Albatros’ 10 råd til at rejse med hjerte, hjerne og holdning

Søren Rasmussen, stifter og ejer af Albatros, har formuleret et par gode rejseråd

Glem ikke, at du er gæst!

Turismen er stærkt stigende. Vi rejser mere og længere væk. Derfor bliver kontakten mellem de oprindelige folk og tilrejsende stadig hyppigere. Konsekvenserne er ganske uoverskuelige for disse mennesker, men du kan selv gøre en indsats for at gøre mødet vellykket. Her er nogle forslag til omtanke. Start med at huske på, at du trods alt er gæst.

1. Tag dig tid
Du kommer ikke i kontakt med ret mange på et kvarter. Mange besøgende vælter ud af en bus, tager et par billeder og kører videre. Hvilket indtryk efterlader du mon? Hvad får du med hjem?

2. En ægte kontakt er flersidet
Giv lidt af dig selv. Fortæl om din baggrund, familie og kultur, og ikke mindst om hvorfor du er lige her. Lær lidt af sproget og høflighedsfraserne. Det viser respekt.

3. Tag ikke billeder uden tilladelse
Du er ikke i en zoologisk have. Forestil dig, at en fremmed kineser kommer ind ad din dør for at tage et sjovt billede af en ægte indfødt dansk familie, der spiser med kniv og gaffel? Medbring eventuelt et af de ældre polaroidkameraer, hvis du har sådan et, så du kan forære billeder væk.

4. Respektér lokal skik og brug
Vær opmærksom på, at lokal skik og brug kan være højst forskellig fra der, hvor du selv kommer fra. Det gælder eksempelvis påklædning, høflighedsritualer og adfærd. Tiltving dig ikke adgang til private ceremonier som f.eks. begravelser. Vent på invitationen.

5. Bring ikke sygdom til fjerne beboelser
Sunde og raske rejsende med god profylakse kan sagtens være smittebærere. Rejs ikke igennem epidemiramte områder på din vej til fremmede folkeslag. Hold dig helt væk, hvis du har feber eller fejler noget. Uskyldige sygdomme kan være livsfarlige blandt folk uden immunitet.

6. Køb håndværk ikke kultur
Væsentlige etnografika og museumsstykker forsvinder i enorme mængder fra den 3. verden. Hvis du nøjes med at købe spændende og dygtigt udført kunsthåndværk, undgår du til at bidrage til den kedelige udvikling.

7. Udnyt ikke fattigdom til at presse priserne unødigt
Der er ikke noget galt i at betale “turistpriser”. Det hjælper den lokale økonomi. Tænk på, hvad dit kamera har kostet.

8. Læg pengene det rigtige sted
Betal så tæt på kilden som muligt. Køb mad, overnatning, transport og souvenirer lokalt, og bidrag dermed til forbedring af befolkningens økonomi.

9. Rejs skånsomt og tænk på miljøet
Efterlad ikke noget. Ryd op efter dig. Husk, at vand mange steder er en kostbar ressource. Fjern ikke sjældne planter og dyr. Køb ikke souvenirs, hvori der i fremstillingen er brugt truede arter.

10. Rejs med indsigt
Søg viden og forbered dig inden afrejsen. Rejs med eksperter, der ved hvad de har med at gøre, og hold dig fra de lokale operatører, der arbejder uansvarligt og umoralsk.