Rejs til Paris

I baggrunden lægger en sørgmunter chanson sig som en rørende lydkulisse om nyforelskede par, der går ned ad Boulevard St. Michel. De fortsætter ned mod Seinen og spredes så i klynger på Paris’ ældste bro, den flot oplyste Pont-Neuf. Nogle går videre, andre stopper op og studerer måneskinnet der genspejles i floden eller den andens blik. Rundt om står de monumentale bygninger som smukke og udtryksfulde scenevægge omkring - eller som tavse vidner til kærlighedsscenerne. Det er ferie i romantiske Paris. 

Solbrillerne sidder som de skal og de årvågne tjenere kommer anstigende med dansende bakker fulde af café au lait og croissanter. Det plaskende springvand på pladsen ligger som en beroligende grundrytme og fjerner lidt af opmærksomheden af de dyttende biler i Rue Mouffetard. En ung kvinde skrår over pladsen i hastige skridt og på høje hæle, mens hun skeler hektisk til uret. En helt almindelig morgen i Paris.

Indbyggere 11 mio.
Grundlagt 250 f.Kr.
Sprog Fransk
Paris våbenskjold går tilbage til det 14. århundrede, da det repræsenterede den magtfulde skibsfartsunion i Paris
Vidste du...

at Louvre er verdens største og mest besøgte kunstmuseum i verden!

at den ældste bro i Paris hedder Pont Neuf, som betyder ny bro.

Kultur, mode og sport

Her et stenkast fra Place de la Contrescarpe boede den berømte amerikanske forfatter Ernest Hemingway og et af mesterens stamsteder, Café La Chope ligger her endnu. Frankrigs hovedstad er og har altid fungeret som magnet for store kunstnere og byen er med sine små ti mio. indbyggere – og mere end to mio. indbyggere i den centrale del af byen – en af verdens største. En kulturhovedstad med en misundelsesværdig kulturarv og samtidig en by der til stadighed evner at være globalt dagsordenssættende når det gælder kunst, litteratur og design.

Det sidste kommer bl.a. til udtryk når verdens største modehuse hvert år indtager ramperne og viser, hvad resten af verden skal gå klædt i – og faktisk har Paris været hele verdens modemekka lige siden Solkongens tid. Vil man se hvad tøjkunstnerne kan, skal man gå på opdagelse i de spændende forretninger på Rue des Francs-Bourgeois eller i designerbutikkerne omkring Avenue des Champs-Élysées - Paris' kendte og prestigiøse hovedstrøg som strækker sig fra Place de l’Étoile og den gamle triumfbue til Place de la Concorde med den smukke obelisk. Champs-Élysées er også kendt som alleen der hvert år danner ramme om afslutningen på verdens største og mest prestigefulde cykelløb Tour de France. Der er også god grund til at se boutiqerne i de små sidegader efter i sømmene eller til at gå på opdagelse i de store varehuse som Printemps og Gallerie Lafayette på den smukke Boulevard Haussmann. I Lafayette kan man samtidig købe alt det som tøjet skal fyldes ud med i Lafayette Gourmet - et sandt slaraffenland for gourmander. Netop den gode mad, det højt besungne franske køkken er Paris’ varemærke og intet andet sted i verden finder man så mange Michelinrestauranter som her.

Avenue des Champs-Élysées - Paris' kendte og prestigiøse hovedstrøg

Museer og paladser

Nyd også det grønne Paris i den indtagende Luxembourghave. Slap af på Place des Vosges der ligger midt i Marais-kvarteret mellem metroerne Saint-Paul og Bastille og hvor forfatteren til storværket Les Misérables, Victor Hugo boede. Eller på Place Fürstemberg i velhaverkvarteret St-Germain-des-Prés hvor den kendte franske maler, Eugène Delacroix havde sit værksted - i dag forvandlet til museum.

Der er naturligvis meget mere kunst i Paris – tag metroen til Palais-Royal-Musée du Louvre og se Venus fra Milo og Leonardo da Vincis Mona Lisa og en lang række andre af verdens store kunstskatte på Louvre.

Besøg også Musée d’Orsay på Rue de Lille, hvor man kan opleve impressionistiske mestre i Paris med bl.a. Monet og Manet eller gå på opdagelse på Centre Pompidou - opkaldt efter tidligere præsident Georges Pompidou. Pompidou centeret huser koncertsal og biografer og præsenterer moderne kunst og kultur fra første Verdenskrig og frem til i dag.

Glaspyramiden uden for det verdenskendte museum Louvre

Imponerende arkitektur

Ferie i Paris er kanoniserede seværdigheder i rige mål – det 300 meter høje Eiffeltårnet der ligger på Champ de Mars og er bygget af Gustave Eiffel til verdensudstillingen i 1889, den 50 meter høje gamle triumfbue eller L'Arc de Triomphe på Place Charles-de-Gaulle – et bygningsværk som Napoleon iværksatte efter sin sejr ved Austerlitz, Den nye triumfbue eller La Grande Arche de la Défense som er hele 111 meter høj og designet af den danske arkitekt Johan Otto von Spreckelsen og civilingeniør Erik Reitzel, Sacré-Coeur – Paris' berømte kridhvide basilika der ligger på toppen af Montmartre med udsigt over det meste af Paris og den endnu mere kendte domkirke Notre Dame der stod færdigbygget i 1345 efter at have været næsten 200 år undervejs.

Eiffeltårnet har over 7 millioner besøgende hvert år

Uanede muligheder

Det er også værd at gå en tur på Paris' smukkeste kirkegård, Père-Lachaise, hvor prominente personligheder som bl.a. Jim Morrison, Oscar Wilde, Molière, Chopin og Edith Piaf ligger begravet. Mærk også den let dekadente stemning omkring Trocadero og Montmartre med de stort opsatte sceneshows og små listige barer og far vild i Latinerkvarterets eller Marais kringlede gader, hvor gademusikanter akkompagnerer det travle byliv, og bistroerne og fortovscafeerne langer massevis af crepes og cafe au laits over disken fra morgenstunden.

Tag endelig på udflugter i Paris omegn og besøg et af verdens smukkeste slotte, Versailles eller søg længere mod nordvest mod Rouen og Normandiet ved den franske Atlanterhavskyst, hvor man kan se invasionsstrandene fra 2. Verdenskrig.

Der er stadig mange gode grunde til at rejse til - og holde ferie i - byernes by.

Jim Morrisons grav i Paris