7 ting du (måske) ikke vidste om elefanter

Hver elefant har sit helt eget mønster af vener i ørerne
Elefanten er ikke for ingenting et vigtigt medlem af The Big Five. Det er et af de dyr, du bare SKAL se på en safari. Det er en fantastisk oplevelse at observere de enorme dyrs rolige og overraskende elegante færd gennem landskabet.

Vi har samlet 7 fakta om elefanter, der vil gøre dit møde med det majestætiske dyr endnu mere interessant.

  1. Elefanter kan ikke hoppe på grund af deres enorme kropsvægt. Bortset fra det er de overraskende adrætte og er faktisk rigtig gode svømmere. Snablen er et multiværktøj og kan blandt meget andet bruges som snorkel.
  2. Nu vi taler om snablen, så er der ikke mindre end 100.000 muskler i den. Til sammenligning har en menneskekrop kun cirka 650 muskler. Elefantens snabel er et følsomt organ, der nemt samler et enkelt græsstrå op fra jorden, men samtidig et kraftfuldt redskab, som kan flå en gren af et træ i et snuptag. Med snablen kan elefanten mærke former, størrelser og temperaturer med stor præcision.
  3. Elefanten køler sig ned ved at blafre med ørerne. Venerne ligger meget yderligt i ørerne, og når elefanten vifter med ørerne, køles blodet i dem ned, hvorefter det spredes til resten af kroppen. Venerne ligger faktisk så yderligt i ørerne, at de kan ses helt tydeligt. Hver elefant har sit helt eget mønster af vener i ørene, hvilket gør det muligt at individgenkende den enkelte elefant, ligesom menneskers fingeraftryk.
  4. Selvom elefantens hud kan virke tyk og læderagtig, kan den sagtens blive solskoldet. Med snablen kaster elefanten sand og støv op på ryggen og på benene for at beskytte huden mod solen.
  5. Hanelefanternes brunstperiode kaldes must. Her øges deres testosteronniveau, hvilket gør hannerne mere aggressive. En hanelefant i must er så opsat på at parre sig, at de nemt udkonkurrerer enhver han, som ikke er i must. Selv om en elefanthan sagtens kan parre sig uden for mustpeiroden, undgår de helst kampen mod de aggressive hanner i must. De forskellige hanners mustperioder ligger spredt over hele året, og must er derfor en smart måde at få spredt generne på, så ikke kun de største og stærkeste hanner får parringsmulighederne.
  6. Studier har vist, at elefanter ikke blot kommunikerer med deres egen flok, men også over meget længere afstande, ved at stampe i jorden. Dette sender subsoniske bølger gennem jordoverfladen, som modtager-elefanten kan mærke med de følsomme nerver i sine fødder. Bølgerne gennem jorden er så kraftige og hurtige, at de når frem meget hurtigere, end lydbølger ville nå gennem luften.
  7. Elefantens nærmeste genetiske slægtning er klippegrævlingen; et lille pelset pattedyr, som lever i klipperige landskaber i Sahara og langs den arabiske halvø. Både klippegrævlingen og elefanten stammer fra det samme muselignende dyr, som levede for flere millioner år siden. På trods af at det er blevet til to vidt forskellige arter i to helt forskellige størrelser, har elefanten og klippegrævlingen flere genetiske fællestræk. De to dyrs fødder har samme form, og de har begge en god hørelse og en eminent hukommelse.

 

Fik du lyst til at se elefanterne i deres naturlige omgivelser? Klik dig videre til vores aktuelle rejser her:
Safari-rejser Rejser Sydafrika Safari Namibia Safari Botswana Safari Kenya Rundrejser Sri Lanka

Tema om safari

Albatros har elsket Afrika og safari siden begyndelsen i 1986. Det gør vi stadig, for på safari kommer du helt tæt på dyrelivet på savannen og bliver forkælet i campen, når firhjulstrækkerne holder stille. Læs med her og giv os ret:

Artikel: 7 ting du (måske) ikke vidste om elefanter
Anmeldelser: Det siger gæsterne om Albatros’ Big Five Camp i Kruger
Fakta: Fakta om Kruger Nationalpark
Billedgalleri: En uge på Albatros’ Big Five Camp fortalt i billeder
Video: Albatros' Khoka Moya Camp i Kruger
Artikel: I lære som ranger
Blog: Sørens blog fra det sydlige Afrika

Start din safari her med disse artikler og film