Fakta Etiopien

Herunder kan du læse en række praktiske oplysninger i forbindelse med rejser til Etiopien.
  • Sprog Amharisk, tigrinnya, oromo, somali og flere andre
  • Hovedstad Addis Abeba
  • Indbyggere 108 mio.
  • Religion Kristendom (ortodox og protestantisk), islam og traditionelle religioner
  • Valuta Birr
  • Areal 1.104.300 km2

Værd at vide

Transport i Etiopien

Fly
Indenrigsflyene i Etiopien er relativt små, og der er ikke plads til samme håndbagage, som i de store fly. Derfor er det en god idé at undgå at pakke håndbagagen i de ellers meget populære håndbagagekufferter – selvom disse overholder de internationale standardmål for håndbagage.

Bus
Busser i Etiopien har ikke helt samme standard, som man kender fra Europa. Vi har naturligvis valgt den bedste kategori med aircondition, hvor det er muligt. Vær opmærksom på, at det kan tage tid at rejse rundt i landet, da der er mange højder og stedvist dårlige veje.

Tidsforskel

Tidsforskellen mellem Danmark og Etiopien varierer alt efter, om Danmark har sommer- eller vintertid:

Sommertid: 1 time

Vintertid: +2 timer

Økonomi

Pengene rækker langt i Etiopien. Vores erfaring siger, at man plejer at kunne klare sig med cirka 50 kr. i lommepenge om dagen. Vil du købe lidt ekstra at drikke, postkort, frimærker og snacks, skal du regne med cirka 100-140 kr. per dag. Hvis rejsen ikke har helpension, kan du få et måltid for cirka 60-80 kr./person.

Valuta og kreditkort

Valutaen i Etiopien hedder birr (ETB). Det er nemmest at veksle, når du er ankommet til Etiopien. Vi anbefaler, at du tager amerikanske dollars eller euro med i kontanter, gerne en blanding af 50- og 100-sedler, som kan være praktiske at have, hvis det trækker ud med at få vekslet.

Du kan bruge MasterCard og American Express på de fleste store hoteller og i visse butikker. De senere år er hæveautomater til internationale kreditkort blevet mere almindlige i de større byer, men der kan være langt mellem automaterne.

Etiopiske birr kan kun veksles tilbage til en udenlandsk valuta mod fremvisning af en gyldig kvittering fra et officielt vekslested. Derfor skal du gemme kvitteringen, når du har vekslet. Har du behov for at veksle birr til en international valuta, kan du udelukkende gøre det i lufthavnen, når vi forlader Etiopien. 

Elektricitet

I Etiopien har man 220 volt, og stikkontakterne plejer at være identiske med danske.

Telefon og internet

Den internationale landekode for Etiopien er +251. Det er dyrt at ringe hjem, så tjek evt. med eget mobilteleselskab om dækning og priser for opkald fra Etiopien.

De fleste hoteller har internetservice mod betaling.

Internet bliver hele tiden mere udbredt i landet. Internetcaféer dukker op overalt, men forbindelsen er ikke altid lige så hurtig som hjemme.

Hygiejne

Hoteller og større restauranter har moderne/vestlige toiletforhold. Ude i byen kan man dog komme ud for såkaldte pedaltoiletter og manglende toiletpapir. Standarden på offentlige toiletter eller i landområder kan også forekomme primitiv. Medbring selv toiletpapir eller en pakke intimservietter, og evt. hånddesinfektions-gel (fås bl.a. på danske apoteker). Så er behovet for vand ikke så påtrængende.

Vandhanevandet kan ikke drikkes, køb i stedet vand på flaske.

Takt og tone

Etiopierne er venlige og gæstfri, og det forventes, at besøgende følger landets traditioner mht. påklædning.  Kvinder skal helst have tøj på, som dækker albuerne og går ned over knæene.  Mænd skal gerne bære lange bukser.

Det forventes, at man respekterer lokale helligdomme og traditioner. Hvis man besøger en moské, skal man tage skoene af. Kvinder bør dække håret med et sjal eller lignende.

Venstre hånd anses for at være uren, og derfor skal man ikke gestikulere eller vinke med venstre hånd. Det anses for at være upassende at pege, og det vestlige tegn ”thumbs up” er heller ikke velset.

I Etiopien er der stor forskel på at være fattig og rig, og man skal forvente, at vi møder tiggere.

Hotel

I de store byer som fx Addis Abeba er større hoteller udstyret med de mest almindelige faciliteter. Men udenfor byerne vil der være hoteller, hvor man ikke altid kan regne med, at der findes en minibar eller håndtørrer på værelset, og hvor mængden af varmt vand kan være begrænset. Uanset standard vil du altid have et toilet og badeværelse på værelset.

Mad og drikke

I det etiopiske køkken serveres typisk krydrede grøntsags- og kødretter. Fx den tyktflydende gryderet wat, som serveres på injera, et stort fladbrød af surdej. Etiopiere spiser med højre hånd og bruger brødet til at skrabe maden op. Bestik er ikke nødvendigt.

I traditionel etiopisk mad bruges aldrig svinekød, da de fleste etiopiere enten er etiopisk-ortodokse kristne, muslimer eller jøder. Den lokale kaffe er generelt virkelig god; det siges, at kaffebønnen stammer fra Etiopien.

På vores rejser til Etiopien spiser vi på gode restauranter, og menuen på turens helpension er hovedsagelig international.