7 fakta om Borneo

På vandretur i Borneos regnskov
Du ved nok allerede, at Borneo er verdens tredjestørste ø.

At den deles mellem Indonesien, Malaysia og Brunei, og at den er dækket af et tykt lag regnskov, er heller ikke en overraskelse. Men vi tør næsten garantere, at vi har fundet nogle fakta, du ikke kendte i forvejen. Læs med herunder og lær noget nyt om Borneo.

Se alle rundrejser på Borneo

 1. Borneos regnskove svinder ind hver eneste dag. Men den regnskov, der er tilbage, er helt vild: Øen har verdens højeste tropiske regnskov med stammer på op mod 50 meters højde. Hele Borneo rummer over 15.000 forskellige plantearter, heriblandt 2.500 arter af orkidéer. En af dem er verdens største orkidé, den op til 7 meter høje tigerorkidé med det latinske navn grammatophyllum speciosum. Verdens største blomst, rafflesia arnoldii med en diameter på 1 meter, vokser også her, ligesom verdens største kødædende plante, den gigantiske kandebærer nepenthes rajah, som uden problemer kan fordøje en mus med skelet og det hele.
 2. Borneos måske mest berømte indbyggere, orangutangerne, uddannes af deres mor i evnen til at vurdere en grens evne til at bære deres vægt. En orangutang bevæger sig helst i regnskovens trætoppe, og er en gren for skrøbelig til at bære den, falder den mange meter ned mod skovbunden. Derfor gør en orangutangmor meget ud af at lære sine unger denne færdighed.
 3. Et andet kendt medlem af primatordenen, som kun findes på Borneo, er næseaben. Aberne med de karakteristiske lange næser og struttende maver kaldes ”monyet belande” på indonesisk. Det betyder ”hollandsk abe” og hænger sammen med indonesernes opfattelse af de hollandske koloniherrer, som tog magten over Indonesien i 1600-tallet. At lægge navn til en langnæset, tykmavet abe må da være den ultimative hævn for at have bemægtiget sig et helt land i koloniseringens og frihandlens hellige navn.
 4. En af Borneos oprindelige befolkningsgrupper, ibanerne, er berømte for deres tidligere tendens til hovedjagt og for at bo i store langhuse med op til 50 familier i hver. Ibanernes samfund er opbygget egalitært, hvilket vil sige, at alle medlemmer af samfundet fødes lige. Er man en specielt dygtig jæger, fisker eller risdyrker, kan man gøre sig fortjent til en højere status. Men ingen ibanere arver altså en hverken høj eller lav status fra deres forældre.
 5. Borneo var besat af japanske tropper under Anden Verdenskrig fra 1941 til 1945, hvilket især gik hårdt ud over øens malaysiske befolkning. Britiske og australske soldater skabte en speciel alliance og fik hjælp i kampen mod japanerne af ibanerne. Disse genoplivede tilmed midlertidigt deres gamle tradition for hovedjagt til formålet. Denne utraditionelle alliance lagde efter sigende grunden til, at de allierede styrker i 1945 fik skovlen under den japanske besættelse af Borneo.
 6. Kinabalu-bjerget på 4.095 meters højde er optaget på UNESCO’s liste over verdens naturarv på grund af dets ekstreme biodiversitet. Bjerget og området omkring det er hjemsted for orangutanger, den asiatiske leopardkat, næsehornsfugle og masser af andre dyr. Derudover findes her omkring 6.000 forskellige plantearter. Det er mere end i hele Europa, USA og Canada tilsammen. Bandt andet findes over halvdelen af verdens blomstrende planter her ved Kinabalu.
 7. Borneo har sin egen hemmelige verden, som selv ikke regnskovens nærmeste allierede, ibanerne, kendte før slut-80’erne. Maliau Basin er et sandt jungleparadis af vandfald, sumatranæsehorn og regnskov så tyk og ufremkommelig, at området stadig er en hemmelighed for langt de fleste rejsende.

Se alle aktuelle rejser til Borneo i oversigten nedenfor eller klik her og læs mere om Borneo

Billeder

Klik på billederne for at se dem større

Borneorejser

 • Langtidsferie i Malaysia og Borneo

  Tilbring 3 uger i Malaysia med en minirundrejse til den malaysiske halvø og øen Penang, afsluttende med 9 dages ophold på et strandresort på Borneo.

  • 3 afrejser
  • 21 dage
  • Fra 22.998,–
  fra København
 • UDEN SINGLETILLÆG

  Malaysia & Borneo – Rejs alene i Fællesskab

  Regnskove, orangutanger og besøg i langhus på Borneo, inkl. storbystemning i Kuala Lumpur og Melaka

  • 09-09-2024
  • 12 dage
  • 22.998,–
  fra København
Kontakt os

Ring til os på
tlf. 36 98 98 98
og hør nærmere