Rejs til De Britiske Jomfruøer

Forestil dig den perfekte paradisø: sand så blødt som silke, vajende kokospalmer, turkisblåt vand så lunt, at svømmeturen hurtigt kommer til at vare flere timer, og en hyggelig strandbar for hver 50 m. Nu har du et komplet mentalt billede af De Britiske Jomfruøer. Stedet, der får dig til at ønske, at alle luft- og skibshavne pludselig forsvinder, så du er nødt til at blive her for altid.

Indbyggere 35.000
Hovedstad Road Town
Sprog Engelsk
Kvinden på Jomfruøernes våbenskjold er helgeninden Sankt Ursula
Vidste du...
at De Britiske Jomfruøer får en pæn del af sin indkomst fra rige turister, som lejer en hel ø i det lille ørige?
at øen i den berømte roman "Skatteøen" efter sigende er inspireret af en af De Britiske Jomfruøer, nemlig den lille ubeboede Norman Island?

Geografi på De Britiske Jomfruøer

De Britiske Jomfruøer består af 16 beboede og 20-30 ubeboede øer. De fire største øer er Tortola, Anegada, Virgin Gorda og Jost van Dyke. Tortola tager med sine 20 km i længden og 5 km i bredden førstepladsen for flest kvadratmeter og er hjemsted for hovedstaden Road Town. De jomfruelige øer er hovedsagelig af vulkansk oprindelse med bakket, ujævnt terræn. Øen Anegada er dog en undtagelse med sine flade landskaber bestående af kalksten og koral.
Udsigt over Tortola

De Britiske Jomfruøers historie

Af De Britiske Jomfruøers 35.000 indbyggere er 85 % efterkommere af de afrikanske slaver, der blev fragtet til øriget i 1600- og 1700-tallet. Øerne var oprindeligt beboet af arawak-indianere, der efterhånden blev fordrevet af carib-indianere fra de øvrige caribiske øer og Sydamerika. Caribernes storhedstid kom dog ikke til at vare længe, for i 1493 gik Columbus i land her på sin anden rejse til Den Nye Verden. Om han på dette punkt i sine opdagelsesrejser savnede kvindeligt selskab, vides ikke, men i hvert fald faldt hans tanker på den britiske helgeninde Skt. Ursula og hendes 11.000 jomfruer, da han skulle navngive øgruppen. Jomfruøernes kobberreserver fik spanierne til at etablere sig her, kort efter Columbus var rejst videre mod nye eventyr. Efter den spanske periode fulgte en kort karriere som hollandsk koloni, og i 1672 overtog britiske kolonister øgruppen fra hollænderne. Briterne indførte, som på resten af deres caribiske øer, sukkerrør og afrikanske slaver. Som navnet antyder, er øriget stadig under britisk kontrol, men med selvstyre. De Britiske Jomfruøer er i økonomisk og kulturel forstand meget tæt knyttet til De Amerikanske Jomfruøer, eller de dansk-vestindiske øer, mod vest.
Mange indbyggere på De Britiske Jomfruøer er efterkommere af afrikanske slaver

At holde ferie på De Britiske Jomfruøer

De Britiske Jomfruøer virker mere laid-back og har en mere "oprindelig" atmosfære end mange af deres caribiske naboer. Øerne besøges årligt af næsten en million turister, men har ingen af de ellers ofte medfølgende karakteristika som mastodonthoteller, kasinoer og prangende natklubber. Tiden bruges på De Britiske Jomfruøer i eller tæt ved det krystalklare vand, som aldrig ligger langt væk, uanset hvor på øerne man befinder sig. Hovedøen Tortola er sejlernes paradis, og den er ikke overrendt af turister. Øens skønhed er dog ikke længere en hemmelighed, og adskillige livsnydere rejser nu til Tortola og resten af De Britiske Jomfruøer for at nyde den billedskønne natur med grønne bakketoppe omkranset af små bugter med hvide sandstrande.
En af de smukke strande på Tortola
De pragtfulde naturscenerier kalder på spadsereture og udforskning, og der er fine muligheder for snorkling eller afslapning på en lille strand, som de andre måske ikke har opdaget endnu. Er man til historie kombineret med malerisk natur, er den gamle kobbermine på Virgin Gorda stedet at vende sig mod. Minebygningerne blev bygget i 1800-tallet, og de forrevne ruiner ligger smukt og dramatisk på kanten af stejle klippevægge og ser ud, som om de planlægger at kaste sig ud i de lokkende caribiske bølger. Når ruinerne er udforsket, er området det perfekte sted til en picnic med en udsigt over Det Caribiske Hav, der bliver svær at slå. Har man brug for at koble helt af, er en rejse til De Britiske Jomfruøer det rette valg, for alt i alt er dette et sted, hvor man aldrig får nok af at lave (næsten) ingenting.
Friske farver på Tortola
Del denne side