Rejs til Nord-makedonien

I Nord-makedonien møder du et stolt og gæstfrit folkefærd, der modtager gæster med humor og åbenhed. Og man har meget at byde på. Nyd fx god gammeldags kogekunst med grillede grønsager og kød, smagfuld salat og hjemmebagt brød – og skønne vine fra nogle af Balkans største vinproducenter.

Indbyggere 2 mio.
Hovedstad Skopje
Sprog Makedonsk
Flaget blev officielt indført i 1995 og viser den opgående sol. Den røde farve symboliserer folkets kamp for frihed, og solen står for lys, ungdom, glæde og frihed
Vidste du...

at Moder Theresa blev født i Nord-makedoniens hovedstad Skopje af albanske forældre i 1910? I centrum af Skopje findes et museum dedikeret til hende.

at opium fra Nord-makedonien er den stærkeste i verden?

Natur i Nord-makedonien

Nord-makedonien er en betagende, bjergrig indlandsstat på Balkan-halvøen, omgivet af Grækenland mod syd, Albanien mod sydvest, Kosovo og Serbien mod nord og Bulgarien mod øst. Naturen i Nord-makedonien er imponerende. Landskabet er præget af storslåede bjergformationer, højsletter, frugtbare dale, brusende floder og dybe søer, og der er grønt og frodigt. Landet ligger i et seismisk aktivt område og rammes ofte af ødelæggende jordskælv.

Nord-makedonien er et landbrugsland med udbredt fåre- og kvæghold, og man dyrker hvede, majs, tobak, bomuld, citrusfrugter og vin. Landet er anerkendt for sin vinproduktion, der er den næststørste eksportvarer efter tobak, og området Tikves er centrum for Balkans største vinproduktion.

Byen Ohrid bag søen af samme navn

Historie

Nord-makedonien er en republik, der blev oprettet i 1992 efter opløsningen af Den Socialistiske Føderative Republik Jugoslavien. Siden da har der været stridigheder med Grækenland om navnet Makedonien, og i internationale kredse har landet fået betegnelsen Den Tidligere Jugoslaviske Republik Makedonien (FYROM) som en midlertidig betegnelse. Striden skyldes, at den nordvestlige del af Grækenland i århundreder har heddet Makedonien, og at Republikken Makedonien anvender symboler og figurer, der historisk tilhører det græske Makedonien.

Amfiteatret i ruinbyen Heraclea bygget af den romerske kejser Hadrian

Det gælder fx Alexander den Store. Han var konge i det græske Makedonien og levede i år 356-323 f.Kr. Han erobrede et meget stort område, der strakte sig over det nuværende Nordmakedonien, Trakien, Grækenland, Persien og frem til, men ikke omfattende, Indien og Afghanistan. I februar 2019 blev Makedonien og Grækenland enige om, at det forhenværende Makedonien skulle ændre navn til Nordmakedonien.

Befolkningen i det landområde, der i dag betegnes Makedonien (FYROM), har, som de øvrige Balkanlande, gennemlevet en meget turbulent historie og været under jugoslavisk, serbisk og osmannisk overherredømme. I dag er ca. en fjerdedel af republikkens befolkning albanere.

Buste af Filip II, konge af Makedonien og far til Alexander den Store

Skopje

Skopje har været hovedstad siden afslutningen af Anden Verdenskrig, hvor Makedonien blev en republik under Jugoslavien. Dengang blev byen betegnet som en af de smukkeste i verden, indtil et voldsomt jordskælv i 1963 lagde 80 procent af byen i ruiner, hvilket den stadig bærer præg af.

Siden 2014 har Skopje gennemgået en kæmpe renovering og modernisering. Centralt i Skopje står nu en ny, stor statue af Alexander den Store, som er landets store stolthed. Man har også opkaldt en motorvej, en lufthavn og et sygehus efter ham til stor forargelse for nabolandet Grækenland. En stor turistattraktion i Skopje er det store Årtusindkors på toppen af Vodno-bjerget, som er opført i 2002 til minde om 2000-året for kristendommen.

Ohrid

Ohrid ligger ved den smukke Ohridsø, der udgør en del af grænsen mellem Albanien og Nord-makedonien. Søen er Balkanhalvøens dybeste, og både byen og søen er på UNESCO’s Verdensarvsliste. Byen er mere end 3.000 år gammel og dermed en af de ældste på Balkan.

I Ohrid har du det hele samlet. Det smukke sølandskab ligger omgivet af dramatiske bjerge og enestående natur. Byen har et utal af historiske og religiøse seværdigheder. I middelalderen blev byen kaldt Balkans Jerusalem, da der var et utal af kirker og kapeller. Byen er livlig året rundt, og her er masser af små butikker på gågaden i den gamle bydel og et væld af restauranter og hyggelige caféer.

Sankt Johannes-kirken ligger smukt på Ohrid-søens bred

Den store Balkanrejse

Den store Balkan rundrejse – historisk odyssé gennem det tidligere Jugoslavien

4,4
  • 07-10-2024
  • 12 dage
  • 12.998,–
fra København
Del denne side