Rejs til Zambia

At stå foran Victoria-vandfaldet er en helt utrolig oplevelse. Regnbuerne opstår igen og igen i skyen af vanddråber og slynger sig som farvestrålende gangbroer i kaskaderne af vand. Den øredøvende buldren forplanter sig i kroppen som millioner af lastvogne på en ottesporet motorvej. Men her er ingen biler. Kololo-stammen, som boede i området i 1800-tallet, kaldte rammende vandfaldet for ”røgen der tordner”. Sådan lyder vand, der vælter ned over en 1,7 km bred skrænt og 110 meter ned i dybet med over 500 millioner kubikmeter vand i minuttet.

Indbyggere 17,5 mio.
Hovedstad Lusaka
Sprog Engelsk og bantussprog
Den gyldne ørn symboliserer frihed.
Vidste du...

at Zambias største festival er den årlige Kuomboka? Her fejrer man at Zambezi-floden går over sine breder og dermed bringer fornyet næring til markerne.

at der er en forbindelse mellem termitter og asfalt? De mange termitter i landet har fået forskere til at undersøge, om man kan blande forladte termitboer med asfalt, for at bygge mere hårdføre veje. 

Zambias natur

Zambezi-floden løber gennem det vestlige Zambia og markerer en del af grænsen til Zimbabwe. På sin vej flyder den igennem et utal af smukke naturlandskaber og nationalparker med et rigt og varieret vildtliv. En populær beskæftigelse blandt rejsende i Zambia er en kanotur ad den langstrakte flod på strækningen fra dæmningen og hele vejen til Mozambique. Her er mulighed for at komme helt tæt på de mange dyr, der tiltrækkes af flodens vand. Elefanterne betragter uforstyrret kanoerne, der stille glider forbi, nogle af de jævnlige forhindringer i vandet viser sig at være en neddykket flodhest. Krokodiller og bøffelflokke udgør andre zoologiske forhindringer. På den del af floden, som danner grænsen mellem Zimbabwe og Zambia, ligger Victoria Falls. Her styrter floden sig mere end 100 meter ned og danner en sky af dis, som kan ses hele 20 km væk. Vandfaldets enestående beliggenhed midt i tæt regnskov gør ikke oplevelsen mindre.

Zambias nationalparker

Tre store floder løber gennem Zambia, Zambezi, Luangwa og Kafue, og alle er omgivet af store nationalparker, som har taget navn efter dem. Lower Zambezi Nationalpark og Kafue Nationalpark er begge værd at opleve for det rige dyreliv. Mere rutinerede safarifolk bør også henlægge en del af rejsen til den 9.000 km2 store nationalpark South Luangwa, en af verdens bedste nationalparker, hvor det meste af safarien foregår til fods i hvad kendere betragter som ”det rigtige Afrika”. Uberørt, mange steder ufremkommelig og med en leopard pr. 2,5 kvadratkilometer – en uofficiel verdensrekord – er Luangwa-parken en af landets helt specielle attraktioner.

Zambias seværdigheder

Ingen i vores del af verden kendte til Victoria-faldene før 1855, da Dr. David Livingstone tilfældigt kom forbi i bestræbelserne på at finde en rute til den afrikanske østkyst. Når man har set sig mæt i vandfaldene, kan man derfor passende besøge Livingstone-museet, der ligger i byen, som han har fået opkaldt efter sig. Stedet giver et fint indblik i, hvad Livingstone og hans hjælpere måtte igennem, inden de nåede frem til Victoria-vandfaldene. Livingstone skulle 18 år senere dø i Zambia, ramt af malaria og dysenteri. Og i landsbyen Ilala tæt på de fascinerende Bangweulu-sumpe, hvor han bukkede under, og hvor hans hjælpere begravede hans hjerte under et mpundutræ, er der senere rejst en mindesten. Byen Livingstone var tidligere landets hovedstad, men i dag er hovedstaden henlagt til Lusaka, en mere hektisk, moderne og menneskemyldrende by, hvor lidt mere end en million af Zambias 10 millioner indbyggere lever. Med en størrelse på 753.000 km2 er Zambia i øvrigt 17 gange større end Danmark, så der er rigelig plads at boltre sig på. Ikke langt fra den smukke Lake Kariba, hvor man kan holde ferie på en husbåd, ligger desuden Wildlives Game Farm, hvor flere gamle ranch-familier har slået pjalterne sammen og skabt underholdende ranch-shows. Stedet har campingplads og hytter, så det er nemt at bruge en dag eller to af ferien her.
Victoria Falls er opkaldt efter Dronning Victoria af UK

Med luksuriøse Rovos Rail gennem Afrika

Rejs fra Sydafrika til Tanzania i bedste Karen Blixen-stil. Med luksus, smukke landskaber, safari og Victoria Falls.

4,8
  • 07-01-2025
  • 21 dage
  • 119.998,–
fra København
Del denne side