Rejs til Bulgarien

Bulgarien vil betage dig med sin smukke natur, de imponerende bjerglandskaber med pittoreske landsbyer, skønne vine og en venlig og imødekommende lokalbefolkning.

Indbyggere 7 mio.
Hovedstad Sofia
Sprog Bulgarsk – skrives med det kyrilliske alfabet
Den bulgarske trikolore blev skabt i 1862. Farvesammensætningen er en variant af de panslaviske farver
Vidste du...
at bulgarerne nikker, når de mener nej, og ryster på hovedet, når de mener ja?
at chalga er bulgarsk popmusik tilsat orientalske rytmer?

Natur

Bulgarien ligger i den sydøstlige del af Europa på Balkan-halvøen. Mod nord grænser Bulgarien op til Rumænien, og her flyder Donau med sit skiftende farvespil og tegner den smukkeste grænse mellem de to lande. Mod syd grænser Bulgarien op til Grækenland og Tyrkiet, og mod vest til Makedonien og Serbien. Mod øst ligger Sortehavet. Balkanbjergene deler landet i nord og syd, med slettelandskaber på begge sider af bjergene. Et område i bjergområdet kaldes Rosernes Dal, og her dyrkes roser til verdens parfumeindustri. Bulgarsk rosenolie har en høj kvalitet og en enestående duft. Vinmarker præger også landskabet i store områder. Bulgarien producerer årligt 500 millioner flasker vin ligeligt fordelt på rød- og hvidvine.
Solnedgangsstråler mellem bulgarske træer

Historie

Bulgarien var en vigtig europæisk stat i det 9. og 10. århundrede og var i strid med Det Byzantinske Rige om kontrollen over Balkan. Den bulgarske stat blev slået af russerne i år 969, og landet blev fuldstændig knust og undertrykt efter et byzantinsk angreb i 1018. I slutningen af det 14. århundrede blev landet indtaget af osmannerne, og først i 1878 genvandt man igen sin uafhængighed. Bulgarien har været involveret i en række konflikter på Balkan, og efter 2. verdenskrig blev landet besat at Sovjetunionen og udråbt som en kommunistisk folkerepublik. Efter Sovjetunionens fald blev Bulgarien i 1990 en parlamentarisk republik, og i 2007 blev landet medlem af EU.
Den tidligere hovedstad Veliko Tarnovo

Sofia

Sofia er med sine 1,5 millioner indbyggere Bulgariens største by og landets hovedstad. Her kan det anbefales at besøge den mægtige Alexander Nevski-katedral fra 1912, der har plads til ikke mindre end 7.000 mennesker. Her finder man også et ikonmuseum med ortodoks kirkekunst – et af Bulgariens varemærker. Car Osvoboditel-boulevarden leder op mod den centrale Sankt Nedelja-plads, hvor nogle af Sofias helt gamle bygninger ligger klynget sammen, herunder Skt. Georg-kirken, der er et af Bulgariens ældste arkitektoniske værker. Vil man mærke folkeliv, er den store centrale markedshal – Halite – med mad, tøj, musik, elektronisk isenkram samt masser af købmænd og kræmmere et godt bud. 
Den enorme Alexander Nevski-katedral

Ruse

Ruse ligger på Donaus sydlige bred og er Bulgariens vigtigste flodhavn – også kaldet ”Østens Wien”. Byen er Bulgariens 5. største og har cirka 150.000 indbyggere. På den modsatte bred ligger den rumænske by Giurgiu, og der er en broforbindelse mellem de to byer, en såkaldt venskabsbro, fra 1954. Byens centrale samlingspunkt er Frihedspladsen, som blev etableret i 1930'erne. Her ligger byens smukke teater, Justitspalæet og byens rådhus. Midt på pladsen troner Frihedsmonumentet til minde om sejren over osmannerne i 1878. I Ruse finder man mange små hyggelige gader med kunsthåndværkerforretninger og gallerier.
Traditionel bulgarsk keramik

Rundrejse i Bulgarien og Rumænien

Oplev Karpaterbjergenes mystik, pittoreske landsbyer, middelalderstemning og fantastisk natur – og en vampyrhistorie eller to

4,2
  • 20-09-2024
  • 10 dage
  • 12.998,–
fra København
Del denne side