Rejs til Ungarn

Sanserne udfordres på en ferie i Ungarn. Duften af simrende gullasch og paprika. Synet af kager udstillet i store, funklende montrer på mondæne kaffehuse. Lystigt udseende musikanter i spraglede veste, der med violin og kontrabas spiller vemodig folkemusik. Og forkæl så krop og sind med en tur i de indbydende, varme, termiske bade.

Indbyggere 10 mio.
Hovedstad Budapest
Sprog Ungarsk
Farverne stammer fra Ungarns middelalderlige kongevåben, og trikoloren har det franske flag som forbillede. Blev i denne udgave officielt i 1957.
Vidste du...

at Rubiks terning blev opfundet af den ungarske billedhugger og arkitekturprofessor Ernö Rubik i 1974?

at ungarere har vundet nobelpriser i næsten alle kategorier. De mangler kun fredsprisen?

Natur

Ungarn er en indlandsstat med mange naboer. Slovakiet, Ukraine, Rumænien, Serbien, Kroatien, Slovenien og Østrig grænser alle op til Ungarn. Det er et overvejende fladt land med lave bjerge mod nord. Balatonsøen er den største sø i Centraleuropa og et yndet turistområde. I det sydlige Ungarn finder man vidtstrakte sletter med fuglereservater, mange tusind hektar nationalparker og store frugtplantager. Ungarn har også en omfattende vinproduktion, blandt andet i områderne Tokaji og Eger. Det var romerne, der opdagede landets 118 naturlige kilder, der dagligt producerer 70 millioner liter varmt terapeutisk vand.

Historie

Historisk tid begynder i Ungarn med de romerske felttog umiddelbart før Kristi fødsel. Da romerriget faldt i år 476 e.Kr., overgik herredømmet til mindre stammer. I år 895 slog de forskellige stammer sig sammen og blev til et forenet Ungarn. Ungarn blev et kristent kongerige under Skt. Stefan i år 1000. Rigets storhedstid var i 1300- og 1400-tallet. I 1500-tallet blev Ungarn erobret af Det Osmanniske Rige, og samtidig arvede huset Habsburg den ungarske kongekrone, og Ungarn kom derfor i union med Østrig. I 1600-tallet blev tyrkerne drevet tilbage, og senere blev fælleskabet mellem kejserriget Østrig og kongedømmet Ungarn formaliseret, og det såkaldte dobbeltmonarki Østrig-Ungarn opstod. Drabet på den østrig-ungarske tronfølger Franz Ferdinand i Sarajevo i 1914 førte til udbruddet af første verdenskrig, som landet tabte, og Ungarn blev adskilt fra Østrig.  I slutningen af anden verdenskrig blev Ungarn invaderet af Sovjet, som styrede landet hårdt frem til Sovjetunionens sammenbrud. Republikken Ungarn fik sin selvstændighed og forfatning i 1989.

Budapest

Donau skærer gennem den charmerende hovedstad Budapest og deler byen i de oprindelige to separate byer – det højtliggende og historiske Buda og det flade, dynamiske Pest, hvor byens puls banker. Bydelene forbindes af 8 broer. I Buda ligger den gamle bydels to markante høje – Borghøjen med Budaslottet og Gellértbjerget med citadellet, hvorfra der er en fantastisk udsigt over byen. Her findes også Frihedsmonumentet, der er fra 1947 og er en 26 meter høj søjle med navne på russiske soldater, der mistede livet for at befri Ungarn fra nazisterne.
Pest-siden huser den flotte Statsopera og den mere end to kilometer lange paradegade Andrássy út, der munder ud i Heltepladsen, som er byens mest pompøse monument, skabt for at markere Budapests 1000-års jubilæum. Det er også i dette område, man finder den store, smukke torvehal med 180 boder, der sælger lokale delikatesser. Nyd også en kop kaffe og kage på et af byens overdådige kaffehuse og konditorier. De hører til blandt Europas smukkeste, og i lighed med kaffehusene i Wien er de ofte opført i den særlige art nouveau-stil. Hvad der for alvor gør Budapest til en ganske særlig by, er de mange kurbade. Gellert-badet er wellness i historiske omgivelser og blot ét af Budapests ikke mindre end 123 kurbade. De er bygget i vidt forskellige stilarter, og nogle er op til 600 år gamle og lokker med mineralholdigt varmt vand fra underjordiske kilder.

An der schönen blauen Donau

Et førsteklasses krydstogt på Donau gennem Europas hjerte.

4,3
  • 6 afrejser
  • 8 dage
  • Fra 12.998,–
fra København
Del denne side