Spanien og Marokko i maurernes fodspor

group-tour
Rundrejse med dansk rejseleder

Oplev storslåede bygningsværker og enestående smuk natur på en rundrejse i Maurernes Rige.

Beundringsværdig arkitektur, eventyrligt byliv og betagende landskaber er på paletten, når vi besøger nabolandene Spanien og Marokko.

Det sydlige Andalusien og det nordlige Afrika er fysisk adskilt af Middelhavet, men historisk såvel som kulturelt tæt forbundet. 

Hele området var i næsten 800 år under muslimsk herredømme, og fra handelsstationer langs den afrikanske kyst regerede spaniere og portugisere, da magtbalancen skiftede i begyndelsen af det 16. århundrede. 

På denne rejse følger vi i maurernes og iberernes fodspor fra Andalusien i nord og hele vejen til det sydlige Marokko.

Vi starter i den sydspanske kystby Málaga, der har masser af historie, samt ikke mindst en skøn gammel bymidte med handelsgader og en hyggelig havnefront. 

Fra Malaga tager vi på eventyr til Andalusiens mange imponerende byer, såsom Granada og Córdoba, ligesom vi går på opdagelse i det enestående mauriske bygningsværk Alhambra. 

Vi skal naturligvis heller ikke snydes for den britiske koloni Gibraltar, hvorfra maurerne i 711 for første gang gik i land på den iberiske halvø.

Med færge fortsætter vi vores færd til Marokko. Her skal vi opleve de gamle handelsbyer Tanger, Casablanca og Marrakech med deres 1001-nats eventyrstemning og imponerende moskeer, og vi skal desuden besøge den tidligere portugisiske koloni Essauoira, som lokker med alt godt fra havet og flyvende geder!

Vi har inkluderet halvpension, og under hele rejsen bor vi på gode 3 og 4-stjernede hoteller. 

Vi rejser rundt med moderne busser og færger – og skal sågar køre med Afrikas eneste højhastighedstog mellem Tanger og Casablanca.

Klik på kortet for at se det i stor udgave
 • Type Rundrejse

 • Rejseleder Dansk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta Euro

Dagsprogram 10 dage
Dag 1
Fly København – Málaga. Ankomst og byvandring
Dag 2
Málaga – Granada – Alhambra – Málaga. Byvandring og Alhambra-paladset
Dag 3
Málaga – Cordoba – Málaga. Tid på egen hånd eller tilkøbsudflugt til det tidligere mauriske kalifat, Córdoba
Dag 4
Málaga – Gibraltar – Algeciras – Tanger. Den engelske koloni og færge til Marokko
Dag 5
Tanger – Casablanca. Byrundtur og hurtigtog til Casablanca
Dag 6
Casablanca - Essaouira. Byrundtur inkl. Hassan II moske og mod kystbyen Essaouira.
Dag 7
Essaouira. Byvandring og tid på egen hån
Dag 8
Essaouira - Marrakech. Lokalt kooperativ, flyvende geder og byrundtur i Marrakech inkl. Bahia-paladset og Djemaa El Fna pladsen
Dag 9
Marrakech. Tid på egen hånd eller tilkøbsudflugt til Atlasbjergene
Dag 10
Marrakech - København. Hjemrejse

Afrejsedatoer

Afrejse Varighed Pris Afrejse fra Bemærk
13.998,–
København
14.998,–
København
Klik på en dato for at se det tilhørende program

Dagsprogram

Hent samlet program OBS. Nogle af vores rejser findes i flere udgaver. Læg mærke til, om du har valgt den rigtige afrejsedato, før du printer.

Dag 1
Fly København – Málaga. Ankomst og byvandring

Vi flyver fra København og lander i Andalusiens næststørste by Málaga sidst på eftermiddagen. Byen har 560.000 indbyggere og er centrum for området Costa del Sol.

Vores besøg i Málaga starter med en lille vandretur gennem den fascinerende storby. På vores byvandring ser vi bl.a. den store markedshal, hvor smukke opsætninger af frisk frugt og grøntsager lokker med deres mangfoldige farver. Her ligger frisk fisk og afslører nærheden til det gavmilde Middelhav, mens duften af krydderier stimulerer appetitten.

Vi kommer frem til det lille hjørnehus på Plaza de la Merced, hvor byens verdensberømte søn, maleren Pablo Ruiz Picasso, blev født. Her finder vi et lille, men interessant Picasso-samling, hvor både litografier, keramik og andre af Picassos værker kan ses. Vi besøger den smukke katedral med det manglende tårn, som derfor kaldes ”La Manquita” – den enarmede kvinde. Flere steder kan vi kigge op mod det mauriske fæstningsværk Alcazaba, der ligger på en bjergtop midt i byen.

Det imponerende bygningsværk bestod tidligere af over 100 tårne og moskéer og rummer stadig små hyggelige patioer og smukke haveanlæg.

Aftenen er afsat til oplevelser på egen hånd og rejselederen er naturligvis behjælpelig med anbefalinger til restaurant besøg m.m

Dag 2
Málaga – Granada – Alhambra – Málaga. Byvandring og Alhambra-paladset Kørsel ca. 260 km

Granada er en af Spaniens smukkeste byer og stedet, hvor den arabiske og den kristne kultur mødes. Det er også her, at det verdensberømte Alhambra-palads ligger. Dette fantastiske bygningsværk, som UNESCO har erklæret for verdenskulturarv, er dagens højdepunkt. 

Alhambra, som anses for at være et af verdens smukkeste monumenter, er et kompleks af paladser, fæstninger og fyrsteboliger, der ligger majestætisk med de sneklædte Sierra Nevada-bjerge i baggrunden. Alhambra er bygget og udbygget af forskellige arabiske herskere, og måske har det tidligere ørkenfolk dristigt forsøgt at udfordre skønheden i det ventende evige paradis, ved at skabe et lignende paradis på jord. 

De arabiske herskere forsøgte at overgå hinandens byggerier, og hvor end man bevæger sig, er smukt udskåret marmor, rindende vand og smukke paladsbygninger med til at skabe en uforfalsket eventyrstemning. Alhambra er et sted, der hverken i harmoni eller skønhed står tilbage for de hinsides "Himmelske Haver".

Højere oppe på bjerget ligger sultanens sommerslot, Generalife, hvis haver om muligt er endnu skønnere end Alhambras. Høje cypresser viser vejen til det lille slot, hvor appelsintræer, timianbuske, lavendelplanter, roser, laurbær og liljer udsender fortryllende dufte. Heroppe står tiden nærmest stille.

Granada blev islams sidste bastion på Den Iberiske Halvø, inden kongeparret Ferdinand og Isabella sendte de sidste arabere ud af landet i 1492. Kort tid efter ændrede kongeparret verdenshistorien, da de sendte Christoffer Colombus på opdagelsesrejse. En færd, der kom til at ændre Spaniens fremtid drastisk.

Inden vi besøger Alhambra, får vi sammen med rejselederen tid til at se lidt nærmere på den dejlige by Granada. Vi går en tur i centrum, og hvis du har lyst, kan du besøge Capilla Real, det kongelige kapel, hvor dronning Isabella og kong Ferdinand ligger begravet; eller den majestætiske katedral, der er et mesterværk inden for spansk klassicistisk arkitektur. 

Byen har mange dejlige pladser samt hyggelige butikker, og på det gamle silkemarked finder du alskens varer. Efter besøget i Alhambra vender vi tilbage til hotellet.

Dag 3
Málaga – Cordoba – Málaga. Tid på egen hånd eller tilkøbsudflugt til det tidligere mauriske kalifat, Córdoba Kørsel ca. 310 km

I dag er der mulighed for selv at gå på opdagelse i Málaga, hvis man da ikke har mere lyst til at deltage på en spændende tilkøbsudflugt til Córdoba. 

Vi forlader Málaga om morgenen og kører direkte til provinshovedstaden Córdoba. En køretur på lidt under 2 timer. Córdoba var under maurerne hovedstad i det store kalifat af samme navn, og engang tilmed Europas største by. 

Et af de mest imponerende bygningsværker fra maurernes periode finder man her i Córdoba, nemlig moskéen La Mezquita, som er på UNESCO’s liste over verdens kulturarv, og må siges at være et sandt arkitektonisk mesterværk. 

Da den blev opført, blev dens størrelse kun overgået af moskéen i Mekka, og når man står midt inde i det spændende rum, kan man ikke undgå at beundre den nærmest endeløse skov af søjler, der udsmykker bygningsværket. 

Den kaldes også Domkirke-moskéen, da man i 1523 byggede en katolsk domkirke inde i selve moskéen. Det er i sandhed et smukt og sammensat monument over en meget vigtig tid i Andalusiens historie.

Udenfor ligger den smukke plads Patio de los Naranjos, Appelsin-gården, som ligeledes er en fryd for øjet. Det hensætter én i en helt særlig stemning når man passerer de små hvidskurede huse i de snørklede gader. 

Her fornemmer man virkelig tiden, som den har været under maurerne, og det er en fornøjelse at se på de mange patioer og gårde som elegant er udsmykket med blomster. Her finder man også det smukke jødiske kvarter med en af de få tilbageværende synagoger i Spanien.

Vi returnerer til Málaga sidst på eftermiddagen, hvor resten af aftenen er afsat til oplevelser på egen hånd.

(Udflugten er ikke inkluderet i rejsens pris og skal bestilles separat. Læs mere under tilkøbsudflugter).

Dag 4
Málaga – Gibraltar – Algeciras – Tanger. Den engelske koloni og færge til Marokko Kørsel ca. 180 km

Det er blevet tid til at tage afsked med Andalusien, og efter morgenmaden kører vi sydpå mod grænsebyen La Linea. Her ligger den lille halvø, hvor englænderne i over 300 år har haft magten. Gibraltars beliggenhed ved strædet mellem Europa og Afrika fik stor betydning under 2. verdenskrig og tiden derefter.
 
Områdets historie går dog meget længere tilbage. Det var her maurerne i 711 gik i land under ledelse af Ṭāriq ibn Ziyād, som startskuddet for næsten 800 års muslimsk dominans i Andalusien. Byens berømte borg blev først opført af maurerne i det 12. Århundrede, og flere myter forbindes med dette byggeri. 

Ifølge en legende er halvøens vartegn, den store kalkstensklippe The Rock, den ene af Herkules’ søjler, der opstod da den foretagsomme græske helt kløvede et bjerg i to.

Oppe på selve klippen møder man de kendte gibraltaraber, og selv om klippeøen endnu i dag er kilde til diskussion mellem Spanien og Storbritannien, siges det at Gibraltar forbliver britisk, så længe aberne befolker øen. 

Vi ser lidt nærmere på kolonien, inden vi begiver os mod Algeciras, hvor færgen til Marokko venter. Færgeoverfarten tager kun ca. 1½ time og ved ankomst til Marokko begiver vi os direkte til vores hotel, hvor vi nyder en velfortjent aftensmad.

Dag 5
Tanger – Casablanca. Byrundtur og hurtigtog til Casablanca Kørsel ca. 340km (hurtigtog)

Tanger er en af de store vigtige middelhavsbyer. Byen ligger hvor to verdenshave og to kontinenter mødes. Tangers placering har gennem historien gjort den eftertragtet, og romere, arabere og europæere har på skift kontrolleret byen, inden den blev overgivet til Marokko i 1956. 

I første halvdel af det 20. århundrede var Tanger en international by, der var delt op i forskellige zoner, som Berlin f.eks. var under den kolde krig. 

Frankrig, Spanien, England, Portugal, Sverige, Holland, Belgien, Italien og USA havde hver deres del af byen. I den internationale periode virkede Tanger som en magnet på kunstnere, flygtninge, folk i eksil og i det hele taget marginaliserede folk fra hele Europa, der søgte lykken i det meget liberale Tanger. 

Denne tendens fortsatte efter den internationale periode hvor mange amerikanske beat forfattere boede i Tanger i slutningen af 1950´erne. I 60´erne lod mange europæiske rockmusikere sig inspirere i Tanger, bl.a. tilbragte Rolling Stones lange perioder i byen. 

På dagens tur i Tanger skal vi se på både den gamle og nye by. I den nye by ser vi Grand Soco, der ligger ved indgangen til medinaen. 

Medinaen er Tangers topattraktion, en labyrint af smalle gader, små pladser og cafeer alt sammen beliggende indenfor de gamle portugisiske mure. Vi kigger også forbi den nye bydel, hvor vi bl.a. besøger Place de Paris og Boulevard Pasteur, hvor man tydeligt kan fornemme byens tidligere storhedstid. 

Midt på eftermiddagen er det blevet tid til at forlade havnebyen Tanger og begive os sydpå mod Casablanca. Fra byens moderne togstation afgår Afrikas første og eneste hurtigtog, som i løbet af lidt over to timer tilbagelægger en afstand på små 350 km.

Ved ankomst til kystbyen Casablanca kører vi straks til vores hotel, hvor vi nyder en god middag. Casablanca er Marokkos økonomiske og kulturelle centrum og landets mest moderne by i mere end én forstand. En by som Humphrey Bogart og Ingrid Bergman sikrede et evigt skær af romantik i filmen, der bærer byens navn.

Dag 6
Casablanca - Essaouira. Byrundtur inkl. Hassan II moske og mod kystbyen Essaouira. Kørsel ca. 370km

Efter morgenmaden tager vi på byrundtur i Casablanca, som på blot 150 år er vokset fra et par tusinde indbyggere til knap fire millioner i dag. Befolkningstilvæksten blev godt hjulpet på vej af franskmændene under protektoratet i første halvdel af 1900-tallet.

Vi besøger byens store prestigeprojekter: Mohamed V-torvet og Hassan II-moskéen. Den 210 meter høje minaret, som står lige ud til Atlanterhavet er verdens højeste, og med plads til 25.000 bedende indenfor og yderligere 80.000 udenfor er moskéen blandt verdens største.

Hassan II-moskéen skulle have været klar til indvielse på kong Hassan II’s 60-års fødselsdag i 1989, men byggeriet blev først færdigt i 1993. Selvom arkitekterne af moskéen blandt andet har ladt sig inspirere af den ældgamle klippemoské i Jerusalem, så har bygningsværket nogle moderne kentetegn.

En laserstråle i toppen af minareten peger om aftenen mod Mekka, og moskéen er forsynet med gulvvarme og elektriske døre. Ved helt særlige lejligheder bliver det automatiserede tag skudt til side, så man kan bede under åben himmel. Bygningen er desuden designet til at modstå jordskælv. Vel inde i den kolossale moské er det blandt andet bedehallens størrelse og den detaljerede udsmykning og træskærerarbejde, der imponerer.

Det er blevet tid til at tage afsked med Casablanca og sætte kurs mod Atlanterhavet og den charmerende lille kystby Essaouira, som betyder "lille fort" på arabisk. Faktisk var byen Essaouira tidligere kendt under dets portugisiske navn Mogador, efter øerne ud for kysten. Byen blev nemlig erobret af portugiserne for omkring 500 år siden, og de byggede fæstningen Castelo Real de Mogador. Efter flere års krig med de lokale stammer forlod portugiserne byen i 1541, og Marokkos daværende sultan, Mohammed ben Abdallah flyttede sin hovedstad til Essaouira. Sultanen inviterede forskellige håndværkere og handelsmænd til byen, og disse var medvirkende til at byen blev bygget op på ny. Sultanen fik bl.a. opført byens fæstning La Scala, udvidet bymurene samt havnen som blev landets vigtigste.

I starten af 1900-tallet ændrede tingene sig. Franskmændene besluttede at satse på Casablanca som på dette tidspunkt oplevede et boom i befolkningen, og da havnen i Casablanca også blev udbygget, gik Essaouira langsomt i glemmebogen. Men i 1970'erne fik byen så en ny opblomstring, denne gang var det hippierne der genopdagede byen og de store stjerner fandt også vej hertil. Det gjaldt bl.a. musikerne Leonard Cohen og Jimi Hendrix.

I dag er Essaouira kendt for sin kunstnerkoloni og sin Gnaua musik, som har inspireret musikere som Peter Gabriel og Rolling Stones. Derudover er filmen Othello af Orson Welles blevet indspillet i Essaouira.

Vi ankommer til Essaouira sidst på dagen og afslutter med en middag på vores hotel.

Dag 7
Essaouira. Byvandring og tid på egen hån

Essaouira har i dag ca. 60.000 indbyggere af forskellige befolkningsgrupper. De berbertalende stammer fra syd, de arabisktalende stammer fra nord samt efterkommerne af afrikanske slaver fra bl.a. Sudan og Senegal. Byen har i dag også fået plads på UNESCOs verdensarvsliste pga. byens arkitektur, dens medina og ikke mindst pga. det unikke og smukt bevaret fæstningsanlæg.

Essaouira er en blanding af nyt og traditionelt men i et langt roligere og mindre størrelsesforhold end f.eks. den mere kendte og hektiske ferieby Agadir. Den gamle bydel er bilfri og de små snoede gader leder ned til byens medina hvor der også her handles alt fra lokalt håndværk til duftende krydderier. I havnen ligger små fiskerbåde til kaj og syd for havene finder men den næsten 10 km lange strand der ligger beskyttet af Mogador-øerne.

Resten af dagen er til oplevelser på egen hånd i den hyggelige kystby og rejselederen er naturligvis behjælpelig med gode tips, hvis man vil prøve kræfter med nogle af de mange hyggelige lokale restauranter i byen.

Dag 8
Essaouira - Marrakech. Lokalt kooperativ, flyvende geder og byrundtur i Marrakech inkl. Bahia-paladset og Djemaa El Fna pladsen Kørsel ca. 190km

Efter morgenmaden begiver vi os mod Marrakech. Undervejs gør vi holdt ved et kooperativ, hvor lokale kvinder har lavet en produktion af frugter fra de lokale argantræer, der kun vokser i denne del af verdenen.

Vi fortsætter vores færd østover og passerer flere samlinger af argantræer, som ofte tiltrækker de lokale geder. Hvis vi er heldige kan vi se, hvordan de adrætte geder formår at hoppe rundt i de sjældne træer. Der er dog også folk, som forsøger at slå plat og tjene penge på dette fænomen. 

Ved ankomst til Marrakech går vi straks i gang med vores byrundtur i den fascinerende by. Vi starter ved byens vartegn – Koutoubia-tårnet – den smukke minaret på Marrakech’ største moské, og Bahia-paladset, som blev bygget sidst i 1800-tallet og ligger smukt omkranset af velduftende blomsterhaver. 

Herfra går vi på opdagelse i medinaen og de mange souk’er, hvor velduftende krydderier og marokkansk kunsthåndværk, blandt andet læderprodukter, kobbervarer og smukke berbertæpper, frister. Også her arbejder kunsthåndværkerne efter oldgamle metoder, og det er fascinerende at følge deres arbejde i de små, lokale værksteder. 

Vi runder af på den livlige, centrale plads Djemaa el Fna, som er byens nerve. Om dagen er torvet fyldt med alt fra boder med friskpresset juice til slangetæmmere og gadefolk, der forsøger at lokke turister til at blive foreviget med dresserede aber. Det er på alle måder en dårlig idé!
Om aftenen indtages pladsen af fantasifulde historiefortællere, magiske tryllekunstnere, gøglere, dansere og velduftende madboder. Vi suger til os af stemninger og indtryk, inden vi kører til vores hotel og nyder en god middag.

Dag 9
Marrakech. Tid på egen hånd eller tilkøbsudflugt til Atlasbjergene Kørsel ca. 100km

I dag er der mulighed for at slappe af på egen hånd, hvis man ikke har mod på yderligere eventyr, når vi tager på udflugt til de nærliggende og ekstremt smukke Atlasbjerge. (Udflugten er ikke inkluderet i rejsens pris og skal bestilles separat. Læs mere under tilkøbsudflugter).

Vi forlader Marrakech tidligt på formiddagen, og det varer ikke længe før konturerne af de imponerende Atlasbjerge kan skimtes i horisonten. Atlasbjergene befolkes primært af berbere, som er blevet fortrængt hertil af først arabere og senere af franskmænd, og det er i høj grad lykkedes dem at bevare deres sprog og kultur i bjergkædens mest ufremkommelige områder. 
Vi gør et stop ved en berberfamilie, hvor vi hører mere om livet på landet. Vi kører så langt ind i dalen som muligt og spiser undervejs en lokal frokost ved floden, samt går en lille tur i de smukke omgivelser. Sidste på eftermiddagen returnerer vi til Marrakech.

Om aftenen samles vi alle og nyder en sidste fællesmiddag.

Dag 10
Marrakech - København. Hjemrejse

Det er blevet tid til at tage afsked med Marokko og vende næsen hjemad. Efter morgenmaden begiver vi os mod lufthavnen, hvor vores fly venter.

NB På afrejse d. 8.oktober er der afrejse fra Marrakech sidst på aftenen, hvorfor ankomst til DK først bliver på dag 11.

Tilkøbsudflugt til Corboda

For de eventyrlystne er der mulighed for at deltage på en tilkøbsudflugt til Cordoba.

Vi forlader Malaga om morgenen og begiver os i bus mod provinshovedstaden Cordoba.

Córdoba var under maurerne hovedstad i det store kalifat af samme navn, og engang tilmed Europas største by. Et af de mest imponerende bygningsværker fra maurernes periode finder man her i Córdoba, nemlig moskéen La Mezquita, som er på UNESCO’s liste over verdens kulturarv, og må siges at være et sandt arkitektonisk mesterværk. Da den blev bygget, blev dens størrelse kun overgået af moskéen i Mekka, og når man står midt inde i det spændende rum, kan man ikke undgå at beundre den nærmest endeløse skov af søjler, der udsmykker bygningsværket. Den kaldes også Domkirke-Moskéen, da man i 1523 byggede en katolsk domkirke inde i selve moskéen. Det er i sandhed et smukt og sammensat monument over en meget vigtig tid i Andalusiens historie.

Udenfor finder man den smukke plads Patio de los Naranjos, Appelsin-gården, som også er en fryd for øjet. Det fremvækker også en helt særlig stemning i ro og mag at passere de små hvidskurede huse i de snørklede gader. Her fornemmer man tiden som den har været under maurerne, og det er en fornøjelse at se på de mange patioer og gårde som elegant er udsmykket med blomster. Her finder man også det smukke jødiske kvarter med en af de få tilbageværende synagoger i Spanien.

Vi returnerer til Malaga sidst på eftermiddagen, hvor resten af aftenen er afsat til oplevelser på egen hånd.

Udflugten skal købes hjemmefra senest 45 dage inden afrejse og gennemføres ved minimum 15 deltagere.

Prisen inkluderer:

 • Transport Malaga - Cordoba t/r
 • Entre til La Mezquita
 • Lokal frokost
 • Engelsktalende lokalguide
 • Dansk rejseleder

Pris: kr. 1.098,- pr. person

Tilkøbsudflugt til Atlas bjergene

For de eventyrlystne er der mulighed for at deltage på en tilkøbsudflugt til Ourika dalen for foden af Atlasbjergene. 

Vi forlader Marrakech tidligt på formiddagen og det varer ikke længe før konturerne af de imponerende Atlas bjerge kan skimtes i horisonten. Atlasbjergene befolkes primært af berbere, som er blevet fortrængt hertil af først arabere og senere af franskmænd, og det er i høj grad lykkedes dem at bevare deres sprog og kultur i bjergkædens mest ugæstmilde områder. Vi gør et stop ved en berberfamilie, hvor vi hører mere om livet på landet.

Vi kører så langt ind i dalen som muligt og spiser undervejs en lokal frokost langs floden, samt går en lille tur i de smukke omgivelser. Sidste på eftermiddagen returnerer vi til Marrakech

Udflugten skal købes hjemmefra senest 45 dage inden afrejse og gennemføres ved minimum 15 deltagere.

Prisen inkluderer:

 • Transport Marrakech – Ourika Valley t/r
 • Besøg ved lokal berberfamilie
 • Lokal frokost
 • Engelsktalende lokalguide
 • Dansk rejseleder

Pris: kr. 498,- pr. person

Prisinformation

Rejsens pris

Fra kr. 13.998,– pr. person i delt dobbeltværelse.
Se priser for alle afrejsedatoer

Tillæg for enkeltværelse

Fra: 2.698,-

Prisen inkluderer
 • Fly København – Málaga og Marrakech - København
 • Dansk rejseleder
 • Udflugter, entreer og transport jf. Program
 • 9 nætter på gode hoteller i delt dobbeltværelse
 • Morgenmad dagligt
 • Frokost dag 6 og 8
 • Middag dag 4-9
 • Skatter og afgifter
Prisen inkluderer ikke
 • Sygdomsafbestillingsforsikring 7% af rejsens pris
 • Gouda Årsrejseforsikring eller Seniorrejseforsikring
 • Tilkøbsudflugter til Cordoba (dag 3) og Ourika Dalen (dag 9)
 • Drikkevarer
 • Tillæg for enkeltværelse
 • Personlige fornødenheder
 • Drikkepenge til lokalguider og chauffører ca. 50 EUR pr. person
 • Ekspeditionsgebyr på kr. 130,- pr. faktura (bortfalder ved onlinebestilling)
 • Alt ikke nævnt under “Prisen inkluderer”

Praktiske oplysninger

Rejsen er underlagt Albatros Travels almindelige bestemmelser, som deltagerne forudsættes at være bekendt med.

Oplysninger om rejsen

Deltagerantal

Denne rejse kræver et deltagerantal på minimum 20 personer. Hvis dette antal ikke nås, forbeholder vi os retten til at annullere rejsen – dette vil typisk ske senest 4-6 uger før planlagt afrejsedato. 
I henhold til Lov om Pakkerejser § 20 stk. 1 og stk. 3 er vi som rejsearrangør ikke erstatningsansvarlige for eventuelle tab, man som kunde måtte blive påført som følge af annulleringen. Vi er alene forpligtede til at refundere rejsens pris.

Færge Algeciras – Tanger Med

Det er det tyskejede FRS, som varetager transporten mellem Spanien og Marokko. Overfarten tager omkring 1½ time, og ombord kan man underholde sig selv i skibet restaurant eller taxfree shop, hvis man ikke blot foretrækker at slappe af i de mange siddeområder. Bagage skal selv fragtes til og fra færgen.

Læs mere om færgefarten her: https://www.frs.es/en/plan-your-trip/our-routes/algeciras-tangier-med-line

Hurtigtog Tanger – Casablanca

Med en tophastighed på lidt over 300km/t er hurtigtoget mellem Tanger og Casablanca det absolut hurtigste transportmiddel mellem de to byer. Hurtigtogene har opereret siden 2018 og vi rejser på 2.klasse, der består af åbne kupéer med stole i 4 mands position. Der er naturligvis både toilet og cafe/bar ombord på samtlige tog. Skulle toget mod forventning ikke være tilgængeligt vil strækningen bliver tilbagelagt med bus.

Ikke egnet for gangbesværede

Da en stor del af udflugterne på denne rejse vil foregå til fods, forventes det, at rejsedeltagerne er mobile, selvhjulpne og kan færdes uden hjælp.

Pas og visum

Dit pas skal være gyldigt mindst 6 måneder fra hjemrejsedato. Danske/norske/svenske statsborgere kan frit opholde sig i Marokko som turister i op til 3 måneder uden visum. Er du ikke dansk/norsk/svensk statsborger, bedes du kontakte Marokkos ambassade i Danmark for information om eventuelt visum (adresse per maj 2013: Øregårds Allé 19, 2900 Hellerup, tlf. 39 62 45 11). Ansvaret og den eventuelle udgift til dette afholdes af den rejsende selv.

Vaccinationer og sundhed

Såfremt der skal vises særlige helbredsmæssige hensyn på rejsen, skal rejsebureauet underrettes allerede ved rejsens bestilling. Inden turen bør du sikre dig, at du har evt. vaccinationer mod difteri, smitsom leverbetændelse og stivkrampe i orden. En god start vil altid være et kig på Seruminstituttets hjemmeside www.vaccination.dk. Herudover anbefaler vi, at du kontakter egen læge eller – hvis du bor i hovedstadsområdet – Albatros Vaccinationsklinik, Tøndergade 16, 1752 København V, tlf. 36 98 98 98. Vaccinationsklinikken drives af læge Mogens Rishøj og sygeplejerske Karin Rishøj, som tilbyder rejsevaccinationer, rådgivning om alt fra malaria til jetlag samt recepter på relevant malariamedicin m.m. For priser, åbningstider og yderligere informationer læs mere på: Albatros Vaccinationsklinik.

Valuta

Valutaen i Marokko er marokkanske dirham (MAD). Pr. primo juli 2022 er 1 dkr. = ca. 1,4 marokkanske dirham og 1 euro = ca. 10,5 marokkanske dirham. Brugen af elektroniske betalingskort/kreditkort bliver mere og mere udbredt i Marokko, men mange steder tages der kun imod kontanter. Der er hæveautomater i alle de større byer. De fleste større forretninger / hoteller / restauranter tager også imod betalingskort / kreditkort. Vi anbefaler at medbringe en smule kontanter enten i USD eller EUR. De større banker i Marokko veksler også danske kroner.

Tilslutning med indenrigsfly

Er desværre ikke muligt på denne rejse.

Hånden på hjertet

Information

På denne rejse har vi valgt at vægte beliggenhed i de byer, hvor vi har flere overnatninger. Dette betyder at vi i såvel Malaga, som Marrakech, har valgt gode 3 og 4-stjernede hoteller tæt på byens mange attraktioner, fremfor højere standard på hoteller placeret langt væk fra alfarvej.

Besøg i Gibraltar

Besøg i Gibraltar

Grænseovergangen mellem Spanien og Gibraltar er en af de mere bøvlede af slagsen. 
Al bagage og køretøjer bliver minutiøst gennemsøgt, hvilket kan være en meget langtrukken affære.
Vi har derfor valgt at krydse grænsen til fods for at mindske tidsspild.
Vores bus med vores bagage bliver således på den spanske del af grænsen, mens vi selv krydser grænsen på gåben og tager en lokalbus på den anden side.

Generelle forhold

Rejsens krav til fysisk formåen

Som hovedregel gælder det, at alle rejsedeltagere skal være selvhjulpne. Samtidig skal vi understrege, at vores rejser generelt ikke er egnede for gangbesværede. Selv på bus- og togrejser samt krydstogter vil der ofte være behov for at gå til og fra seværdigheder. På mange af vores kulturrejser vil blot en dags samlede besøg ved seværdigheder osv. nemt overstige 5 kilometers gang.

Rejseforsikring

Alle deltagere i Albatros Travels rejser skal tegne en rejseforsikring, der som minimum dækker udgifter til sygdomsbehandling og hjemtransport.  Da den offentlige sygesikring ikke længere kan bruges som rejseforsikring, er det en forudsætning for deltagelse i vores rejser, at du har tegnet en rejseforsikring. Vi anbefaler, at forsikringen også indeholder en bagagedækning i tilfælde af beskadigelse eller bortkomst af bagage.

Gouda Rejseforsikring

Albatros Travel kan hjælpe dig med at tegne en forsikring gennem Gouda Rejseforsikring, som kan tilbyde en forsikring, der passer lige til din rejse.

Er du forsikret hos et andet selskab, kan der gælde andre regler – se din police eller spørg dit forsikringsselskab. Det er den rejsendes eget ansvar, at den tegnede forsikring indeholder den fornødne dækning.

Albatros Travels rejseledere og guider

På Albatros Travels grupperejser vil turen være ledet af en dansk rejseleder, der enten møder gruppen i lufthavnen inden afrejse eller ved ankomst til destinationen. På busrejser møder I rejselederen senest ved det sidste opsamlingssted. Chaufføren hjælper til med bagage, informerer om sædeplacering i bussen og sørger for, at I kommer sikkert frem.

På Albatros Travels individuelle rejser vil I blive mødt af en engelsktalende lokal guide på destinationen, ligesom det vil være engelsktalende lokale guider, der leder de udflugter, der indgår i rejsen.

På ekspeditionsrejser med Albatros Expeditions vil I blive mødt af en engelsktalende ekspeditionsguide på destinationen, ligesom det vil være det engelsktalende ekspeditionsteam, der leder de udflugter og afholder de informationsmøder, der indgår i rejsen. Vi gør opmærksom på at der ikke kan forventes en dansk rejseleder ombord.

Enkelte af vores rejser er uden lokal guide, dette vil i så fald tydeligt fremgå af programmet. Alle vores guider og rejseledere er erfarne, veluddannede og nøje udvalgt af Albatros Travel.

Drikkepenge

På vores rejser kommer du i kontakt med hverdagslivet og dets skikke. Der kan være forhold, du ikke synes om eller ikke er vant til, som for eksempel skikken med drikkepenge. I mange lande er drikkepengesystemet mere organiseret, end vi som danskere er vant til, og der er en forventning om, at lokalguider og chauffører i løbet af rejsen modtager en vis sum drikkepenge, da lønnen i servicebranchen ofte er afstemt derefter. Vi angiver et beløb i vores rejseprogram, således at du hjemmefra kan tage højde for dette. Rejsens pris inkluderer ikke drikkepenge, da det er et individuelt anliggende, og drikkepengesystemet er en del af den kultur, man vælger at besøge, og som man derfor bør respektere. For en god ordens skyld må vi understrege, at drikkepenge naturligvis er frivillige.

Tillæg for enkeltværelse og -kahyt

De oplyste priser på vores rejser er baseret på 2 personer, der rejser sammen og bor i delt dobbeltværelse eller dobbeltkahyt. For vores gæster, som rejser alene, vil der være et tillæg for enkeltværelse og/eller -kahyt. Tillægget er en afspejling af det prisniveau, vi som rejsearrangør bliver mødt med, når vi opkøber værelser og kahytter hos vores underleverandører. Et enkeltværelse vil altid være forholdsvis dyrere pr. person end et dobbeltværelse. Dette er et vilkår, der har været gældende inden for rejsebranchen i mange år og er således at betragte som kutyme.
Tillægget vil altid fremgå af vores materiale.

Pas

Vær opmærksom på, at dit pas skal være gyldigt i mindst 6 måneder efter hjemkomst fra destinationen. Dette krav gælder for alle vores rejser, uanset at enkelte lande måtte kræve kortere gyldighed. At vi som rejsearrangør stiller dette 6-måneders gyldighedskrav, er for at undgå situationer, hvor et lands gyldighedskrav måtte blive ændret fra bestilling af rejsen og frem til afrejse.

Rejser med mindreårige

Hvis du skal rejse sammen med børn, som ikke er dine egne (fx børnebørn), eller hvis du og dine børn ikke har samme efternavn, kan nogle lande nægte jer indrejse. Det kan derfor være nødvendigt at medbringe en fødsels- og navneattest eller en fødsels- og dåbsattest på engelsk og en underskrevet erklæring, der tillader den mindreårige at rejse i selskab med en navngivet voksen. Husk også at tjekke reglerne for dokumenternes gyldighed – dvs. hvornår de skal være udstedt ift. afrejsedato, hvordan de skal være stemplet osv.

USA er et af de lande, som har ovenstående krav, men der findes ikke nogen endegyldig liste over, hvilke andre lande det gælder. Derfor anbefaler vi dig at kontakte den nærmeste ambassade eller konsulat for det land, du skal rejse til, for at få oplyst reglerne.

Placering i flyet

Vi skal gøre opmærksom på, at det er luftfartsselskabet, som suverænt står for fordelingen af sæder i flyet.

Placering i bussen

På rejser med fly foregår transporten på destinationen oftest med bus. Her kan man ikke reservere en fast plads i bussen, og det er heller ikke muligt at købe en bestemt plads inden rejsens start. Det er selvfølgelig muligt at aftale rokeringer undervejs på rejsen, så alle på skift kommer til at sidde foran såvel som bag i bussen.

På rejser, der foregår med bus fra Danmark, kan du reservere en bestemt siddeplads i bussen, hvoraf nogle kræver en merbetaling. De pladser, der ikke er reserveret, fordeles efter først-til-mølle-princippet.

Busrejserne er markeret med ”BUSREJSE” på hjemmesiden.

Forplejning om bord på flyet

På de fleste af vores rejser benytter vi rutefly. På de europæiske ruter har du som regel mulighed for at købe forskellige drikkevarer og for eksempel en sandwich. Nogle få selskaber serverer vand, juice, kaffe eller te gratis. På de lange oversøiske ruter er maden inkluderet, hos nogle få selskaber også drikkevarer.

Ønsker du vin, øl og spiritus, skal du som regel selv betale for det. Servicen om bord varierer meget fra selskab til selskab og ændres jævnligt, så vi kan desværre ikke give mere præcise oplysninger inden rejsen.

Specialkost

På flyrejser skal specialkost som eksempelvis diabetes- eller vegetarmad bestilles senest 45 dage inden afrejse. Bemærk, at nogle luftfartsselskaber kræver betaling for specialkost. Vi viderebringer altid ønsker om specialkost på flyrejsen til flyselskabet, men kan ikke garantere den. På busrejser kan vi desværre ikke tilbyde specialkost.

Som udgangspunkt har vi på vores rejser ikke mulighed for at tilbyde specialkost, da der på mange af vores rejser er inkluderet fælles måltider, hvor menuen er bestemt og bestilt på forhånd. Man må derfor forvente at skulle spise samme mad som de øvrige deltagere på rejsen. Vi noterer og viderebringer gerne ønsker om specialkost eller information om allergier, men vi har desværre ikke mulighed for at garantere, at man kan få serveret særlige måltider, eller at der kan tages særlige hensyn ved allergi.

Forbehold/ændringer

Der tages forbehold for ændringer i programmet. Albatros Travel og vores lokale samarbejdspartnere tilstræber altid at afvikle rejsen nøje i henhold til programmet, men det kan af hensyn til seværdighedernes åbningstider eller praktiske omstændigheder være nødvendigt at gennemføre ruten i en anden rækkefølge end anført. Derudover kan programpunkter risikere at udgå på grund af force majeure-situationer som vejrforhold, vejforhold eller forsinkede flyafgange.

Endelig skal vi gøre opmærksom på, at alle rejser løbende revideres og søges forbedret på baggrund af de tilbagemeldinger, vi modtager efter hver rejse. Revidering af rejsen vil derfor medføre, at der kan være opstået ændringer i programmet, fra den blev købt, til afrejsen finder sted. Inden afrejse vil alle deltagere modtage det senest opdaterede program, der har til hensigt at tjene kundernes bedste og sikre den mest smidige afvikling af rejsen.

Rejsen sælges som en hel "pakke", og det vil ikke være muligt at refundere de dele af pakken, der evt. ikke benyttes.

Vi skal gøre opmærksom på, at tilkøbte udflugter kun gennemføres ved et tilstrækkeligt antal tilmeldte deltagere. Afhængig af aflysningstidspunktet tilbagebetales prisen for den aflyste udflugt til de tilmeldte deltagere enten før eller efter hjemkomst fra rejsen.

Rated 5 out of 5 by from Dejlig rejse En meget interessant rejse og en meget dygtig rejseleder
Date published: 2023-03-19
Rated 4 out of 5 by from I Maurernes fodspor er en spændende rejse fra Malaga til Marokko Fantastisk rejse med super professionel og energisk guide.
Date published: 2023-03-14
Rated 5 out of 5 by from En fantastisk god rejseleder En dejlig og meget interessant rejse med et meget inspirerende selskab i skønne omgivelser og med en ung rejseleder, der vidste meget og som gjorde alt for gæsterne.
Date published: 2023-03-12
Rated 4 out of 5 by from Meget spændende og informativ rejse En fantastisk vidende og kompetent rejseleder
Date published: 2023-03-11
Rated 5 out of 5 by from En rigtig dejlig rejse Rejselederen var rigtig dygtig. Han vidste rigtig meget om Spanien og Marocco.
Date published: 2023-03-09
Rated 5 out of 5 by from Dejlig tur med spændende indhold Rejselederne i Spanien og Marokko var dygtige og engagerede. Vi fik 3 retter mad frokost og middag i Marokko. Det var lidt rigeligt.
Date published: 2023-03-09
Rated 5 out of 5 by from Rejsen svarede fuldt ud til beskrivelsen i programmet. Historien om Krige, folkevandringer og erobringer i Spanien og Marokko m.m. blev levende beskrevet af den danske rejseleder. Rejselederen er meget vidende om forholdene i de pågældende lande. Han er en dygtig og omsorgsfuld guide, som bør have meget "ROS".
Date published: 2023-03-09
Rated 4 out of 5 by from En rejse med mange indtryk og mange informationer En god oplevelse.Meget dygtig og vidende rejseleder,som også var sympatisk og omsorgsfuld.
Date published: 2023-03-09
 • y_2023, m_10, d_2, h_4
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.35
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_0, tr_19
 • loc_da_DK, sid_ESRTR17, prod, sort_[SortEntry(order=SUBMISSION_TIME, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Lignende rejser