Fakta Australien

Herunder kan du læse en række praktiske oplysninger i forbindelse med rejser til Australien. Læs bl.a. om valuta, tidsforskel og drikkepenge.
 • Sprog Engelsk
 • Hovedstad Canberra
 • Indbyggere 22, 8 mio.
 • Religion Protestanter og katolikker
 • Valuta Australsk dollar
 • Areal 7.686.848 km2

Værd at vide

Indføring af madvarer til Australien

Det er strengt forbudt at bringe nogen form for madvarer ind i Australien, og dette gælder også madvarer fra flyet eller afrejselufthavnen. Der udleveres blanketter i flyet, som alle indrejsende til Australien skal udfylde. Her skal man oplyse, om man medbringer madvarer, og myndighederne tager derefter stilling til, om varerne kan tages med ind i landet. Ved ankomst til Australien vil al bagage blive screenet for at tjekke de afgivne oplysninger, og udeklarerede fødevarer medfører en kontant bøde på 500 australske dollars.

Det kan endvidere være en god idé at vaske sko for jord inden afrejse, da de australske myndigheder er særligt opmærksomme på bakterier og vira, der potentielt kan gemme sig der.

Tidsforskel

Tidsforskellen mellem Danmark og Australien varierer alt efter, om Danmark har sommer- eller vintertid, og hvor i Australien man opholder sig:

Nordøst/sydøst, som dækker staterne Australian Capital Territory, New South Wales, Tasmanien, Victoria
Sommertid (oktober - marts): + 10 timer
Vintertid (oktober - marts): + 8 timer

Queensland
Queensland har ikke sommertid, dvs. tidsforskellen er + 9 timer fra oktober - marts og + 8 timer fra april - september.

Central, som dækker staterne Northern Territory og South Australia
Sommertid (oktober - marts): + 9,5 timer
Vintertid (oktober - marts): + 7,5 timer

Northern Territory
Northern Territory har ikke sommertid, dvs. tidsforskellen er + 7,5 timer fra oktober - marts og + 6,5 timer fra april - september.

Vest, som dækker staten Western Australia
Sommertid (oktober - marts): + 8 timer
Vintertid (april - september): + 6 timer

Transport

Bus
Busser i Australien er af god standard og har aircondition – det kan være en god idé at medbringe en let trøje til den nødvendige, men til tider lidt kølige luft.

Fly
På vores rundrejser i Australien flyver vi ofte de længere strækninger med indenrigsfly. Hvor dette er tilfældet, vil rejselederen orientere rejsedeltagerne om praktiske forhold ved check-in i lufthavn samt flyvetid på den pågældende strækning.

Prisniveau
Prisniveauet i Australien afviger ikke meget fra det danske. Det er dog typisk noget billigere at spise ude, men som i Danmark kan man finde restauranter i alle priskategorier. Mængden af lommepenge afhænger helt af den rejsende, men man skal regne med ekstraudgifter til drikkevarer, eventuelt entré til museer, attraktioner og transport på dage uden planlagt program.
Drikkepenge
I Australien gives drikkepenge efter samme regler som i Danmark: Modtageren vil blive glad for at få dem, men det forventes ikke. Ved krydstogter gælder andre regler, se det specifikke program for din rejse.
Valuta og kreditkort
Den lokale valuta hedder australske dollar og skrives typisk A$ eller AUD. Du kan veksle penge hjemmefra eller hæve penge i hæveautomater (i Australien kaldet en ATM) – de findes i samme antal, som man typisk ser det i de danske bybillede. Det er dog altid en god idé at medbringe en mindre mængde kontanter hjemmefra, så man har til det mest nødvendige. Man kan overalt i Australien betale med internationale kreditkort på større restauranter og i butikker.
Elektricitet
Australien har 220/240 volt, og der anvendes enten 3- eller 2-bens-stik. De fleste hoteller har et begrænset antal adaptere, man kan låne, men har man brug for meget strøm til opladning af kamera, hårtørrer eller barbermaskine, kan det være en god idé at medbringe en adapter hjemmefra.
Telefon og internet
Den internationale telefonkode til Australien er +61. I byområder er der god dækning til brug af mobiltelefonen, men vores rejser går som regel også gennem områder, hvor man ikke kan være sikker på at finde dækning. I Australien bruger man dual-band, som betyder, at danske mobiltelefoner virker her. Dit mobilselskab kan oplyse om priserne på at foretage og modtage opkald samt bruge mobiltelefonens datatrafik. På de fleste hoteller er der internetadgang. Der findes dertil internetcafeer i stort antal i byerne som et ofte billigere alternativ.
Drikkevand og hygiejne
Hygiejnen i Australien er af samme standard som i Danmark, og der er ikke behov for at tage særlige forholdsregler. Drikkevand kan med få undtagelser drikkes af hanen alle steder i Australien.
Takt og tone
Generelt er australierne meget afslappede i deres tilgang til livet og mennesker omkring dem – det er derfor ikke udsædvanligt at se folk gå barfodet i supermarkedet. Når det er sagt, gælder samme regler for god opførsel som i Danmark. Danskere undres dog ofte over den australske måde at hilse med et "How are you?" ("Hvordan har du det?") – australieren mener i virkeligheden bare "hej" og forventer ikke et længere svar.
Rygning
Under al flyvning og bustransport er der rygeforbud. Australien har ofte perioder med tørke, og det er derfor ilde set, at man som ryger smider skoddet på jorden. Det anbefales, at man medbringer en lille beholder til sine skodder, indtil de kan smides ud på sikkert sted. I Australien er al rygning indendørs på restauranter og andre offentlige steder forbudt.

Australiens-
rejser

 • New Zealand – Kiwiernes Land

  Naturoplevelser i særklasse – Den komplette rundrejse i New Zealand fra nord til syd. Ophold i Sydney også inkluderet.

  4,5
  • 4 afrejser
  • 21 dage
  • Fra 51.998,–
  fra København
 • Australien & New Zealand

  Den ultimative rejse til Australien og New Zealand; Sydney, Uluru (Ayers Rock) og den røde Outback krydret med naturoplevelser i verdensklasse i New Zealand

  4,4
  • 4 afrejser
  • 21 dage
  • Fra 62.998,–
  fra København
 • Fra Australiens kyst til New Zealands fjorde

  Nyd et smukt krydstogt med høj komfort og oplevelser i Australien og New Zealand, hvor der er plads til både spændende storbyer og storslået natur.

  • 24-01-2025
  • 16 dage
  • 49.998,–
  fra København
 • Waltzing Matilda – Albatros´ Australien

  Oplev det ultimative Australien-eventyr: Fra den røde outback til Sydney med besøg i det ikoniske operahus – og alt derimellem.

  4,6
  • 3 afrejser
  • 21 dage
  • Fra 59.998,–
  fra København