Rejs til Jordan

En overdådig ruinby skjult i en hemmelig dal midt i ørkenen. En kæmpemæssig saltsø der nærmere minder om et velekviperet wellnesscenter. Levende bibelhistorie og en ørken gjort berømt af Lawrence of Arabia. Læg dertil en veludført tradition for fred og diplomati midt i det ellers temmelig urolige Mellemøsten. Alt i alt kan man kun blive forundret over, at Jordan endnu ikke er overrendt af eventyrlystne rejsende.

Indbyggere 8,1 mio.
Hovedstad Amman
Sprog Arabisk
Det jordanske flag har inspireret mange af de moderne arabiske flag.
Vidste du...

at Jesus ifølge Det Nye Testamente blev døbt i Jordanfloden?

at den verdensberømte klippeby først blev kendt i den vestlige verden i 1800-tallet? Indtil da var byen og dens beliggenhed holdt som hemmelighed i området.

Jordans historie

Området, hvor Jordan ligger i dag, har været hjem for en af verdens ældste kulturer. Arkæologiske fund ved Jordan-flodens bred kan dateres helt tilbage til 9000 f. Kr. Siden da har området været beboet af talrige forskellige civilisationer – nogle under så fremtrædende overhoveder som Abraham, Saul, Pontius Pilatus og andre bibelske hovedpersoner. Staten Jordans historie er til gengæld temmelig ung. Den begyndte først i 1946, hvor landet fik selvstændighed fra Storbritannien, som havde regeret i området, der dengang var kendt som Transjordanien, efter det Osmanniske Riges sammenbrud.
Jordans første konge var Abdullah I, der havde fungeret som emir (det arabisk ord for fyrste eller hersker) under briternes herredømme. Abdullah blev myrdet og efterfulgt af Kong Hussein, der regerede fra 1953 til 1999 og med sin pragmatiske og vestvenlige ledelsesstil lagde grunden til den fredsommelighed, der præger dette mellemøstlige land. Hussein havde ellers problemer pressende på fra alle sider. USA, Storbritannien, Rusland, Israel, landets arabiske naboer og en stor palæstinensisk befolkningsgruppe havde alle en mening om, hvordan landet skulle styres, og småkrige og kupforsøg hørte til dagens orden. I seksdageskrigen i juni 1967 kæmpede Jordan sammen med Egypten, Syrien og Irak mod en overraskende stærk israelsk hær. Den korte krig endte med, at Jordan måtte afstå Vestbredden og Østjerusalem til Israel. Den nu afdøde Kong Hussein indgik siden en fredsaftale med Israel. Efter Hussein overtog hans søn, den nuværende Kong Abdullah II, tronen, og han har især koncentreret sig om befolkningens uddannelse, sundhed og økonomiske reformer samt indført en regel om mindst 20 % kvindelige kommunalpolitikere. Jordans befolkning har gennem århundreder levet som nomadiske beduiner, og den dag i dag fører en mindre del af de 6 millioner jordanere stadig en nomadisk eller halvnomadisk livsstil i ørken- og steppeegnene. Langt de fleste både beduiner og ikke-beduiner er sunni-muslimer, men der bor også nogle kristne af forskellige ortodokse retninger i landet. Arabisk er det officielle sprog, men rigtig mange forstår og taler engelsk, der i nogle kredse tilmed anses som Jordans andet sprog.

Fantastiske Petra

Et fast punkt på langt de fleste rejser til Jordan er forståeligt nok Petra. Dette er en kæmpemæssig ruinby med meterhøje bygninger hugget direkte ind i de rødlige sandstensklipper. Kun facaderne er synlige, mens rummene strækker sig dybt ind i klipperne, og kun meget få af byens mange bygninger er fritstående. Ud over hundredvis af templer og gravkamre findes her et yderst smukt beliggende kloster, et cirkelrundt amfiteater med plads til 6.000 mennesker og selvfølgelig Petras mest berømte bygning Al Khazneh eller Skatkammeret. Denne 40 meter høje og fint udsmykkede facade er det første syn, der møder den besøgende efter den 1,2 km lange gåtur ad den smalle kløft, som er eneste vej ind i Petra. Området er enormt, og der er brug for mindst fire dage, hvis man har forhåbninger om at se det hele. Start din udforskning her: Kort Jordan.
Petra er en af verdens mest betagende kulturskatte
Byen Petra var hovedstad i Nabatæerriget fra det 4. århundrede f. Kr. og 500 år frem, hvorefter romerne overtog byen. Den blev dog snart forladt og lå skjult mellem ørkenens klipper de næste 600 år, indtil den schweiziske eventyrer Johann Burckhardt forfulgte rygterne om en forsvunden by og fik overtalt sin beduinguide til at vise ham den hemmelige vej gennem klippespalterne. Petra fik igen sin navn på verdenskortet. UNESCO har naturligvis en plads til Petra på sin liste over verdens kulturarv, og i 2007 blev den enestående ruinby valgt til en af Verdens 7 Nye Vidundere. Mellem Petra og hovedstaden Amman ligger byen Karak med sit fine slot, der er en gammel korsfarer-fæstning. Slottet når ikke helt Petras højder i kategorien af ekstremt overvældende ruiner, men det er alligevel lidt af en oplevelse at gå rundt i de lavloftede, snirklede gange, hvor man flere steder selv er nødt til at medbringe en lommelygte. Endnu mere næring til ruinfans findes i den yderst velbevarede ruinby Jerash, der blev opført af romerne ca. 330 f. Kr. og er en af Mellemøstens bedste eksempler på romersk arkitektur. Byen havde i sin storhedstid mellem 15.000 og 20.000 indbyggere og var en overgang en af de vigtigste byer i den romerske provins. De gamle, velbevarede bygninger sætter snildt de besøgende tilbage til det togaklædte Romerrige, men især den store ovale plads og de søjleomkransede gader imponerer. Byen er så godt bevaret, fordi den efter et jordskælv lå begravet dybt under et flere meter tykt lag sand og først blev opdaget af en russisk ekspedition i 1878.

Jordans natursevær­digheder

En jordansk seværdighed, der både er underholdende og god for huden, er Det Døde Hav. Dette livløse ”hav” er egentlig en sø og tilmed både verdens lavest beliggende og mest saltholdige af slagsen. Hele 30 % salt er der i vandet, og derfor findes her intet dyre- eller planteliv – deraf navnet. Ud over det store saltindhold er både vand og mudder i Det Døde Hav særdeles rigt på mineraler, så ud over den sære følelse af nærmest at kunne sætte sig ned i vandet, kan både hud og led drage nytte af en tur hertil. Badning af den mere konventionelle slags kan foretages i det sydligste Jordan. Her vender landets kun 26 kilometer lange kystlinje ud mod Aqaba-bugten i Det Røde Hav. Fine badestrande og glimrende muligheder for snorkling er to af grundene til, at mange vælger at lægge vejen her forbi under en ferie i Jordan. Byen Aqaba har en international stemning og summer af liv året rundt. Med til byens tiltrækningskraft hører også dens drømmeagtige klima, der aldrig lader temperaturen komme under 20° – selv ikke når snebygerne fyger ind over hovedstaden Amman længere nordpå – og samtidig tager toppen af de hede sommerdage med kølige havbriser.
Det døde hav ligger 422 meter under havets overflade
I en ørkenstat som denne kan det hele selvfølgelig ikke handle om badeferie. Wadi Rum-ørkenen nordøst for Aqaba er beskrevet af den britiske oberst T.E. Lawrence, bedre kendt som Lawrence of Arabia. Områdets dramatiske sandstensklipper, der rejser sig brat fra bløde, sandede dale, blev brugt i filmen ”Lawrence of Arabia”. Der lever stadig beduiner i Wadi Rum, og deres rødbrune telte bryder af og til synet af de mægtige røde sandmasser.

Bibel­historiens Jordan

Området på begge sider af Jordan-floden var verdens navle på Bibelens tid, og flere steder i Jordan kan man tænke sig tilbage til tiden, hvor begivenhederne i en af verdens mest læste bøger – angiveligt – fandt sted. På toppen af bjerget Nebo kan man føle sig som Moses, da han for første gang skuede ud over ”Det Hellige Land” Israel, som han dog aldrig nåede at betræde. På toppen af det 817 meter høje bjerg ligger en mindekirke for Moses opført i år 393. Nede ved Jordan-flodens bred er det muligt at besøge det sted, hvor Johannes Døberen ifølge traditionen døbte blandt andre Jesus.

Jordan – fra Petra til Det Døde Hav

Oplev det bedste af Jordan; En af verdens største menneskeskabte seværdigheder, Petra. Hovedstaden Amman, unikke ørkenlandskaber og afslapning ved Det Døde Hav.

4,5
  • 3 afrejser
  • 8 dage
  • Fra 11.998,–
fra København
Del denne side