Rejs til Dansk Vestindien

Dansk Vestindien hedder officielt De Amerikanske Jomfruøer og var i 250 år en dansk koloni. Den danske fortid kan ses på alt fra gadenavne og danske gloser i sproget til fejring af helligdage som sankthans og mortensaften. Ud over spændende kolonihistorie kan øerne tilbyde paradisiske sandstrande, hvor solens stråler, palmernes skygge og det krystalklare vand kæmper om at tiltrække sig mest opmærksomhed.

Indbyggere 104000
Hovedstad Charlotte Amalie
Sprog Engelsk
De tre blå pile symboliserer de tre øer Sankt Croix, Sankt John og Sankt Thomas.
Vidste du...

At den sagnomspundne pirat Kaptajn Sortskæg har været på Skt. Thomas? Det er bevist, at han har besøgt øen i løbet af 1718.

At 31. marts fejres med pomp og pragt i Dansk Vestindien? Datoen fejres som ’Transfer Day’ og markerer salget af øerne til USA.

Geografi

Jomfruøerne er en øgruppe i Caribien øst for Puerto Rico. Øgruppen blev delt i en britisk og en dansk del i 1600-tallet. Den vestlige del af øgruppen, De Britiske Jomfruøer, er stadig under britisk kontrol, mens de tidligere danske øer, Skt. Croix, Skt. Thomas og Skt. John, nu er amerikansk territorium. Landskabet på øerne er bakket og klippefyldt med Crown Mountain på Skt. Thomas som højeste punkt (475 meter). Omkring øernes bakkede indre ligger en perlerække af funklende hvide sandstrande, som igen er omgivet af koralrev med fisk og koraller i alverdens farver og former. Se nærmere på Dansk Vestindien: Kort Dansk Vestindien. Klimaet er subtropisk med 25-28° året rundt og en relativt kort regnsæson fra september til november. De kraftige regnskyl varer sjældent længe nok til at lægge en våd dæmper på ferieoplevelserne. Dog kan en lejlighedsvis orkan eller et jordskælv tilbyde lidt uvelkommen afveksling fra det ellers behagelige vejr.

De amerikanske jomfruøers historie

Størstedelen af Dansk Vestindiens 100.000 indbyggere er efterkommere af afrikanske slaver. Ellers bebor en smule europæere og amerikanere de tre caribiske øer. Ud over Danmark har Spanien, Storbritannien, Holland og Frankrig haft et godt øje til Jomfruøerne, men pirater og en modvillig indiansk befolkning gjorde erobringer temmelig problematiske. Alle de europæiske koloninationer havde derfor kun kortvarigt magten, indtil danskerne fik bidt sig fast. Erik Nielsen Schmidt var den første guvernør på Skt. Thomas, da han flyttede ind i øens guvernørbolig den 30. marts 1666. Han døde dog nogle få måneder senere, og først i 1672 kom der rigtig gang i koloniseringen. Det nyligt oprettede Vestindisk Kompagni tog Skt. Thomas som base. Det, danskerne især var interesserede i på Jomfruøerne, var havnen i hovedstaden Charlotte Amalie, der stadig er Caribiens bedste naturlige havn, og muligheden for at dyrke eksotiske og yderst indbringende varer.
Danskerne tjente betydelige summer på sukker- og kaffeplantager, der blev passet af en uendelighed af vestafrikanske slaver. Sidst i 1700-tallet var 25.000 ud af 30.000 indbyggere slaver. Slaveriet blev ophævet i 1848 af den danske guvernør Peter von Scholten efter et oprør blandt slaverne – Danmark var den næstsidste europæiske kolonimagt, der opgav slaveriet. Den pludselige mangel på denne yderst billige form for arbejdskraft og en øget konkurrence på sukkermarkedet gjorde livet økonomisk svært for plantageejerne på de tre danske øer, og efter 250 år som dansk koloni blev øerne solgt til USA d. 27. marts 1917. Pris for tre paradisiske tropeøer: 94 millioner kr.

At rejse på de amerikanske jomfruøer

Som amerikansk territorium har rejser til det tidligere Dansk Vestindien længe været en populær beskæftigelse for amerikanere på jagt efter et lille stykke paradis. Også mange danskere lægger vejen forbi den forhenværende koloni – og med god grund. Især i hovedstaden Charlotte Amalie er den danske kolonihistorie nærværende. Byen er opkaldt efter Christian d. V's dronning, Charlotte Amalie, og er anlagt på fire mindre højdedrag. Op ad bakkesiderne slynger sidegader med navne som Kongens Gade, Dronningens Gade og Borger Gade sig. Charlotte Amalies interessante bygninger inkluderer blandt andet Fort Christian, der er øens ældste bygning, og som ud over at være byens fæstning har tjent som kirke, fængsel, domhus, guvernørbolig og brandstation. I dag er bygningen restaureret og omdannet til museum. Over for fortet finder man den tidligere danske kaserne bygget i 1874. Her på pladsen foran kasernen blev det danske flag sænket til fordel for det amerikanske, da øerne blev overdraget til USA i 1917. I dag rummer kasernen øernes senat, og den er et fint eksempel på dansk koloniarkitektur. Mellem havnefronten og Dronningens Gade, som også hedder Main Street, ligger en stribe af gamle danske handels- og varehuse, for eksempel A.H. Riises Apotek. Også kirker er der mange af i Charlotte Amalie – og de er vidt forskellige, for øerne havde religionsfrihed. Derfor finder man en katolsk, reformert, anglikansk og en lutheransk kirke såvel som en jødisk synagoge i byen. Synagogen ligger naturligvis i Krystalgade ligesom synagogen i København. Skt. Thomas er ikke den eneste ø, der fortjener et besøg under en ferie på De Amerikanske Jomfruøer.
 På Skt. Croix kan man tage et skridt tilbage i tiden til plantageæraen ved at besøge museet på Estate Whim-plantagen. Her kan man se, hvordan plantageejeren boede i det smukke ovale hus, og hvordan slaverne sikrede hans indkomst i markerne og sukkerraffinaderiet. På Skt. John skal man opleve Jomfruøernes Nationalpark, der både kan byde på skønne strande, et overvældende fugleliv, indianske billeder hugget ind i klippesiderne og fine vandrestier. Ellers kan hver ø byde på kilometervis af strande, som det kræver en god portion viljestyrke at holde sig fra – men hvorfor skulle man også det?
Del denne side