Europa

Den passionerede sydeuropæer lever livet impulsivt og tager ikke banaliteter som aftaler og klokkeslæt så tungt...

Og vi reserverede nordeuropæere ved altid hvad klokken er, og sætter en ære i at holde vores hjem pænt og nydeligt. Stereotyper er der nok af, men trods kontinentets beskedne størrelse venter der nye, fremmede indtryk og store oplevelser lige rundt om hjørnet. Europas historie er præget af hyppige sporskifter og en opfarende trang til udforskning, der på godt og ondt har sat sine spor i resten af verden.

Areal 10 mio. km²
Antal indbyggere ca. 740 mio.
Største lande (efter indbyggertal)
 • Rusland - 142 mio.
 • Tyskland - 81 mio.
 • Tyrkiet - 80 mio.
 • Frankrig - 66 mio.
 • Storbritannien - 64 mio.
Vidste du?
at Europa er både det mindste og det tættest befolkede kontinent?
at Istanbul er den eneste by, der ligger på to kontinenter; nemlig Europa og Asien?

Europa

I modsætning til de fleste europæeres mavefornemmelse er der blandt eksperter en uenighed om, hvorvidt Europa overhovedet kan kaldes et kontinent. Strengt taget er Europa blot en halvø til Asien, og opfattelsen af Europa som et selvstændigt kontinent beror nærmere på kultur og tradition end på strenge geologiske principper. Af samme grund er der heller ingen fast, logisk grænse mellem Europa og Asien, men de fleste trækker den ved Uralbjergene og ned gennem Bosporusstrædet, således at kun en lille del af Tyrkiet tilhører Europa. Lignende forvirring gør sig gældende med Grønland, som politisk er europæisk, men rent geografisk tilhører Nordamerika.

Geografi

Geografisk kan Europa, eller den asiatiske halvø, siges at ligne en slags skateboardrampe med bjerge i de nordligste og sydligste egne og en stor, frugtbar flade i midten. Den gængse opfattelse af Europa som en natur- og landskabsmæssigt ret uekstrem verdensdel er ikke helt berettiget. For eksempel afslører et øjekast på Nordeuropa på en globus straks, at det milde klima, Nordeuropa er begunstiget med i betragtning af breddegraderne, er et ganske ekstremt fænomen. Kontinentet kan tilmed fremvise flere vulkaner i Island og Italien samt gletsjere i de schweiziske alper, i Island og naturligvis i Grønland. Dertil kommer norske fjorde, der skærer sig ind i de stejle fjeldsider, og som er blandt verdens længste og dybeste. 90 % af Europa har været dækket af skov, men langt størstedelen af den naturlige skovvækst har for længe siden måttet overlade den tjenstvillige jord til dyrkning og græsning. Det omsiggribende landbrug har derfor haft sin indvirkning på det europæiske dyreliv, og arter som isbjørn, ulv og brun bjørn er gået fra at være rigt repræsenterede på kontinentet til at være næsten udryddede.
Parlamentsbygningen på Ringstrasse i Wien

Historie

Den menneskelige foretagsomhed har dog ikke kun haft negative konsekvenser. Europa var nemlig også stedet, hvor vores nuværende idé om demokrati opstod, da den antikke græske kultur brillerede i disciplinerne politik og filosofi. Fra Romerriget har det meste af verden adopteret idéerne om retssystem og samfundsorganisation. Med til den europæiske historie hører endvidere mindre behagelige tendenser som korstoge og missionsarbejde.

Inden missionerne kunne gå i gang, måtte verden selvfølgelig opdages, og i 1400-tallet begyndte et sandt boom af opdagelsesrejser over det meste af verden. På denne måde blev næsten alle europæiske lande til kolonimagter og kunne nyde godt af fordelagtig handel. I nyere tid har Europas historie været præget af verdenskrige, og senest af nye medlemmer i den europæiske familie, da en række lande i Central- og Østeuropa har opnået selvstændighed.

Den UNESCO-fredede bydel i Berat, Albanien

På rejse i Europa

De europæiske lande kan tilfredsstille de flestes behov for en oplevelsesrig ferie. Fx er det nordligste Europa perfekt til anderledes naturoplevelser og rejser i dyreverdenens tegn. I Sydeuropa venter enestående oplevelser i genren kulturrejse og badeferie, mens de vidtstrakte skove og brede floder i Østeuropa nærmest kalder på et flodkrydstogt. At det ikke er nødvendigt at rejse til fjerne verdensdele efter originale ferieoplevelser, opdager man, når man står ansigt til ansigt med en kælvende gletsjer i Grønland, indsnuser den fredfyldte stemning i Alhambra i Andalusien eller mister stedssansen i de utallige sale og gemakker i Vinterpaladset i Skt. Petersborg.

Læs også vores anbefalinger til 10 steder i Europa, du ikke vidste, du drømte om at rejse hen

Amalfikysten i Italien

Billeder

Klik på billederne for at se dem større

Europarejser

 • Inkl. halvpension

  Det pragtfulde Norditalien

  Storslået rejse til Gardasøen med besøg i Venedig, Verona, Milano og Sydtyrol

  4,3
  • 15-05-2024
  • 7 dage
  • 8.498,–
  fra København
 • Sydengland og Cornwall

  Nyd Englands bedste klima, kør i damptog gennem landsbyer og grønne enge, og hør ridderhistorier over en pint

  4,3
  • 3 afrejser
  • 7 dage
  • Fra 10.498,–
  fra København
 • Skotland – Albatros på eventyr i kongeriget Alba

  Klassisk rundrejse i det skotske højland med betagende natur, fascinerende historie, hyggelige landsbyer og whiskysmagninger

  4,3
  • 7 afrejser
  • 8 dage
  • Fra 12.498,–
  fra København
 • Nordatlantens øje: Færøerne

  Med charmerende Tórshavn, de dramatiske Vestmannabjergene og Færøernes næststørste ø, Eysturoy

  4,5
  • 9 afrejser
  • 5 dage
  • Fra 7.998,–
  fra København