Fakta om Sri Lanka

Herunder kan du læse en række praktiske oplysninger i forbindelse med rejser til Sri Lanka.
  • Sprog Singhalesisk og tamil
  • Hovedstad Colombo
  • Indbyggere 22, 4 mio.
  • Religion Buddhisme og hinduisme
  • Valuta Rupee
  • Areal 65.610 km2

Værd at vide

Om bord på flyet til Sri Lanka

Flyveturen til Sri Lanka anhænger af, hvilket selskab der benyttes. Se rejseplanen (husk, at tiderne er lokale). Undervejs vil der blive serveret mad og drikkevarer.

Inden landing vil flypersonalet udlevere en indrejseblanket (Entry-Permit Card), der skal udfyldes inden ankomsten til Sri Lanka. Ankomstkortet skal afleveres sammen med din visumkvittering ved paskontrollen efter ankomst.

Transport i Sri Lanka

Bus
Busser i Sri Lanka har ikke helt samme standard, som man kender fra
Europa. Vi har naturligvis valgt den bedste kategori med aircondition, hvor det er muligt.

Tog
På togrejser vil vi rejse på den bedst mulige klasse. Der er stor forskel på de enkelte afgange, men vi bestræber os på at benytte de bedste forbindelser. Generelt skal du ikke forvente den store luksus, men togene er altid en oplevelse!

Bagage og bagagetransport

Det anbefales at medbringe en kuffert til almen bagage (maksimum 20 kg) samt en lille rygsæk til håndbagage og eventuelt skiftetøj. Kufferten SKAL kunne aflåses. De dage, hvor vi skifter hotel, vil vi ofte undvære kufferterne i længere tid. Det skyldes dels, at vi benytter transport såsom bus, fly og tog, hvor man ikke kan have sin kuffert i nærheden og dels, at håndteringen af bagagen tager tid.

Ved flyrejser og togrejser afleverer vi ofte bagagen allerede dagen/aftenen før afgang, hvor en særskilt bagage-bus vil transportere bagagen.

Tidsforskel

Tidsforskellen mellem Danmark og Sri Lanka kan variere alt efter, om Danmark har sommer- eller vintertid:

Sommertid + 3½ time
Vintertid + 4½ time

Prisniveau

Pengene rækker rigtig langt i Sri Lanka. Hvad angår lommepenge, er det vores erfaring, at man kan klare sig for cirka 75 kr. pr. dag. Ved køb af supplerende drikkevarer m.m. vil 150-200 kr. pr. dag pr. rejsende være tilrådeligt. Et sådan beløb vil dække drikkevarer, postkort, frimærker og lignende mindre nødvendigheder. Inkluderer rejsen ikke helpension, skal man påregne ca. 75-100 kr. for et måltid pr. person.

Flere steder vil der være mindre afgifter for kamera og videokamera ved seværdighederne. Denne afgift beløber sig til mellem 10 og 30 kr. Beløbet går til bevaring af stedet. Ligeledes vil du ofte på din rejse i Sri Lanka støde på fotomuligheder, hvor det forventes, at man giver et mindre beløb for at tage billeder. Dette beløb er typisk svarende til et par danske kroner pr. billede.

Derudover kommer naturligvis personlige fornødenheder samt shopping og drikkepenge. I programmet for din rejse har vi anført vores anbefaling til et drikkepengebeløb.

Drikkepenge

På mange hoteller, restauranter, caféer og lignende vil der ofte blive lagt 10-15 % i service charge oven i de givne priser. Dette vil fremgå af regningen. Er der service charge på regningen, behøver du ikke at give yderligere drikkepenge.

På krydstogter gælder der ofte specifikke regler for drikkepenge. Se det specifikke program for din rejse.

Valuta og kreditkort

Valutaen i Sri Lanka hedder srilankansk rupee (LKR).

Omvekslingskursen i forhold til danske kroner er cirka (pr. februar 2018):
1 DKK = ca. 26 LKR
100 LKR = knap 4 DKK

Det kan bedst betale sig at veksle til den lokale valuta, når du er i Sri Lanka. Der vil være mulighed for dette på det første hotel på rejsen.

Kreditkort – for eksempel Visa, MasterCard, Diners og American Express – kan bruges de fleste steder. Pengeautomater i Sri Lanka er nu næsten lige så udbredte som i Danmark. Det er derfor muligt at hæve penge i hæveautomaterne for at få lokal valuta, og der er kun behov for at medbringe et lille kontant beløb i dollars eller euro hjemmefra.

Rupees kan kun veksles tilbage til udenlandsk valuta (fx USD) ved fremvisning af en gyldig kvittering fra oprindelig officiel veksling. Gem derfor altid din kvittering, når du har vekslet fra USD til LKR, hvis du skulle få brug for at veksle tilbage igen. Dette kan kun ske i lufthavnen ved udrejse fra Sri Lanka.

Elektricitet
Sri Lanka har ligesom Danmark 220 volt vekselstrøm. Stiktyperne varierer meget. De fleste steder vil du kunne bruge de danske 2-ben-stik, dog nogle gange under lidt alternative forhold. Alternativt vil en adapter nogle gange kunne lånes/lejes i receptionen på hotellerne. Vi anbefaler dog, at du medbringer et adaptersæt, der har flere typer stik at vælge imellem.
Telefon og internet

Den internationale landekode for Sri Lanka er + 94. Det kan være dyrt at ringe hjem fra Sri Lanka fra din danske mobil. Check evt. med dit mobilselskab om dækning og priser for opkald fra Sri Lanka.

Internetcaféer findes efterhånden de fleste steder i Sri Lanka, dog er forbindelsen ikke altid lige så hurtig som hjemme.

Drikkevand og hygiejne

Hoteller og større restauranter har moderne/vestlige toiletforhold. Ude i byen kan man dog komme ud for såkaldte pedaltoiletter og manglende toiletpapir. Standarden på offentlige toiletter eller i landområder kan også forekomme primitiv. Medbring selv toiletpapir eller en pakke vådservietter, og evt. hånddesinfektions-gele (fås bl.a. på danske apoteker). Så er behovet for vand ikke så påtrængende. Desuden minimerer brugen af hånddesinfektions-gele risikoen for maveproblemer.

Vandet fra vandhanen i Sri Lanka er ikke rent nok til at drikke. Vi anbefaler, at du i stedet køber vand på flaske.

Takt og tone

Srilankanere er et fantastisk sødt, hjertevarmt og smilende folkefærd, der tager imod turister med varme og store, gæstfri smil. Selvom srilankanerne generelt er vant til mange turister, forventes det, at man respekterer deres helligdomme og skikke med ærbødighed og korrekt opførsel og påklædning.

Som alle steder i Asien gælder der visse gyldne regler i forbindelse med besøg i templer og moskéer. Man tager skoene af, før man går ind i et tempel, en moské eller et privat hjem. Husk endvidere, at man skal holde fodsålerne væk fra helligdomme og andre mennesker, når/hvis man sidder ned. Det er ikke velset at pege, hverken på gudestatuer eller på andre mennesker. Korte shorts og T-shirts uden ærmer er ikke velset – dette gælder specielt for kvinder. Skal man besøge templer eller andre helligdomme, tilrådes det (og nogle gange forlanges det), at tøjet dækker både skuldre og knæ, så man ikke støder den lokale befolkning. Ved visse muslimske helligdomme skal håret tildækkes. Tørklæder vil blive udleveret ved indgangen. Man tager altid skoene af, før man besøger et tempel. Et par strømper kan være en god idé at medbringe til de meget kolde – eller meget varme – tempelgulve. Dog vil der være steder, hvor man skal være helt barfodet.

Som rejsende i Sri Lanka vil du uundgåeligt komme tæt på landets mange fattige. Tiggere og krøblinger opleves mange steder, og det kan være hårdt at stå ansigt til ansigt med. Lyt til rejselederens råd, og giv aldrig penge til børnene for ikke at skabe et marked for børnetiggeri.

Måltider

Morgenmad
Morgenmad på hotellerne er både lokal og vestlig. Den serveres typisk som buffet og består, ud over lokal morgenmad (som kan være temmelig krydret), af æg, brød, smør, marmelade, juice, frisk frugt, kaffe og te.

Frokost/aftensmad
Mad fra Sri Lanka er berømt for at indeholde mange og ofte stærke krydderier. "Karry" er fællesbetegnelsen for de mest almindelige sammensatte middagsretter, som oftest tilberedes vegetarisk eller med kød fra ged, lam eller kylling. I Sri Lanka er karry ofte karakteriseret ved at være meget stærkt. I modsætning til karry er "tandoori" noget mildere og kendetegner mad, der grilles i en lerovn efter først at have ligget i en lage af yoghurt og krydderier. Maden på hotellerne vil dog være tilpasset turister, altså knap så stærk som srilankanerne selv foretrækker den.

Albatros' Sri Lanka

Teplantager, enestående gamle templer, besøg i lokale landsbyer og Udawalawe Nationalpark – samt en kort badeferie ved Det Indiske Ocean

4,6
  • 2 afrejser
  • 15 dage
  • Fra 19.998,–
fra København