Sydamerika

Sydamerika er naturrekordernes kontinent.

Amazonregnskoven, verdens største skov, Titicaca, klodens højest beliggende sø, Andesbjergene, verdens længste bjergkæde og Atacama, jordens tørreste ørken er alle med til at gøre det sydamerikanske kontinent til et eldorado af naturoplevelser. Samtidig har verdenshistorien gjort sit til, at kulturen er sprudlende og mangfoldig med en fascinerende blandet befolkning af afrikansk, indiansk og europæisk afstamning.

Areal 18 mio. km²
Antal indbyggere 410 mio.
Største lande efter indbyggertal
 • Brasilien - 205 mio.
 • Colombia - 47 mio.
 • Argentina - 43 mio.
 • Peru - 30,9 mio.
 • Venezuela - 30,7 mio.
Vidste du?
at klodens tørreste ørken findes i Chile, og hedder Atacama-ørkenen?
at en tiendedel af alle verdens dyrearter findes i Amazon-regnskoven i Brasilien?

Sydamerikas geografi og klima

Det sydamerikanske kontinent ligger hovedsageligt på den sydlige halvkugle. Ækvator går gennem den nordlige del af kontinentet og har givet navn til det smukke land Ecuador. Landets beliggenhed på ækvator betyder blandt andet, at der kun er en halv grads forskel på gennemsnitstemperaturen i den koldeste og den varmeste måned. Resten af verdensdelen kan til gengæld fremvise noget større afvigelse, hvad angår klima. De nordligste lande har tropisk klima, mens de sydligste dele af Chile og Argentina ned mod Antarktis rækker ind i det polare klimabælte. Nedbøren er heller ikke ligeligt fordelt. Den enorme Amazonregnskov trækker godt med regn til sig hele året igennem, mens Atacama-ørkenen i det nordlige Chile må nøjes med omkring 1 mm om året.
Chimborazo i Ecuador

Sydamerikas dyreliv

Det sydamerikanske dyreliv er temmelig forskelligt fra andre kontinenters og har tilpasset sig de forskellige naturområder. I Andesbjergene klatrer lamaer mellem klippernes spredte buske, i regnskovene strejfer jaguaren rundt på jagt efter hjorte og tapirer, når den da ikke bevæger sig ud på Argentinas langstrakte pampas efter velopfedet kvæg. Det specielle dyreliv på de isolerede Galápagosøer, der har udviklet sig helt uden påvirkning udefra, er et helt kapitel for sig.
Blåfodede suler på Galapagos

Sydamerikas befolkning

Befolkningen i Sydamerika er lige så sammensat, som naturen er alsidig. Verdensdelens forfædre, inkaerne, mayaerne og aztekerne, som byggede højt udviklede civilisationer op, blev knust af spanske og portugisiske erobrere med drømme om frodige landbrugsområder og forgyldte eldoradoer i blodet. I dag udgør mestizer, der er efterkommere af både indianere og europæere, flertallet af befolkningen. Resten er af ren europæisk afstamning eller har afrikanske forfædre, der blev sejlet til især Brasilien fra Afrika i 1700- og 1800-tallet. I de mest ufremkommelige regnskovsområder og på Andes’ højsletter har den oprindelige befolkning undgået europæisk påvirkning, og nogle steder i Peru, Ecuador og Bolivia bliver i de gamle inkasprog stadig talt.
Stenansigt i Tiahuanaco i Bolivia

Sydamerikas historie

Den første europæer på kontinentet var Columbus, der i 1492 gik i land på Bahamas, og troede, at han havde nået nogle hidtil ukendte indiske øer. Først Amerigo Vespucci opdagede, at der var tale om et nyt kontinent og opnåede udødelighed ved at låne sit fornavn til den nye verdensdel. Snart begyndte udforskningen af ’den nye verden’ at tage fart, og Spanien og Portugal delte så godt som hele Sydamerika imellem sig. I løbet af første fjerdedel af 1800-tallet blev næsten alle lande selvstændige, men den europæiske dominans har efterladt tydelige spor i kulturen i flere af de sydamerikanske lande.

At rejse i Sydamerika

En rejse til Sydamerika skriger næsten på naturoplevelser. Et krydstogt mellem Galápagosøerne er et møde med skildpadder, søløver og havleguaner. I Ecuador kan man vandre på Andes-kædens vulkaner eller udforske Amazonregnskoven med udgangspunkt i en ægte junglelodge, mens det kæmpemæssige vandfald Iguazú skal opleves på grænsen mellem Brasilien og Argentina. Men der er meget mere at værdsætte i det mangfoldige kontinent. Man kan lægge sin ferie forbi små kolonibyer med hyggelige, brolagte gader og bygninger i klassisk barokstil. Der er også store oplevelser at hente i regionens storbyer som tangoens Buenos Aires eller verdens smukkest beliggende storby, Rio de Janeiro. Fortidens indianere kan man møde på rejser til Cuzco og i den glemte inkaby Machu Picchu i Peru; nutidens indianere findes bl.a. på flydende øer af siv i den højt beliggende sø Titicaca. En rejse til Sydamerika kan også sagtens indeholde en god dosis mystik, fx ved de fascinerende Nazcalinjer i geometriske og dyrelignende former eller på den myteomspundne Påskeø med de kolossale stenskulpturer på op til 40 ton.
Udsigt over Titicaca-søen i Bolivia

Billeder

Klik på billederne for at se dem større

Sydamerika­rejser

 • Max. 24 deltagere

  Peru – Inkarigets skatte

  Enestående naturscenarier og kulturel mangfoldighed i det gamle Inkariges højborg, Peru.

  4,6
  • 4 afrejser
  • 17 dage
  • Fra 35.998,–
  fra København
 • Drømmekrydstogt gennem Panamakanalen

  Kom på et storslået søeventyr i Americas med Norwegian Joy – fra den pulserende millionby Los Angeles til Latinamerikas vilde natur

  4,5
  • 2 afrejser
  • 19 dage
  • Fra 31.998,–
  fra København
 • Ind i Sydamerikas hjerte

  Tag på en Albatrosrejse for nysgerrige livsnydere! Få storslåede oplevelser i Brasilien og Argentina med en skøn afstikker til Colonia i Uruguay.

  • 4 afrejser
  • 13 dage
  • Fra 31.998,–
  fra Billund
 • Maks. 24 deltagere

  Fra Machu Picchu til Påskeøen

  Eventyrrejse med Inkaernes hemmelige by, Machu Picchu og Påskeøen – en af de fjernest beliggende øer i verden med de verdensberømte Moai.

  • 2 afrejser
  • 14 dage
  • Fra 52.998,–
  fra Billund