Efterårseventyr i Malta

group-tour
Rundrejse med dansk rejseleder

Vi tager os god tid og kommer ind under huden på malteserne, når vi med udgangspunkt i hyggeligt samvær udforsker maltesisk kultur, historie, sprog og gastronomi

I Malta tager man det med ro. De stejle bakker kombineret med et varmt klima opfordrer jo ikke ligefrem til hastværk. At løbe efter en bus er et absolut særsyn, og de fleste buschauffører venter tålmodigt på for sent ankomne passagerer.

Udover at opleve nogle af verdens ældste og mest imponerende kulturhistoriske skatte, kommer vi også ind under huden på malteserne selv: med en let sprogintroduktion prøver vi kræfter med det unikke maltesiske sprog, og vi lærer om det maltesiske køkkens rige traditioner, ikke mindst når vi tilbereder en tre-retters maltesisk menu under kyndig vejledning af en dygtig chefkok. På det lokale marked skal vi afprøve vores maltesiske, der bliver mulighed for vandre- og cykelture i de flotte landskaber, som blandt andet rummer olivenlunde og fiskerlejer, det azurblå Middelhav, ruiner ældre end pyramiderne, klippetempler og katedraler. Kort sagt: Malta har det hele.

Klik på kortet for at se det i stor udgave
 • Type Rundrejse

 • Rejseleder Dansk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta Euro

Dagsprogram
Dag 1 Fly København – Malta. Ankomst og afslapning
Dag 2 Byrundtur i den UNESCO-fredede Valletta med St. Johns katedral og Stormesterens Palads
Dag 3 Den Blå Grotte, vindmøller og fiskerlandsbyen Marsaxlokk
Dag 4 Lokalt maltesisk kunsthåndværk, vinsmagning på Meridiana vingård og byen Mdina
Dag 5 Landsbyen Safi, med besøg hos biavler og honningsmagning, produktion af fåreost og let ”ftira” frokost. Besøg til enten sognekirke eller typisk maltesisk ”townhouse”
Dag 6 Sproglektion – lær at begå dig på maltesisk til husbehov
Dag 7 Besøg på lokalt marked i Birkirkara
Dag 8 Eventyr på egen hånd eller cykeltur (tilkøb)
Dag 9 Eventyr på egen hånd
Dag 10 Vandretur i Majistral Naturreservat
Dag 11 Besøg i bageri i Rabat, maltesiske specialiteter og besøg i Buskett-haverne
Dag 12 Besøg til landsbyerne Kirkop og Mqabba, stenhuggerværksted og stenbrud. Besøg i en lokal ”band klub” og det gamle hospital
Dag 13 “Det maltesiske køkken” – vi dykker ned i madkulturen
Dag 14 Templerne i Tarxien og byrundtur i den historiske by Vittoriosa
Dag 15 Fly til København

Hoteller

Qawra Palace Hotel

Qawra Palace Hotel er officielt et 4-stjernet hotel. Vi har dog valgt at kalde det for 3+ for ikke at skuffe nogen. Dette hyggelige og familieejede hotel ligger lige ud til Qawra strandpromenade . Hotellet har en dejlig restaurant og fra den hyggelige udendørs café har man en pragtfuld udsigt over Salina Bay. Derudover har hotellet blandt andet også en bar, et pizzeria, udendørs og indendørs pool, sauna, jacuzzi med mere. Den centrale beliggenhed i et af Maltas mest populære områder ved St. Paul’s Bay og Bugibba sikrer yderligere adgang til alverdens restauranter, vinbarer, forretninger og kontanthæveautomater lige uden for døren. Alt dette kombineret med hotellets komfortable, afslappede og venlige atmosfære sikrer et dejligt ophold på den gyldne ø. 

Hotellet består af 392 værelser fordelt på 8 etager. Hotellet har fire værelsestyper: værelser med fuld havudsigt, værelser med skrå havudsigt, værelser vendt mod gården (Inland view) med udsigt til palmetræer og en mini golf bane, samt familieværelser med plads til fire personer, også vendt mod gården. Vi bor i dobbeltværelser i kategorien Inland view. Alle værelser har balkon, bad og toilet, aircondition, tv, hårtørrer og minikøleskab. Der er elkedel og kopper på værelset, og kaffe, mælk m.v. kan købes i hotellets minimarked. Wi-Fi og sikkerhedsboks på værelset er til rådighed mod et mindre gebyr.

Læs mere på hotellets hjemmeside, som dog endnu ikke er fuldt opdateret efter at hotellet har gennemgået renovering www.qawrapalacemalta.com

Billeder

Dagsprogram

Hent samlet program OBS. Nogle af vores rejser findes i flere udgaver. Læg mærke til, om du har valgt den rigtige afrejsedato, før du printer.

Vi tager forbehold for eventuelle ændringer af det planlagte program. Selve programindholdet vil ikke blive ændret, men rækkefølgen af udflugter kan variere pga. åbningstider mv.
Dag 1
Fly København – Malta. Ankomst og afslapning

Øriget Malta består af tre beboede øer: Malta, Gozo og Comino. Sidstnævntes indbyggerantal kan dog tælles på én hånd. Selvom Malta er et moderne europæisk land, hersker her en stemning af romantisk tidløshed – og det er ikke blot grundet de tætte bånd til ridderhistorien. Ude på landet blandes italiensk arkitektur med engelske røde postkasser og telefonbokse. I Maltas smukke hovedstad fra 1500-tallet, Valletta, er der for nylig bygget et parlament og et friluftsauditorium på ruinerne af byens gamle operahus tegnet af den berømte italienske arkitekt Renzo Piano. Især på Gozo er det stadig muligt at støde på heste og hestevogne på landevejene, og overalt tårner de mange og mægtige romersk-katolske kirker sig op over små landsbyer.

Stemningen forstærkes af det gyldne lys, øriget året rundet er badet i. Det særlige lys skyldes refleksioner fra Middelhavet, som altid er lige i nærheden, i en kombination med de karakteristiske gule kalkstenshuse, der findes over hele øriget.

Malteserne er et varmt, imødekommende og humoristisk folkefærd. Formentlig grundet landets historie som en tidligere britisk koloni, er malteserne præget af britisk høflighed og sort humor, kombineret med den sydlandske fyrighed. Sproget lyder arabisk, men er blandet med italienske, franske og engelske gloser, og maden bærer sicilianske og mellemøstlige præg, som tilsættes lokale ingredienser såsom kanin og honning.

Øriget bærer tydeligt præg af sin historie – læg for eksempel mærke til de små lokale fiskerbåde, hvis stævne er dekoreret med malede øjne, som skulle være et værn mod ”onde øjne” altså forbandelser. Traditionen stammer helt tilbage fra den fønikiske kultur omkring 1000 f. Kr.

Efter ankomsten til lufthavnen på hovedøen Malta kører vi til vores hotel. Om aftenen er der, ligesom de følgende dage, middag på hotellet.

Dag 2
Byrundtur i den UNESCO-fredede Valletta med St. Johns katedral og Stormesterens Palads
Velkommen til Valletta

Maltas hovedstad Valletta er en af de eneste beboede byer i verden, hvor den originale byplanlægning er fuldstændig bevaret. Ridderne fra Johanitterordenen grundlagde Valletta i 1566, og på små fem år blev der anlagt fæstningsværker, kirker, ordenshuse og 2.000 private hjem. Valletta er på UNESCOs verdensarvsliste – og med 320 historiske monumenter et af de mest historisk koncentrerede områder i verden.

I dag er byen hovedsæde for regeringen, og det er nemt at gå på opdagelse i byens gader, hvor man konstant finder charmerende gyder og pladser samt butiksfacader, der ligner butikker fra 1930’ernes England.

Vi tager på en byrundtur til fods og begynder med et besøg i De Øvre Barracca-haver, der blev anlagt midt i byens forsvarsværk i 1661, som et rekreations- og eksercitsområde for riddere. Fra haverne er der en fantastisk udsigt over Grand Harbour og Vittoriosa og Senglea.

Dernæst besøger vi St. Johns katedral, som blev opført i årene 1573-78 som ordenskirke for ridderordenen. Ridderne skænkede gennem årene mange gaver til katedralen i form af sølv, marmor, guld og kunstværker, og katedralen er derfor kolossalt rigt udsmykket. Hver væg og stolpe er rigt ornamenteret og dekoreret, og det maltesiske kors og våbenskjold kan ses overalt i kirken. Gulvet er et langt farverigt kludetæppe i sorte, blå, røde, lyserøde og gule marmorgravsten, som hver fortæller en historie om en ridders liv og levned. Loftshvælvingen er dækket af malerier af Mattia Preti, der illustrer begivenheder fra Johannes Døberens liv. Det verdensberømte maleri af Caravaggio, som viser Johannes Døberens halshugning, hænger også her i kirken. Vi ser naturligvis også dette mesterværk, som nærmest suger beskueren ind i maleriet.

Malteserne er katolikker, og som besøgende i deres kirker bedes du huske på at være tækkeligt klædt. Shorts, korte kjoler eller ærmeløse bluser er ikke tilladt.

Byrundturen fortsætter til Stormesterens Palads, bygget i det 16. århundrede som hovedkvarter for Johanniterordenens stormestre. Herefter var bygningen hovedsæde for de engelske guvernører, da Malta var britisk koloni (1814-1964), og i dag er den fungerende parlamentsbygning og præsidentbolig.

Dag 3
Den Blå Grotte, vindmøller og fiskerlandsbyen Marsaxlokk
Den fantastiske Blå Grotte

Efter morgenmaden begiver vi os ud på nye oplevelser. Vi kører til den lille fiskerlandsby Wied iz-Zurrieq. Her finder vi Den Blå Grotte, som i virkeligheden er flere grotter, der udgør et af de mest imponerende og specielle syn på Malta. Grotternes beliggenhed, sollyset og havet skaber tilsammen et utrolig smukt syn af spejlinger og genspejlinger i alle nuancer af blå. Hvis vejret tillader det, kan vi komme på sejltur ind i grotterne (ikke inkluderet). Det kræver dog, at havet er nogenlunde roligt. I Zurrieq finder vi også Tas-Salib og Ta’ Qaret vindmøllerne. Stort set alle vindmøller i Malta blev bygget af Johanitterordenen i perioden fra 1600-tallet til 1800-tallet.

Turen fortsætter til fiskerlandsbyen Marsaxlokk, som har bevaret sit maltesiske islæt. Gamle huse ligger ved byens havnefront, og en flåde af de farverige fiskerbåde, luzzu, vugger i havnen. Det daglige marked ved havnen sælger mest souvenirs, men er stadig en oplevelse. Det var her i Marsaxlokk, at den tyrkiske flåde lå under Den Store Belejring i 1565, og også Napoleons hær gik i land her under franskmændenes invasion i 1798. Den rolige havn har sidenhen været skueplads for flere internationale begivenheder, blandt andet mødet i 1989 mellem Mikhail Gorbatjov og George Bush.

Dag 4
Lokalt maltesisk kunsthåndværk, vinsmagning på Meridiana vingård og byen Mdina
Maltas første hovedstad, Mdina

Vi starter dagen med at se nærmere på traditionelt maltesisk kunsthåndværk i Ta’ Qali Crafts Village, hvorefter vi besøger Meridiana vingård. Her får vi lejlighed til at smage et lille udvalg af de gode maltesiske vine som produceres på gården. Både på Malta og Gozo fremstilles fremragende vin, som dog mest er til lokalt forbrug, da der ikke produceres nok til eksport.

Dernæst besøger vi middelalderbyen Mdina og tager på vandretur i de stille gader. Byen ligger på et 213 meter højt plateau, og fra byens bastioner er der en fremragende udsigt over næsten hele øen. Der har boet mennesker i området siden bronzealderen. Fønikerne grundlagde her en handelsplads i år 1000 f.Kr., romerne byggede her, og araberne gav byen sit nuværende navn, der på arabisk betyder befæstet by. De byggede da også en voldgrav og en stor mur, som skulle adskille byen fra resten af landet.

Mdina var Maltas første hovedstad og har traditionelt været byen, hvor Maltas adel og de rigeste familier byggede deres paladser. St. Pauls (Paulus) katedral er byens imponerende kirke, som er viet til apostlen Paulus. Ifølge overleveringen var det netop på dette sted, at Paulus døbte den romerske statholder Publius i år 60.

Dag 5
Landsbyen Safi, med besøg hos biavler og honningsmagning, produktion af fåreost og let ”ftira” frokost. Besøg til enten sognekirke eller typisk maltesisk ”townhouse”
Vi smager på den verdensberømte maltesiske honning

I dag skal vi have en smag af Malta, idet vi skal på besøg hos en biavler. Malta er verdensberømt for den fine og særligt krydrede honning i mange afskygninger, som laves af de mange vilde blomster, som findes på øerne. De mest berømte honningformer er baseret på vild timian, citrusfrugter og johannesbrødtræer. Udover at være kendt for den meget krydrede smag, så siges det også om den maltesiske honning, at den har helbredende egenskaber, og anvendes især mod forkølelse og hoste. I Malta finder man faktisk en særlig honningbiart, som er endemisk for landet. Denne bi adskiller sig fra andre honningbier i Middelhavsområdet ved at den er lidt mindre, mørk i farven og uden de karakteristiske gule striber. Den er desuden meget modstandsdygtig overfor sygdomme. Denne bi er også mere aktiv end de fleste andre honningbiarter, og mere aggressiv. Hos biavleren smager vi de forskellige honningsorter, og måske bliver vi også budt på de typiske maltesiske daddelkager kaldet Mqaret, samt mjød, som jo bekendt også laves af honning.

Vi fortsætter i spisningens tegn og skal nu introduceres til hvordan ”gbejna”, den højt elskede lille maltesiske runde fåreost laves. Fåreosten indgår ofte som en fast bestanddel af en typisk maltesisk sandwich frokost med det særlige flade brød ”ftira”. Det prøver vi også her, idet vi bliver budt på en let ”ftira” frokost. 

Vi slutter dagen med et besøg til enten en sognekirke eller et typisk maltesisk ”townhouse”. Disse ”byhuse” er meget interessante og meget synlige i gadebilledet. Karakteristisk for dem er, at det typisk er relativt små huse som ligger på række over gadeniveau, med træbalkoner i mange farver, typisk grøn, rød, hvid og lyseblå. Facaderne er foruden dørnummer typisk dekoreret med en keramikplade, som afbilder en helgen eller Jomfru Maria.

Dag 6
Sproglektion – lær at begå dig på maltesisk til husbehov
Kast dig ud i det nyerhvervede maltesiske på markedet

Vi har ikke så mange aktiviteter på programmet i dag, men i halvanden time kræves der fuld opmærksomhed fra vores side, idet vi skal snuse til det meget fascinerende maltesiske sprog. Vores underviser kommer til os på hotellet og vil lære os de mest almindelige gloser, så vi lettere kan bestille mad, spørge om vej og ikke mindst begå os blandt de lokale maltesere. Undervisningen foregår først i dag, så I forinden har haft mulighed for at undres og dermed stille vores underviser alle de spørgsmål, som I nu måtte have samlet sammen indtil videre. Det maltesiske sprog er unikt, idet det er det eneste semitiske sprog i verden, som er baseret på det latinske alfabet.

Eftersom der ikke er andet på programmet i dag, kunne det så ikke friste at kaste sig ud i at øve det nyerhvervede maltesiske umiddelbart efter sproglektionen? En ting er sikkert, malteserne vil blive meget imponerede over en udlænding, som tør ytre bare nogle få gloser på maltesisk, da de godt ved, at deres sprog ikke hører til et af de nemmeste.

Dag 7
Besøg på lokalt marked i Birkirkara
Hvis ikke det lige lykkedes at øve det maltesiske i går, så vil der i dag være rig mulighed for det, da vi besøger det travle marked i byen Birkirkara. Måske kan vi endda lære endnu mere af de lokale her. På markedet ser vi lidt på de lokale varer, og bagefter besøger vi også sognekirken. Markedet afholdes kun onsdag og fredag, og derfor må vi på nogle afgange flytte denne udflugt til en anden dag.   
Dag 8
Eventyr på egen hånd eller cykeltur (tilkøb)
Cykeltur til Golden Bay

Dagen er afsat til oplevelser på egen hånd, og mulighederne er mange. Du kan for eksempel besøge Maltas tredje ø, Comino, som er mest berømt for Den Blå Lagune. Du kan også tage på en længere havnerundfart, udforske Valletta yderligere eller tage til Sliema og bare nyde livet.

For dem der har lyst er der mulighed for at mærke vinden i håret og duften fra naturen, idet vi skal opleve Maltas fantastiske landskab på cykel. Ruten, vi har valgt, byder på nogle af Maltas mest sceniske landskaber og kan betegnes som nem til moderat, med nogle bakker. I alt cykler vi cirka 12 til 18 kilometer, og det vil tage cirka tre timer. Cykelhjelm kan lånes, og en flaske vand per person vil blive udleveret. Cykelturen tager sin begyndelse ved Dingli-klipperne og slutter i Golden Bay.

Dag 9
Eventyr på egen hånd
Besøg Sliema på egen hånd

Dagen er afsat til oplevelser på egen hånd. Hvis vejret er til det, er der mange sandstrande at besøge på øen. Ghajn Tuffieha, Golden Sands, Ghadira Bay og Paradise Bay er nogle af de mest populære. Du kan også tage til den større by Sliema, oprindeligt et lille fiskerleje, som i dag er en af Vallettas fineste forstæder. Her er en fantastisk udsigt over Vallettas gamle bydel, og et rigt café- og forretningsliv med god shopping langs med havet og havnen.

Det kan også anbefales at tage på en Gozo Hop On Hop Off bustur til øen Gozo (ikke inkluderet). Der er typisk afhentning fra selve hotellet eller i nærheden af hotellet cirka kl. 8 om morgenen. Bussen kører til færgeterminalen og overfarten tager cirka en halv time. I Gozo venter Gozo Hop On Hop Off bussen, og der vil være mulighed for at hoppe af og på ved alle de største seværdigheder på øen. Der er ingen entrébilletter inkluderet, men disse kan købes ved de enkelte seværdigheder. Rejselederen kan hjælpe med råd og vejledning. 

Dag 10
Vandretur i Majistral Naturreservat
Vandretur i naturskønne Majistral Naturreservat
I dag skal vi ud på en cirka 3 ½ timers vandretur rundt i Maltas første naturreservat, Majistral Naturreservat. Meget af tiden vil vi gå langs kysten på grusstier og i kuperet natur med flot udsigt ud over Middelhavet. Vi har en guide med, som kan fortælle os om floraen og faunaen, og undervejs ser vi gamle ruiner, masser af fugleliv og gamle stengærder. Afhængigt af årstiden kan jorden være dækket af vilde blomster. Der er ikke mange fredede eller ubeboede steder tilbage i Malta, hvor man som her kan høre fuglefløjt, lytte til havets brusen og bare nyde stilheden væk fra byens larm og bilstøj. Terrænet kan være ret stenet og støvet, så praktisk fodtøj og påklædning anbefales.
Dag 11
Besøg i bageri i Rabat, maltesiske specialiteter og besøg i Buskett-haverne
De romantiske Buskett Haver

Godt brød er en af grundstenene i det maltesiske køkken, så i dag skal vi besøge et traditionelt bageri. Vi kører til byen Rabat, en af de ældste byer i Malta, og besøger det berømte St. Paul’s bageri. Idet vi træder ind i bageriet mødes vi af duften af det gode maltesiske brød, essensen af Malta. I gamle dage brugte de maltesiske husmødre ofte bagerens enorme ovn til at få bagt deres hjemmelavede medbragte pastaretter, da man mente at dette bibragte maden endnu mere smag. Foruden at være virkelig delikat, så er brødet også rørende billigt!

Dernæst tager vi til det prisvindende gårdhus Diar Il Bniet i Dingli. Stedet fungerer både som forretning og restaurant, og her kan man købe alskens maltesiske specialiteter af højeste kvalitet, eksempelvis marmelader, olivenolie, oste, vine og andre delikatesser. Herefter besøger vi de romantiske Buskett-haver, som engang fungerede som jagtgrund for Johanitterordenen.

Dagen i dag tjener som introduktion til nogle af Maltas specialiteter, og hverken brødet eller delikatesserne fra gårdhuset er inkluderet. Men hvis vejret og stemningen er til det, så byder Buskett Haverne på de ideelle rammer til en hyggelig lille picnic, hvor det friske brød fra bageren og delikatesserne fra gårdhuset kan nydes sammen med et glas vin, alt sammen købt for egen regning. 

Dag 12
Besøg til landsbyerne Kirkop og Mqabba, stenhuggerværksted og stenbrud. Besøg i en lokal ”band klub” og det gamle hospital
Traditionelle maltesiske pastizzi

I dag besøger vi to meget gamle traditionelle landsbyer, hvor livet på nogle områder har stået stille. Historie, tradition og religion spiller en endnu større rolle end i andre maltesiske byer og landsbyer. I Kirkop begynder vi med et besøg hos den lokale stenhugger, som giver en demonstration af sit arbejde. Vi får selv lov til at lave nogle små miniatureornamenter, og der vil også være mulighed for køb af souvenirs. Vi ser også et stenbrud, hvorefter vi går en lille tur på cirka en halv time til den næste landsby, Mqabba. Her besøger vi medlemmerne af den lokale ”band klub”, som inviterer os indenfor til kaffe og te, samt de traditionelle maltesiske pastizzi, butterdejspakker med fyld af ricottaost eller ærtemos. Band klubberne og musikken spiller en meget vigtig rolle i det maltesiske samfund, og hver by og lille landsby har mindst een klub, som byens eller landsbyens identitet er stærkt forbundet med. Der foregår altid en heftig rivaliseren byerne og klubberne imellem, især under de mange ”festaer”, altså byfester, som jævnligt afholdes. En festa er en byfest, hvor den pågældende bys helgen fejres med masser af festivitas og processioner, og hvor en tung statue af byens helgen bæres rundt i gaderne, akkompagneret af band klubbens musik. I en nation af dedikerede katolikker bliver jul og påske naturligvis også fejret med manér og med lignende byfester.

Vi slutter dagens besøg på det gamle hospital, hvor et medlem af det lokale byråd vil møde os og fortælle om byen og hospitalet. 

Dag 13
“Det maltesiske køkken” – vi dykker ned i madkulturen
Dyk ned i det maltesiske køkken!

I dag vil chefkok Joseph Baldacchino fortælle og undervise os i det maltesiske køkken, og det vil foregå på taget af et hotel i havnebyen Sliema, med udsigt over Marsamxett havn. Først vil han holde et lille foredrag om maltesisk mad, om hvilke urter og krydderier der typisk anvendes og fortælle os generelt om det maltesiske køkkens rige traditioner, som udover at have sine egne karakteristika i høj grad også er påvirket af det italienske og britiske køkken. Dernæst får vi selv forklæde på og kaster os ud i tilberedningen af en tre-retters menu, under køkkenchefens kyndige vejledning. Vi kommer til at lære mange gode tips og tricks og bliver med garanti klogere på maltesisk mad.

Af hygiejnemæssige årsager spiser vi ikke vores egen tilberedte mad, men vi får nogle små smagsprøver på køkkenchefens mad, som selvfølgelig består af de samme retter som dem vi lige selv har lavet.  Herefter er resten af dagen til egne eventyr. Hvis man ikke har lyst til at tage med tilbage til hotellet, kunne det her fra Sliema være oplagt at tage på en havnerundfart (ikke inkluderet), hvor man blandt andet ser den store naturlige havn, Grand Harbour. Fra vandet ser man Vallettas imponerende fæstningsværker udefra, passerer de mange små fiskerbåde – også kaldet luzzu – med de maleriske øjne påmalet stævnen, nogle af de smukke klippe- og sandstrande, og man ser de tronende kupler på de mange kirker. Man kan også bare vælge at blive i Sliema og nyde de mange caféer og forretninger, eller gå en tur langs promenaden.

Dag 14
Templerne i Tarxien og byrundtur i den historiske by Vittoriosa
Templerne i Tarxien

Templerne i Tarxien (udtales Tarsheen) hører til blandt nogle af Maltas vigtigste forhistoriske levn. Dette megalitiske bygningsværk blev først udgravet i 1914 og menes at kunne dateres tilbage til et sted mellem år 3600 og 2500 f.Kr. Det består af fire forbundne templer bygget af massive stenblokke, dekoreret med spiralmønstre og dyrerelieffer af tyre, geder og svin. I det første tempel fandt man ved udgravningen et fertilitetssymbol i form af en stor statue af en bredhoftet kvinde.

Efter dette spændende besøg tager vi på gåtur rundt i Vittoriosa, en af de tre historiske byer Vittoriosa, Cospicua og Senglea. Det kan være forvirrende at høre de lokale referere til disse tre byer, da de foruden de latinske navne også alle tre har maltesiske navne, nemlig Birgu, Bormla og Isla. Det var i fiskerlandsbyen Vittoriosa (Birgu), at johanniterridderne først slog sig ned ved ankomsten til Malta i 1530, inden de flyttede til Valletta. I Vittoriosa reparerede og udvidede ridderne de ældgamle fæstningsværker i området, og det var her, ridderne modstod det tyrkiske angreb under Den Store Belejring i 1565. I 1941 og 1942, under 2. Verdenskrig, blev de tre byer næsten bombet dagligt med store ødelæggelser til følge. Nu om dage udgør byerne et stort og tæt sammentømret samfund, som mestendels ernærer sig ved skibsværftsdrift. Vittoriosa er en lille og meget hyggelig by, som kun er 800 meter lang og 400 meter på det bredeste stykke. Som om navneforvirringen ikke var nok, står alle gadeskilte i byen på maltesisk, mens man kun kan opdrive turistkort på engelsk. Ganske charmerende!

Dag 15
Fly til København

Prisinformation

Tillæg for enkeltværelse
2.498,-
Prisen inkluderer
 • Dansk rejseleder
 • Fly København – Malta t/r
 • Udflugter og entréer jf. program
 • Sproglektion i maltesisk
 • Maltesisk madlavningskursus
 • Indkvartering på hotel i delt dobbeltværelse i kategorien ”Inland View” på Qawra Palace
 • Halvpension (morgenmad/middag).
 • Skatter og afgifter
Prisen inkluderer ikke
 • Sygdomsafbestillingsforsikring 6 % af rejsens pris
 • Gouda Årsrejseforsikring eller Seniorrejseforsikring
 • Tilkøb af cykeltur, inklusiv transport, lån af cykelhjelm og en flaske vand per person. Bestilles og betales i Malta (gennemføres ved minimum 15 personer. Beregn ca. 35 euro per person)
 • Opgradering til dobbeltværelse med havudsigt kr. 1.198,- per person (på forespørgsel). Opgradering til enkeltværelse med havudsigt kr. 4.498,- (på forespørgsel).
 • Tillæg for enkeltværelse
 • Drikkepenge fx til chauffør (beregn ca. 10 euro)
 • Drikkevarer
 • Personlige fornødenheder
 • Ekspeditionsgebyr pr. faktura kr. 130,- (bortfalder ved onlinebestilling)
 • Alt ikke nævnt under "Prisen inkluderer"

Praktiske oplysninger

Rejsen er underlagt Albatros Travels almindelige bestemmelser, som deltagerne forudsættes at være bekendt med.

Oplysninger om rejsen

Bagage

Det er en god idé at medbringe en mindre rygsæk eller taske til dagsture/udflugter og rejsedage, hvor du oftest ikke ser din bagage igen før om aftenen. Det er ikke nødvendigt at medbringe håndklæde.

Deltagerantal

Denne rejse kræver et deltagerantal på minimum 15 personer. Hvis dette antal ikke nås, forbeholder vi os retten til at annullere rejsen – dette vil typisk ske senest 4-6 uger før planlagt afrejsedato. I henhold til Lov om Pakkerejser § 17 stk. 1 er vi som rejsearrangør ikke erstatningsansvarlige for eventuelle tab, man som kunde måtte blive påført som følge af annulleringen. Vi er alene forpligtede til at refundere rejsens pris.

Mere om Malta

Her kan du få mere at vide om Malta: www.albatros-travel.dk/destinationer/europa/malta
Læs blandt andet om klima og vejr, tidsforskel, drikkepenge og se om du skal have visum eller vaccineres.

Eller følg med i rejseleder Niels Lauridsens rejseblog fra Malta

Generelle forhold

Rejsens krav til fysisk formåen

Som hovedregel gælder det, at alle rejsedeltagere skal være selvhjulpne. Samtidig skal vi understrege, at vores rejser generelt ikke er egnede for gangbesværede. Selv på bus- og togrejser samt krydstogter vil der ofte være behov for at gå til og fra seværdigheder. På mange af vores kulturrejser vil blot en dags samlede besøg ved seværdigheder osv. nemt overstige 5 kilometers gang.

Rejseforsikring

Alle deltagere i Albatros Travels rejser skal tegne en rejseforsikring, der som minimum dækker udgifter til sygdomsbehandling og hjemtransport.  Da den offentlige sygesikring ikke længere kan bruges som rejseforsikring, er det en forudsætning for deltagelse i vores rejser, at du har tegnet en rejseforsikring. Vi anbefaler, at forsikringen også indeholder en bagagedækning i tilfælde af beskadigelse eller bortkomst af bagage.

Gouda Rejseforsikring

Albatros Travel kan hjælpe dig med at tegne en forsikring gennem Gouda Rejseforsikring, som kan tilbyde en forsikring, der passer lige til din rejse.

Bemærk, at hvis du rejser uden for Europa, er fyldt 70 år eller lider af kroniske sygdomme, skal du udfylde en helbredserklæring. Gouda anbefaler, at du udfylder denne sammen med din egen læge. Helbredserklæringen fås hos Albatros Travel og indsendes til Gouda. Du er først forsikret, når du har modtaget forhåndstilsagnet fra Gouda.

Er du forsikret hos et andet selskab, kan der gælde andre regler – se din police eller spørg dit forsikringsselskab. Det er den rejsendes eget ansvar, at den tegnede forsikring indeholder den fornødne dækning.

Albatros Travels rejseledere og guider

På Albatros Travels grupperejser vil turen være ledet af en dansk rejseleder, der enten møder gruppen i lufthavnen inden afrejse, eller ved ankomst til destinationen. Det vil fremgå af afrejsepapirerne, hvor gruppen møder sin rejseleder.

På Albatros Travels individuelle rejser vil I blive mødt af en engelsktalende lokal guide på destinationen, ligesom det vil være engelsktalende lokale guider, der leder de udflugter, der indgår i rejsen.

Enkelte af vores rejser er uden lokal guide, dette vil i så fald tydeligt fremgå af programmet.

Alle vores guider og rejseledere er erfarne, veluddannede og nøje udvalgt af Albatros Travel.

Drikkepenge

På vores rejser kommer du i kontakt med hverdagslivet og dets skikke. Der kan være forhold, du ikke synes om eller ikke er vant til, som for eksempel skikken med drikkepenge. I mange lande er drikkepengesystemet mere organiseret, end vi som danskere er vant til, og der er en forventning om, at lokalguider og chauffører i løbet af rejsen modtager en vis sum drikkepenge, da lønnen i servicebranchen ofte er afstemt derefter. Vi angiver et beløb i vores rejseprogram, således at du hjemmefra kan tage højde for dette. Rejsens pris inkluderer ikke drikkepenge, da det er et individuelt anliggende, og drikkepengesystemet er en del af den kultur, man vælger at besøge, og som man derfor bør respektere. For en god ordens skyld må vi understrege, at drikkepenge naturligvis er frivillige.

Tillæg for enkeltværelse og -kahyt

De oplyste priser på vores rejser er baseret på 2 personer, der rejser sammen og bor i delt dobbeltværelse eller dobbeltkahyt. For vores gæster, som rejser alene, vil der være et tillæg for enkeltværelse og/eller -kahyt. Tillægget er en afspejling af det prisniveau, vi som rejsearrangør bliver mødt med, når vi opkøber værelser og kahytter hos vores underleverandører. Et enkeltværelse vil altid være forholdsvis dyrere pr. person end et dobbeltværelse. Dette er et vilkår, der har været gældende inden for rejsebranchen i mange år og er således at betragte som kutyme.

Tillægget vil altid fremgå af vores materiale.

Pas

Vær opmærksom på, at dit pas skal være gyldigt i mindst 6 måneder efter hjemkomst fra destinationen. Dette krav gælder for alle vores rejser, uanset at enkelte lande måtte kræve kortere gyldighed. At vi som rejsearrangør stiller dette 6-måneders gyldighedskrav, er for at undgå situationer, hvor et lands gyldighedskrav måtte blive ændret fra bestilling af rejsen og frem til afrejse.

Rejser med mindreårige

Hvis du skal rejse sammen med børn, som ikke er dine egne (fx børnebørn), eller hvis du og dine børn ikke har samme efternavn, kan nogle lande nægte jer indrejse. Det kan derfor være nødvendigt at medbringe en fødsels- og navneattest eller en fødsels- og dåbsattest på engelsk og en underskrevet erklæring, der tillader den mindreårige at rejse i selskab med en navngivet voksen. Husk også at tjekke reglerne for dokumenternes gyldighed – dvs. hvornår de skal være udstedt ift. afrejsedato, hvordan de skal være stemplet osv.

USA er et af de lande, som har ovenstående krav, men der findes ikke nogen endegyldig liste over, hvilke andre lande det gælder. Derfor anbefaler vi dig at kontakte den nærmeste ambassade eller konsulat for det land, du skal rejse til, for at få oplyst reglerne.

Placering i flyet

Vi skal gøre opmærksom på, at det er luftfartsselskabet, som suverænt står for fordelingen af sæder i flyet.

Forplejning om bord på flyet

På de fleste af vores rejser benytter vi rutefly. På de europæiske ruter har du som regel mulighed for at købe forskellige drikkevarer og for eksempel en sandwich. Nogle få selskaber serverer vand, juice, kaffe eller te gratis. På de lange oversøiske ruter er maden inkluderet, hos nogle få selskaber også drikkevarer.

Ønsker du vin, øl og spiritus, skal du som regel selv betale for det. Servicen om bord varierer meget fra selskab til selskab og ændres jævnligt, så vi kan desværre ikke give mere præcise oplysninger inden rejsen.

Specialkost

På flyrejser skal specialkost som eksempelvis diabetes- eller vegetarmad bestilles senest 45 dage inden afrejse. Bemærk, at nogle luftfartsselskaber kræver betaling for specialkost. Vi viderebringer altid ønsker om specialkost på flyrejsen til flyselskabet, men kan ikke garantere den.

Som udgangspunkt har vi på vores rejser ikke mulighed for at tilbyde specialkost, da der på mange af vores rejser er inkluderet fælles måltider, hvor menuen er bestemt og bestilt på forhånd. Man må derfor forvente at skulle spise samme mad som de øvrige deltagere på rejsen. Vi noterer og viderebringer gerne ønsker om specialkost eller information om allergier, men vi har desværre ikke mulighed for at garantere, at man kan få serveret særlige måltider, eller at der kan tages særlige hensyn ved allergi.

Placering i bussen

Hos Albatros tilbyder vi ikke, at man kan have faste pladser i bussen, og det er derfor heller ikke muligt at købe en bestemt plads inden rejsens start. Ved ikke at tilbyde køb af bestemte pladser, risikerer man således ikke, at købstidspunktet er afgørende for, hvilken plads i bussen, man får adgang til. Derimod kan der aftales rokeringer undervejs på rejsen, så alle på skift kommer til at sidde foran såvel som bag i bussen.

Forbehold/ændringer

Der tages forbehold for ændringer i programmet. Albatros Travel og vores lokale samarbejdspartnere tilstræber altid at afvikle rejsen nøje i henhold til programmet, men det kan af hensyn til seværdighedernes åbningstider eller praktiske omstændigheder være nødvendigt at gennemføre ruten i en anden rækkefølge end anført. Derudover kan programpunkter risikere at udgå på grund af force majeure-situationer som vejrforhold, vejforhold eller forsinkede flyafgange.

Endelig skal vi gøre opmærksom på, at alle rejser løbende revideres og søges forbedret på baggrund af de tilbagemeldinger, vi modtager efter hver rejse. Revidering af rejsen vil derfor medføre, at der kan være opstået ændringer i programmet, fra den blev købt, til afrejsen finder sted. Inden afrejse vil alle deltagere modtage det senest opdaterede program, der har til hensigt at tjene kundernes bedste og sikre den mest smidige afvikling af rejsen.

Rejsen sælges som en hel "pakke", og det vil ikke være muligt at refundere de dele af pakken, der evt. ikke benyttes.

Anmeldelse af rejsen

Her kan du se anmeldelser fra andre gæster, som har været på turen. Vi håber, du kan bruge deres ærlige meninger, gode tips, ris og ros til at få en idé om, hvad der venter på rejsen – så du kan vælge den helt rigtige tur for dig. Anmeldelserne samles ind af et eksternt firma, som er din garanti for anmeldernes validitet. Læs mere her

Bemærk venligst, at flyselskab, flyrute, hoteller, rejseleder og/eller rejsens rute kan variere fra afgang til afgang, og dermed kan en anmeldt rejse være lidt anderledes end de rejser, som aktuelt er til salg.

Du har også mulighed for at stille spørgsmål, som drejer sig om selve rejsen, eller læse andres spørgsmål. Bemærk, at andre gæsters evalueringer kommer efter sektionen med spørgsmål og svar.

Lignende rejser

MTRTR03ADK