Rejs til Kasakhstan

Kasakhstan strækker sig fra Europas grænser gennem Centralasien til Kinas grænser. Landet, hvis officielle navn er Republikken Kasakhstan, er omgivet af Rusland, Kina, Turkmenistan, Kirgisistan, Usbekistan og det har kystlinje mod Det Kaspiske Hav. Kasakhstan byder på imponerende natur med ørken- og bjerglandskaber, store nationalparker og interessante kulturoplevelser med historiske byer og levn fra fjern fortid.

Indbyggere 18 mio.
Hovedstad Astana (Nursultan)
Sprog Kasakhisk, russisk
Kasakhstans flag blev indført i 1992. Flaget er lyseblåt med en sol, der løftes af en steppeørn. Stangsiden prydes af et nationalornament.
Vidste du...

at Astana (Nursultan), der er landets nye hovedstad fra 1997, har skiftet navn fem gange siden 1800-tallet?

at det menes, at Kasakhstans befolkning var de første til at gøre hesten tam, og at folket er kendt for sin overlegenhed til hest?

Natur

I Kasakhstan består det meste af jorden af tørre steppelandskaber, der er dækket af græs og sand, og betegnes som halvørken eller ørken. På græsstepperne findes et væld af lavvandede brakvandssøer, som tiltrækker mange fugle, planter og dyr. Mod sydøst findes en geografisk skillelinje i Centralasien mellem de uendelige stepper og mægtige, snedækkede bjergkæder. Her finder man også Centralasiens svar på Grand Canyon – Charyn Canyon med røde sandstensbjerge og eroderede floddale. Bjerglandskaberne byder på bevoksning af fyr og alpin nåleskov og et rigt dyreliv med blandt andet stenbukke, murmeldyr og himalayagribbe.

Kasakhstan er verdens 9. største land, og naturressourcerne er enorme. Først og fremmest er der store olie- og gasforekomster, som har gjort landet velstående og blandt andet har finansieret præsidentens megabyggeri på sletten – hovedstaden Astana.

Bjergplateauet Assy

Historie

Kasakhstan har siden stenalderen været beboet af forskellige nomadestammer. Fra omkring 1400-tallet havde stammerne udviklet fælles sprog, kultur og økonomi, og man levede primært af kvæg- og hesteopdræt.

Truslen om en mongolsk invasion i begyndelsen af 1700-tallet betød, at stammerne søgte beskyttelse hos den russiske zar. Kasakhstanerne så alliancen som noget midlertidigt, men russerne opfattede det anderledes. De så Kasakhstan som en ny region, og i 1868 blev Kasakhstan erklæret for en del af det russiske imperium. I 1920 blev Kasakhstan en russisk republik - og i 1936 sovjetisk republik. Et kommunistisk styre blev etableret, og en tvungen indførelse af kollektiviseringen af jorden førte til hungersnød. Sovjetunionen iværksatte i 1950’erne og 1960’erne et projekt, hvis mål det var at opdyrke det meste af de nordlige græsområder, og mange russere flyttede til Kasakhstan for at dyrke jorden. Dette medførte, at mange af de traditionelle nomadestammer mistede deres eksistensgrundlag, og den hurtige indvandring førte til et russisk flertal i befolkningen. Da Kasakhstan blev selvstændigt i 1991, flyttede en stor del af den russiske befolkning tilbage.

Præsidentens pompøse palads i Astana

Formelt er Kasakhstan i dag en demokratisk republik. Siden uafhængigheden 1991 har præsident Nazarbajev med sit kommunistiske parti siddet på magten i landet. Præsidenten udvidede i 2000 sin magt og kan nu nærmest betragtes som Kasakhstans præsident på livstid, og der er ringe respekt for ytringsfrihed og menneskerettigheder.

Store opdagelser af olie og gasreserver i Det Kaspiske Hav har ført til hurtig økonomisk vækst. Alligevel er landet præget af fattigdom og høj arbejdsløshed. Det er primært en lille gruppe, der har nydt godt af privatisering og økonomisk vækst. En stor del af befolkningen er beskæftiget i landbruget og opdrætter får, svin og kvæg, samtidig med at de dyrker majs og bomuld.

Astana er værtsby for Expo 2017

At rejse i Kasakhstan

Kasakhstan har en enestående natur med kæmpe ørken- og græssteppeområder, storslåede bjergkæder og dybe dale. Når du rejser rundt i Kasakhstan, vil du støde på store kontraster: fra vidtstrakte stepper til funklende storbys modernitet.

Astana, den nye hovedstad, rejser sig storslået som en oase midt på den centralasiatiske steppe, og byen vrimler med funklende, eksotiske bygningsværker i skinnende glas og metal. En stor del af byen er tegnet af den britiske stjernearkitekt Norman Foster. Det nationale monument Bajterek betyder ”højt poppeltræ” på kasakhisk og er et 97 meter højt, tårnlignende bygningsværk med en guldfarvet glaskugle på toppen. Monumentet symboliserer den kasakhiske myte om den hellige samruk-fugl, der hvert år lægger et guldæg – som symboliserer solen - i toppen af et enormt Livets Træ. Monumentet er designet af præsident Nursultan Nazarbajev.

Almaty er Kasakhstans tidligere hovedstad, og med sine 1,2 mill. indbyggere er den landets største by. I modsætning til Astana er Almaty præget af gamle, fine bygninger og frodige træer langs brede boulevarder. Byen ligger ved foden af Tian Shan-bjergene, der danner en smuk baggrundskulisse for Almaty. Altyn Emel Nationalpark ligger ikke langt fra Almaty, og her finder man blandt andet Besshatyr Kurgan-komplekset; en før-islamisk gravplads, der bærer vidnesbyrd om en svunden kulturs storhed og fald.

Ved foden af bjergene ligger Almaty, den gamle hovedstad
Del denne side