På visit hos elefanterne

Beretning fra en safari i Sri Lankas elefant-hot spot nummer ét – Udawalawe Nationalpark

Elefanter, templer og strande står øverst på denne families liste over, hvad der skal ske på ferien i Sri Lanka. Efter kun en smule research hjemmefra er vi overbevist om, at Udawalawe er stedet, man oplever vandbøfler, krokodiller, aber, alverdens fugle og vilde elefanter i deres naturlige omgivelser. Så kan vi da ikke undgå at se nogle af de fascinerende dyr, tænker vi, og bestiller en safari gennem vores hotel.

Se alle rundrejser i Sri Lanka

Vi møder vores chauffør og ranger uden for nationalparken. Her er det ikke som i de store nationalparker i Syd- og Østafrika, hvor man bor inde i parken. Nej, i Sri Lanka hersker dyrene. Når velkomstskiltet er passeret, er hjulspor fra jeeps det eneste spor efter mennesker.

Vi sætter os til rette i den åbne jeep med halvtag og begiver os ind i nationalparken. Fem minutters kørsel fra hovedindgangen ser vi dagens første elefant. En ung han står i skyggen af et træ og nipper til de halvtørre kviste. Turen går videre over nationalparkens græsstepper med spredte buske og træer, hvor fuglene ivrigt debatterer. Planterne bærer præg af de mange elefanter. Grene er knækkede, hele træstammer revet op med rødder og smidt på jorden. Landjordens største dyr lader sig ikke holde tilbage af lidt botanik.

Ind i jeep'en og ud at lede efter elefanter
Eftermiddagssolen står stadig højt på himlen, og vi kører videre til Udawalawes to store søer. En flok vandbøfler har lagt sig til rette i det kølige vand og forsøger at holde så lidt kropsareal som muligt over vandoverfladen. Indimellem lander en af parkens mange småfugle på en bøffelryg på jagt efter en lækker parasit. En enkelt elefanthan står ved søens bred og kaster sand og mudder op på sin brede ryg med snablen. Mudderet beskytter elefantens hud mod den bagende sol, fortæller rangeren.
Vandbøflerne køler sig ned i søens vand
Vores chauffør øjner aktivitet længere fremme og starter straks motoren. Her står en flok på omkring 20 elefanter i alverdens størrelser. De bader, drikker af søens vand og udviser en rørende omsorg for flokkens to uger gamle unge, som især vækker begejstring hos de yngste passagerer i jeepen. Elefanter står ikke stille ret længe ad gangen, og landskabet er heldigvis åbent nok til, at vi i jeepen lige så stille kan følge efter dem. Chaufføren holder god afstand til dyrene for ikke at forstyrre dem, selv om de nu ikke tager meget notits af køretøjerne. Flere gange kommer elefanterne helt tæt på bilen, og vi er i tvivl om, hvorvidt de overhovedet bemærker den.
Elefantmor med sin 2 uger gamle unge
Da den to timer lange safari er slut, har vi set op mod 100 elefanter, næsten lige så mange vandbøfler og et enkelt vildsvin. Og selvfølgelig fugle – skarver, storke, småfulge som prinia og munkefugl samt en ørn. Alene landskabet er fascinerende at køre igennem, mens solen sænker sig ned mod horisonten, og heden langsomt aftager. Udawalawe Nationalpark får vores varmeste anbefalinger – uanset om du er elefantfan eller ej.
Et dødt træ giver ørnen perfekt udsyn over området

Albatros' Sri Lanka

Teplantager, enestående gamle templer, besøg i lokale landsbyer og Udawalawe Nationalpark – samt en kort badeferie ved Det Indiske Ocean

4,6
  • 2 afrejser
  • 15 dage
  • Fra 19.998,–
fra København