Rejs til Falklands­øerne

Hvis den nye verden ikke er ny nok, ligger de omstridte Falklandsøer og lokker i Atlanterhavet. Den lille øgruppe har kun været beboet i 400 år og er en slags Miniengland i meget uengelske omgivelser. Enhver lille café serverer fish and chips, og gaderne er øde, når det er tid til afternoon tea. De fleste rejser til Falklandsøerne for at opleve de store mængder af havdyr og -fugle, der lever ubekymret på øernes dramatiske klipper og strande.

Indbyggere 3.200
Hovedstad Stanley
Sprog Engelsk
Falklandsøernes flag er det britiske ”Blue Ensign” med Falklandsøernes statsvåben
Vidste du...

at den engelske kaptajn John Strong i 1690 var den første, der gik i land på Falklands­øerne?

at der ikke er nogen McDonalds på Falklands­øerne?

Geografi på Falklands­øerne

Falklandsøerne er en øgruppe i det sydlige Atlanterhav 500 km øst for Sydamerikas sydspids. Øgruppen består af hovedøerne Øst- og Vestfalkland samt omkring 500 mindre øer. På de fleste kort angives Falklandsøerne som værende under britisk kontrol, men argentinerne ovre på fastlandet anser sig selv som de retmæssige ejere af øerne og insisterer på at kalde dem ved det mere spanskklingende navn, Los Malvines.

Hvor flokke af søløver og pingviner ikke optager pladsen, græsser øernes tusindvis af får. Resten af landskabet består af mose, hvor der hentes tørv til brændsel i beboernes mange brændeovne. Alt landskab uden for hovedstaden Stanley kaldes ’camp’, som betyder ’på landet’. Der skelnes mellem ’soft camp’ og ’hard camp’, alt efter hvor sumpet mosen er.

Falklandsøerne er et af de få steder i verden, hvor der lever pingviner

Falklands­øernes historie

Falklandsøernes 3.200 indbyggere er fortrinsvis af britisk afstamning. Omkring tusind af disse er britisk militærpersonale, der bor og arbejder omkring Mount Pleasant militærbase. Falklændernes hovederhverv er hvalfangst, fiskeri og især fåreavl. Hele 700.000 får har de 3.200 indbyggere selskab af på de små øer. Øerne var ubeboede, da engelske søfarere opdagede dem i 1592 og opkaldte dem efter Lord Falkland. De første mange hundrede år af de nyopdagede øers historie var præget af erobringsforsøg fra Frankrig, Spanien og Argentina, men briterne sejrede og oprettede deres koloni i 1833. Argentinerne ville dog ikke indse nederlaget og forsøgte igen at overtage det lille øsamfund i 1982. Dette var perfekt timing for Margaret Thatcher, der havde brug for lidt krigshelte og patriotisme i sin valgkampagne, og hun greb Argentinas krigserklæring med kyshånd. Falklandskrigen varede i 72 dage og betød omkring 1.000 dødsfald; langt de fleste i den argentinske lejr. Argentinerne er stadig ikke glade for at indrømme, at øerne faktisk er britiske.
Katedralen i hovedstaden Stanley

Falklands­øernes attraktioner

At holde ferie på Falklandsøerne er næsten som en tur i zoologisk have – bare uden burene. Fredningen af dyrene har medført, at de ikke har en naturlig angst for mennesker. Flere steder er der mulighed for at komme ganske tæt på de enorme søelefanter, den sydlige pelssæl, de smukke kongepingviner og et sandt mylder af kæmpemæssige stormfugle og albatrosser. Carcass Island i nordvest er pittoresk med en lille landsby og et væld af fugle, der nyder livet side om side med pingviner og søelefanter. Sea Lion Island er, som navnet antyder, et fabelagtigt sted at se søløver. Men også forskellige pingvinarter, søelefanter, stormsvaler og gribbefalke slås alle om pladsen på øens sandstrande, mens spækhuggere og delfiner holder sig i vandet og kan nydes fra kysten. Den vigtigste grund til at rejse til Falklandsøerne er naturen og dyrene, men hyggelige byer findes der dog også på de forblæste øer. Hovedbyen Stanley er en charmerende, lille by med træhuse, små velholdte haver, pubber, en rigtig engelsk katedral og et glimrende lille museum. Ud for Stanley ligger flere skibsvrag og vidner om, hvor svært det har været at navigere i de klippefyldte farvande. Det mest dramatiske af vragene er det tremastede sejlskib Lady Elizabeth, der har ligget og forfaldet, siden det gik på grund i 1913. En lang sandtange fører ud til vraget, så man kan komme helt tæt på. Et uhyggeligt minde om den kortvarige falklandskrig findes på den argentinske kirkegård med rækker af hvide kors, hvoraf nogle har rørende hilsner fra mama og papa hjemme i Argentina.
En albatros tager sig et hvil
Del denne side