Seværdig­heder i Skotland

Urquhart Castle på bredden af Loch Ness

Hvad skal man se i Skotland? Du skal i hvert fald besøge labyrintiske Edinburgh og sofistiskerede Glasgow – og smut også lige op i højlandet og kig nærmere på Loch Ness og de andre smukke søer. Læs om Skotlands bedste seværdigheder herunder

På rejse gennem Skotland møder du imponerende og sagnomspundne slotte og borgruiner, hvor drabelige opgør gennem tiderne har fundet sted. Naturen og disse scenerier har været kulisse for et utal af film. Loch Ness er nok den mest berømte af Skotlands søer. Her kan man spejde efter uhyret ”Nessie”, nok forgæves, men myten om søslangen lever stadig.

St. Andrews er en universitetsby i den nordøstlige del af landet, og byen har også status som ”The Home of Golf”. Golfspillets oprindelse kan ikke fastslås nøjagtigt, men udbredelsen og udviklingen af det moderne golfspil stammer fra Skotland. Royal and Ancient Golf Club blev grundlagt i 1754 i St. Andrews og er golfsportens styrende organ og autoritet på verdensplan. Øen Isle of Skye er også en rejse værd. Øen er den største og nordligste af øerne i øgruppen De Indre Hebrider. Den er cirka tre gange så stor som Bornholm, men beboet af færre end 10.000 indbyggere. Skye er meget populær blandt vandrere og bjergbestigere, men også dyrelivet er noget særligt her. Foruden de allestedsnærværende får er der mulighed for, langs med kysterne, at se vågehvaler og sæler. Kongeørne og havørne yngler her. Øen er også kendt for sin single malt Talisker-whisky, der lagres i 10 år, før den hældes på flaske.

Slottet Eilean Donan på Isle of Skye

Edinburgh

Edinburgh er Skotlands hovedstad og den eneste storby med en udslukt vulkan i bykernen, som Edinburgh Castle troner på toppen af. Byen består af to dele, der ikke helt er vokset sammen. Neden for Edinburgh Castle finder man Old Town med smalle og krogede stræder. New Town ligger på den anden side af Princess Street med snorlige, parallelle gader og veje. På trods af sit navn er New Town mere end 200 år gammel. Bydelen er tegnet af arkitekt James Craig, og den symmetriske byggestil kom sidenhen til at influere markant på europæisk byplanlægning. Princess Street er en god shoppegade med modebutikker og stormagasiner. Seværdigt er det nye, næsten fem milliarder dyre parlament, der stod færdigt i 2004, kongeslottet Palace of Holyroodhouse, der er dronningens officielle residens, når hun besøger Edinburgh, og det fornemme National Gallery of Scotland med værker af blandt andre Titian, Gauguin og Rembrandt. Havneområdet og bydelen Leith er også interessant, og her finder man en række rigtig gode restauranter. Edinburgh byder på hele fem Michelin-restauranter.

Udsigt over Edinburgh

Glasgow

Glasgow er en stor industriby, den største i Skotland, med 630.000 indbyggere, hvilket er 200.000 flere end i Edinburgh. Byen er centrum for eksperimenterende kunst og musik, og den har fostret mange talenter gennem tiderne. Talentmassen og den musikalske interesse har en positiv påvirkning på udbuddet af klubber og koncertsteder. Glasgow er hjemsted for Skotlands mest sprudlende natteliv, og den huser også mange små hyggelige pubber med sjove navne og smukke gamle facader. Her føler man sig godt tilpas blandt de lokale, og hvis man er heldig, er der levende musik. I byen ligger den storslåede Glasgow Cathedral, som er en godt 800 år gammel gotisk domkirke, som det tog mere end 300 år at opføre. Skotterne er vilde med fodbold, og har man lejlighed til det, skal man opleve en kamp mellem lokalrivalerne Celtic og Glasgow Rangers. Ved Hampden Park, som er et af verdens ældste stadioner, ligger et fodboldmuseum. Glasgow er også et shoppingmekka, der kan byde på alt fra små hyggelige butikker til stormagasiner og designershops.

I livlige Glasgow

Julestemning i Skotland

Historiske oplevelser fra Stirling Castle til livlige Edinburgh

  • 27-11-2023
  • 5 dage
  • 5.998,–
fra København