Rejs til Bolivia

Bolivia kaldes af og til Latinamerikas Tibet, fordi en stor del af landet ligger relativt isoleret højt oppe i Andesbjergene. Bolivia er Sydamerikas mindst udviklede land, men har store naturrigdomme, charmerende byer, yderst levende traditioner og en befolkning, hvoraf over halvdelen er indianere. Bolivias hovedstad er den enestående La Paz beliggende i 3.600 meters højde i en dal i Andeskæden omgivet af snedækkede bjergtoppe.

Indbyggere 10,4 mio.
Hovedstad Sucre
Sprog Spansk, quechua og aymará
Den gule farve symboliserer fremkomsten af mineraler i landets undergrund.
Vidste du...

at Bolivia er et meget bio-diversificeret land? Omkring 40 % af alle verdens dyrearter er repræsenterede her.

at La Paz er verdens højest beliggende hovedstad? Byen ligger cirka 4000 meter over havets overflade.

Klima og natur i Bolivia

Bolivia har ingen adgang til havet og ligger lukket inde bag Brasilien, Paraguay, Argentina, Chile og Peru. Mod vest danner Andesbjergene den store højslette Altiplano i 4.000 meters højde. Mod øst glider de tårnhøje Andesbjerge over i tågeindhyllet jungle i store lavlandsområder med regnskov og sumpsavanner. Bolivias højeste bjerg er Nevado del Sajama på 6.542 meter. En af verdens højest beliggende søer, Titicacasøen, breder sig over grænsen til Peru, og mod sydvest ligger verdens største saltslette, Salar de Uyuni, og ligner en kæmpe mark dækket af et lag kridhvid sne. Den enorme slette dækker over 10.000 km2 og antages at indeholde 10 milliarder tons salt. Heroppe i bjergene er klimaet koldt, mens det i lavlandet er tropisk og varmt. Regntiden ligger fra oktober til marts. Den bolivianske vinter (fra maj til oktober) har de mest behagelige temperaturer, hvor vejret også er tørrest.
Stenfigur fra Tiahuanaco

Religion og befolkning i Bolivia

Omkring halvdelen af Bolivias 10 millioner store befolkning er indianere og opretholder de gamle værdier og traditioner. En tredjedel af indbyggerne er mestizer, resten er efterkommere af europæere. Næsten alle er officielt katolikker, men i bjergene og i afsidesliggende områder er katolicismen blandet med indiansk folketro til et sært miks af strikse, katolske doktriner og gammel overtro. Den indianske del af befolkningen taler stadig inkaernes sprog, quechua, eller det gamle indianske aymara, der begge sammen med spansk er officielle sprog i Bolivia.
Smalle gader i La Paz

Bolivias historie

De bolivianske bjergegne var beboede, mange tusind år før inkaerne udviklede deres kæmpemæssige rige til at strække sig over Peru, Bolivia, Ecuador og Nordchile. De første spanske erobrere ankom i 1531 og fik hurtigt overtaget det meste af landet. Ikke længe efter den spanske erobring blev der fundet masser af sølv, og spanierne kunne leve ovenud ekstravagant de næste 200 år. I 1825 fik bolivianske nationalister efter 16 års kamp smidt spanierne ud, men problemerne med fremmede erobrere ophørte ikke her. Sidst i 1800-tallet betød jævnlige krige med nabolandene, at Bolivia skrumpede betydeligt ind, og at Chile overtog Bolivias lille stykke kystlinje mod Stillehavet og efterlod landet som en indlandsstat. 1900-tallet var præget af jævnlige skift mellem militærkup og oprør med demokratiske valg og kortlivede grundlove som resultat. Bolivia skrev historie i 2005, da landets første indianske præsident, Evo Morales, blev valgt med et usædvanligt stort flertal. Han har siden forsøgt at skabe ligestilling mellem landets indianere og spanske efterkommere.
Udsigt over La Paz, verdens højest beliggende hovedstad

Seværdig­heder i Bolivia

Begyndelsesstedet for mange rejser til Bolivia er hovedstaden La Paz beliggende i en kæmpe dal mellem Andeskædens himmelstræbende tinder. Ikke langt fra La Paz ligger den enorme sø Titicaca smukt i næsten 4.000 meters højde. Sollyset er stærkt, luften klar, søvandet dybblåt, og horisonten synes uendelig. Ved den store søs bred ligger den hyggelige by Copacabana. Byen er præget af de indianske kulturer i området og har mange interessante seværdigheder, blandt andet en katedral i maurisk stil, som er et levn fra den spanske kolonitid. Fra hele oplandet kommer folk kørende i deres nye biler for at få køretøjet velsignet. Midt ude i Titicacasøen ligger Isla del Sol (Soløen). Her kan man føje indsigt i indianske myter til sin ferie i Bolivia. Ifølge legenden var det nemlig på denne lille ø, det mægtige Inkarige opstod. Legenden understøttes af et stort tempel og en gammel inkakilde, som menes at give evig ungdom. Det bolivianske lavland er bestemt også værd at inkludere på en rejse til Bolivia. Her kan man for eksempel begynde i byen Santa Cruz. Byen har over 800.000 indbyggere, men har bevaret sin hyggelige landsbyatmosfære, der kan nydes mellem de fine, gamle huse i kolonistilsarkitektur på snorlige gader og fine torve.
Isla del Sol, Titicaca-søen
Del denne side