering af rejsen vil derfor medføre, at der kan være opstået ændringer i programmet, fra den blev købt, til afrejsen finder sted. Inden afrejse vil alle deltagere modtage det senest opdaterede program, der har til hensigt at tjene kundernes bedste og sikre den mest smidige afvikling af rejsen.

Rejsen sælges som en hel "pakke", og det vil ikke være muligt at refundere de dele af pakken, der evt. ikke benyttes.

Vi skal gøre opmærksom på, at tilkøbte udflugter kun gennemføres ved et tilstrækkeligt antal tilmeldte deltagere. Afhængig af aflysningstidspunktet tilbagebetales prisen for den aflyste udflugt til de tilmeldte deltagere enten før eller efter hjemkomst fra rejsen.

Lignende rejser