Rejs til Rom

De unge piger vugger ned ad Via Condotti med store Gucci bæreposer, mens de skyndsomt affotograferer hvad de forbipasserende har på. To fyre på en Vespa vender sig om for som forventeligt at levere en kompliment, inden de kører videre. Det er lørdag eftermiddag og de forfængelige romere er klædt på til indkøb. Senere på aftenen skal nyerhvervelserne luftes på toppen af Termini eller en af Roms gode restauranter. Ferie i Italiens hovedstad.

Indbyggere 2,9 mio.
Grundlagt 753 f.Kr.
Sprog Italiensk
Vidste du...

at symbolet SPQR, som findes overalt i byen Rom, står for "Senatus Populusque Romanus", hvilket betyder "Senatet og det romerske folk"?

at omkring 1,3 millioner euro smides hvert år i Trevifontænen? Pengene indsamles hver nat og doneres til en nonprofit-organisation.

Trevi-fontænen

Kvarterets mindste fodboldstjerner konkurrerer om at slå Romas spillere af holdet. Målene udgøres af to smalle kridtstreger, der er tegnet på de okkerfarvede facader. Ovenover blafrer vasketøjet, der er hængt til tørre over gaden og et par gader væk lyder det som om nogen er i gang med et voldsomt skænderi – men måske er det en kærlighedserklæring. Santa Maria in Trastevere, den gamle arbejderbydels smukke kirke troner tavs, men rundt om hjørnet øver en saxofonist sig inden aftenens session på en af Roms jazzklubber.

At gå igennem Trastevere er som at spille en birolle i en film af Fellini, men Fellinis mest kendte scene i Rom er uden tvivl den, hvor billedskønne Anita Ekberg bader i Trevi-fontænen i La Dolce Vita. Den 250 år gamle Trevi fontæne på Piazza di Trevi ved Via del Tritone forestiller Neptun, og den er stadig en af Roms store tilløbsstykker. Der er tradition for at smide mønter på bunden af fontænen - gør man det, kan man være sikker på at vende tilbage til Rom, siges det. Sandt eller ej; at dømme efter mængden af mønter på bunden, tager mange det tilsyneladende alvorligt.

Trevi-fontænen

Mode og forretning

Mønterne klirrer også i kasseapparaterne på Via Condotti, Roms mest berømte og eksklusive forretningsstrøg, hvor de store modehuse har deres flagskibsforretninger – her er Armani, Louis Vuitton, Gucci og Bvlgari og modebutikkerne klynger sig også sammen rundt om hjørnet på Via del Corso og for foden af en anden af Roms store attraktioner, Den spanske trappe. Den spanske trappe er ikke blot et populært mødested, det er også ofte ramme om netop de store modehuses opvisninger. Orker man slet ikke at beskæftige sig med den slags kan man i stedet drikke kaffe på modekvarterets og Via Condottis mest kendte café, Antico Caffé Greco, som tidligere var et mødested for skiftende tiders store kunstnere, herunder Goethe, Lord Byron og H.C. Andersen samt den store danske billedhugger Thorvaldsen, der boede og arbejdede i Rom det meste af sit liv.

Drik også espressoen, macchiatoen eller cappuccinoen på de farverige, altid levende pladser Piazza del Fico og Piazza Navona og få flere gastronomiske oplevelser på nogle af Roms store markeder, f.eks. det mere end hundrede år gamle Mercato Testaccio på Piazza Testaccio, hvor der under overdækkede boder handles med gode grøntsager, friskfanget fisk og appetitvækkende kød. 

Via Condotti

Vatikanet

Ferien i Rom er ligeledes en god mulighed for at spise på en række fremragende restauranter fra det eksklusive Parioli-kvarter ved Villa Borghese til det førhen lidt blakkede område omkring Termini, der nu både huser toprestauranter og prætentiøse natklubber. Også natklubber af den slags, som paven aldrig i livet ville velsigne.

Det katolske Rom har naturligvis sit centrum i Vatikanstaten, der foruden paven selv og den farverige schweizergarde også huser nogle af verdens største kunstskatte. Oplev Vatikanmuseerne på Via delle Mura Vaticane og gå ikke mindst på opdagelse i Det Sixtinske Kapel. Udsmykningen af loftet her er skabt af renæssancekunstneren Michelangelo i 1508-1512, og det er også Michelangelo som står bag den berømte skabelsesfrise og dommedagsbilledet, der hænger bag alteret.

Vatikanmuseum

Peterskirken

Rejsen til det katolske Rom og til Vatikanet inkluderer naturligvis også et besøg i Peterskirken som det tog 150 år at opføre - udsigten over Peterspladsen og Roms gyldne bygninger er formidabel fra toppen af Basilica di San Pietro, men det kræver at man har mod på at skrue sig 537 skæve trin op ad snævre lodrette korridorer.

Peterskirken

Antikken

Det historisk spændende Rom skal opleves for Pantheon, for Cæsars berømte akvædukter, for katakomberne langs Via Appia Antica, for Forum Romanum og for verdens største amfiteater, Colosseum på Piazza del Colosseo, hvor der i det gamle Rom udspillede sig nervepirrende, højrøstede og blodrige kampe på liv og død. Tag også metroen til Fermi og se den fascistiske pendant til oldtidens Colosseum – i bydelen EUR, en forkortelse for Esposizione Universale di Rome – kan man opleve det smukke firkantede Colosseum, der betragtes som et af de største arkitektoniske bedrifter inden for fascistisk byggekunst. EUR skulle have dannet ramme om verdensudstillingen i 1942, men den blev pga. verdenskrigen aldrig gennemført.

I dag er Rom hjemby for 2,7 millioner indbyggere, men de får hvert år selskab af mange, mange andre. Alle veje fører til Rom, siger man jo. Det gælder også for dem der sætter pris på mode, gastronomi og arkitektur i verdensklasse.

Colosseum i Rom