10 tapasretter du ikke må gå glip af

¡Buen provecho!

Tapas. Det skønne spanske køkken serveret på klassisk vis med mange små retter. Overalt i Spanien finder du et bredt udvalg af tapasrestauranter. Vores råd er at gå efter dem, de lokale besøger. Det er her de store kulinariske oplevelser gemmer sig. Her får du lidt hjælp til, hvad du skal bestille.

  1. Jamón serrano: Saltet, vind-tørret skinke, der hænges op for at udvikle farve, konsistens og smag. Det bedste er jamón de pata negra og jamón de bellota eller sortfodsskinke – alle skinker fra agern-fodret sorte svin af den semi-vilde Ibericorace. Serveres altid tempereret, og spises med fingrene. Bestik gør ikke den fine skinke nogen tjeneste.
  2. Tortilla española: Klassisk spansk æg-og-kartoffel-omelet, tilberedt i en stor jerngryde. Groft udskårne kartofler steges forsigtigt i olivenolie og vendes derefter med pisket æg. Så snart overfladen begynder at stivne, vender kokken grydens indhold ud på en plade og bager den færdig i ovnen. Som tapas serveres den ved stuetemperatur, skåret i mundrette stykker.
  3. Croquetas: Mundrette kroketter, fremstillet af tyk bechamel, der ofte er lavet på bouillon i stedet for mælk. Tilsmagt med hakket skinke, rejer eller ost og omhyggeligt paneret og stegt sprøde. Serveres rygende varm.
  4. Gambas al ajillo: Friskpillede rejer, tilberedt i olivenolie med hvidløg og chili i en cazuela. Rejerne serveres sydende varme med trægaffel, så du ikke brænder din tunge. En luksustapas. Også kendt som gambas pil-pil, der henviser til den boblende lyd fra rejerne, når de bliver serveret i den rigtig varme olie.
  5. Patatas bravas: Mellemstore kartoffelstykker, enten dybstegt, kogt eller sauterede og tilsat chili med eller uden tomat og hvidløg. Serveres med en hvidløgsaioli. Måske den enkleste og mest økonomiske tapas, men også en af de mest populære.
  6. Boquerones en vinagre: Friske ansjosfileter, som er let syltede i eddike med salt og hvidløg. Serveres drænet for lage, pyntet med fint hakket hvidløg og hakket persille – dertil lidt god olivenolie.
  7. Albondigas da salsa: Lækkert krydrede små svine- og oksekødsboller, braiseret i en sauce, der er baseret på let krydrede tomater og persille. Velduftende safran eller mandler kan også indgå.
  8. Higados de pollo al vino de Jerez: Kyllingelever braiseret i sherry. En kombination der virker guddommelig.
  9. Pinchitos morunos: Svinekød i tern, marineret i olie, hvidløg og krydderier som spidskommen, koriander og undertiden gurkemeje og chili. Derefter sat på spyd og grillet.
  10. Pulpo a la gallega: Blæksprutte med sød pimentón (paprika). Blækspruttens fangarme skæres i mundrette stykker og vendes med olivenolie, fint hakket hvidløg og en generøs omgang lækker pimentón.

¡Buen provecho!

Læs videre om Spanien her:
Rejser Spanien – Rundrejser Spanien – Klima Spanien – Fakta Spanien – Langtidsferie i Andalusien – Langtidsferie på Mallorca

Tema om Andalusien

Vi er vilde med Andalusiens lune temperaturer, fine kulturtilbud og skønne, tilbagelænede stemning. Derfor har vi samlet lidt af det bedste af den spanske region til dig:

Guide: 10 tapas-retter du ikke må gå glip af
Guide: Bliv klogere på Málagavin
Artikel: På langtidsferie for 9. gang
Blog: Rejseblog fra Andalusien

Vin, tapas og 3.000 solskinstimer om året – tag med til Andalusien