Rejs til Prag

En jazzsaxofon ligger som en doven underlægningspuls til kæresteparrenes romantiske aftenture over Karlsbroen. Nedenfor breder cocktailbarerne sig ud på Moldau-floden, hvor vandcyklisterne dokumenterer Prag fra vandsiden, og ovenfor troner den tusind år gamle borg, der i tusmørket får et særligt magisk skær. Ferie i Prag – Tjekkiets glansbilledsmukke hovedstad med randområder der minder om den ikke alt for fjerne kommunistiske fortid.

Indbyggere 1,4 mio.
Grundlagt 9. århundrede
Sprog Tjekkisk
Vidste du...

At de lokale drikker mere øl pr. Indbygger end nogen anden nation i verden, cirka 155 liter øl om året.

At Prag er hjemsted for det største slot i verden. Prags borg fylder et område på 18 hektar.

Jødiske traditioner

En ortodoks jøde kommer flagrende i sit sorte jakkesæt og krøllerne der falder ud under den bredskyggede hat, danser i takt med de læresætninger, som han i ét væk memorerer. Rundt om hjørnet på Široká gaden ligger en af Prags kosher restauranter – her bliver maden tilberedt sådan som Toraens strenge spiselove foreskriver. De jødiske traditioner holdes i live. Også på den 600 år gamle jødiske kirkegård, som blot er en af de mange interessante seværdigheder i Prags jødiske kvarter, Josefov. Her skal mænd bære hovedbeklædning, og der lægges i overensstemmelse med jødisk tradition sten på gravene i stedet for blomster.

Maisel- synagogen stammer fra 1500-talet

Franz Kafka

En af Prags mest kendte jøder, forfatteren Franz Kafka er – og sandsynligvis stærkt imod sin vilje – blevet gjort til et af Prags varemærker, og den sky og tilbageholdende digter lægger nu ansigt til alt hvad der kan tænkes af afsættelige souvenirs. Prag er en af Europas mest velbesøgte hovedstæder, og hele året rundt befolkes byen af langt flere mennesker end de 1,4 millioner, som bor og lever her til daglig.

Kafka vejskilt

Kunst og arkitektur

De besøgende kommer for bl.a. at opleve livet omkring den 500 meter lange og små 700 år gamle Karlsbro, der flankeres af 30 knejsende helgenstatuer og de kommer for at gå på opdagelse i middelalderkvarteret Staré Mesto med de labyrintiske stræder, der er rig på cafeer, spisesteder og små gallerier. Prag er også rig på prominente museer og udstillingssteder – læg f.eks. vejen forbi det tjekkiske nationalmuseum, Národní muzeum på Václavské námestí og se de som regel ambitiøst anlagte kunstudstillinger på enten Národní galerie, Prags nationalgalleri, eller på Rudolfinum på Alšovo nábrezí, der bl.a. lægger vægge til fotokunst, en disciplin hvor Tjekkiet i almindelighed og ikke mindst Prag har stolte traditioner.

Karlsbroen fik sit nuværende navn efter Karl 4. i 1870

Det Dansende Hus

Tjekkiet har gennem tiden også fostret mange store komponister, og der vil som regel være rig lejlighed til at høre, hvad mestre som Dvorák, Smetana og Mahler har præsteret. Der er også musik i Det Dansende Hus ved Karlovo Námesti – den internationalt anerkendte arkitekt Frank O. Gehrys bidrag til Prag. Bygningen kaldes også for Fred og Ginger efter danseparret Fred Astaire og Ginger Rogers.

Dancing house bygningen i Prag

Václavspladsen

Oplev på ferien i Prag også storbylivet omkring Václavspladsen – Václavské námestí – her hvor Fløjlsrevolutionen mod det kommunistiske styre blev skudt i gang i 1989 og hvor utallige andre historiske begivenheder har udspillet sig. Pladsen er også kendt for eksperimentalteatret Laterna Magika, men hvadenten man har øje for den slags eller ej, vil de fleste næppe heller kunne undgå at se, at pladsen også lægger lokaler til shows af den mere moralsk anløbne slags.

Wenzelspladsen i Prag på en sommereftermiddag

Prags astronomiske ur

Langt mere nydelig og familievenlig  er den daglige underholdning omkring Prags gamle rådhus, hvor folk stimler sammen under det mere end 500 år gamle astronomiske ur – når figurerne titter frem og går deres mekaniske runde, er det for at markere timernes gang.

Prags astronomiske ur

Prags borg

Rejsen til Prag bør også inkludere et besøg på den gamle borghøj, hvorfra byen er blevet regeret i århundreder og et kig indenfor i Sankt Vitus-katedralen, som er den største og vigtigste kirkebygning i Tjekkiet. Sankt Vitus er desuden sæde for byens ærkebiskop. De færreste vil ej heller snyde sig selv for et krus eller to af den gode tjekkiske øl, som indtages bedst på byens gamle rustikke krostuer - og gerne ledsaget af solid husmandskost i form af pølser og sauerkraut. Går ens appetit mere i retning af kaffe og kage, er det et af byens gamle, prangende kaffehuse man i stedet skal frekventere. Café Evropa på Václavské námesti eksempelvis – det lader med sin art nouvean eller jugendstil intet tilbage at ønske i forhold til kaffehusene i de centraleuropæiske broderbyer Wien og Budapest.

St. Vitus-katedral opbevarer de tjekkiske kronjuveler

Prag fra oven

Udsigten fra Prags borghøj er fin, men skal Prag ses foroven, er det også værd at tage en tur ud af centrum – nærmere bestemt til Mahlerovy sady-parken. Her knejser Prags iøjnefaldende fjernsynstårn med en udsigtspost der svæver ca. hundrede meter oppe og en restaurant, hvorfra Prag ligeledes tafer sig smuk ud med alle dens snoede middelaldergader, dunkle ølkældre, dens art nouveau bygninger, museer og gamle jødiske mindesmærker.

Fan af Franz Kafka eller ej – Prag er en by de fleste vender tilbage til.  

Prags fjernsynstårn