Rejs til Egypten
Egypten er verdensberømte pyramider, den mægtige Nil, der bringer frodighed midt i ørkenen og den kaotiske millionby Kairo. Her mindes man konstant om, at man er langt væk hjemmefra, når muezzinerne kalder til bøn fra moskeernes slanke minareter og duften fra boblende vandpiber siver ind mellem gadehandlernes energiske salgsargumenter. Udstødningsdunsten fra trafikknudepunktet Midan el-Tahir mikses med duften af kanel, linsesuppe og kufta-kødboller, og postkort med motiver af byens stolte nabo Keopspyramiden sælges overalt.
at ligesom at mjød var en fast bestanddel af kosten i vikingetiden, var øl det også i Oldegypten.
at kohl ikke kun blev brugt af kvinder i Oldegypten? Begge køn brugte den sorte sminke som man mente beskyttede mod øjensygdomme, så vel som Ras og Horus’ forbandelser.
Egyptens fortid og nutid
Egyptens seværdigheder
Nordafrikas store land, der ligger midt mellem Saharas golde sandørken og Nildalens grønne marker, skal ud over Kairo også opleves for det nyligt genåbnede mønsterbibliotek i Alexandria, der skal bringe byen tilbage til en førerposition inden for videnskab og forskning, som da den i oldtiden konkurrerede med grækernes kulturcentrum i Athen. Egypten skal besøges for det adstadige Aswan-område, hvor den store, nye Aswan-dæmning og dens kraftværk er med til at dække en stor del af Egyptens energibehov. For klippetemplet i Abu Simbel, som opførtes af Ramses II omkring 1250 f.Kr. For Kom Ombo-templet – ”Guldhøjen” – der er bygget til falkeguden Horus og den mørke krokodillegud, Sobek. Og for Luxor med kongernes og dronningernes dal og faraoernes rigt udsmykkede dødetempler.
Andre vil uden tvivl fristes af en badeferie i Sharm el-Sheik og snorkling i Det Røde Hav eller af Sinai-halvøens golde og barske stenlandskaber, hvor Skt. Katarina-klostret ligger klemt inde i et af de mange tørre flodlejer, som en tidslomme mejslet i granit for foden af det bjerg, hvor Moses modtog de ti bud fra Gud. Den gamle græske historiker Herodot kaldte Egypten for ”Nilens gave”, og nutidens turister kan fortsætte, hvor oldtidens rejsende slap. Med at undre sig og med at gå på opdagelse.
Det moderne Egypten har budt på en del politisk uro, og den egyptiske revolution kulminerede i 2011 med, at præsident Hosni Mubarak trådte tilbage efter 30 år ved magten. I juni 2012 indtrådte landets første demokratisk valgte præsident, Mohamed Morsi. Men kun godt et år efter blev Morsi efter massive folkelige protester afsat ved et militærkup.
