Mellemøsten

Tre verdensreligioner er opstået i Mellemøsten. De første spadestik til jødedommen blev taget omkring det store tempel i Jerusalem.

Kristendommen har også sin oprindelse i Jerusalem, mens den nyeste verdensreligion, islam, har sit udspring i Mekka og Medina i Saudi-Arabien. I nutidens Mellemøsten overstiger tilhængerne af islam langt de to øvrige religioners. Der findes dog kristne mindretal i hele regionen, mens jøderne hovedsageligt er koncentreret i Israel.

Areal 5.200.000 km²
Antal indbyggere 232 mio.
Største lande efter indbyggertal
 • Iran - 82 mio.
 • Irak - 38 mio.
 • Saudi-Arabien - 28 mio.
 • Yemen - 27 mio.
 • Syrien - 17 mio.
Vidste du?
at Jordens laveste punkt findes i Mellemøsten? Cirka 400 meter under havets overflade ligger Det Døde Hav.
at De Forenede Arabiske Emirater hed Traktatkysten frem til 1971?

Mellemøstens geografi

Landskabet i Mellemøsten er hovedsageligt fladt. Dog kan lande som Tyrkiet, Iran og Yemen fremvise lidt bjerge til at trække op i gennemsnitshøjden. Regionens højeste punkt, Damavand-bjerget i Iran, når en højde på 5165 meter. Når det gælder lavtliggende punkter, kan Mellemøsten sagtens være med, idet saltsøen Det Døde Hav på grænsen mellem Jordan, Vestbredden og Israel ligger 418 meter under havoverfladen og dermed er verdens laveste punkt. Store dele af Mellemøsten er dækket af ørken, og idéen om vandpiberygende beduiner på kamelkaravane gennem endeløse sandklitter er ikke helt forkert. Flere steder i Mellemøsten findes der stadig beduinstammer, der lever det helt traditionelle nomadeliv, fx i Syrien, Irak, Jordan og Saudi-Arabien.

Begrebet Mellemøsten er af nyere dato og har afløst det tidligere brugte udtryk, Nærorienten. Det er ikke klart defineret, hvilke lande der hører med i betegnelsen, men den dækker traditionelt den sydvestlige del af det asiatiske kontinent. Af og til medtages også nogle nordafrikanske lande. Mellemøsten er snarere en politisk og kulturel betegnelse end en egentlig geografisk. Islam er hovedreligion i langt de fleste lande, og udgør en samlende kulturel enhed for hele regionen. Et andet fællestræk er betydelige oliefund, der har medført pludselig rigdom for regnfattige ørkenstater som Irak, Iran, Kuwait, Saudi-Arabien og de Forenede Arabiske Emirater.

Det Døde Hav i Israel

Fred og ufred i Mellemøsten

Siden 2. verdenskrig har Mellemøsten fortrinsvis høstet medieomtale for sine hyppige krige og konflikter. Regionen er et af verdens absolutte brændpunkter, og adskillige initiativer er igangsat for at skabe fred i den urolige region. Senest er ’køreplanen for fred’ kørt i stilling som forsøg på at få rivalerne Israel og Palæstina til at give hinanden hånden. De fleste fredsskabende initiativer er dog indtil videre endt som beviser på, at det er umådeligt svært at skabe varig fred mellem regionens forskellige lande og befolkningsgrupper.

Seværdig­heder i Mellemøsten

En rejse til Mellemøsten indebærer solnedgange i endeløse ørkenlandskaber, uspolerede strande og bibelske stednavne, som imponerer uanset religiøs overbevisning. Storbyen Dubai, hovedbyen i et af sheikdømmerne i de Forenede Arabiske Emirater, er spækket med næsten uvirkelige byggeprojekter. Byen har på få år forvandlet sig fra en uanselig handelsstation til en ekstravagant jetset-by, og det ene prestigebyggeri efter det andet skyder op mellem shopping-centrene. En tur rundt i Israel er som en rejse tilbage til konfirmationsforberedelsen, og Jerusalem, Betlehem og Nazaret genlyder i de flestes ører. Men Israel er ikke kun oldtid og bibelhistorie. Nutiden findes til overflod i Jerusalems nye bydel og blandt myriaderne af restauranter og natklubber i Tel Aviv. Går interessen i retning af tusindårige levn fra ældgamle kulturer, kan Mellemøsten fremvise flere skatte. Især den skjulte ruinby Petra i den jordanske ørken er en omvej værd. Adskillige huse, templer og gravkamre hugget ind i klippevæggene udgør den stemningsfulde ruinby, der var hovedstad i Nabatæerriget fra 4. århundrede f. Kr. Byen blev på grund af sin afsidesliggende placering først genopdaget i 1800-tallet efter at have været glemt i 600 år. I Iran kan du lade dig betage over de storslåede ruiner efter den endnu mere storslåede hovedstad i oldtidens Perserrige eller lade blikket fare vild i Isfahans myriader af blå mosaikker. Glem heller ikke muligheden for et krydstogt rundt i Den Persiske Golf og oplev blandt andet den lille, olierige østat Bahrain og sultanatet Oman med Mellemøstens ældste nuværende by, hovedstaden Muscat.
Den fantastiske oldtidsby Petra

Billeder

Klik på billederne for at se dem større

Rejser til Mellemøsten

 • Jordan – fra Petra til Det Døde Hav

  Oplev det bedste af Jordan; En af verdens største menneskeskabte seværdigheder, Petra. Hovedstaden Amman, unikke ørkenlandskaber og afslapning ved Det Døde Hav.

  4,5
  • 3 afrejser
  • 8 dage
  • Fra 11.998,–
  fra København
 • Dubai og Big Five-safari i Sydafrika på Albatros' camp

  Storby og storvildt til suverænt lav pris! Et moderne 1001 nats eventyr i Dubai kombineret med Big Five-safari i Sydafrika

  4,6
  • 4 afrejser
  • 10 dage
  • Fra 16.998,–
  fra København
Kontakt os

Ring til os på
tlf. 36 98 98 98
og hør nærmere