Rejs til Letland

Letland er Baltikums næststørste land. Her møder du enorme skove, langstrakte strande og frodige landskaber, der om sommeren invaderes af et utal af storke. Her er borgruiner med middelalderstemning, og byer der både viser storhed og fattigt forfald. I Letland vil du opleve et spændende kulturmøde mellem øst og vest og mellem Norden og Centraleuropa.

Indbyggere 2 mio.
Hovedstad Riga
Sprog Lettisk
Flaget fik sin nuværende udformning i 1917 og var Letlands flag i 1918-40. Flaget var forbudt i Sovjettiden, men blev igen nationalflag i 1990
Vidste du...
at Letland er blandt de lande i verden, hvor befolkningstallet skrumper hurtigst?
at dainas er små lettiske vers, der handler om livet på godt og ondt – og betragtes som en vigtig del af den lettiske identitet?

Natur i Letland

Letland består overvejende af lavland med morænebakker. Der er mange store vådområder mellem bakkerne. Floden Daugava deler landet i to dele. Mod vest ligger den kuperede halvø Kurland (Kurzeme), og mod nord ligger bakkelandet Livland (Vidzeme). Letland har en 500 km lang kystlinje med brede strande og klitter. 40% af landet er dækket af skov. Det lettiske skovbrug er relativt højt mekaniseret, og tømmer og andre træprodukter er en vigtig eksportvare.
Middelalderborgen Turaida ligger i bakkelandet ved floden Gauja

Letlands historie

Før Letland blev selvstændigt i 1918, havde andre stater og forskellige ridderordner og hertuger regeret på dette territorium. Med Tysklands og Sovjetunionens såkaldte ikke-angrebspagt fra 1939 delte de to, i en hemmelig tillægsprotokol, det meste af Østeuropa mellem sig, og Letland havnede sammen med Estland og Litauen i Sovjetunionens interessesfære. Men i 1941 blev Letland invaderet af Nazi-Tyskland, og efter krigen kom de sovjetiske tropper tilbage og holdt landet besat frem til 21. august 1991, hvor landet endelig blev selvstændigt. Dette skete efter dramatiske begivenheder i Riga, hvor indbyggere fra hele landet hjalp med at bygge barrikader, da man frygtede, at sovjetiske soldater ville angribe. I dag er Letland integreret i EU, NATO og mange andre europæiske sammenhænge. Forholdet til Rusland er ikke det bedste, og konflikten i Ukraine har gjort letterne nervøse igen.

Middelalderen er synligt til stede i Rigas gamle bydel

Riga

Riga er Baltikums største by med omkring en million indbyggere. Det er en pulserende storby med store kontraster mellem nyt og gammelt, mellem smukt renoverede bygninger og totalt forfaldent slum. Byen har et betydeligt centrum med både brede boulevarder, store parkanlæg og gader med masser af forretningsliv. Frihedsmonumentet, der har stor betydning for letternes nationalfølelse, troner i Rigas centrum. Det var i 1980’erne samlingspunkt for demonstrationer mod det forhadte sovjetstyre.
Café- og forretningsliv i Rigas gamle by
Riga ligger på begge sider af Daugava-floden med den gamle bydel på den østlige bred. Midtpunktet i den gamle bydel er domkirken og domkirkepladsen. Herfra udgår en masse små, hyggelige brostensbelagte gader. Uden for den gamle by ligger områderne med de imponerende og rigt udsmykkede art nouveau-bygninger, som byen er så kendt for. I Albertgaden (Alberta iela) findes en perlerække af fornemme huse i art nouveau-stil.
Detaljerigdom på en af Rigas mange art nouveau-bygninger

Baltikum – rundrejse i Letland, Litauen og Estland

Oplev de gamle bydele i hovedstæderne Riga, Vilnius og Tallinn, ridderordeners stolte borge, det landlige liv og masser af Sovjethistorie

4,3
  • 2 afrejser
  • 8 dage
  • Fra 8.998,–
fra Billund
Del denne side