Rejser til Uganda

Republikken Uganda er en indlandsstat i det østlige Centralafrika. Landet støder mod sydøst op til Victoriasøen, mod øst til Kenya og mod nord til Sydsudan. Mod vest grænser Uganda op til Den Demokratiske Republik Congo og Rwanda, og endelig ligger Tanzania mod syd. Vildtlivet i Uganda er knap så rigt udfoldet som man kender det for berømte nationalparker i Tanzania, Botswana og Kenya. Til gengæld er antallet af turister også noget mindre, og man vil ofte føle, at man har hele savannen for sig selv. Bwindi-reservatet i det sydvestlige Uganda er ét af kun tre steder i verden, hvor man har mulighed for at opleve den sjældne og fascinerende bjerggorilla. Finder man først frem til de sjældne menneskeaber i den tætte skov, venter utrolige oplevelser.

Indbyggere 43 millioner
Hovedstad Kampala
Sprog Engelsk, Luganda, Swahili , Arabisk
Vidste du...

at Churchill kaldte Uganda for Afrikas perle?

at Uganda er verdens næststørste producent af bananer?

Ugandas natur

Republikken Uganda er en indlandsstat i det østlige Centralafrika. Landet støder mod sydøst op til Victoriasøen, mod øst til Kenya og mod nord til Sydsudan. Mod vest grænser Uganda op til Den Demokratiske Republik Congo og Rwanda, og endelig ligger Tanzania mod syd. Ugandas kontrastfyldte landskab rummer golde og bjergrige områder, vidtstrakte savanner, frodige regnskove og glitrende søer og floder. Trods sin relativt lille størrelse er Uganda begavet med Afrikas største sø; Victoriasøen; kontinentets højeste bjergkæde; Ruwenzori-bjergene; og kilden til verdens længste flod; Nilen. I den tætte regnskov lever bjerggorillaer, og i den frodige lavlandsregnskov i Kibale er der chance for at se chimpanser.

I dag findes mere end 1.000 af de sjældne bjerggorillaer

Ugandas nationalparker

Både vildtlivet og antallet af turister i Uganda er noget mindre end i de berømte nationalparker i Tanzania, Botswana og Kenya, og man vil ofte føle, at man har hele savannen for sig selv. Murchison Falls Nationalpark, der med sine 3840 km2 er Ugandas største nationalpark, gennemskæres af Nilen, og den rigt facetterede natur omfatter tæt, kuperet regnskov i sydvest og savanne i den modsatte retning. Skoven huser blandt andet chimpanser, og floden tiltrækker antiloper, bøfler, giraffer og elefanter. Disse majestætiske pattedyr er langsomt ved at vågne til dåd efter at have været hårdt ramt af borgerkrige, hvor de var udsat for militærets krydsild.

Nilen flyder gennem Murchison Falls Nationalpark

Bwindi Impenetrable Nationalpark støder op til de store regnskove i nabolandet Congo, og er først og fremmest kendt som hjemsted for den sjældne bjerggorilla. Den eviggrønne regnskov udgør et fintmasket net af lianer og frodig bevoksning, og skoven huser mere end 160 forskellige træsorter, over 100 forskellige typer bregner og et utal af fuglearter. At udforske parken kan være udfordrende, men belønningen er et udsyn på første parket til bjerggorillaernes leg og dagligliv. Foruden her i Bwindi finder man kun bjerggorillaer i Den Demokratiske Republik Congo samt i et andet naboland, Rwanda. Der er færre end 1.000 tilbageværende bjerggorillaer på verdensplan. Udover bjerggorillaen kan man se abearterne Schmidts guenon og colobusabe i Bwindi.

Kongen af Bwindi

Queen Elizabeth Nationalpark er nok den mest afvekslende nationalpark i Uganda, hvad angår såvel landskab som vegetation. Den rummer også ualmindeligt mange forskellige arter af pattedyr og fugle. På nationalparkens savanne ses mange antiloper, og her findes en god bestand af løver, leoparder og hyæner. Den store afrikanske elefant kan ses overalt, og man kan også være heldig at møde den mindre skovelefant. Her findes også en lille bestand af chimpanser, der kan besøges med specialtilladelse og guide.

Kibale Forest Nationalpark ligger i umiddelbar forlængelse af Queen Elizabeth Nationalpark og består hovedsageligt af regnskov, der i store dele af parken er uberørt, høj og tæt. Skovens mest kendte beboere er ubetinget chimpanserne, men i Kibale kan der også ses hele 10 andre abearter, hvilket gør parken til en af verdens bedste på dette punkt. Hvad angår botanik er skoven også interessant og byder på en overvældende variation af træer og farvestrålende blomster.

En flok elefanter i Queen Elizabeth Nationalpark
Del denne side