Rejs til London

De gamle mænd griber ud efter Worcestershire saucen og stænker vanemæssigt spejlægget til, mens en ung fyr der ser ud til at tilhøre et indie rockband strækker hals for at se sig selv i spejlloftet. I køkkenet er der lagt ny bacon på panden og flere ankommer for at slå sig ned efter en lang nat i tjenesten eller for at drikke en kop kaffe, mens de beundrer art deco interiøret. Nogle tager sig god tid, andre sluger den klassiske engelske morgenmad i hurtige bidder – udenfor venter den sorte taxi. Arbejdet kalder. Ikke alle holder ferie i London.

Indbyggere 9,5 mio.
Grundlagt 43
Sprog Engelsk
Sværdet menes at repræsentere det sværd, der halshuggede Saint Paul, som er skytshelgen for byen
Vidste du...

at london har den ældste metro i verden. London Underground blev åbnet i 1863 for lokomotivtog og i 1890 blev det verdens første med elektriske tog.

at Houses of Parliament, officielt kendt som Palace of Westminster, har otte barer, seks restauranter, 1.000 værelser, 100 trapper, 11 gårde, en frisørsalon og en riffelskydebane.

Livlige markeder

Her er unge stjernekokke forklædt som almindelige kunder og snu, gamle købmænd der har forstand på gode råvarer. Her bliver smagt på olivenolierne, duftet til den frisklavede pesto og pølserne kigges efter i sømmene. Et mindre Tv-hold er ude for at filme gode appetitvækkende billeder til et fjernsynsprogram for kræsne gourmander. Her er masser af mad, som også kan spises med øjnene.

Borough Market ved London Bridge er Londons ældste marked – men det er langt fra det eneste af slagsen. Udover delikatesserne her kan man er hverve sig antikvariske bøger, mere eller mindre eksklusivt secondhandtøj og antikke møbler og smykker fra forskellige stilperioder på Camden Passage Market. På Brixton Market og Londons legendariske Electric Avenue kan man til lyden af ska og reggae købe alt fra musik over eksotisk frugt til køkkenredskaber og gamle balkjoler, og på Portobello Road Market i velhaverkvarteret Notting Hill kan man foruden mere frugt og grønt også få fingrene i unge London-designeres opfindsomme kreationer før det bliver til ubetalelig haute couture på de europæiske catwalks.

Friskbagt brød udstillet på Borough Market

Shopping og fashion

London er en af verdens store dagsordenssættende modemetropoler, men med over ni millioner indbyggere følger ikke nogen bestemt dresscode. Her er punkere og piger i gotiske rober, skoleuniformer og street fashion og jakkesæt i city. Her er konservative, britiske mænd der letter på bowlerhatten og sikher der beholder deres turban på, mens de er på arbejde. Udover markederne folder shoppingkulturen sig ud på og omkring Oxford Street og Kings Road og det veletablerede mere end 150 år gamle stormagasin Harrods, som hver dag lukker i underkanten af 40.000 mennesker ind gennem svingdørene. Foran Buckingham Palace kan man være sikker på, at dronningens væbnere altid er ens klædt. Vagtskiftet med soldaterne i de klassiske bjørneskindshuer og genkendelige røde uniformer er et af Londons store tilløbsstykker.

I London er der rig mulighed for shopping

Teater og museer

Ferie i London er også musicals, kunst og teater. Der er stadig liv i de store syngedramaer - fra gamle klassikere som Sound of Music og Phantom of the Opera til nyklassikeren om arbejderdrengen Billy Elliot, der brød familiemønstret og den sociale arv og blev balletdanser i stedet for kulminearbejder. Oplev desuden South Kensingtons pragtmuseer - Science Museum, Natural History Museum og Victoria & Albert, som er verdens største museum for design og kunsthåndværk. Gå på opdagelse i British Museum på Great Russell Street, hvor der mellem syv millioner genstande er mulighed for bl.a. at opleve noget så ubritisk som egyptiske mumier.

Imperial War Museum i London

En multietnisk by

Tag også pulsen på London i dag og se den gamle revitaliserede immigrantbydel og arbejderkvarter East End, som er blevet tilholdssted for designere og kunstnere. En del af den moderne kunst kan tages i øjesyn på Whitechapel Art Gallery, men der er også store kulturoplevelser på Londons South Bank med South Bank Centres gallerier. Kunsttemplet Tate Modern ligger i det tidligere Bankside Kraftværk med det mægtige næsten hundrede meter høje tårn, der aftegner sig flot på Londons skyline. Her er skiftende udstillinger og altid store visuelle oplevelser - også fra restauranten og baren på toppen, hvorfra der er flot udsigt over Themsen.

Tate Modern med Millennium Bridge i forgrunden

London har noget for enhver

Smutter man over på den anden side af Themsen, kan man betræde den bemærkelsesværdige Millenium Bridge, der fører til finansområdet City og den kendte St. Paul's Cathedral. På ferien i London hører naturligvis også nye populære attraktioner som London Eye – det 135 meter høje pariserhjul, som det tog mere end syv år at opføre inden det stod klar ved Themsens bred i forbindelse med årtusindskiftet. Der hører Speakers Corner i Hyde Park hvor både kendte og ukendte mennesker har taget ordet – fra Karl Marx til lokale tosser. Og der hører kanoniserede seværdigheder som den gamle kongeborg Tower of London ved Tower Hill, hvor man kan se de kendte Beefeaters, de kostbare kronjuveler og høre de blodige historier om Henry d. 8 og hans koner, der fik hugget hovedet af.

St. Pauls Cathedral

London er for foodies

Rejser man til London for første gang vil man også se Big Ben, Westminster Abbey og Tower Bridge ved Tower Bridge Road, hvorfra der er mulighed for at få et af de flotteste vues over London. Men London er også slentreture gennem West End med fyldte teatre og undergrundsmiljø i i Soho. Det er fodboldrejser til Chelsea eller Arsenals kampe eller det er ferier hvor maden er i centrum – akkurat som på Borough Market. Har man ikke selv mulighed for at omsætte de gode råvarer til kogekunst, byder London på rige muligheder for at tilfredsstille madelskerne. Og det uanset om man hælder til indisk gadekøkken, trestjernet michelin på The Fat Duck eller solid engelsk morgenmad med æg, bacon og worchester sauce på Pellici’s på Bethnal Green Road og baked beans og pølser i The Wolseley på Piccadilly. Slut den gastronomiske rejse på Londons legendariske pubber, hvor bedagede herrer med røde næser falder hinanden om halsen og synger melankolske sange, der lyder som søde lullabies - Underneath the arches I dream my dreams away. Underneath the arches, On cobblestones I lay.  

Tower Bridge er en vippebro fra slutningen af 1800-tallet

Det klassiske England – stormagt i tusind år

Storslået rundrejse med Sydenglands højdepunkter – fra Stonehenge og kongefamiliens Windsor til Barnabys landsbyer og Churchills fødested Blenheim Palace

4,3
  • 04-09-2024
  • 7 dage
  • 10.498,–
fra København