Rejs til Hviderusland

Hviderusland går officielt under navnet Republikken Hviderusland og ligger i den østlige del af Europa, og har for mange stået for at være et ukendt og lukket land. Hviderusland grænser op til Polen, Litauen, Letland, Rusland og Ukraine. I Hviderusland finder du prægtige UNESCO-fredede slotte, mægtig stalinistisk arkitektur i Minsk, bevægende og dramatisk historie i byen Brest og betagende smuk natur som fx kan ses i nationalparken Belovezhskaya Pushcha, der byder på urskov og bisonokser. I Hviderusland vil du blive mødt af en meget gæstfri befolkning.

Indbyggere 9,5 mio
Hovedstad Minsk
Sprog Hviderussisk og russisk
Flaget bygger på Den Hviderussiske Sovjetrepubliks flag med udeladelse af hammer, segl og stjerne. Ved flagstangssiden ses et lodret bånd med mønster fra landets folkekunst
Vidste du...
at KGB faktisk er grundlagt i Minsk?
at der i Nationalparken Belovezhskaya Pushcha findes egetræer, der er mere end 500 år gamle?

Hvideruslands natur

Hviderusland er et lavtliggende land. Det højeste punkt ligger 346 meter over havoverfladen, og landskabet består hovedsageligt af bakket morænelandskab. Landet har en flot og uberørt natur med store vådområder og den sidste stump af den urskov, der engang dækkede det meste af Europa. Skovene dækker en tredjedel af landets areal.
Bisonokser i nationalparken Belovezhskaya Pushcha

Hvideruslands historie

Dagens Hviderusland blev befolket af slavere under de store folkevandringer i Centraleuropa omkring 4-500 år e.Kr. Efter mongolske invasioner i 1200-tallet blev Hviderusland en del af det litauiske hertugdømme, som senere blev slået sammen med Polen. Det polsk-litauiske rigsfællesskab lå i krig med sine omgivelser i flere hundred år, indtil det blev opdelt mellem sine naboer i slutningen af 1700-tallet. Størstedelen af Hviderusland blev inkorporeret i det russiske zardømme. Efter den russiske oktoberrevolution i 1917 erklærede Hviderusland sig selvstændigt, men efter blot to år blev landet gjort til en del af Sovjetunionen. 2. verdenskrig var en katastrofe for Hviderusland. Stalins terror afløstes af tyskernes henrettelser og deportationer, og 90% af byen Brest blev jævnet med jorden. I 1944 generobrede den sovjetiske hær landet. Stalin genopbyggede blandt andet Minsk, og Hviderusland blev et meget vigtigt industriområde i Sovjetunionen.
Mindeplade på Sejrspladsen, Minsk
Hviderusland blev selvstændigt 25. december 1991, da Den Hviderussiske Socialistiske Sovjetrepublik erklærede landet uafhængigt efter Sovjetunionens sammenbrud. Man har ikke ignoreret, de 70 år landet var en del af Sovjetunionen. Mange gader og pladser har stadig navne fra den sovjetiske periode. Økonomisk er der kun sket få ændringer siden sovjettiden. Store statsejede virksomheder dominerer erhvervslivet, og der findes kun få privatejede firmaer.

Minsk

Minsk er hovedstad i Hviderusland og har ca. 1,9 mio. indbyggere. Byen har flere gange stået på randen til udslettelse, og efter 2. Verdenskrig var 80% af byen ødelagt. Halvdelen af byens befolkning omkom, herunder de fleste af byens 50.000 jøder. Efter krigen blev Minsk generobret af den sovjetiske hær, og en genopbygning af byen gik i gang. Arkitektonisk er byen et stalinistisk mesterværk med brede paradeboulevarder, prægtige bygningsværker og overdimensionerede statuer. Også en del af byens gadenavne vækker mindelser om Sovjettiden med gader som Leningade, Marxgade og Engelsgade.

Der er i dag en kosmopolitisk stemning over Minsk. Det er en moderne by med smarte caféer, spændende restauranter og livlige natklubber – og byen betegnes af mange som en af verdens reneste byer.

Museet for Den Store Fædrelandskrig, Minsk
Del denne side