Asien
I Kina står Den Kinesiske Mur og vidner om tusinder af års dramatisk historie.På Bali slænger badegæsterne sig på det snehvide sand. I de sibiriske skove vandrer bjørne mellem tårnhøje graner. I Indien slås sariklædte kvinder og travle rickshaw-førere med hellige køer om den trange plads på gaden, mens der i Dubai er plads nok til det internationale jetset, der muntrer sig i gourmetrestauranter og på overdådige golfbaner.
Areal
45 mio. km²
Antal indbyggere
4 mia.
Største lande efter indbyggertal
- Kina - 1,3 mia.
- Indien - 1,2 mia.
- Indonesien - 258 mio.
- Pakistan - 202 mio.
- Bangladesh - 156 mio.
Vidste du?
At selvom Kina er 5.200 km bredt, så har landet kun én tidszone?
At en tredjedel af verdens befolkning bor i to asiatiske lande; nemlig Kina og Indien?
Geografi og dyreliv i Asien
Asien er alene i kraft af sin enorme størrelse næsten umulig at beskrive. Kontinentet strækker sig fra det arktiske ishav i nord til de små indonesiske tropeøer i syd, og fra det muslimske Mellemøsten til landene helt mod øst, hvis befolkninger bekender sig til hinduismen eller buddhistisk livsfilosofi. Asien er hjemsted for verdens højeste bjergkæde, Himalaya, verdens mest regnfattige områder i de enorme ørkener i Mongoliet og Sibirien og tætte, tropiske regnskove i Indonesien og Malaysia. Dyrelivet følger de varierede landskaber og kan fremvise alt fra rensdyr, ulve og vildheste i polaregnene til tigre, elefanter og påfugle i tropebæltet.
Asiens befolkning
Store områder i Asien, som Saudi-Arabiens ørken og den russiske tundra, er næsten ubeboede, mens andre asiatiske områder hører til verdens tættest befolkede. Det gælder især, hvor monsunregn og store floder som Yangtze, Mekong og Den Gule Flod sørger for frugtbare jorder. Ellers er det byerne, der har størst succes med at tiltrække den asiatiske befolkning. Især i byer som kinesiske Chongqing og Karachi i Pakistan har befolkningstallet været på raketfart i de seneste år. Asiens samlede befolkningstal har for længe siden rundet tre milliarder.
Asiens historie
Mange asiatiske lande har været koloniseret. Eksotiske varer tiltrak de handleglade europæere, og da Vasco da Gama fandt søvejen til Indiens forførende krydderier, kom der hurtigt fart på koloniseringen. Nogle asiatiske lande forblev selvstændige, men slap alligevel ikke for heftig europæisk påvirkning. Noget, som især Kina oplevede under Opiumkrigen.
Seværdigheder i Asien
Det er ikke længere opium og krydderier, der trækker, men Asien er stadig et populært mål, når rejsefeberen melder sig. Mulighederne for en fabelagtig ferie er næsten uudtømmelige på det kæmpemæssige kontinent. Kulturperler som Den Forbudte By i hjertet af Beijing, Angkor Wat-templet i den cambodjanske jungle eller indiske Taj Mahal i tindrende hvid marmor er tillokkende. Tilbøjeligheder til eventyr kan også tilfredsstilles på indonesiske vulkaner, tibetanske vandrestier eller i røgfyldte omgivelser fra ligbrændingsbål ved Gangesfloden i hinduernes hellige by Varanasi. Den nordlige del af Asien kan opleves gennem et kupévindue på den Transsibiriske Jernbane, og Mellemøstens opfindsomme tiltag for at tiltrække løstsiddende dollars og euro kan iagttages i luksusindhyllede Dubai. Uanset hvorhen interesserne går, er der næsten altid garanti for en rejse i særklasse i verdens største verdensdel.