Rejs til Split

I havnen vrimler det med Kansasklædte Cargo-folk, solbrune fiskere, skræppende måger, stolte kaptajner, adstadige promenadefolk og gamle damer der på autodidakt engelsk tilbyder tilrejsende tag over hovedet. Split er trafikknudepunktet i den store dalmatiske skærgård. Herfra er der mulighed for at udforske det mægtige kroatiske øhav - og gå på opdagelse i den romerske kejser Diokletians 1.700 år gamle palads, der stadig udgør byens kerne. Ferie i Split.

En gademusikant spiller rockklassikere på sin akustiske guitar, et velvoksent mandskor fremfører klappa – den traditionelle kroatiske a cappella - og to unge fyre udklædt som romerske soldater gør reklame for en guidet tur rundt i kejser Diokletians gamle gemakker. Diokletians 30.000 kvadratmeter store palads blev opført her ved Adriaterhavets kyst omkring 300 e.Kr. og var omgivet af to meter tykke og 20 meter høje mure, som stadig er fint bevarede mange steder. I dag udgør paladsruinerne kernen i havnebyen Split som med sine 200.000 indbyggere er Kroatiens næststørste by efter Zagreb - og den vigtigste by i den kroatiske skærgård.

Indbyggere 180.000
Grundlagt 3. eller 2. århundrede f.Kr.
Sprog Kroatisk
Traditionelt er Split's farver hvide og blå
Vidste du...

at byen blev opkaldt efter buske med små smukke gule blomster. Buskene vokser vildt rundt i området.

at den romerske Diocletian blev født nær det moderne Split i 244 e.Kr. Efter at have regeret Romerriget i 20 år, trak han sig tilbage tæt på sit fødested.

Diokletians palads

Fire porte fører ind til den gamle paladsby: Mod syd, Porta Aenea eller Bronzeporten. Mod øst Porta Argentea eller Sølvporten, som fører ind til markedspladsen, hvor der hver dag udfolder sig et farvestrålende folkeliv. Mod Porta Ferrea eller Jernporten, der munder ud i Nationalpladsen, Narodni Trg med gotisk rådhus, et renæssancepalads og et urtårn fra 1500-tallet. Og endelig mod nord den 4,5 m høje Porta Aurea - Den Gyldne port. På pladsen her udenfor står en gigantisk statue af biskoppen Grgur Ninski fra Aenona, som i 900-tallet kæmpede for, at det slaviske kirkesprog kunne afløse latinsk. Statuen er udført i 1929 af Kroatiens største billedhugger Ivan Meštrović. Det siges, at rører man ved biskoppens storetå, vil ens største ønske gå i opfyldelse - og at dømme efter den blankslidte tå er der mange, som giver det en chance.

Indenfor fungerer Peristylet, forgården til kejserens gemakker, som socialt mødested og som kulisse for optræden og underholdning af forskellig art – fra gadegøgl til klassisk opera. Man kan følge en del af det fra den fine café Lvxor, der ligger midt blandt paladsets 1.700 år gamle grundpiller. Herfra fører en række trapper ned til den lange underjordiske passage, hvor man kan fortsætte turen rundt i kejserens værelser eller købe lokalt smykkedesign, kunsthåndværk og kejserlige souvenirs i basaren.

Diokletians palads er det eneste romerske palads, der senere blev centrum i en middelalderby, og som i dag stadig fungerer som en integreret del af byen med gyder og stræder der er fyldt med restauranter, cafeer og små butikker. Mere end 3.000 mennesker bor i denne gamle bydel, som i øvrigt er på UNESCOs liste over bevaringsværdig kulturarv.

Diokletians palads

Fiskemarked og strandliv

Men der er også grund til at bevæge sig udenfor byportene. Det gamle palads ligger med front mod Adriaterhavet og havnepromenaden Riva, som i mange år har været centrum for Splits brogede folkeliv. Fra deres pladser på fortovscafeer og bænke betragter kærlighedspar og ældre hattemænd livets gang  eller iagttager katamaranerne og de store Jadrolinija færger, der i pendulfart fragter folk til og fra Split og de mange øer i skærgården.

Et stenkast fra havnepromenaden ligger Splits farverige fiskemarked, hvor brølende mænd og hæse kvinder afsætter dagens fangster - blodrøde tun, velvoksne hummere, blæksprutter og meget andet - og i en modsatte retning kan man folde badelagnerne ud på Splits bystrand, Bačvice, som har et publikum om dagen, når solen star højt på himlen og om natten, når der kommer liv i kludene på barer og strandcafeer.

Fiskemarkedet

Kulturoplevelser i Split og omegn

Lidt udenfor Split i villakvarteret Meje ligger Ivan Meštrović galleriet, der har til huse i en smuk, gammel villa testamenteret af Meštrović selv. Meštrović der er Kroatiens mest internationalt berømte billedhugger testamenterede med villaen også mere end 200 af hans egne værker i marmor, bronze og træ samt en fin samling af moderne kroatiske malerier. Fra villaen er der desuden en fremragende udsigt over have tog den dalmatiske skærgård.

Tag også en tur ud af Split. Se for eksempel Trogir, der ligger tæt ved Splits lufthavn, og som ligeledes er på UNESCO’s kulturarvsliste og oplev oldtidsbyen Salona, som ligger for foden af Kozjak-bjerget mellem Trogir og Split. Her, hvor den senere kejser Diokletian blev født, er der rester af gamle bymure, termalbade, mosaikker, villaer, gravpladser og et næsten 2.000 år gammelt amfiteater, som engang har huset op til 20.000 blodtørstige gladiatorgæster. Salona er ikke kendt på samme måde som Knossos og Pompeji, men i byens storhedstid boede her ikke færre end 60.000 indbyggere – eller tre gange så mange som i oldtidsbyen sydøst for Napoli.

Trogir

Dalmatiens Riviera

Rund ferien i Split af med en tur langs den 60 km lange Makarska Riviera, som begynder nogle kilometer syd for Split og strækker sig på begge sider af hovedbyen Makarska til havnebyen Ploče og indgangen til det frodige Neretva delta. Vandet er klart og rent som nypudset krystal og i baglandet er der gode muligheder for traveture i Dalmatiens højeste bjerge.

Makarska Riviera

Krydstogt i Adriaterhavets ørige

Eventyrligt krydstogt til Kroatien gennem Adriaterhavets ørige. Inkl. besøg i Zadar og nationalparkerne Kornati og Krka

4,9
  • 2 afrejser
  • 8 dage
  • Fra 12.498,–
fra København