Rejs til Uruguay

Uruguay er fine sandstrande, charmerende kolonibyer, saftige bøffer og ægte gaucho-atmosfære. Hele Sydamerikas elite strømmer til badebyen Punte del Este for at udstille bademode, kontanter og attitude, mens uruguayerne spiller fodbold i parken eller hujer de nationale boldhelte frem mod næste VM. Køerne er lige så kødfulde som i nabolandet Argentina, og nationalretten parrillada består af en overdådig cocktail af alle tænkelige slags grillet kød, der skylles ned med seriøse mængder maté; en sydamerikansk form for te.

Indbyggere 3,3 mio.
Hovedstad Montevideo
Sprog Spansk
Farverne og "majsolen" stammer fra det argentinske flag – Uruguay var tidligere en del af Argentina. Majsolen symboliserer uafhængighed
Vidste du...

at Uruguay var værtsland for verdens allerførste VM i fodbold, og at de vandt turneringen?

at Uruguay er cirka fire gange så stort som Danmark, men har en befolkning på kun 3,3 millioner?

Uruguays geografi og klima

Landet Uruguay er opkaldt efter floden Uruguay, der danner grænsen til Argentina. Den lille republiks fulde navn, República Oriental del Uruguay, betyder ”landet øst for Uruguay”, og her er det altså floden, der menes. Størstedelen af landet er lavt bakkeland, der næsten overalt er dækket af frodig græsslette, eller pampa, som det hedder på de kanter. Den 200 km lange Atlanterhavskyst er udstyret med finkornet sand, der tiltrækker flokke af badegæster fra nær og fjern. Læs også: Klima og vejr Uruguay.

Uruguays befolkning og religion

Af Uruguays 3,4 millioner indbyggere er 90 % efterkommere af europæere, og 5 % er mestizer af blandet europæisk og indiansk afstamning. Den øvrige del af befolkningen er afrikanere eller mulatter. De sidste rene indianere blev udryddet for mange år siden. Selv om hovedreligionen i Uruguay er katolicismen, spiller den en noget mindre rolle end i de øvrige sydamerikanske lande. De fleste uruguayere praktiserer ikke deres religion aktivt, og landet er et af de mest sekulariserede i Sydamerika.

Uruguays historie

De første spanske sømænd nåede Uruguays kyster i 1516 og blev mødt af omstrejfende indianerstammer, der levede af jagt og hyppigt bekrigede hinanden. Indianerne slog også de første spanske pionerer ihjel, hvilket dog ikke kunne holde andre guldjagende spaniere og portugisere væk. Først i 1680 blev Uruguay en egentlig koloni under Portugal. Spanierne grundlagde snart herefter hovedstaden Montevideo, og Uruguay var længe et omstridt grænseland mellem Spaniens og Portugals besiddelser; en slags stødpudestat mellem Argentina og Brasilien. Efter skiftevis at have tilhørt de to stormagter blev Uruguay selvstændigt i 1828. Det førte i første omgang til politiske magtkampe, borgerkrige og et militærdiktatur, der varede indtil begyndelsen af 1900-tallet, hvor den nye præsident José Batlle y Ordonez fik skabt fred og en velfærd, der hidtil var helt uset i Sydamerika. I 1950’erne var det slut med velfærdsstaten, da verdensmarkedets priser vendte, og landets udgifter pludselig langt oversteg indtægterne. Optøjer og strejker blandt den utilfredse befolkning gjorte det kun værre, og guerillagruppen Tupamaros fik ødelagt den sidste rest demokrati. Uruguay blev pludselig et af Sydamerikas mest brutale lande under et barsk militærstyre, der ikke mente, at menneskerettigheder og almindelig anstændighed hørte hjemme i regeringen af et land. I 1984 blev der langt om længe indsat en demokratisk valgt præsident, og landet begyndte langsomt at blive rettet op igen.

Seværdigheder i Uruguay

Uruguay er mest kendt for sine smukke badestrande og for portugisernes gamle havneby Colonia, og de fleste, der holder ferie i Uruguay, koncentrerer sig om kysten. Den smukke, gamle by med det fulde navn Colonia del Sacramento har med sin fine koloniarkitektur fået en plads på UNESCO’s eftertragtede liste over verdens kulturarv. De fleste bygninger er fra det 17. og 18. århundrede, og eftersom byen var portugisisk koloni, er det herfra, byggestilen er hentet. Den hyggelige og travle hovedstad Montevideo indgår også i mange rejser til Uruguay. Byen er mest kendt for sin charmerende gamle bydel, men har desuden en moderne bydel med spændende arkitektur. Montevideo blev opført af spanierne som modsvar til portugisernes magtbase i Colonia, der for sin del blev anlagt af portugiserne som modpol til den spanske hovedstad Buenos Aires på den anden side af vandet. Skal hovedingredienserne i den uruguayske rejse være sand og vand, er der nok at vælge imellem. Punta del Diablo er en lille fisker-, surfer- og badeby med små, krogede gader og fine strande, der ikke er overfyldte; den alternative og laid-back udgave af Punta del Estes internationale strand- og natteliv. I verdensberømte Punta del Este er charmerende lokalkolorit afløst af luksus, casinoer og golfbaner, og det er stedet at blive set med en solbrun, veltrænet krop i den nyeste bademode.

Ind i Sydamerikas hjerte

Tag på en Albatrosrejse for nysgerrige livsnydere! Få storslåede oplevelser i Brasilien og Argentina med en skøn afstikker til Colonia i Uruguay.

  • 4 afrejser
  • 13 dage
  • Fra 29.998,–
fra Billund
Del denne side