Støtte til penanerne - de sidste skovnomader

Penanerne får hjælp af danske tandlæger
Albatros Travel har gennem mere end 20 år støttet penanerne på Borneo

Et af klodens sidste jæger-samlerfolk
Penanerne er et af klodens sidste jæger-samlerfolk. Gennem tusindvis af år har folket levet som nomader i Borneos regnskov i den østlige del af den malaysiske delstat Sarawak. Desværre er deres overlevelse truet af ikke-bæredygtig skovhugst, gigantiske dæmningsprojekter og opførsel af oliepalmeplantager, hvor regnskoven tidligere voksede.

I begyndelsen af 1990’erne begyndte penanerne at gøre modstand mod skovfældningen ved at blokere de nye grusveje, tømmerselskaberne kørte træstammerne ud på.

Langhuse til nomadefolket
Da deres traditionelle levemåde ikke længere er mulig, har Albatros’ bistand til folket de senere år først og fremmest drejet sig om at hjælpe penanerne med at omstille sig fra nomadelivet til livet som fastboende. I 2009 tog vi et stort skridt i etableringen af en landsby ved at opføre to langhuse til en af de sidste grupper, der havde holdt stand mod tømmerfirmaerne. Langhuse er en borneospecialitet, en fællesbygning hvor man bor ved siden af hinanden under samme tag.

Puak-gruppen havde opgivet nomadelivet og dannet en mere eller mindre permanent lejr i nærheden af en tømmervej. De ønskede sig nu et langhus for at bo som de andre indfødte på Borneo, og for at stå bedre i kampen om rettighederne til jorden. I 2010 afsluttede vi konstruktionen af langhus nummer to, hvor penanerne nu bor og er begyndt at opdyrke jorden omkring.

Tandlægehjælp til dårlige tænder
Der er cirka 10.000 penaner på Borneo, og mange af dem har frygteligt dårlige tænder. Derfor hjalp Albatros i 2012 et hold frivillige tandlæger fra Implantatklinikken i København med at komme ned til penanerne. Tandlægerne opsatte midlertidige klinikker og plejede tænderne på flere hundrede penanere.

Vi fortsætter med at støtte til penanerne, og du kan læse mere her: https://www.facebook.com/notes/albatros-travel/tandl%C3%B8se-hovedj%C3%A6gere-del-1/458770677508951 

Billeder

Klik på billederne for at se dem større