Fakta Filippinerne

Her kan du læse en række forskellige praktiske oplysninger i forbindelse med rejser til Filippinerne.
  • Sprog Filipino
  • Hovedstad Manila
  • Indbyggere 101 mio.
  • Religion Romersk-katolicisme
  • Valuta Filippinsk peso
  • Areal 300.000 km2

Værd at vide

Tidsforskel

Tidsforskellen mellem Danmark og Filippinerne varierer alt efter, om Danmark har sommer- eller vintertid:

Sommertid +6 timer
Vintertid +7 timer

Transport

Bus
Busser i Filippinerne har ikke samme standard, som man kender fra Europa. Endvidere er der ofte mindre benplads, og sæderne er oftest mindre. Vi har naturligvis valgt den bedste kategori med aircondition, hvor det er muligt.

Fly
På vores rundrejser i Filippinerne flyver vi oftest de længere strækninger med indenrigsfly. Hvor dette er tilfældet, vil den danske rejseleder orientere rejsedeltagerne om praktiske forhold ved check-in i lufthavn samt flyvetid på den pågældende strækning.

Økonomi
Man kan købe et udmærket måltid mad for kr. 50-100 i Filippinerne. Med hensyn til lommepenge er det vores erfaring, at man kan klare sig for cirka kr. 100 dagligt. Ved køb af supplerende drikkevarer m.m. tilrådes det at tilbringe ekstra kr. 80-200 pr. dag pr. person.
Drikkepenge

På vores rejser kommer du i kontakt med hverdagslivet og dets skikke. Der kan være forhold, du ikke synes om eller ikke er vant til, som for eksempel skikken med drikkepenge. I mange lande er drikkepengesystemet mere organiseret, end vi som danskere er vant til, og der er en forventning om, at lokalguider og chauffører i løbet af rejsen modtager en vis sum drikkepenge, da lønnen i servicebranchen ofte er afstemt derefter. Vi angiver et beløb i vores rejseprogram, således at du hjemmefra kan tage højde for dette. Rejsens pris inkluderer ikke drikkepenge,da det er et individuelt anliggende, og drikkepengesystemet er en del af den kultur, man vælger at besøge, og som man derfor bør respektere. For en god ordens skyld må vi understrege, at drikkepenge naturligvis er frivillige.

I Filippinerne er det almindelig praksis at betale ca.10 % i drikkepenge til buschauffører, lokalguider, hotelpiccoloer, restauranter etc. Ofte er der inkluderet 10 % i serviceafgift på restauranter – i så fald vil det fremgå af regningen. Beregn cirka USD 8-10 dagligt til fordeling mellem chauffører og lokalguider. Er du ude på egen hånd, kommer du langt med PHP 50-100 (cirka kr. 10). Ved krydstogter gælder der andre regler, se det specifikke program for din rejse.

Valuta og kreditkort

Den filippinske møntfod hedder peso (PHP), og 1 peso er 100 centavos. Du kan købe PHP i Danmark, og PHP kan veksles tilbage til DKK – dog til en lavere kurs. Derfor anbefaler vi, at du medbringer USD, som kan veksles til PHP overalt.

MasterCard, Visa, Diners og American Express kan bruges som betalingskort på de fleste store hoteller og i visse butikker. Desuden finder du hæveautomater i de fleste byer, hvor du kan hæve PHP.

Elektricitet
Filippinerne anvender 220 volt ligesom Danmark, men stikkene er ikke de samme. Derfor er det tilrådeligt at medbringe et adaptersæt.
Telefon og internet

Den internationale landekode for Filippinerne er +63. Det er dyrt at ringe til/fra Filippinerne – spørg evt. dit teleselskab om dækning og priser på opkald og SMS.

Internetcaféer findes efterhånden i de fleste byer, og de fleste hoteller tilbyder internetservice. Du bør dog ikke forvente samme internethastighed som i Danmark.

Hygiejne

I Filippinerne er hygiejnen bedre end mange andre steder i Asien, men stadig ikke på niveau med Vesteuropa.

Hoteller og større restauranter har moderne/vestlige toiletforhold. Andre steder kan man dog komme ud for såkaldte pedaltoiletter og manglende toiletpapir. Standarden på offentlige toiletter eller i landområder kan også forekomme primitiv. Medbring selv toiletpapir eller en pakke vådservietter, og evt. hånddesinfektionsgel (fås bl.a. på danske apoteker).

Så er behovet for vand ikke så påtrængende.

Rygning
Under al flyvning og bustransport er der rygeforbud. På restauranter og lignende eksisterer der som oftest rygeforbud, så husk at checke først.
Takt og tone

Filippinerne er generelt et meget åbent og imødekommende folk og har ikke for vane at rette på tilrejsende – de går ud fra, at man selv har sat sig ind i, hvordan man opfører sig som gæst i landet. Desuden taler langt de fleste filippinere et udmærket engelsk, grundet deres amerikanske historie.

Det forventes, at man respekterer Filippinernes helligdomme og skikke. Når man besøger katolske helligdomme tildækkes skuldrene, og man iklæder sig lange bukser eller en nederdel, der dækker knæene.

Drikkevand
Du bør holde dig fra drikkevandet og i stedet drikke vand på flaske.