Rejs til Nice

Frankrigs femtestørste by ligger smukt ved rivieraen mellem bjerge og kyst, og med gode spisesteder, hyggelige cafeer, flot arkitektur og ikke mindst kunstmuseer i verdensklasse er Nice meget mere end en rar og afslappende badeby.

Med 350.000 indbyggere er Nice i modsætning til de andre af rivieraens badebyer en dynamisk og kosmopolitisk by, der lever året rundt. De moderne, batteridrevne sporvogne glider elegant gennem byen, der er en fin blanding af nyt og gammelt.

I centrum ligger den gamle bydel med hyggelige spisesteder, specialbutikker og blomstermarked og tæt herved den berømte strandpromenade, Promenade des Anglais, der har en dragende virkning på de fleste mennesker.

På bakkerne mod nord ligger bydelen Cimiez med futuristisk arkitektur og kunstmuseer, hvilket byen i det hele taget er rig på. Bl.a. kan man opleve det meget fine Le Musée Matisse eller Le Musée d’Art Moderne et d’Art Contemporain med værker af bl.a. Yves Klein.

Nice by ligger klemt inde mellem bjergene nord for byen og havet mod syd, og rundt om byen er der gode muligheder for at udforske såvel nabobadebyer som spændende landsbyer i de omkringliggende bjerge, herunder Saint-Paul-de-Vence, hvor man kan opleve meget mere storslået kunst.

Indbyggere 344.000
Grundlagt 350 f.Kr.
Sprog Fransk
Nice er en levende by, der er åben hele året
Vidste du...

at Nice er kendt for sin berømte Promenade des Anglais. Promenaden blev oprindeligt bygget i det 19. århundrede for at tiltrække velhavende engelske turister, som ofte besøgte Nice for dets milde klima og fantastiske natur.

at Byen Nice er berømt for sin karnevalsfejring, som finder sted årligt i februar eller marts. Karnevallet byder på farverige flydere, parader, musik og dans og tiltrækker besøgende fra hele verden. 

Byens attraktioner

Den ikoniske promenade Promenade des Anglais er som regel fuld af mennesker, der sidder på bænke og kigger ud over havet, løber på rulleskøjter, lufter hund eller promenerer på den smukke palmeklædte strækning – og det forstår man godt.

Byens vartegn er fra 1820’erne, hvor byen var fattig og forfalden. Med økonomisk hjælp fra velhavende men gigtramte englænderne, der satte pris på det sydfranske klima ved havet, etablerede man det som siden er blevet byens vartegn. Som tak blev promenaden kaldt Englændernes promenade.

Promenaden er hjemsted for en række markante bygninger, herunder Palais de la Méditerranée, der i dag danner ramme om luksushotel og kasino.

Bag promenaden finder man den gamle bydel med de smalle stræder og små hyggelige pladser, hvor der er mulighed for at slå sig ned og spise en frokost eller få et glas vin eller en kop kaffe. Interessant er også den gamle jødiske ghetto i rue Benoît-Benico, der stammer helt tilbage fra 1400-tallet.

Nice folder sig også flot ud omkring havnen, der er hjemsted for fine små barer og spisesteder, og i den moderne del af Nice omkring strøget rue Masséna ligger velkendte mærkevare- og kædebutikker.

At Nice på ingen måde er kedelig på en regnvejrsdag, skyldes bl.a. de mange fremragende museer og udstillingssteder, der har hjemsted i byen. På Le Musée d’Art Moderne et d’Art Contemporain, også kaldet MAMAC, kan man opleve værker af bysbarnet Yves Klein samt amerikanske pop art-kunstnere som Roy Lichtenstein, Claes Oldenburg og Andy Warhol.

Andre gode kunstmuseer tæller Le Musée du Message Biblique Marc-Chagall, Le Musée Matisse og Musée des Arts Asiatiques , der er tegnet af den japanske stjernearkitekt Kenzo Tange. 

 

Natur

Nok er Provence rig på historisk spændende kulturbyer, men rundt om Nice er der også meget smuk natur.

Verdon-kløften ligger blot et par timer væk og er et populært sted at rafte, og endnu tættere på finder man Parc national du Mercantour (eller Nationalpark Mercantour), som er en af Frankrigs ti nationalparker.

Naturparken ligger mere præcis i sydøstlige del af landet i regionen Provence-Alpes-Côte d'Azur og byder på gode muligheder for cykling og vandreture.

Det er også oplagt at tage en tur Koglebanen gennem maleriske landskaber. Banen har sit udgangspunkt Gare de Nice og turen på 151 km. tager godt tre timer.

 

Gorges du Verdon er Frankrigs dybeste kløft

Historie

Der er fundet spor efter bosættere og fortidsmennesker i området omkring Nice helt tilbage fra for ca. 400.000 år siden. Langt senere, i omkring 550 f.Kr. anlagde grækerne der også havde grundlagt nabobyen Marseilles, en mindre handelsstation i Nice. Grækerne fik hjælp af romerne til at bekæmpe røverbander, som kvitterede ved at bygge veje, termer og arenaer i området.

I middelalderen fik Nice en vigtig rolle i området qua sin havn, og udviklede sig efterhånden til en rigtig by med en særlig identitet under grevskabet Provence. I slutningen af 1300-tallet blev man dog indlemmet i hertugdømmet Savoyen, hvilket også var startskuddet til en urolig periode.

I 1526 fik området titel af Grevskabet Nice, men byen blev angrebet og belejret adskillige gange, og trods opførslen af et citadel gik det hårdt ud over byen, der gentagne gange blev ødelagt og genopbygget.

Efter den franske revolution i 1789 skiftede Nice hænder nogle gange, inden man i 1860 officielt blev en del af Frankrig.