Rejs til Singapore

Det er ofte blevet hævdet, at Singapore er verdens reneste by. Den højteknologiske stemning med himmelstræbende, glasbeklædte skyskrabere får sammen med de pletfri gader næsten byen til at se fremtidsagtigt ud. Men inde under den glatte finans-overflade lurer gamle kinesiske, malajiske og indiske traditioner fra feng shui til storslåede hinduistiske festivaler.

Indbyggere 5,7 mio.
Hovedstad Singapore
Sprog engelsk, kinesisk, tamil og malajisk
Stjernerne symboliserer demokrati, fred, fremskridt, retfærdighed og lighed.
Vidste du...

at Singapore har haft sit navn siden det 14. århundrede? Inden da hed bystaten Temasek, der betyder ’havbyen’ på javanesisk.

I Singapore er der mange regler og love – en af de mere overraskende er, at bygninger ikke må være højere end 280 meter.

Singapores geografi

Singapore er en bystat på en lille ø lige syd for den Malajiske Halvø. Republikken Singapore består af en hovedø og 54 småøer, hvoraf halvdelen er beboede. Det er stort set umuligt at finde en ubebygget plet på hovedøen, og bybebyggelsen og anden menneskelig aktivitet har stort set udryddet det oprindelige planteliv. Der er dog lidt rester af regnskov tilbage, men det meste af jorden er ufrugtbar på grund af erosion. Terrænet er lavt med højeste punkt på kun 177 meter. Øens mange små bække danner mangrovesumpe, der når temmelig langt ind i landet. Ud for kysterne ligger koralrev, hvor en af Singapores eksportvarer hentes, nemlig eksotiske akvariefisk.

Historie og befolkning i Singapore

Ordet Singapore kommer fra sanskrit og betyder Løvebyen. Dette navn stammer fra en gammel legende om en indonesisk prins, der mødte en løve på stedet, tolkede det som et godt varsel og grundlagde byen. At der aldrig har levet løver på øen, gør ikke historien dårligere. I middelalderen lå en stor malajisk handelsby på stedet, den blev imidlertid ødelagt, og øen var et ubeboet vildnis, da englænderne købte den i 1800-tallet. Storbritannien anlagde en handelsstation her og gjorde senere Singapore til britisk kronkoloni. I 1963 blev Singapore medlem af den nyoprettede stat Malaysia. Men det blev en kort affære, for allerede to år efter trådte den lille bystat ud igen og fik sin fulde selvstændighed. Omkring halvdelen af Singapores 4½ millioner indbyggere er buddhister, og derudover findes der kristne, muslimer, hinduer og taoister. De mange forskellige folkegrupper med forskellige religioner og tilmed forskellige sprog giver en interessant og varieret kultur. Og der bliver holdt godt styr på befolkningen. Singapore kaldes drillende for et ’bøde-land’, fordi der findes forbud og høje straffe for forseelser, der i andre lande regnes for mindre alvorlige. For eksempel er det forbudt at købe tyggegummi, smide skrald på gaden, undlade at skylle ud efter toiletbesøg, bedrive fumlegængeri, pornografi og homoseksualitet. Graffiti straffes med stokkeslag, og der er dødsstraf for besiddelse af narkotika.

Seværdig­heder i Singapore

Mange rejser til Singapore begynder som en mellemlanding, da Singapore er knudepunkt for lufttrafik i store dele af Asien. Men der er meget mere end tidsfordriv mellem to flyrejser at komme efter på en rejse i Singapore. I det muslimske kvarter kan der gøres kup inden for silke-, sarong- og rosenvand-genren. I Chinatown får man et kig ind i Singapores fortid blandt templer, rigt udsmykkede huse og en evig aktivitet af handlende. Her kan stadig findes butikker, der sælger røgelse til tempelbesøg. Mere moderne shopping kan gøres på Orchard Road, der med sine shoppingcentre og fine restauranter er de velhavende turisters paradis. Hvis den friserede storby bliver for meget, tilbyder Changi på østkysten ægte landsbycharme og en fin strand. Skal den singaporeanske ferie have et skud natur, er Jurong fuglepark en oplagt mulighed. Fugleparken er et kæmpemæssigt område med blandt andet et 30 meter højt vandfald og alverdens fuglearter fra farverige papegøjer til flamingoer og pelikaner.
Del denne side