Rejs til Kina

Kina har i århundreder fascineret hele verden som et fjernt og mystisk land. Kinas gamle magi er yderst velbevaret, og talrige rejsende tiltrækkes hvert år af det kæmpemæssige rige. De gamle kejserlige hovedstæder Beijing, Xian, Suzhou og Hangzhou har historiske seværdigheder i verdensklasse. De kinesiske landskaber spænder fra Tibets øde højsletter til Syd- og Østkinas mægtige floder, der flyder stille mellem rismarkerne. I Kinas moderne metropoler ses det tydeligt, at landet er midt i en rivende udvikling

Indbyggere 1,37 mia.
Hovedstad Beijing
Sprog kinesisk og lokalsprog
Den store stjerne symboliserer Det Kommunistiske Parti
Vidste du...

at rygterne går om, at verdens højeste bygning er undervejs i Changsa? Hvis alt går efter planen, vil den 838 meter høje bygning få 220 etager!

at selvom det kinesiske skriftsprog indeholder 40.000 tegn, skal man ’kun’ kunne cirka 4.000 for at kunne begå sig i dagligdagen?

Kinas historie

Kina er en af verdens ældste civilisationer med kulturer helt tilbage til seks årtusinder f.Kr. Gennem hele sin lange historie har Kina skiftet mellem at være ét mægtigt rige, der undertvang nabolandene, og en samling mindre dynastier, der ikke kunne forsvare sig mod hunner, tatarer, mongoler og andre erobringslystne magter. Utallige skiftende kejsere har regeret gennem tiderne. Den hidtil største omvæltning for kineserne indtraf dog i 1949, da Folkerepublikken Kina blev oprettet med Mao Zedong som formand. Mao begyndte straks at omforme det store rige, så godsejernes jord blev til landbrugskollektiver eller fundament for nyopførte fabrikker. Efter Maos død i 1976 blev den hårde, kommunistiske linje blødt lidt op, og snart blev der vedtaget en ny forfatning, som satte økonomisk vækst og modernisering over ideologi.
I Kina symboliserer dragen styrke, succes og ædelmodighed
Handel har længe spillet en stor rolle for Kina blandt andet på grund af Silkevejen, der forbandt landet med Europa og det vestlige Asien. Selv om Kina aldrig har været en egentlig koloni, har det ikke undgået europæisk påvirkning. De mange handlende, der ankom ad Silkevejen, og Opiumskrigene i 1839-42 og 1856-60 har medført europæiske kulturpåvirkninger i Kina. Tendensen er dog også gået den anden vej. Talrige velkendte goder er gamle kinesiske opfindelser. Det gælder blandt andet keramik, kalligrafi og nudler (der blev omdøbt til spaghetti, da de kom til Italien). Men også selvfølgeligheder som arkitektur, fyrværkeri, opera og golf.
Engang var silke forbeholdt den kinesiske kejserfamilie

Religion og kommunisme

Kina har tre hovedreligioner, nemlig taoisme, konfucianisme og buddhisme, som befolkningen har lidt mere frihed til at dyrke efter Maos død. Kina er et udpræget landbrugsland, og hovedparten af kineserne lever af at dyrke ris, hvede og sojabønner omkring floder og deltaer. Der er dog også plads til at spekulere i forretninger. I de senere år har den økonomiske vækst været enorm, og der er midt i det kommunistiske land oprettet specielle økonomiske zoner, hvor private og udenlandske investeringer kan blomstre uden regeringens indblanding.
Rismarkerne passes i Yangshuo

Seværdig­heder i Kina

En rejse til Kina vil aldrig kunne indeholde alle landets seværdigheder. Tricket er derfor at koncentrere sig om enkelte områder eller temaer – eller vende tilbage flere gange, hvilket man uundgåeligt vil få lyst til. De gamle kejserbyer er historie og kultur for alle pengene. Beijing byder på den verdenskendte Himmelske Freds Plads, Den Forbudte By og selvfølgelig Den Kinesiske Mur i bjergene nord for byen. I Xian vogter terrakottahæren stadig over Kinas første kejser, og længere mod syd ligger byerne Suzhou og Hangzhou. Her ved Yangtze-flodens bred er der raffineret havekunst, charmerende kanalbyer og landskaber dækket af tebuske. I Hongkong og Shanghai lurer fremtiden lige om hjørnet, og de moderne millionbyer er en fascinerende blanding af Østens mystik og moderne livsstil, der tydeligt afspejler landets enorme kontraster. Endnu mere historie kan hentes langs Silkevejen, hvor mennesker og handelsvarer i århundreder blev transporteret og skabte en spændende blanding af folkeslag og kulturer i oasebyerne langs ruten.
Den Himmelske Freds Plads er med sine 440.000 m2 en af verdens største pladser
Er man ude efter en ferie i naturens tegn, er der også masser af muligheder. I Sydkina skærer jadegrønne floder sig gennem dramatiske klippeformationer i de ukendte provinser Yunnan og Fujian. Et flodkrydstogt på Yangtze er en anden afslappende måde at opleve kontrasterne mellem det moderne og det traditionelle Kina. Rejser til Kina og Tibet kan også være af den mere usædvanlige slags, hvor man besøger de afsidesliggende buddhistiske munkeklostre langt oppe på det tibetanske plateau og kører med tog tværs over verdens tag.
Der er masser af smukke udsigtspunkter i provinsen Yunnan

Kinas kontraster – Shanghai, Suzhou og Zhouzhuang

Fra metropolens hurtige puls til kanalbyens stille vandveje: Kom på en rejse, der også er en rejse gennem selve Kinas sjæl.

  • 2 afrejser
  • 10 dage
  • Fra 9.998,–
fra København
Del denne side