Rejs til Malta

Det enestående ørige Malta er et af Europas mest eftertragtede steder. Og med god grund - både historie, kultur, skøn mad og azurblåt hav er hele tiden indenfor rækkevidde, når man er på ferie på Malta. Desuden bevirker Maltas historisk strategiske placering, at landet har været, og stadig er, et sandt sammensurium af arabiske, italienske og nordafrikanske anstrøg.

Indbyggere 500.000
Hovedstad Valletta
Sprog Maltesisk og engelsk
Georgskorset i flagets venstre hjørne fik Malta for sin tapperhed under 2. Verdenskrig
Vidste du...

at H.C. Andersen besøgte Malta i 1840? Han beskrev sine oplevelser på øerne i rejsebogen "En digters basar".

at Maltas mindste ø, Comino, er 100 % bilfri og kun har en enkelt bygning, nemlig Comino Hotel?

Maltas geografi og historie

Malta består af seks øer, men kun tre er beboede. Næstefter den største ø Malta, kommer Gozo nordvest for Malta med 37.000 indbyggere, og mellem de to hovedøer ligger Comino. I alt har Malta omkring 400.000 indbyggere, som er presset sammen på et areal, der er omtrent halvt så stort som Bornholms. Det gør landet til et af verdens tættest befolkede lande. Malta fik selvstændighed fra Storbritannien i 1964 efter at have været underlagt briterne i 174 år, men malteserne har også prøvet at være under både fønikisk og tyrkisk herredømme.

Nysgerrig på mere Malta? Så følg med i rejseleder Niels Lauridsens rejseblog fra Malta

Hovedstaden Valletta set fra havet

Seværdig­heder i Valletta

Den store handelsgade genlyder af penge og folk, der forhandler om prisen, og af poser, der knitrer under vægten af nyerhvervede nødvendigheder. Her handles med tøj, elektronisk isenkram og lokalt kunsthåndværk. Et par blåtonede Mdina-glas funkler på et interimistisk udstillingsbord, og hjemmelavede tilbudsskilte viser vej i den maltesiske købmandsjungle. Merchant Street huser også de forlokkende markedshaller med frisk frugt og grønt, slagter- og fiskebutikker, flåede kaniner, nyfangede blæksprutter og sværdfisk – bon appetit. Markedshallerne i hovedstaden Valletta, der allerede tilbage i 1700-tallet betragtedes som en af Europas smukkeste byer, udgør et kærkomment pit stop på den indimellem strabadserende udforskning af de voldsomt kuperede sidegader. Tæt på Merchant Street og hovedgaden Republic Street ligger Stormesterens Palads, der oprindelig tjente som residens for Johanitterordenens stormester, siden for den engelske guvernør og i dag for den maltesiske præsident. Her folder byens fordums storhed sig for alvor ud. Oplev også hovedstadens flotteste barokbygning, Auberge de Castille et Leon, der førhen fungerede som herberg for riddere fra Castillien, men i dag huser statsministeriet.
Vallettas gamle bydel blev opført i 1500-tallet af Johanniterordenen

Seværdig­heder i Sliema

Foruden hovedstaden er der også interessante ferieoplevelser at hente i Sliema, der engang var et lille fiskerleje. Senere blev den en prominent forstad til Valletta, og i dag er den Maltas største by med 17.000 indbyggere. Gå en tur langs havnepromenaden, Tower road – kaldt sådan på grund af det dominerende St. Julians' Tower, der blev bygget i 1500-tallet af de indflydelsesrige Johannitere og har fungeret som vagttårn og værn mod fjendtligt stemte besøgende fra søen.
Strandpromenaden løber langs hele Sliemas kystlinje

Seværdig­heder i Syd- og Østmalta

Oplev også Syd- og Østmalta, blandt andet Den blå grotte i Wied iz-Zurrieg – den azurblå bugt – egentlig ikke én men en hel serie af grotter. Og tag turen ud til Hagar Qim-templet, der er rekordindehaver af den største fritstående enkeltsten i verden. Endelig skal man ikke snyde sig selv for en rejse tilbage til en af verdens bedst bevarede tidslommer, middelalderbyen Mdina, landets første hovedstad, i dag en lille by med kun nogle få hundrede indbyggere – de fleste af dem velhavende adelsfamilier. Også den langt større naboby Rabat er spændende, ikke mindst på grund af de mange katakomber. Vil du på undervandseventyr, er der rig lejlighed til grottedykning ved Gozo.
Hestevognene hjælper med til at skabe den historiske stemning i Mdina
Del denne side