Rejs til Toscana
Imponerende kunstsamlinger, flotte bygningsværker, muromkransede middelalderbyer med høje tårne og smukke bugtede landskaber der bugner af oliventræer, vinmarker og cypresalleer. Toscana rummer en mangfoldighed af oplevelser, og det uanset om man interesserer sig for natur, kultur eller store kulinariske øjeblikke.
at Pinocchio, den søde lille dukke med den lange næse, blev opfundet længe inden at Disney gjorde den populær. Skaberen Carlo Collodi skrev nemlig Pinocchios eventyr i 1883, og han var stærkt inspireret af Toscana, hvor han selv voksede op. Collodi tog navn efter moderens landsby, og her kan man i dag finde en Pinocchio Park.
at Toscana er kendt for sin rige kunstneriske arv. Mange af verdens mest berømte kunstnere, som Leonardo da Vinci, Michelangelo og Botticelli, stammer fra Toscana eller har tilbragt en stor del af deres karriere i regionen.
Natur
Med sine 22.985 km² er Toscana kompakt, og der er meget at gå på opdagelse i på et relativt lille område. De fleste forbinder nok denne del af Italien med kulturlandskaber fuld af grønne, bølgende kornmarker, olivenlunde, cyprestræer på bakketoppe og hældende skråninger fyld med vinstokke. Og i så fald bliver man ikke skuffet.
Der er dog også underjordisk aktivitet omkring Bolsena-søen og varme rundtomkring, herunder i Montecatini Terme, Chianciano Terme, Bagno Vignoni og Bagni di Petriolo, der er hjemsted for talrige kurhoteller.
Toscana er også hjemsted for aationalparken Appennino Tosco-Emiliano, et 261 km2 stort bjergområde mellem Toscana og Emilia-Romagna. Nordøst for Firenze finder man desuden nationalparken Foreste Casentinesi, Monte Falterona, Campigna på 360 km2 og et af Italiens største skovområder. Her kan man støde på ulve og vildsvin.
Interessant er også Det Toscanske Øhav med øer som Elba, Giglio, Montecristo, Capraia, Gorgona, Pianosa og Giannutri, der alle er beskyttet som en stor nationalpark. Det omkringliggende havområde er rig på bl.a. hvaler og delfiner.
Historie
Toscanas historie er lang og dramatisk. Etruskerne, det mest betydningsfulde af de italienske folkeslag, havde deres storhedstid 700-400 f.Kr. og Etruriens grænser svarer stort set til dagens Toscana, Umbrien og den nordlige del af Lazio.
Det var etruskerne, der satte de første spor i regionen, og selve navnet Toscana kommer af det latinske navn for etruskerne: tusci. Både etruskisk håndværk og kunst har overlevet i mange tusind år.
Først i højmiddelalderen i 1200-tallet dukkede Firenze for alvor op på verdenskortet, omend , grundlagt af kejser Julius Cæsar i 59 f.Kr.
Firenze udviklede sig i den tidlige middellader til Europas førende tekstilby med omkring 100.000 indbyggere. Andre af perodens betydningsfulde bystater talte Pisa, Lucca og Siena, der enten støttede den tysk-romerske kejser eller paven.
Blandt mange af regionens indflydelsesrige familier sticker særligt Medici-familien ud. De erobrede og holdt sig på magten i Firenze og senere i hele Toscana gennem mere end 300 år – fra 1434 til 1743 – kun afbrudt af et par korte perioder. Familien medvirkede til at gøre
Firenze centrum for kunstnere, arkitekter og filosoffer, der var med til at skabe og udbrede renæssancen. Det gjaldt store personligheder som Michelangelo, Botticelli, Donatello og mange andre, hvis værker man stadig kan opleve i Firenze.
Den nok mest hæderkronede af Medici-herskerne var Cosimo 1. Der fik opført den lange korridor hen over broen Ponte Vecchio, som forbandt kontorerne i Uffizi med hans private bolig, Pitti-paladset. Firenzes storhedstid endte med Medici-slægtens endeligt, da Anna Maria Ludovica (1667-1743), ikke havde en arving. Hun forærede familiens formue og kunstsamling til Firenze, på betingelse af at kunstværkerne aldrig måtte forlade byen.
I 1800-tallet blev Toscana en del af republikken Italien, og under 2. Verdenskrig blev regionen hårdt ramt i kampe mellem nazister og allierede.
Siena
Siena ligger på pilgrimsvejen mod Rom, og dette har været med til at sikre byens rigdom. Det er også her, at Italiens ældste bank, Banca di Siena, er grundlagt.
Siena var i mange århundreder i strid med Firenze omkring konkurrencen på bankvæsenet og ikke mindst handlen med tekstiler, hvor begge byer havde store interesser, og byens bankfolk var helt fremme og kunne i middelalderen udlåne penge til Europas konger og fyrster.
Byen er især kendt for det imponerende, muslingeskalsformede torv Piazza del Campo, der engang var byens markedsplads. Det er her, man om sommeren afholder det berømte hestevæddeløb mellem de forskellige bydele, Il Palio.
Piazzaen domineres af rådhuset, som blev opført i slutningen af 1200-tallet. Rådhuset var inspiration for den danske arkitekt Martin Nyrop, der besøgte byen i 1881-1883, da han senere skulle tegne Københavns Rådhus.
Sienas domkirke er også et spændende bekendtskab. Den anses for at være Italiens smukkeste. Domkirkens stribede ydre i sort og hvidt marmor er fra 1200-tallet, og en del af udsmykningen på facaden er af den berømte kunstner Giovanni Pisano.
Her finder man også Spedale S. Maria della Scala, oprindeligt grundlagt som herberg for pilgrimmene fra Francigena-pilgrimsvejen helt tilbage i 900- tallet, og senere et af Europas første hospitaler.
Værd er det også at besøge byens kunstmuseum, hvor man foruden at se fine værker kan få en blændende udsigt over byen. Du kan også besøge en af de mange cafeer på Piazza del Campo og bare nyde folkelivet på den smukke plads.
San Gimignano
Byen med tårnene, San Gimignano lå strategisk godt på pilgrimsvejen Via Francigena, Frankervejen, der gik fra Canterbury og den lange vej til Rom.
Det gjorde byen til handelscentrum i middelalderen, hvilket bragte rigdom til den lille by. San Gimignano var allerede dengang kendt for sin produktion af den gode hvidvin Vernaccia di San Gimignano, der stadig kan nydes her.
Byens tårne var et statussymbol, en måde hvorpå man kunne vise de lokale familiers rigdom. Samtidig kunne de bruges til forsvarsformål, når der var stridigheder mellem de forskellige byer. Flere familier havde gange mellem deres respektive tårne, så de kommunikere, når der var udefrakommende farer.
Man kan let fortabe sig i San Gimignanos sjælfulde gader, men det er også en god idé at besøge den smukke kirke, torturmuseet eller blot spise en is i solen på torvet.
Firenze
Firenze, renæssancens vugge, skrev sig allerede for mere end tusind år siden ind i verdenshistorien som valfartssted for handelsfolk, kunstnere og eventyrere på rejse efter inspiration.
Det kan man for alvor få indtryk af, når man besøger Michelangelo-pladsen eller den stejle barokhave Bardini, der byder på fred, ro og sublim panoramaudsigt over Firenze.
Fred, ro og flot udsigt til Firenze er der også fra den landlige, højt beliggende forstad Fiesole, men mange vælger forståeligt nok også bare at oplade batterierne på isbarerne, caféerne og vinbarerne i Firenze til lyden af de pjaskende fontæner.
Her er et utal af smukke kirker at besøge, og bag den imponerende arkitektur gemmer der sig noget af verdens mest værdifulde kunst på forskellige museer.
Besøg eksempelvis Uffizi-galleriet på Piazza Signoria, hvor du kan stifte bekendtskab med de verdensberømte florentinere, der satte Firenze på kunstens verdenskort.
Michelangelo, Giotto, Botticelli, Leonardo da Vinci, Perugino og Raphael er alle repræsenteret på det, der regnes som Italiens fornemste museum for billedkunst.
Vinvejene
Hovedvej 222 mellem Firenze og Siena kaldes Chiantigiana. Her kører man gennem hjertet af Chianti Classico-distriktet og byerne Greve in Chianti, Castellina in Chianti og Radda in Chianti.
Vindistriktet har ikke mindre end 7000 vinproducenter, hvoraf flere eksporterer til hele verden. De fleste af gårdene er dog ganske små og disses vine konsumeres mest i lokalområdet.
Der er mulighed for at besøge store såvel som små producenter og nyde de gode druer.
Lucca
Lucca var fødeby for den store komponist Giacomo Puccini, der blandt andet skrev operaklassikerne La Boheme, Tosca og Madame Butterfly. Byen fejrer hvert år komponisten – og musikken i det hele taget – med flere musikfestivaler.
Ingen anden italiensk by af denne størrelse er så heldig som Lucca at have en helt intakt bymur. Muren blev bygget mellem cirka 1550-1650 og kredser sig 4,3 kilometer omkring den indre by.
I 1800-tallet blev der plantet træer på fæstningsvoldene ved bymuren, som på den måde blev omdannet til en velfungerende promenade, der stadig i dag bruges flittigt af de lokale.
Uden for bymuren strækker det moderne Lucca sig, men inden for murene ligger den velbevarede historiske bykerne. Her er en streng lovgivning om at bevare bygningernes originale facader, og det er derfor en fornøjelse at slentre rundt i de snoede og smalle gader, hvor man hensættes til en anden tid.
Byen byder desuden på prægtige romanske kirker og på en fin samling toscansk kunst, der er udstillet i Museo Nazionale.
Andre spændende byer, du kan besøge, er blandt andet den historisk spændende Colle Val d’Elsa og turistmålet Pisa med det skæve tårn. Der er nok af udflugtsmuligheder!