Rejs til Kirgisistan
Hvis du har lyst til at fylde din ferie med vandreture i svimlende smukke bjerglandskaber, fascinerende Silkevejshistorie og besøg hos traditionsrige nomader, skal du tage til Kirgisistan. Her kommer du ikke til at dele dine oplevelser med horder af andre besøgende. Til gengæld får du ægte gæstfrihed fra en befolkning, der er vild med at vise sit smukke land frem.
Kirgisistans geografi
Kirgisistans historie
Kirgisernes forfædre er nomadestammer fra Mongoliet og den oprindelige bjergbefolkning fra Tian Shan-kæden. Efter sigende skulle 40 oprindelige stammer være grundlaget for den nuværende kirgisiske befolkning, hvilket også symboliseres i landets flag, som viser en sol, hvorfra der skinner 40 solstråler.
Kirgisistans mange bjerge har holdt de fleste erobrere og andre forstyrrende elementer ude af landet. Men noget, der har haft enorm betydning for Kirgisistans historie, er Silkevejen, der løb som et forgrenet vejnet fra Kina gennem Kirgisistan til de store mellemøstlige og europæiske kulturer. De kirgisiske silkevejsbyer blev ikke begunstiget med store rigdomme som så mange andre byer på Silkevejens rute, men landet fik alligevel tilført mange nye impulser. Fremmede folkeslag, sprog og religioner banede sig sammen med Silkevejens kamelkaravaner vej gennem de kirgisiske bjerge. Efter opdagelsen af søvejen til Indien mistede Silkevejen sin store betydning, men de vildsomme bjergegne er stadig de samme, og i dag bruges de samme ruter gennem bjergene som på Silkevejens tid. Nu blot med biler i stedet for kameler.
Seværdigheder
Har du brug for lidt byliv som modvægt til alle naturoplevelserne, kan du også få det i Kirgisistan. Hovedstaden Bisjkek sprudler ikke ligefrem af oplagte seværdigheder, men den har en særpræget russisk stemning. Her kan du spadsere i de mange parker, købe ind i basarer og varehuse og besøge forskellige museer med udstillinger om blandt andet landets historie og nationalt kunsthåndværk. Landets kommunistiske fortid er tilmed til stede i form af statuer af både Lenin og den sovjetiske general Mikhail Frunze, hvis navn byen Bisjkek bar indtil 1991. Et andet sted at få sine behov for bystemning opfyldt er i Karakol for foden af Tian Shan-bjergene. Byen virker mest som en fredelig russisk landsby i overstørrelse og har en hyggelig stemning. Blandt byens seværdigheder er den kinesiske moske bygget af træ helt uden brug af søm og den smukke russiskortodokse kirke med de grønne spir. Kirgisistans næststørste by, Osj, er samtidig en af landets ældste. At byen har mange århundreder på bagen, kan dog næsten ikke ses på den. Her findes ikke de gamle levn fra Silkevejens storhedstid, som man ser i så mange andre centralasiatiske karavanebyer. I stedet kan du gå på jagt i landets bedste basar, Jayma-basaren, hvor der både kan findes frisk frugt og yderst utraditionelle souvenirs.
