Fakta Cambodja

Herunder kan du læse en række praktiske oplysninger i forbindelse med rejser til Cambodja.
 • Sprog Khmer
 • Hovedstad Phnom Penh
 • Indbyggere 15, 9 mio.
 • Religion Theravada-buddhisme
 • Valuta Riel
 • Areal 181.035 km2

Værd at vide

Tidsforskel

Tidsforskellen mellem Danmark og Cambodja varierer alt efter, om Danmark har sommer- eller vintertid:

Sommertid + 5 timer
Vintertid + 6 timer

Transport i Cambodja

Bus
Busser i Cambodja har ikke helt den samme standard, som man kender fra Europa. Vi har naturligvis valgt den bedste kategori med aircondition, hvor det er muligt. Det skal dog nævnes, at flere busser er designet til Østens folk, og derfor kan sæderne være mindre og benpladsen begrænset.

Fly
På vores rundrejser i Cambodja, hvor vi benytter os af indenrigsfly, vil den danske rejseleder orientere rejsedeltagerne om praktiske forhold ved check-in i lufthavn samt flyvetid på den pågældende strækning.

Økonomi
Et godt måltid kan fås for ca. 40-50 kr., og hvad angår lommepenge, er det vores erfaring, at man kan klare sig for minimum 100-120 kr. pr. dag. Et sådant beløb kan dække drikkevarer, postkort, frimærker, is og drikkepenge, men tag ekstra med, hvis du planlægger at købe ting med hjem.
Drikkepenge
I Cambodja er drikkepenge almindelig praksis i turistbranchen. Det er normalt, at man som rejsende betaler drikkepenge til buschauffør, “bus-boy”, lokalguider, hotelpiccoloer, på restauranter etc. Hver rejsedeltager bør regne med et beløb på 20-25 kr. pr. dag til fordeling mellem chauffører og lokalguider. Den/de guider, som rejser med på hele/dele af turen, gives typisk en lidt højere sats end de lokale guider, chauffører og “bus-boys”.
Valuta og kreditkort

Den cambodjanske møntfod hedder riel og findes i 50-, 100-, 200-, 500-, 1.000-, 2.000-, 5.000-, 10.000-, 20.000-, 50.000- og 100.000-

riel-sedler. Mønter findes ikke. Riel kan ikke købes i Danmark.

Den bedste valuta at medbringe er amerikanske dollars (i mindre sedler) og man kan faktisk godt betale med dollar mange steder. I Cambodja kan veksling foretages i lufthavnen, banker, vekselkontorer og på de fleste hoteller. Husk at tælle pengene omhyggeligt og husk endvidere, at riel sjældent kan veksles tilbage til udenlandsk valuta (danske kroner eller USD).

Kreditkort som f.eks. MasterCard, Visa og American Express kan bruges som betalingskort på de fleste store hoteller og i visse butikker. Man kan dog sjældent bruge kreditkort som hævekort til kontanter i hæveautomater.

Det er en god ide at have en passende mængde af små sedler (riel el. USD) til at betale taxa, lokale handlende og måltider, da folk sjældent har vekslepenge.

Elektricitet
Cambodja har ligesom Danmark 220 volt. Normalt er stikkene som i Danmark, men til tider kan der være forskellige typer. Det er derfor tilrådeligt at medbringe et adaptersæt med flere valgmuligheder.
Telefon og internet

Den internationale landekode for Cambodja er + 855. Det er dyrt at ringe hjem fra Cambodja, tjek med dit mobilteleselskab om dækning og priser for opkald fra Cambodja.

Internetcaféer findes efterhånden mange steder i Cambodja, men det er vores erfaring, at det kan være svært at finde tid til at besøge sådanne steder, undtagen på fridage eller efter endt program. Mange hoteller i Cambodja har internetservice, men forbindelsen er ikke altid lige så hurtig som hjemme.

Hygiejne
I Cambodia er hygiejnen ikke altid helt i top og slet ikke på niveau med Vesteuropa. Hoteller og større restauranter har moderne/vestlige toiletforhold. Ude på landet kan man dog komme ud for såkaldte pedaltoiletter og manglende toiletpapir. Standarden på offentlige toiletter eller i landområder kan også forekomme primitiv. Medbring selv toiletpapir eller en pakke vådservietter og evt. hånddesinfektions-gel (fås bl.a. på danske apoteker). Så er behovet for vand ikke så påtrængende.
Rygning
Under al flyvning og bustransport er der rygeforbud.
Takt og tone

Indbyggerne i Cambodja er generelt meget åbne og tager mod turister med et smil og et ”hello sir/madam”. Det ligger ikke til dem at rette på folk, og de går ud fra, at man som gæst selv har sat sig ind i, hvordan man opfører sig ved ankomsten til landet.

Det forventes, at man som turist respekterer helligdomme og skikke med ærbødighed og korrekt påklædning. Man tager skoene af, før man betræder et tempel, og husk at holde fødderne nede og aldrig vendt mod Buddhafigurer eller helligdomme, idet fødderne betragtes som urene. Man berører ikke Buddhafigurer og historiske monumenter. Ikke alle steder må man fotografere, så vær derfor opmærksom på påbud. Man poserer heller ikke foran Buddhafigurer.

Som i nabolandene betragtes det som uværdig og uanstændig opførsel, hvis man ikke er i stand til at kontrollere sig selv og sine følelser. Det vil sige, at man som turist ikke bør vise vrede eller blive ophidset. Kommer du i en situation, hvor du føler dig dårligt behandlet, kan du henvende dig til rejselederen, som kan hjælpe med at rede trådene ud.

Offentlige kys og kærtegn betragtes som upassende. Kropskontakt og holden i hånd er heller ikke velset, selv om det er almindeligt, at personer af samme køn ses hånd i hånd. Ligeledes bør man altid være tækkeligt påklædt. I de store turistområder er det dog accepteret at afvige fra normerne inde på hotelområderne. Rør aldrig en cambodjaner på hovedet. Det betragtes som uhøfligt, da håret er helligt.

Tiggere opleves ofte i gadebilledet, og naturligvis kan man give de gamle og invaliderne en skilling, men ikke børn og unge mennesker – for ikke at skabe et marked for børnetiggeri. Hvis du vil give børnene noget, så giv dem shampoo, sæbe, blyanter eller kladdehæfter.

Cambodja­rejser

 • Khmerernes rige – Thailand, Cambodja og Vietnam

  Følg i fodsporene på khmerernes stolte højkultur gennem Thailand, Cambodja og Vietnam inkl. Angkor Wat og sejlads ad Mekongfloden til Mekongdeltaet

  4,8
  • 8 afrejser
  • 15 dage
  • Fra 18.998,–
  fra København
 • Krydstogt på Mekongfloden

  Sejl fra Ho Chi Minh City i det sydlige Vietnam til Angkor Wat i Cambodja med charmerende flodbåd,og kom tæt på templer, storbyer,hverdagsliv og natur undervejs

  4,8
  • 3 afrejser
  • 14 dage
  • Fra 25.998,–
  fra København