Rejs til Kroatien

Kroatien har en af Adriaterhavets smukkeste kyststrækninger, hvor azurblåt, krystalklart vand smyger sig om sandstrande og klippeøer i den lange skærgård, der begynder i nord ved Istrienhalvøen og først slutter i syd ved den UNESCO-fredede by Dubrovnik. I det hele taget har UNESCO haft travlt i Kroatien, med både natur- og kulturarv – oplev det selv på en rejse til Kroatien!

Indbyggere 4 mio.
Hovedstad Zagreb
Sprog Kroatisk
De fem historiske våbenskjold pryder emblemet i midten af flaget
Vidste du...

at Det Hvide Hus i Washington D.C. og Diokletians Palads i Split har noget tilfælles? Begge bygninger er bygget af sten fra Brac, som er en ø umiddelbart beliggende ved Splits kyst.

at verdens mest prominente dukkefestival finder sted i Zagreb? I juli måned kan man således besøge dukkemager­værksteder, gå til dukkeudstillinger og meget andet.

Zagreb

De kulørte sporvogne ruller ind på Trg bana Jelačića, Zagrebs centrale plads og trafikknudepunkt, der deler byen i to – en øvre og en nedre bydel. Ovenfor ligger Donji Grad med de sammenvoksede middelalderlandsbyer Kaptol og Gradec, hvor troende sender en hilsen til Gud og Jomfru Maria ved bedestedet Kamenita Vrata (Stenporten), og hvor modebevidste unge piger handler hos designerne omkring Tkalčićeva og Radićeva eller fremviser garderoben på kaffebarerne i fodgængerzonen.
Overalt i Zagreb ses katedralens sylespidse tårne, og vil man være fri for at gå op ad de kuperede gader, er der mulighed for at hoppe på Zagrebs 120 år gamle trækbane, Uspinjača. Nedenfor ligger den trafikerede hovedgade Ilica med den nyere, nedre bydel, et hav af caféer og restauranter samt flotte eksempler på byplanlægning. Zelena Potkova (Den grønne hestesko) er et sammenhængende hesteskoformet område, der består af parkanlæg og byens store kulturinstitutioner, herunder det arkæologiske museum, Kroatiens nationalteater, etnografisk museum, Zagrebs botaniske have og Strossmayer-galleriet, der bygger på biskoppen, politikeren og kunstelskeren Josip Juraj Strossmayers kunstsamling. Foruden den grønne hestesko er der mere grønt ved Jarun-søen i den ene ende af Zagreb samt i folkeparken Maksimir og renæssancekirkegården Mirogoj i den anden ende af byen. Tag også på udflugt til de gamle byer længere nordpå, Samobor og Varaždin. Zagreb, Kroatiens hovedstad med 1,1 millioner indbyggere, er en overset storby – det er den først og fremmest, fordi den ofte overskygges af Kroatiens flere tusind kilometer lange Adriaterhavskyst, det tillokkende øhav og de mange flotte nationalparker.
Udsigt over Zagreb

Istrienhalvøen

Kroatiens kyst begynder nordpå ved halvøen og det populære ferieområde Istrien. Her ligger blandt andet byerne Rovinj med de venetiansk inspirerede huse og charmerende fiskelejer, Poreč med den romanske Euphrasius-basilika, der er på UNESCO’s verdensarvsliste, samt Pula – byen, hvor den store irske forfatter James Joyce boede og underviste, men som også er kendt for det 2.000 år gamle amfiteater, der lægger scene og stolerækker til klassiske koncerter og teater, og som ligeledes er på UNESCO’s kulturarvsliste.

Ud for Pula ligger Brijuni-øerne, der nu er nationalparkområde, og hvor Jugoslaviens tidligere præsident Tito havde sin sommerresidens og tog imod alverdens statsledere. Istriens bagland er spækket med fine små landsbyer og et godt køkken, der blandt andet gør ivrigt brug af trøfler, som i særlig stor stil findes omkring byen Motovun. I den gamle badeby Opatija med de fine strandvillaer er der mulighed for at promenere gennem en verden af i går.

Kroatiens markeder bugner

Kvarner­bugten

Ferie i Kroatien er også Kvarnerbugten, der begynder, hvor Istrien slutter. Den består blandt andet af den store, pulserende havne- og industriby Rijeka og af øerne Cres, Lošinj, Rab og Krk, hvor man som så mange andre steder i Kroatien kan holde ferie på de mange naturiststrande og naturistresorter. Også på rejsen til Kroatiens Kvarnerbugt er det værd at gå på opdagelse i baglandet – ikke mindst i den imponerende Plitvice Nationalpark med de mange vandfald og den rige flora og fauna, men også i Paklenica Nationalpark, hvor der er gode klatremuligheder.
Kroatien er hjemsted for nogle af Europas smukkeste strande

Sydkroatien

Rejsen til Kroatien bør også inkludere Dalmatien, som har nogle af de smukkeste kystbyer og nogle af de mest interessante øer. Oplev den livlige havneby Zadar, hvorfra der går både til det kroatiske øhav. Se Šibenik med den 500 år gamle og ifølge UNESCO bevaringsværdige St. Jacobs katedral, og læg til kaj ved Splits havnefront og hold ferie i og omkring den gamle by, der er bygget op omkring den romerske kejser Diocletians næsten 2.000 år gamle palads. Der er flere rejseminder fra romertiden omkring Split – for eksempel i det arkæologisk interessante Salona eller i smukke Trogir.
Der kan gøres masser af spændende udflugter fra Split

Dubrovnik

De fleste, der har holdt ferie i Kroatien eller overvejer at gøre det, har hørt om Dubrovnik, der er blandt nogle af verdens smukkeste kystbyer. Hele den gamle by er under UNESCO’s beskyttelse, hvilket er en af grundene til, at der hurtigt blev lagt nye tage på husene, som blev medtaget under krigen i det tidligere Jugoslavien i begyndelsen af 1990’erne. Den gamle by skal opleves for bymuren, hvorfra der er eminent udsigt til Adriaterhavet og omkringliggende øer, for promenadegaden Stradun med de spejlblanke kalkstensfliser og for de fine, velbevarede renæssancepaladser, Rektorpaladset og Sponzapaladset. Sæt også ferietid af til at følge folkelivet på en af Dubrovniks mange caféer og restauranter, og slap af med badeferie uden for den gamle by – på Lapad-halvøen og Babin Kuk-halvøen med en af områdets bedste strande, Copacabana-stranden. Tag også ud til øen Lokrum, der ligger en halv times sejlads fra Dubrovnik, eller tag en udflugt til nabolandene Bosnien-Hercegovina og Montenegro med de gamle byer Mostar og Kotor – sidstnævnte ligger mindre end en times kørsel væk. Ligesom det gælder for Dubrovnik, er også hele Kotors gamle by under UNESCO’s beskyttelse.

Dubrovniks gamle bydel ligger smukt ud til Adriaterhavet

Kroatiens øer

Hold også ferie i Dalmatiens øhav – oplev Pag, som foruden osten af samme navn også har vundet ry som en af de største europæiske festøer for unge. Sejl ud til den mere rolige Vis, eller besøg Hvar, hvor der dufter godt af lavendler, og hvor opbuddet af lystyachter vidner om, at her er populært blandt Kroatiens jetset. Gå heller ikke glip af Kroatiens største ø, Brač, med den charmerende by Bol og en af Kroatiens mest populære strande, Zlatni Rat. Læg endelig også rejsen til Kroatien omkring øen Korčula med feriebyen Vela Luka og hovedbyen, der hedder det samme som øen. Korčula hævdes at være den italienske eventyrer og opdagelsesrejsende Marco Polos fødested, og uanset om det er sandt eller ej – og uanset hvor meget naboerne i Venedig end vil protestere – så gør man en historie ud af det overalt. Forretninger og restauranter bærer Marco Polos navn, og et museum er opkaldt efter ham.

Ellers er der ingen grund til røverhistorier og halve sandheder i markedsføringen. Kroatien er et smukt og interessant ferieland med Adriaterhavets flotteste kysttrækning og et øhav, der nemt kan konkurrere med det græske.

Korcula er blot en af Kroatiens mange tiltrækkende øer

Kroatienrejser

 • Kroatien for alle sanser

  Få afslapning og unikke oplevelser i 5-stjernede omgivelser ved Adriaterhavet

  4,3
  • 2 afrejser
  • 8 dage
  • Fra 8.998,–
  fra København
 • Uden singletillæg

  Singlerejse i Kroatien – ferie alene i fællesskab

  Oplev Kroatiens besnærende kyststrækning, der bugner af flotte kulturbyer og nyd samværet med ligesindede. Vi bor på godt firestjernet hotel ved Adriaterhavet

  • 3 afrejser
  • 8 dage
  • Fra 8.998,–
  fra København
 • Klassiske Kroatien

  Imponerende natur, flotte kyststrækninger og enestående seværdigheder i Istriens pittoreske middelalderbyer.

  4,2
  • 28-09-2024
  • 8 dage
  • 9.498,–
  fra København
Del denne side