Fakta om Marokko

Her kan du læse en række forskellige praktiske oplysninger i forbindelse med rejser til Marokko.
 • Indbyggere 35,5 mio.
 • Hovedstad Rabat
 • Sprog Arabisk og berbersprog
 • Religion Sunni-islam
 • Valuta Dirham
 • Areal 446.550 km2

Værd at vide

Tidsforskel

Tidsforskellen mellem Danmark og Marokko kan variere alt efter, om Danmark har sommer- eller vintertid:

Sommertid: - 2 timer
Vintertid: - 1 timer

Transport i Marokko
Bus
Busser i Marokko har ikke helt samme standard, som man kender fra Europa. Vi har naturligvis valgt den bedste kategori med aircondition, hvor det er muligt.
Prisniveau
Et godt måltid kan fås for cirka 75 DKK, og hvad angår lommepenge, er det vores erfaring at man kan klare sig for minimum 200 DKK pr. dag. Ved køb af supplerende drikkevarer m.m. vil ekstra 50 DKK pr. dag pr. person være tilrådeligt.
Drikkepenge

I Marokko er drikkepenge almindelig praksis i turistbranchen. Det er normalt, at man som rejsende betaler drikkepenge til buschauffør, ”bus-boy”, lokalguider, hotelpiccoloer, på restauranter etc. Man bør derfor altid have lidt småkontanter på sig. En god tommelfingerregel er at lægge 5-10% oven i regningen på restauranter, barer og caféer.

Ved krydstogter gælder andre regler, se det specifikke program for din rejse.

Valuta og kreditkort

Valutaen i Marokko er marokkanske dirham (MAD). Pr. oktober 2018 er 1 DKK = ca. 1,5 marokkanske dirham og 1 euro = ca. 11 marokkanske dirham.

Brugen af elektroniske betalingskort/kreditkort bliver mere og mere udbredt i Marokko. Der er hæveautomater i alle de større byer. De fleste større forretninger, hoteller og restauranter tager også imod betalingskort og kreditkort. Vi anbefaler dog, at du medbringer en smule kontanter enten i USD eller EUR. De større banker i Marokko veksler også danske kroner.

Elektricitet
Marokko har ligesom Danmark 220 volt de fleste steder, der kan dog også være 170 volt. Normalt er stikkene som i Danmark, men til tider kan der være forskellige typer. Medbring derfor gerne et adaptersæt, hvis du vil være på den sikre side.
Telefon og internet

Den international landekode for Marokko er +212. Det er dyrt at bruge mobiltelefon fra Marokko til at foretage og modtage opkald, sende sms samt gøre brug af datatrafik – tjek evt. med dit mobilselskab om dækning og priser i Marokko.

Der er internetcaféer i alle de større byer, og de fleste hoteller har internetservice mod betaling.

Drikkevand og hygiejne

Hoteller og større restauranter har moderne/vestlige toiletforhold. Ude i byen kan man dog komme ud for såkaldte pedaltoiletter og manglende toiletpapir. Standarden på offentlige toiletter eller i landområder kan også forekomme primitiv. Medbring selv toiletpapir eller en pakke intimservietter, og evt. hånddesinfektions-gel (fås bl.a. på danske apoteker). Så er behovet for vand ikke så påtrængende.

Det er ikke tilrådeligt at drikke vandet fra hanen og undgå gerne isterninger.

Takt og tone

Påklædningen i Marokko er uformel, men man bør vise hensyn til lokalbefolkningen og den islamiske kultur. Som hovedregel kan man sige, at i byen er man klædt på til bylivet, og på stranden er man klædt på til stranden. Kvinder, der færdes alene, kan af og til få en vis opmærksomhed fra de lokale mænd. Det eneste, man bør huske på, er at undgå øjenkontakt, så er de som regel ikke påtrængende. Man kan sagtens spadsere rundt alene, og på restauranterne får man altid god service, hvad enten man er ene kvinde eller mand.

Det forventes, at man respekterer de lokale helligdomme og skikke med ærbødighed og korrekt påklædning. Hvis man besøger en moské, skal man huske at tage skoene af og lægge skoene, så sålerne vender ind mod hinanden. Kvinder skal have tildækkede arme og bør være iført hat eller anden hovedbeklædning.

Venstre hånd anses som uren og bør derfor kun røre ved noget, der er urent. Undgå at gestikulere med venstre hånd. Det er meget uforskammet at pege på nogen eller noget, og husk at det vestlige ”thumbs up”-tegn er anstødeligt i hele den arabiske verden. Når man sidder på en stol, krydser man ikke benene, men sørger for at skosålerne altid berører gulvet, fordi de aldrig må pege på nogen.

Rygning
Under al flyvning og transport er der rygeforbud. Der må ikke ryges indendørs på offentlige steder, medmindre det foregår i særligt indrettede rygerum.

Marokkorejser

 • Marokko for livsnydere

  Den legendariske kongeby Marrakech og afslapning ved Atlanterhavet

  4,6
  • 3 afrejser
  • 8 dage
  • Fra 10.998,–
  fra København
 • Kongebyer og strandliv på den store Marokkorundrejse

  Tag med på en sanselig kulturrejse til de gamle kongebyer og de sagnomspundne Atlasbjerge efterfulgt af skønt og afslappende strandophold i badebyen Agadir.

  4
  • 2 afrejser
  • 12 dage
  • Fra 14.998,–
  fra København
 • Spanien og Marokko i maurernes fodspor

  Oplev storslåede bygningsværker og enestående smuk natur på en rundrejse i Maurernes Rige.

  4,3
  • 2 afrejser
  • 10 dage
  • Fra 14.998,–
  fra København